Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [02] Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΠΓΔΜ
  • [03] ΤΟ ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΤΡΑΙΝΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ
  • [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΤΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
  • [06] ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΥΟ ΩΡΩΝ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [07] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΝΕΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ PANAFOΝ
  • [08] Η Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΓΙΑ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [09] ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ "ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ" Η INTRASOFT
  • [10] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΡΑΚ - ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • [11] ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟ ΜΠΡΤΣΚΟ
  • [12] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

  • [01] ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2000 (10:36 UTC+2)

    Νέες μεγάλες αυξήσεις θα ισχύσουν από τα μεσάνυχτα στις τιμές των υγρών καυσίμων. Η βενζίνη θα πωλείται ακριβότερα κατά 10,5 δραχμές το λίτρο, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 7 δραχμές και το κίνησης κατά 6,5 δραχμές το λίτρο.

    Τα πρατήρια υγρών καυσίμων θα πωλούν τη σούπερ από 260-285 δραχμές το λίτρο και την αμόλυβδη από 245 έως 270, τιμές που αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών.

    [02] Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΠΓΔΜ

    Τίρανα, 8 Μαρτίου 2000 (13:07 UTC+2)

    Κλέαρχος Λιάτης

    Πραγματοποιείται σήμερα στην Κορυτσά, η τριμερής συνάντηση Αλβανίας-ΠΓΔΜ-Ελλάδας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, η οποία αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης συνάντησής τους, τον περασμένο Ιούλιο, στον Αγιο Αχίλλειο Πρεσπών.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, Αλεξάντερ Ντιμιτρώφ και Γιώργου Παπανδρέου θα είναι η υλοποίηση κοινών προγραμμάτων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση κοινού ανακοινωθέντος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, θα μεταβεί αύριο στο Αργυρόκαστρο όπου θα έχει συναντήσεις με τις τοπικές αρχές και την ηγεσία της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ", ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Δερβίτσανη όπου θα εγκαινιάσει το Πολιτιστικό Κέντρο και θα παραστεί στα εγκαίνια έκθεσης ζωγράφων ελληνικής καταγωγής. Στο πρόγραμμα του κ.Παπανδρέου περιλαμβάνεται και επίσκεψη στο νεκροταφείο Βουλιαράτες, όπου θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων στο αλβανικό έπος.

    [03] ΤΟ ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΤΡΑΙΝΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ

    Λονδίνο, 8 Μαρτίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Ιάπωνες επιστήμονες φιλοδοξούν να κατασκευάσουν το ιπτάμενο τρένο της νέας χιλιετίας γράφει το βρετανικό εβδομαδιαίο περιοδικό New Scientist.

    Οι επιστήμονες μελετούν την κατασκευή αυτού του τρένου που θα κινείται στον αέρα και στο πανεπιστήμιο Τοχόκου στο Σεντάι της Ιαπωνίας έχουν ήδη δημιουργήσει ένα πειραματικό μοντέλο 8.1 μέτρων που το έχουν ονομάσει "Αεροτρένο" αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό.

    Το τραίνο θα κινείται με βάση μια νέα τεχνική που ονομάζουν "άνεμος στο έδαφος" ενώ το μοντέλο που χρησιμοποιούν έχει δυο ζευγάρια φτερών στο μπροστινό μέρος και στο πίσω. Κατά την διάρκεια των δοκιμών το τραίνο απογειώθηκε από το έδαφος και απέκτησε ταχύτητα 31 μιλίων την ώρα και οι επιστήμονες προσπαθούν να μειώσουν τις τριβές και την κατανάλωση ενέργειας.

    Ο σκοπός των Ιαπώνων είναι να κατασκευάσουν ένα ιπτάμενο τρένο που θα μπορεί να μεταφέρει 335 επιβάτες και θα ταξιδεύει με 310 μίλια την ώρα μέχρι το 2020.

    Ο.Κ.

    [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2000 (20:58 UTC+2)

    "Οι γυναίκες ταιριάζουν στο νέο μοντέλο ανάπτυξης ή αντίστροφα το μοντέλο ανάπτυξης που έχουμε για τη χώρα μας ταιριάζει στις γυναίκες", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε ομιλία του για την Ημέρα της Γυναίκας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι μία οικονομική ανάπτυξη που εκτείνεται σε νέους τομείς, όπως οι υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες, το πολιτιστικό κεφάλαιο και ταυτόχρονα σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, το περιβάλλον την ίδια τη ζωή, δεν εξυπηρετείται απλώς από τη συμβολή των γυναικών, αλλά βασίζεται σε αυτές τις ιδιαίτερες αρετές και ευαισθησίες τους.

