Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
  • [03] ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
  • [04] Σ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ: "ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
  • [05] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ - ΣΚΟΥΠΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [06] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [07] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
  • [08] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [09] ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ
  • [10] ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [11] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ 3 - 2
  • [12] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 26ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 27ης

  • [01] ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2000 (11:14 UTC+2)

    Απολύτως σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές της 9ης Απριλίου και θα πάρει μια καθαρή λαική εντολή από το λαό, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    "Επιδίωξη μου είναι να επιτύχουμε μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, για να έχω μία δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να κάνω αυτό το μεταρρυθμιστικό-εκσυγχρονιστικό έργο που θέλω", υπογραμμίζει ο κ. Σημίτης και για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να κυβερνήσει τη νέα τετραετία σημειώνει:"Επιδίωξη μου θα είναι να διευρύνω το χώρο όλων εκείνων οι οποίοι συνεργάζονται με την κυβέρνηση και εκείνων οι οποίοι μπορεί να συμβάλουν στην προσπάθεια της παράταξης να προωθήσει καίριες μεταρρυθμίσεις στον τόπο. Η σταθερή μας ανανέωση σε θέσεις, πολιτικές, ιδέες και πρόσωπα θα αποτυπωθεί προφαώς και στη διακυβέρνηση τη νέα τετραετία".

    Φιλοδοξία του είναι μια Ελλάδα ισχυρή με κοινωνική αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Μία Ελλάδα που να διασφαλίζει τα εθνικά της συμφέροντα κατακτώντας μία νέα θέση στον κόσμο. Μία Ελλάδα ισχυρή για να μπορεί να είναι αποτελεσματικά αλληλέγγυα στην Κύπρο.

    Ο κ. Σημίτης τονίζει πως η πιο ευτυχισμένη στιγμή του ήταν όταν στο Ελσίνκι οι Ευρωπαίοι εταίροι αποδέχτηκαν τις ελληνικές θέσεις και εξαπολύει επίθεση εναντίον της Ν.Δ. για το θέμα του Χρηματιστηρίου, λέγοντας:"Η Ν.Δ. έχει αναγορεύσει το Χρηματιστήριο σε χώρο πολιτικής κερδοσκοπίας. Οι Ελληνες πολίτες θα τιμωρήσουν στις 9 Απριλίου αυτούς που χαίρονται όταν πέφτει ο δείκτης και λυπούνται όταν ανεβαίνει. Οι Ελληνες πολίτες θα τιμωρήσουν όσους θέλουν να χάνει ο κόσμος τα λεφτά του , για να κερδίσουν οι ίδιοι ψήφους. Η πολιτική κερδοσκοπία της Ν.Δ. στο Χρηματιστήριο έχει ημερομηνία λήξεως: 9 Απριλίου. Ζητώ απ όλους τους Ελληνες πολίτες να κατανοήσουν ότι το Χρηματιστήριο πρέπει να παραμείνει έξω από κάθε πολιτική ή κομματική παρέμβαση. Ζητώ απ όλα τα κόμματα να σεβαστούν αυτή την αυτονόητη αρχή".

    [02] ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2000 (11:40 UTC+2)

    Με αισιοδοξία προσβλέπει στις εξελίξεις των επομένων μηνών η Τράπεζα της Ελλάδος, μη φοβούμενη τον πληθωρισμό. Οι θετικές αυτές εκτιμήσεις οφείλονται στο συνδυασμό της καθοδικής πορείας του εγχώριου τιμαρίθμου με τη διαφαινόμενη πτωτική πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος στο θέμα των επιτοκίων είναι επιφυλακτικός - σύμφωνα με την "Καθημερινή" - και συνδέει την πτώση με τη διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

    Η αντιπληθωριστική πολιτική των επομένων μηνών θα λάβει υπόψη της δύο κρίσιμους παράγοντες. Ο πρώτος ισχύει από αύριο και αφορά την κατάργηση όλων των περιορισμών στη χορήγηση δανείων, που είχαν θεσπίσει τον Απρίλιο του 1999 οι νομισματικές αρχές, για να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

    Ο άλλος σχετίζεται με τη σταδιακή κατάργηση των υποχρεωτικών δεσμεύσεων των εμπορικών τραπεζών από το 12%, που είναι σήμερα, στο 2% μέχρι τέλος του έτους. Στο "οπλοστάσιο" της Τράπεζας της Ελλάδος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού τα ομόλογα 6μηνης, ετήσιας, 18μηνης και διετούς διάρκειας, τα οποία θα αντικαταστήσουν "υποχρεωτικά" τις δεσμεύσεις, αναδεικνύονται ως τα πλέον ισχυρά "όπλα" .

