Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
  • [02] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΒΙΖΕΣ
  • [03] ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] Ο ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
  • [05] ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΛΟΓΩ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [06] «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΑ ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [07] ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΕΡΑΡΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [08] ΝΕΟΣ ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
  • [09] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ "ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ" ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ SOS
  • [10] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΣΕΦΕΡΗ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
  • [11] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ "ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ"
  • [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΕΣΤΙΛ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ
  • [13] ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟ ΔΗΚΚΙ
  • [14] Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

  • [01] Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2000 (12:48 UTC+2)

    του Σπύρου Κουζινόπουλου

    Από το 1910, οπότε καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου, ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, πολλά θετικά βήματα έγιναν για την χειραφέτησή της. Ηδη, μετά από πολλές προσπάθειες, πέτυχε να μη θεωρείται το "ασθενές φύλο" από άποψη δυνάμεων και δυνατοτήτων και με την όλη δραστηριότητά της, απέδειξε ότι επάξια διεκδικούσε την ισοτιμία με τον άνδρα. Και ίσως να μην είναι μακριά η μέρα που θα γίνει πραγματικότητα το αίτημα των γυναικών για πλήρη ισοτιμία σε όλα τα επίπεδα. Εξάλλου σήμερα στη χώρα μας και στον υπόλοιπο κόσμο, η συμβολή των γυναικών είναι πρωταρχική στο πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο, ενώ όλο και περισσότερες γυναίκες αναδεικνύονται ως επιτυχημένες επιστήμονες, επιχειρηματίες αλλά και σε κάθε άλλη εργασία.

    Ας δούμε ποιοι αγώνες χρειάστηκαν προκειμένου οι ελληνίδες να επιτύχουν τις κατακτήσεις που τις έφεραν στη σημερινή τους θέση.

    Η επανάσταση του 1821 και η έναρξη του αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία, δεν αφήνει αδιάφορη την Ελληνίδα γυναίκα, η οποία δεν στάθηκε στο περιθώριο, δεν υπήρξε απλός θεατής της ιστορίας, αλλά πήρε δυναμικά και αποφασιστικά μέρος στα πολεμικά γεγονότα, ανέπτυξε πρωτοβουλίες και γενικά, είχε μία ουσιαστική συμμετοχή.

    Αυτή η συμμετοχή, δεν περιορίζεται μόνο σε ορισμένες επώνυμες γυναίκες, όπως η Μαντώ Μαυρογένους ή η Μπουμπουλίνα. Το σύνολο των ελληνίδων, πάλαιψε για την κοινωνική και εθνική απελευθέρωση του Εθνους, όπως μαρτυρεί πλήθος δημοτικών τραγουδιών και αφηγήσεων της εποχής.

    Μετά την απελευθέρωση, αρχίζουν οι προσπάθειες της ελληνίδας για τη βελτίωση της θέσης και την αναγνώριση της ισοτιμίας της με τον άνδρα.

    Στα σκοτάδια που ζούσε η γυναίκα του 19ου αιώνα, μόνο ορισμένες επώνυμες ελληνίδες μπορούσαν να πιστέψουν στις ικανότητες του φύλλου τους και να αγωνιστούν γιαυτό. Μία από τις γνωστότερες, ήταν η Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου από το Ναύπλιο, που ανήκε στο περιβάλλον του Καποδίστρια και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα για την έξωση του Οθωνα.

    Για την επιτυχία του απελευθερωτικού αγώνα, ενδιαφέρθηκε ενεργά και η Αγγελική Πάλλη, που έζησε στο Λιβόρνο της Ιταλίας, ενώ το λάβαρο κατά της καταπίεσης των γυναικών, σήκωσε η Ζακυνθινή Ελισάβετ Μοντζάν-Μαρτινέγκου (1801-1832), με την αυτοβιογραφία της.