    Επισήμανε ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για τους νέους τομείς, καθώς όπως σημείωσε, η ανάπτυξη της περιφέρειας, η ζωντανή ύπαιθρος δεν είναι νοητή χωρίς την ενεργοποίηση της Ελληνίδας αγρότισσας, την "έξοδό" της από τη σκιά στο περιθώριο, το άνοιγμα σε νέες δραστηριότητες.

    Η Ελληνίδα, είπε, πρέπει να πάψει να ταυτίζει την ύπαιθρο με την απομόνωση και τον περιορισμό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μπορεί και πρέπει να συμβάλει στο ζωντάνεμα της υπαίθρου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προς την κατεύθυνση αυτή τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα "Δήμητρα" με το οποίο επιδιώκεται ενίσχυση, λειτουργία και σύνδεση των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και προώθηση της αυτοαπασχόλησης, της επαγγελματικής και επιχειρηματικής ενεργοποίησης των γυναικών των αγροτικών και, ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

    Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στη σημερινή εκδήλωση είπε ότι γίνεται για να τιμηθούν όλες οι γυναίκες της Ελλάδας, της καθημερινότητας και να αναγνωριστούν οι αγωνίες, οι κόποι, οι επιτυχίες τους.

    "Είμαστε εδώ για να δεσμευτούμε σε μία κοινή στράτευση σε έναν αγώνα, για την κοινωνία που θέλουμε, για τη θέση των γυναικών στη νέα πραγματικότητα, το ρόλο τους, την ισότιμη θέση τους στη νέα εποχή", τόνισε.

    Αναφερόμενος στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τις γυναίκες είπε ότι "οι γυναίκες δεν είναι απλά το μισό του πληθυσμού", αλλά "είναι το μισό - και παραπάνω - της δύναμης, των ικανοτήτων, της δημιουργικότητας, των στόχων και των δυνατοτήτων αυτού του τόπου".

    "Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από την αντίληψη που αντιμετωπίζει το θέμα της ισότητας και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία ως "γυναικείο πρόβλημα". Είναι κατεξοχήν κοινό κοινωνικό πρόβλημα όλων μας, Είναι η προϋπόθεση κάθε συζήτησης για την ισόρροπη και γόνιμη ανάπτυξη όλης της κοινωνίας", επισήμανε.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Σημίτης μίλησε για την προσωπική του προσέγγιση τονίζοντας ότι είχε την τύχη να ζυμωθεί μέσα στον αγώνα της Ελληνίδας για την κοινωνική και πολιτική ισότητα.

    "Οταν η μητέρα μου η Φανή ανέβηκε στο βουνό με τον πατέρα μου, στην ελεύθερη Ελλάδα της Αντίστασης, στάθηκε τότε πρωτοπόρα στο αίτημα της απελευθέρωσης της γυναίκας μαζί με την εθνική και κοινωνική ελευθερία. Αλλά και στα μεταγενέστερα χρόνια έδωσε πάντα το παρόν.

    Η Δάφνη κράτησε τη δική της διαδρομή, μέσα στην κοινή μας πορεία. Πέρασε από τα κελιά της δικτατορίας και μοιραστήκαμε μαζί την εξορία. Γιατί είχε αυτή την πίστη ότι η κοινωνική και πολιτική δράση και η θέση της γυναίκας είναι αλληλένδετα", είπε.

    Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανακάλυψε τώρα ξαφνικά τις γυναίκες, αλλά θεωρεί ότι η κοινωνική πρόοδος δεν είναι δυνατή χωρίς να συμμετέχουν ενεργά οι γυναίκες.

    Ο κ. Σημίτης στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική της κυβέρνησης που έχει στόχο τη διασφάλιση της μετάβασης από τα ίσα δικαιώματα των γυναικών στην πραγματική ισότητα των ευκαιριών. Η αντιμετώπιση της γυναικείας ανεργίας και η ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης είναι διάσταση που ενσωματώνεται σε όλα τα προγράμματα και σε όλες τις πρωτοβουλίες μας, είπε.