    Τα ομόλογα θα έχουν επιτόκια αγοράς με απώτερη ημερομηνία λήξης τα μέσα του 2002 και θα είναι διαπραγματεύσιμα μόνο μεταξύ των τραπεζών και το χρονικό διάστημα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2001.

    Πάντως, στελέχη της κεντρικής τράπεζας θεωρούν οτι η έκδοση ομολόγων ίσως δράσει "ανταγωνιστικά" στους τίτλους του Δημοσίου. Κάτι τέτοιο θεωρείται αναπόφευκτο στο πλαίσιο της εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά και της προσπάθειας που γίνεται για διασφάλιση σε βάθος χρόνου, χαμηλού πληθωρισμού.

    [03] ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

    Σόφια, 2 Απριλίου 2000 (21:10 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Ενα χρόνο μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας οι ανησυχίες των Βουλγάρων πολιτών για νέα στρατιωτική σύρραξη στην περιοχή είναι αρκετά αισθητές, σύμφωνα με στοιχεία βουλγαρικών κοινωνιολογικών πρακτορείων.

    Οι Βούλγαροι εξακολουθούν ομόφωνα να τάσσονται κατά όχι μόνο τυχόν παραχώρησης εναέριων διαδρόμων και αερολιμένων, αλλά και επικράτειας για τυχόν χερσαίες επιχειρήσεις των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων. Σε αντίθεση με τους Βούλγαρους πολιτικούς το βουλγαρικό έθνος συνεχίζει να είναι πολύ πιο καλοπροαίρετο προς τους γειτονικούς Σέρβους, δείχνουν τα ίδια στοιχεία.

    Οπως φανερώνουν τα στοιχεία της έρευνας του κοινωνιολογικού πρακτορείου "Market test" που δημοσιεύονται στην εβδομαδιαία της Σόφιας "168 ώρες", οι πολίτες στη Βουλγαρία δεν θα ενέκριναν νέο πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Σερβίας. Το περίεργο εδώ είναι ότι τα στοιχεία αυτά είναι ταυτόσημα με τα ποσοστά των ερευνών που έγιναν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ την άνοιξη του 1999. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι η έντονη προπαγάνδα της βουλγαρικής κυβέρνησης για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει καθόλου τις διαθέσεις των Βουλγάρων σε ό,τι αφορά στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τον πόλεμο που διεξάγει το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

    [04] Σ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ: "ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2000 (21:10 UTC+2)

    Για αδιαφορία προς παραγωγή κυβερνητικού έργου και ενδιαφέρον προς παραγωγή κυβερνητικής προπαγάνδας, που πληρώνεται ακριβά με δημόσιο χρήμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σωτήρης Κούβελας.

    Σημείωσε ότι η οι εκλογές των σωματείων, που γίνονται τελευταία, είναι τα ζωντανά και αληθινά γκάλοπ, που φοβάται η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ και υπενθύμισε την αύξηση της δύναμης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της ΕΛΒΟ, των Αρχιτεκτόνων, των Μηχανικών του Δημοσίου.

    Τόνισε , εξάλλου , ότι μπροστά στο φάσμα της συντριβής, η κυβέρνηση ανέβαλε με νομοθετική παρέμβαση τις φοιτητικές εκλογές και τις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που θα γίνονταν εντός του Μαρτίου.

    Τέλος χαρακτήρισε τις εκλογές του Απριλίου, ως "Ωρα του Καραμανλή" και "Ωρα της Θεσσαλονίκης", αφού ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός εγγυήθηκε να τελειώσει με ταχείς ρυθμούς τα προγραμματισμένα έργα στη Θεσσαλονίκη, να αναβαθμίσει ουσιαστικά το ρόλο της πόλης και της Βορείου Ελλάδος και να εντάξει το νομό στη Β' κατηγορία αναπτυξιακών κινήτρων για να ζωντανέψει η περιοχή και να χτυπηθεί η ανεργία.

    [05] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ - ΣΚΟΥΠΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Βουκουρέστι, 2 Απριλίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Περίπου 5.500 άτομα, που υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με εγκληματικές πράξεις, συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές της Ρουμανίας τις τελευταίες δυο εβδομάδες, στη μεγαλύτερη επιχείρηση του είδους που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία του Βουκουρεστίου.