    Στα πρώτα μετά την απελευθέρωση χρόνια, όπου η κατάσταση της Παιδείας ήταν δύσκολη, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, καθώς επικρατούσε η αντιληψη ότι η μόρφωσή τους ήταν περιττή, σαν "μάννα εξ ουρανού", έπεσαν τα χρήματα που έστειλαν αμερικανοί φιλέλληνες, βοηθώντας το ζεύγος Τζον και Φράνσις Χιλ να ιδρύσει το πρώτο οικοτροφείο και διδασκαλείο για κορίτσια στην Αθήνα, ενώ αργότερα δημιουργήθηκαν και παρθεναγωγεία σε άλλες πόλεις. ΄Όμως, μόλις το 1885 φοίτησαν στο πανεπιστήμιο της Αθήνας οι πρώτες φοιτήτριες, οι αδελφές Παναγιωτάκου. Το 1895 η Σεβαστή Καλλισπέρη, ήταν η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε επιθεωρήτρια σχολείων, αφήνοντας εποχή στα εκπαιδευτικά χρονικά, παρά το γεγονός ότι το 1907, το ποσοστό των αναλφάβητων γυναικών έφτανε το 80% και ήταν διπλάσιο από αυτό των ανδρών.

    Την ίδια εποχή, δραστηριοποιούνται και οι ελληνίδες της διασποράς και το 1861 δημιουργείται ο "Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος Γυναικών Κωνσταντινουπόλεως", κυριότερο έργο του οποίου ήταν η ίδρυση του Ανώτερου Παρθεναγωγείου, του γνωστού "Ζαππείου". Και οι δασκάλες που αποφοίτησαν από αυτό, μετέφεραν τη μόρφωση στα ακραία σημεία του ελληνισμού. Ενώ σε συνεργασία με το Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως, εκδόθηκε το 1870 η "Ευρυδίκη", που ήταν "γυναικεία επιθεώρησις μετά σχεδίων εργοχείρων".

    Το 1872, ιδρύθηκε στην Αθήνα ο "Σύλλογος Κυριών υπέρ της γυναικείας παιδεύσεως" από την Καλλιόπη Κεχαγιά, που ήταν διευθύντρια της σχολής των Χιλ. Για την διεύρυνση της εκπαίδευσης των γυναικών, αγωνίστηκε και μια άλλη φωτισμένη παιδαγωγός, η Σαπφώ Λεοντιάς. Σημαντική υπήρξε η προσφορά και της Σωτηρίας Αλιμπέρτη, μίας γυναίκας έξυπνης, μορφωμένης και δραστήριας που ήταν υποδιευθύντρια του "Ζαππείου" στην Κωνσταντινούπολη. Το 1896 συγκρότησε το σύλλογο "Εργάνη Αθηνά" στην Αθήνα, ο οποίος για δύο χρόνια εξέδιδε και το περιοδικό "Πλειάς". Στα πλαίσια της δραστηριότητας της Αλιμπέρτη, περιλαμβάνεται και η δημιουργία το 1917 στη Θεσσαλονίκη του "Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών" για την προστασία των προσφυγόπαιδων.

    Εκείνη πάντως που θεωρείται η πρώτη συνειδητή φεμινίστρια στην Ελλάδα, ήταν η γεννημένη στο Ρέθυμνο, Καλλιρόη Παρέν-Συγγρού, η οποία δημοσιογραφώντας από νωρίς για γυναικεία θέματα, θα αρχίσει το 1887 την έκδοση του περιοδικού "Εφημερίς των Κυριών" που θα τη συνεχίσει για 30 χρόνια. Όταν το 1921 γίνεται στην Αθήνα το Α΄Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικών, η Καλλιρόη Παρέν εκλέγεται πρόεδρός του.

    Στις αρχές του 20ου αιώνα, όχι μόνο η ελληνίδα εργάτρια και αγρότισσα αλλά και η επιστήμονας, συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1922 ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών αρνήθηκε να γράψει ως μέλη του γυναίκες νομικούς και ιδιαίτερα την Αγνή Ρουσσοπούλου, που υπήρξε μία προσωπικότητα του γυναικείου κινήματος και μόνο το 1925 άνοιξε τις πόρτες του και έδωσε άδεια δικηγορίας στις γυναίκες.