    Τόνισε ότι, ήδη, στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση υπάρχουν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για άνεργες γυναίκες με αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα επιδότησης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για γυναίκες σε υπάρχουσες επιχειρήσεις και ειδικά προγράμματα παροχής πληροφοριών για άνεργες γυναίκες.

    Τα προγράμματα αυτά, σημείωσε, συνοδεύονται από τη δημιουργία υποδομής για τη φύλαξη και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί 222 τέτοια κέντρα και ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση προβλέπει τη δημιουργία άλλων 200 έως το 2001.

    Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους. Στο 2000 - 2004 ακόμα πιο έντονη προσπάθεια για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για τη γυναίκα είναι μέτρα αποκατάστασης και εδραίωσης της ισότητας των ευκαιριών υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η ίση μεταχείριση γυναικών και ανδρών είναι κινητήριος δύναμη για την πρόοδο, το μέτρο του επιπέδου πολιτικής ωριμότητας μιας κοινωνίας.

    "Αναζητούμε μία αλλαγή κουλτούρας, μία αλλαγή των παραδοσιακών νοοτροπιών που εγκλωβίζουν γυναίκες και άνδρες σε ένα δίκτυο εξαναγκασμών και παραδοσιακών στερεότυπων. Οι κατακτήσεις των γυναικών δεν ισοδυναμούν με απώλειες των ανδρών, αλλά με οφέλη για το σύνολο των πολιτών", είπε και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να πολεμήσουν αποφασιστικά στην κοινωνία, στην πολιτική, στο κόμμα, προκαταλήψεις, παραδοσιακές δομές σκέψης και δράσης που εξορίζουν ένα δημιουργικό τμήμα των ανθρώπων από τα κέντρα διαμόρφωσης της πολιτικής της λήψης αποφάσεων.

    Η απουσία γυναικών, είπε ο κ. Σημίτης, συντελεί στη διαιώνιση των διακρίσεων, στην περιθωριοποίηση καυτών κοινωνικών θεμάτων, στον υποβιβασμό τους προβλήματα β ' διαλογής.

    Στη συνέχεια μίλησε για γυναίκες που πήραν μέρος στους αγώνες του λαού μας για την απελευθέρωση της γυναίκας, την εμπέδωση της δημοκρατίας, τη θεμελίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάκτηση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, γυναίκες που σφράγισαν την ιστορία μας και έκανε ειδική αναφορά στη Μελίνα Μερκούρη, για την οποία είπε ότι έδωσε το παράδειγμα αγωνιστικότητας, δημοκρατικής ευαισθησίας και δημιουργικότητας.

    "Το μέλλον ξεκίνησε. Το μέλλον δεν έχει φύλο. Οι γυναίκες θέλουν, μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη των μεγάλων στόχων της κοινωνίας μας. Στη διαμόρφωση ενός αληθινά νέου πολιτικού πολιτισμού για τον 21ο αιώνα. Θέλουν, μπορούν και πρέπει να είναι ενεργοί και ισότιμοι πολίτες μίας ισχυρής και δίκαιης Ελλάδας, μίας Ελλάδας της προκοπής και της ανάπτυξης, μίας Ελλάδας της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης", κατέληξε.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΤΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Τις προοπτικές που διανοίγονται για ενίσχυση της συνεργασίας των επιχειρήσεων Ελλάδας και Ιταλίας, συζήτησαν σήμερα στην Αθήνα, επιχειρηματίες από τις δύο χώρες, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    Τόσο οι Ελληνες, όσο και οι επιχειρηματίες από τη γείτονα χώρα - στην πλειοψηφία τους γυναίκες - επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στην εισαγωγή και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, ενώ σύντομα αναμένεται να οριστικοποιηθούν συμφωνίες, στις οποίες κατέληξαν αρχικά σήμερα οι ενδιαφερόμενοι.

    Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση υπό τον τίτλο "Το επιχειρείν είναι γένος θηλυκού" συμμετείχαν οι Κ. Μαρμαρίδης, Κ. Στεφανάκης, Στ. Κιρλής, Αικ. Τουτουδάκη, Μ. Σουράφη, Μ. Περίνι και από την Ιταλία οι Ροζάρια Μάρα, Σκαπατούρα Ιλάρια, Αβάτι Μαρία-Γκαμπριέλα και Νίκλασον Βίβιαν, οι οποίες εκπροσώπησαν εταιρείες της Καλαβρίας.