    Στο πλαίσιο της "επιχείρησης-σκούπα" της ρουμανικής αστυνομίας, που συνεχίζεται, έχει μέχρι στιγμής συλληφθεί μεγάλος αριθμός ατόμων που σχετίζονται με εγκλήματα, ναρκωτικά, πορνεία, κλοπές, αλλά και κάποιοι διεφθαρμένοι αστυνομικοί.

    Σ.Π.

    [06] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Την "τραμπουκική" επίθεση και την καταστροφή του εκλογικού περιπτέρου του ΔΗΚΚΙ, στην πλατεία Αμπελοκήπων της Θεσσαλονίκης, καταγγείλει με ανακοίνωση του το κόμμα.

    "Είναι προφανές , ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες ενέργειες, επιδιώκοντας τη δημιουργία κλίματος όξυνσης και πόλωσης, αλλά και εκφοβισμού των πολιτών , που όλο και περισσότερο, συστρατεύονται με το ΔΗΚΚΙ", προσθέτει.

    Καταλήγοντας, το ΔΗΚΚΙ επισημαίνει ότι ο δημοκρατικός λαός θα δώσει αποστομωτική απάντηση στις 9 Απριλίου.

    [07] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Μυτιλήνη, 2 Απριλίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Κεντρική επιδίωξη του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι η δυναμική, ταχύρυθμη και ισόρροπη ανάπτυξη της Ελλάδας, τόνισε απόψε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του στη Μυτιλήνη. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για "μαύρη προπαγάνδα" και προετοιμασία "νέας λάσπης" κατά της Νέας Δημοκρατίας, ενώ κάλεσε το λαό να απαντήσει στα φαινόμενα αυτά με ήθος και πολιτικά επιχειρήματα.

    "Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη του μεσαίου πολιτικού χώρου, του φιλελευθερισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, η ήρεμη πολιτική δύναμη του τόπου οδηγεί την Ελλάδα στο αύριο, με σιγουριά και πίστη", τόνισε ο κ. Καραμανλής. Αναφερόμενος στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας υπογράμμισε ότι το σοβαρότερο είναι η διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και δεσμεύτηκε για ουσιαστική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση.

    "Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα συνδέει άμεσα την πολιτική ανάπτυξης με τη γεφύρωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την τόνωση της απασχόλησης, την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων", είπε και επανέλαβε τις δεσμεύσεις του κόμματός του για κατώτατη σύνταξη 150.000 δραχμών, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 60% του βασικού μισθού, προώθηση φορολογικών μέτρων για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να αυξήσουν το εργατικό δυναμικό τους, χρηματοδοτική ενίσχυση της αυταπασχόλησης, αναβάθμιση της υγείας και στήριξη της γεωργίας, του τουρισμού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    "Αυτή η κυβέρνηση ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Ολόκληρη η προπαγάνδα της στηρίζεται στην αλαζονεία, την καθεστωτική αντίληψη και τις ύβρεις", είπε ο κ. Καραμανλής και ζήτησε τη συμβολή του λαού στη μάχη της Νέας Δημοκρατίας, στις 9 Απριλίου.

    [08] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Δεν είναι απαραίτητο η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων να βασίζεται σε ύβρεις και άχρηστα κοσμητικά επίθετα, που δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στο δημόσιο διάλογο και το δημόσιο βίο, τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος, με αφορμή τις αναφορές στο πρόσωπο του από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη.

    "Ο κ. Λαλιώτης έχει επιλέξει την τακτική της σκιαμαχίας", τόνισε. "Εμείς δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε".

    Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Λαλιώτη ότι παραβιάζει την εκλογική νομοθεσία , "αποκαλύπτοντας" ψεύτικες δημοσκοπήσεις, τονίζει: "Εξέφρασα την εκτίμηση για την επιτυχή πορεία της Νέας Δημοκρατίας με βάση συγκεκριμένα στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεση όλων. Είναι συγκεκριμένα και μπορώ, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις -λόγω του νόμου περί απαγόρευσης- να τα δείξω και να τα συζητήσω με όλους τους δημοσιογράφους, εφόσον ο κ. Λαλιώτης επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς του. Ο ίδιος δεν έχει κανένα στοιχείο. Του χάλασα την προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να λυπάμαι γι' αυτό. Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να κατασκευάζει διαψεύσεις σε πράγματα που ο ίδιος διαρρέει. Τα συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία έχω στα χέρια μου προέρχονται από εταιρίες που εγώ ουδέποτε δημοσιοποίησα. Αρα δεν χρειάζεται να διαψεύδει και να μου αποδίδει πράγματα τα οποία δεν με αφορούν".