    [06] ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΥΟ ΩΡΩΝ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Με καθυστέρηση δύο ωρών έφτασε στην Οχρίδα των Σκοπίων ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, για να μετάσχει σε συνάντηση με τους ομολόγους του της FYROM και της Αλβανίας.

    Ο κ. Παπανδρέου φτάνοντας στο αεροδρόμιο του ελληνικού πληροφορήθηκε ότι η άδεια πτήσης πάνω από το σκοπιανό έδαφος που είχε στείλει στην Ολυμπιακή Αεροπορία η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της FYROM έφερε την ένδειξη "Μακεδονία". Ακολούθησαν διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Σκοπιανό ομόλογό του κ. Ντιμιτρώφ, από τον οποίο ζήτησε να αλλάξει η διατύπωση στην άδεια πτήσης. Τελικά μετά από δύο ώρες απεστάλη η άδεια πτήσης που ζητούσε η ελληνική πλευρά.

    [07] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΝΕΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ PANAFOΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2000 (20:57 UTC+2)

    Αύξηση σταθμών βάσεως της τάξης του 40% στο δίκτυο της Panafon, θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2000 στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, πρόκειται να ενσωματωθεί στο δίκτυο το σύστημα Dual Band, όπως ανακοίνωσε σήμερα, κατά την διάρκεια των εγκαινίων του 12ου τηλεπικοινωνιακού κέντρου, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, ο τεχνικός διευθυντής του ομίλου, Νίκος Αυγερινός.

    "Η εγκατάσταση των σταθμών βάσεως του ομίλου Panafon, είναι σχεδιασμένη με στόχο να μην επιφέρει επιπτώσεις στο περιβάλλον", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγερινός.

    Στο μεταξύ, μία νέα τεχνολογία το GPRS, που θα συμπεριληφθεί στο δίκτυο της Panafon στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, θα επιτρέψει τις επικοινωνίες δεδομένων να "ταξιδεύουν" με μεγαλύτερη ταχύτητα μέσω γραμμής, ενώ οι εφαρμογές πολυμέσων, τα λεγόμενα UMTS, πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία το 2002.

    "Τα UMTS είναι η τεχνολογία της τρίτης γενιάς των GSM και θα επιτρέπουν τον συνδυασμό οπτικοακουστικής", υπογράμμισε ο κ. Αυγερινός, προσθέτοντας ότι. "ήδη από τις 2 Μαρτίου προσφέρονται από το δίκτυο της Panafon και υπηρεσίες του Internet".

    Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του δικτύου του ομίλου Panafon, ο κ. Αυγερινός σημείωσε ότι, "μετά την νέκρωση του δικτύου, λίγο μετά τον σεισμό που πραγματοποιήθηκε στην Αττική στις 7 Σεπτεμβρίου, λήφθηκαν κάποια δραστικά μέτρα που απέδειξαν τη σωστή λειτουργία τους την ημέρα της Πρωτοχρονιάς".

    Υπενθυμίζεται, ότι τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα του ομίλου Panafon ανέρχονται σε 12, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού που εγκαινιάστηκε. Οι σταθμοί βάσεως στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1.050 και το δίκτυο του ομίλου καλύπτει κατά 96% τον πληθυσμό και κατά 70% γεωγραφικά.

    "Το υπόλοιπο 4% του πληθυσμού αποτελεί και το δυσκολότερο στην κάλυψή του και δεν πρόκειται να επιτευχθεί στο έτος που διανύουμε", σημείωσε ο κ. Αυγερινός.

    Όσον αφορά το νέο τηλεπικοινωνιακό κέντρο, έχει έκταση 5.000 τ.μ και η συνολική του αξία ανέρχεται σε 3,7 δισ. δρχ.

    Ειδικότερα, η κατασκευή του κτιρίου στοίχισε 500 εκατ. δρχ., 1 δισ. δρχ δαπανήθηκαν για τα ηλεκτρομηχανολογικά μηχανήματα και 2,1-2,2 δισ. δρχ ήταν το κόστος του νέου εξοπλισμού.

    Από την πλευρά του ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού, Λοίζος Κύζας, τόνισε μεταξύ των άλλων ότι, "η εταιρία απασχολεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που πάνω από το 65% αυτών είναι διπλωματούχοι και ένα ποσοστό 20% έχουν πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές", προσθέτοντας ότι, "πάνω από 600 εκατ. δρχ, έχουν επενδυθεί στην εξειδίκευση προσωπικού και πάνω από 1 δισ. δρχ. θα επενδυθούν σε κέντρα της εταιρίας".

    "Στόχος μας είναι η περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων μας στον ευρύτερο τομέα της πληροφόρησης", επεσήμανε μεταξύ των άλλων ο περιφερειακός διευθυντής του ομίλου Panafon, Δημήτρης Μίσσας, προσθέτοντας ότι, "για το επόμενο δωδεκάμηνο προβλέπεται ο όμιλος να εμφανίσει κέρδη της τάξεως των 50 δισ. δρχ.".

    Ε.Α.

    [08] Η Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΓΙΑ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2000 (20:57 UTC+2)

    "O ΣΥΝ στήριξε τον κ. Βούγια στις Δημοτικές Εκλογές πιστεύοντας στην ειλικρίνεια των δημόσιων δηλώσεων και δεσμεύσεών του. Δηλώσεις και δεσμεύσεις, στις οποίες ουδείς ποτέ τον υποχρέωσε να προβεί", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ με αφορμή τη συμμετοχή του Σπύρου Βούγια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

    "Με τη σημερινή επιλογή του ο κ. Βούγιας απέδειξε ότι αυτό που τελικώς τον ενδιέφερε ήταν μία σίγουρη βουλευτική έδρα", σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ, η οποία καταλήγει αντί σχολίου με ένα στίχο του Κ. Βάρναλη "αχ που 'σουν νιότη που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος".

    [09] ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ "ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ" Η INTRASOFT

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Με την υψηλή τεχνολογία "φλερτάρει" η εταιρεία Intrasoft, μέλος του ομίλου ΙΝΤΡΑΚΟΜ, έχοντας στη "φαρέτρα" της "βέλη" όπως τα κεφάλαια ύψους 92 δισ. δραχμών, που αναμένεται να αντλήσει από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία ολοκληρώνεται στις 15 Μαρτίου.

    Από το ποσό των 92 δισ. δρχ. που έχει στόχο να αντλήσει η εταιρεία, τα 43,6 δισ. περίπου αναμένεται να διατεθούν για τη συμμετοχή της σε αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, 15 δισ. θα διατεθούν για την επέκτασή της στην ελληνική αγορά μέσω συμμετοχής της σε άλλες εταιρείες και ποσό 10 δισ. δρχ. προορίζεται για την είσοδό της σε νέους τομείς υψηλής τεχνολογίας.

    Μεταξύ των προτεραιοτήτων της εταιρείας είναι και η ανάληψη αυτοχρημαδοτούμενων έργων στην αγορά των Βαλκανίων, με αντικείμενο την ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων πληροφορικής στους τομείς της φορολογίας, κοινωνικής ασφάλισης, υγείας και τηλεπικοινωνιών.

    Περαιτέρω, η Intrasoft εξετάζει τη συμμετοχή της σε ομοειδείς εταιρείες μέσω ολικής ή μερικής εξαγοράς και επιπλέον ενίσχυση της υποδομής τους, μέσω προσθέτων αυξήσεων κεφαλαίου, καθώς και την περαιτέρω αξιοποίηση των προϊόντων λογισμικού, τα οποία έχει ήδη αναπτύξει η εταιρεία.

    Σημειώνεται ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Intrasoft θα γίνει με την έκδοση και διανομή δωρεάν μετοχών, καθώς και καταβολή μετρητών και έκδοση νέων μετοχών που θα διατεθούν υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία μια νέα μετοχή για κάθε παλαιά, με τιμή διάθεσης 4.000 δρχ. ανά μετοχή.

    [10] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΡΑΚ - ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    Βαγδάτη, 8 Μαρτίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Σε συμφωνία κατέληξαν το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην αγορά πετρελαίου. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA οι δύο χώρες συμφώνησαν στην ανάγκη προσαρμογής του εφοδιασμού για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου. Θετικές εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν στη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ που είναι προγραμματισμένη για τις 27 Μαρτίου.

    Η συμφωνία Ιράκ - Σαουδικής Αραβίας έρχεται να εκτονώσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τη συνεχή άνοδο των τιμών των υγρών καυσίμων, την άνοδο της τιμής του δολαρίου και την εναντίωση του Ιράκ σε κάθε αύξηση της παραγωγής των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ.