    [09] ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

    Αγρίνιο, 2 Απριλίου 2000 (20:40 UTC+2)

    "Το πολιτικό εκκρεμές του δικομματισμού μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας δεν σημαίνει πρόοδο αλλά στασιμότητα, δεν σημαίνει πραγματική σύγκλιση προς τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών, αλλά καθυστέρηση και παραμονή στους ίδιους παλαιοκομματικού άξονες". Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στο Αγρίνιο.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος συνέχισε σήμερα την περιοδεία του στην Αιτωλοακαρνανία, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "υπόσχεται μετοχές ευτυχίας και πακέτα ευημερίας" αλλά και τον Κώστα Καραμανλή ότι "μοιράζει προκαταβολές και μερίσματα μελλοντικής εξουσίας". Τόνισε αντίθετα ότι ο Συνασπισμός υπόσχεται κοινούς αγώνες με την ελληνική κοινωνία, για τη συνοχή της, την ισόρροπη ανάπτυξη και την ποιότητα της ζωής της.

    Σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα 45 τρισεκατομμύρια του κοινωνικού προϋπολογισμού, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ξεπέρασε κάθε όριο προεκλογικής φαντασίας και πρόκλησης και υποσχέθηκε 45 τρισεκατομμύρια όταν όλο το Γ΄ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης με το ζόρι φτάνει τα 15 τρισεκατομμύρια. "Δεν είναι απλά και μόνο εγγύηση του προεκλογικού αέρα. Είναι και πρόκληση στην κοινή λογική και νοημοσύνη", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

    Ζήτησε τέλος από τον ελληνικό λαό να ενισχύει τον Συνασπισμό για να αγωνιστεί αύριο απέναντι στην αλαζονεία της κυβερνητικής αυτοδυναμίας, την κοινωνική αναλγησία της κυβερνητικής πολιτικής και την μονόπλευρη πολιτική που διαλύει την κοινωνική συνοχή.

    [10] ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Πρίστινα, 2 Απριλίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Η ηγεσία των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδέχεται να δώσει τέλος στο εξάμηνο μποϊκοτάρισμά της στο Προσωρινό Συμβούλιο της επαρχίας που συνέστησαν τα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου να δείξει την επιμονή της να παραμείνει στην περιοχή.

    Οι Σέρβοι είχαν αρνηθεί επίμονα τη συμμετοχή τους στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών μαζί με τους εκπροσώπους της αλβανικής κοινότητας, διαμαρτυρόμενοι για τις επιθέσεις εναντίον τους από τους Αλβανούς.

    Εκπρόσωπος της σερβικής κοινότητας δήλωσε ότι οι Σέρβοι θα συμμετάσχουν στην προσωρινή διοίκηση της επαρχίας για μια δοκιμαστική περίοδο τριών μηνών και μόνο ως παρατηρητές. Παρ'όλα αυτά ωστόσο, η απόφαση αυτή βρήκε αντίθετους τους Σέρβους της πόλης Κόσοφσκα Μίτροβίτσα, που αποτελεί πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών και Σέρβων.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της σερβικής κοινότητας, οι Σέρβοι της επαρχίας αναμένουν πρόοδο σε ορισμένα θέματα που τους αφορούν στους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα στη λήψη καλύτερων μέτρων ασφαλείας για το σερβικό πληθυσμό, τη δημιουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά και την εξεύρεση πόρων για την επιστροφή των προσφύγων.

    Σ.Π.

    [11] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ 3 - 2

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με τον Αρη. Ο Δικέφαλος του Βορρά επικράτησε με σκορ 3 - 2 στο γήπεδο της Τούμπας, στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Βέβαια η αναμέτρηση επισκιάστηκε από τα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης μεταξύ των φιλάθλων των δύο ομάδων.

    Ο ΠΑΟΚ κέρδισε τους κίτρινους και κατέκτησε τους τρεις πολύτιμους βαθμούς που τον ξαναβάζουν στο παιχνίδι για την έξοδο στην Ευρώπη. Ο Δικέφαλος φάνηκε πιο αποφασιστικός στα πρώτα λεπτά της συνάντησης, αν και την πρώτη καλή ευκαιρία την είχε ο Αρης στο 23' λεπτό με το δοκάρι του Γκλούτσεβιτς.

    Οι γηπεδούχοι όμως κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ ένα λεπτό πριν ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια του α' ημιχρόνου. Στο 43' λεπτό ο Νίκος Φρούσος ανατράπηκε από τον Ντανιέλ Μπατίστα και ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ. Την εσχάτη των ποινών την εκτέλεσε εύστοχα στο 44' ο Δημήτρης Ναλιτζής και έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του με 1 - 0. Ωστόσο οι άνθρωποι του Αρη διαμαρτύρονται για την απόφαση του διαιτητή.

    Στις αρχές του β' ημιχρόνου, οι φίλαθλοι του Αρη διαμαρτυρόμενοι για το πέναλτι πέταξαν στον αγωνιστικό χώρο διάφορα αντικείμενα και φωτοβολίδες με αποτέλεσμα ο κ.Φασόλης να διακόψει για περίπου ένα πεντάλεπτο την αναμέτρηση. Αφού τα πνεύματα ηρέμησαν, η αναμέτρηση ξανάρχισε και ο ΠΑΟΚ κατάφερε να διπλασιάσει τα τέρματα του με τον Παντελή Κωνσταντινίδη στο 58'. Οι κιτρινόμαυροι οπαδοί άρχισαν να πετούν δακρυγόνα στον αγωνιστικό χώρο, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

    Ομως ο Αρης κατάφερε λίγα λεπτά αργότερα στο 77' να μειώσει σε 2 -1 όταν το σουτ του Αγαθοκλέους κόντραρε στον Αμπονσά και κατέληξε στα δίχτυα. Με το γκολ αυτό ηρέμησαν κάπως τα πράγματα και το παιχνίδι συνεχίστηκε. Ο Δικέφαλος διαμόρφωσε το 3 -1 με τον Καφέ, ενώ οι κίτρινοι κατάφεραν να μειώσουν ακόμη περισσότερο στις καθυστερήσεις του αγώνα με γκολ του Νίκου Κυζερίδη.

    [12] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 26ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 27ης

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε και πάλι στην κορυφή της βαθμολογίας, μετά τη νίκη επί του Ιωνικού και περιμένει με ιδιαίτερη αγωνία την αυριανή αναμέτρηση του Εθνικού Αστέρα με τον Ολυμπιακό. Οι πράσινοι ελπίζουν σε στραβοπάτημα των ερυθρολεύκων για να διατηρηθούν στην πρώτη θέση, μετά το τέλος της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ο ΟΦΗ στραβοπάτησε εκ νέου και η ΑΕΚ που βρίσκεται στην 4η θέση, τον πλησίασε μόλις στους 6 βαθμούς. Στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ο ΠΑΟΚ κέρδισε 3 -1 τον Αρη και πήρε τους τρεις πολύτιμους βαθμούς, ενώ ο Ηρακλής πήρε σπουδαία νίκη επί του Πανηλειακού. Αναλυτικά η βαθμολογία μετά την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (26η αγωνιστική)

    1.Παναθηναϊκός 67

    2.Ολυμπακός 67

    3.ΟΦΗ 50

    4.ΑΕΚ 44

    5.Ηρακλής 40

    6.Αρης 40

    7.Πανιώνιος 40

    8.ΠΑΟΚ 38

    9.Ξάνθη 38

    10.Ιωνικός 34

    11.Πανηλειακός 31

    12.Εθνικός Αστέρας 27

    13.Παναχαϊκή 27

    14.Καλαμάτα 26

    15.Καβάλα 26

    16.Προοδευτική 19

    17.Τρίκαλα 18

    18.Απόλλων 15

    *Εθνικός Αστέρας και Ολυμπιακός έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (27η)

    Καλαμάτα - Πανηλειακός

    Απόλλων - Πανιώνιος

    Ολυμπιακός - Ηρακλής

    Καβάλα - Προοδευτική

    Ιωνικός - Εθνικός Αστέρας

    Τρίκαλα - Παναχαϊκή

    Αρης - Παναθηναϊκός

    ΑΕΚ - Ξάνθη

    ΠΑΟΚ - ΟΦΗ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 2 April 2000 - 18:13:40 UTC