    Η νέα άνοδος στην τιμή του πετρελαίου προκάλεσε την αντίδραση του Λευκού Οίκου, που εξέδωσε προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον προς τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, στην οποία τονίζεται ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μειωμένη ζήτηση εάν οι τιμές εξακολουθήσουν να είναι τόσο υψηλές.

    Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι η αμερικανική διπλωματία στον τομέα της ενέργειας εντείνεται, με προγραμματισμένες συναντήσεις με εκπροσώπους της Βενεζουέλας και του Κατάρ.

    [11] ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟ ΜΠΡΤΣΚΟ

    Μπρτσκο, 8 Μαρτίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Αυτόνομη περιφέρεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έγινε η πόλη Μπρτσκο και η ευρύτερη περιοχή της, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

    Το Μπρτσκο, σύμφωνα με την απόφαση της διεθνούς επιτροπής διαιτησίας, θα διαθέτει δική του κυβέρνηση με εννέα υπουργούς, καθώς και υπηρεσία εισοδημάτων.

    Σημειώνεται ότι στην τελετή παραβρέθηκε και η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαντλίν Ολμπράιτ που περιέγραψε την νέα διοίκηση ως σημαντική επιτυχία.

    Η κυρία Ολμπράιτ τόνισε ότι τελικά το ζήτημα του Μπρτσκο διευθετήθηκε παρά τις απόψεις κάποιων που το ήθελαν να αποτελεί εμπόδιο στην επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή.

    O.K.

    [12] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Η δίκη κατά του συγγραφέα Μίμη Ανδρουλάκη, αναβλήθηκε για τις 16 Μαϊου, ενώ αύριο αναμένεται η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικίου για την προσωρινή απόσυρση του βιβλίου του "Μν", μετά από αίτημα των κατηγόρων του. Ο εισαγγελέας είχε ασκήσει ποινική δίωξη για καθύβριση θρησκείας και αρχηγού θρησκεύματος κατά του κ. Ανδρουλάκη.

    Ο Μάκης Τρικούκης, ένας από τους συνηγόρους του Μίμη Ανδρουλάκη χαρακτήρισε απαράδεκτα τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν στο δικαστήριο και έκανε λόγο για θρησκευτικό φανατισμό. "Είναι ζήτημα ουσίας των ελευθεριών αυτού του τόπου, τους οποίους είναι προφανές ότι κάποιοι θέλουν να παρεμποδίσουν. Θέλω να πιστεύω ότι το δικαστήριο δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση να απαγορεύσει ένα βιβλίο, κάτι που θα είναι πρωτάκουστο για την Ευρώπη, κάτι που θα μας παραπέμπει στο παρελθόν του Ιράν", είπε ο κ. Τρικούκης.

    Από την πλευρά του ο διωκόμενος συγγραφέας υποστήριξε ότι το βιβλίο του "είναι ένας ύμνος στην απελευθερωση της γυναίκας. Χτυπάει το μισογυνισμό σε όλους τους κλάδους της γνώσης και ουσιαστικά αθωώνει μόνο τον Ιησού στα 2000 έτη αυτής της κουλτούρας, είναι ο μόνος που διασώζεται από το μισογυνισμό".

    Ο γενικός γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών, Νίκος Αθανασάκης, αναφερόμενος στα παλαιότερα αλλά και σημερινά επεισόδια, δήλωσε ότι "στον 21ο αιώνα στην Ελλάδα, η ελευθερία της έκφρασης δεν αστυνομεύεται, η συγγραφική φαντασία δε δεσμεύεται, το φρόνημα δε διώκεται. Έχω την εντύπωση οτι 2000 χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία δεν έχουν ανάγκη τέτοιας υπεράσπισης".

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, υποστήριξε από την πλευρά του ότι "η απόφαση της Ιεράς Συνόδου είναι διχαστική. Η πυρά, οι αφορισμοί δεν είναι η σύγχρονη προοπτική ούτε της Ελλάδας για τον 21ο αιώνα, ούτε της ίδιας της Εκκλησίας, ο ρόλος της οποίας είναι άλλος και δεν μπορεί με την ευκαιρία διαφόρων περιόδων προεκλογικών ή άλλων πολιτικών και ενδοεκκλησιαστικών σκοπιμοτήτων να παρουσιάζονται αυτά τα φαινόμενα, τα οποία έρχονται από το παρελθόν και την οδηγούν σε αυτό".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 8 March 2000 - 19:14:26 UTC