    Την ίδια εποχή αρχίζει και η προσπάθεια οργάνωσης των εργατριών. Όταν το 1908 ιδρύθηκε ο "Σύνδεσμος Εργατικών Τάξεων Ελλάδος", στη λειτουργία του έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο οι αδελφές Ζωγοπούλου, η Ταμπακοπούλου και η Κηρυνοπουλου. Μεταξύ δε των αιτημάτων που προβλήθηκαν ήταν και η παροχή του δικαιώματος της ψήφου στις γυναίκες. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι εργάτριες της Αθήνας που το 1913 δημιούργησαν το σύλλογο "Γυναικεία Ζωή".

    Το 1910, το Β΄διεθνές συνέδριο γυναικών που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, όρισε την 8η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

    Στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα, το γυναικείο κίνημα άρχισε να αποκτά βαθύτερες ρίζες και να μαζικοποιείται. Το 1920 ιδρύθηκε ο "Σύνδεσμος Ελληνίδων υπέρ των δικαιωμάτων της γυναικός" ο οποίος αργότερα μετονομάστηκε σε "Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας" και είχε ως πρώτη πρόεδρό του την Μαρία Νεγρεπόντη. Το 1923 ο σύνδεσμος εξέδωσε το μηνιαίο περιοδικό "ο Αγώνας της Γυναίκας".

    Από τις κορυφαίες μορφές του γυναικείου κινήματος, υπήρξαν η Αύρα Θεοδωροπούλου (1880-1963), η Αγνή Ρουσσοπούλου (1901-1977), η Μαρία Δεσύπρη-Σβώλου κ.α.

    Στον πόλεμο του 1940, κατά των Ιταλών εισβολέων, οι ελληνίδες πρόσφεραν πολύτιμη βοήθεια στους ηρωϊκά μαχόμενους στρατιώτες μας, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση των γυναικών της Πίνδου, που μετέφεραν στην πλάτη, μέσα στα χιόνια, εφόδια και πυρομαχικά, ενώ στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης κατά των δυνάμεων του άξονα, χιλιάδες ελληνίδες, έδρασαν στις πόλεις, στα χωριά και στα βουνά με το όπλο, την προκήρυξη και τον παράνομο τύπο εναντίον των κατακτητών.

    Το 1949, δόθηκε στις ελληνίδες το δικαίωμα να εκλέγουν από 21 χρονών και να εκλέγονται από 25 χρονών, αλλά μόνο στις δημοτικές εκλογές, απόφαση η οποία το 1952 επεκτάθηκε και για τις βουλευτικές εκλογές. Η πρώτη γυναίκα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα, εκλέχθηκε το 1953 σε επαναληπτική εκλογή στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που κατέλαβε υπουργικό αξίωμα, ήταν η Λίνα Τσαλδάρη, γυναίκα του πολιτικού Παναγή Τσαλδάρη. Εκλέχθηκε βουλευτίνα στις εκλογές του 1956 και του 1958 και χρημάτισε υπουργός κοινωνικής πρόνοιας την περίοδο 1956-58.

    Σήμερα, την εποχή της τεχνολογικής επανάστασης και της παγκοσμιοποίησης, οι ελληνίδες σημειώνουν ολοένα και περισσότερες κατακτήσεις σε όλους τους τομείς και βελτιώνουν τη θέση τους στην κοινωνία.

    [02] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΒΙΖΕΣ

    Τίρανα, 7 Μαρτίου 2000 (12:19 UTC+2)

    Φωτογραφία: Στο ομότιτλο συνέδριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

    Κλέαρχος Λιάτης

    Εντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στην Αλβανία δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων, στα οποία διατυπώνονται καταγγελίες κατά του υπουργού Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο και του προέδρου της Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι, ότι εμπλέκονται στην υπόθεση των παράνομων προξενικών θεωρήσεων για την Ελλάδα.

    Οπως αναφέρει η εφημερίδα "Σέκουλι", ο εκπρόσωπος του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σοκόλ Γκιόκα, σε δηλώσεις του σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, απέρριψε τις καταγγελίες των αθηναϊκών εφημερίδων, χαρακτήριζοντας ως "αβάσιμες τις πληροφορίες τους", παραδέχθηκε ωστόσο, εμμέσως, ότι υπήρξαν κάποιες παρεμβάσεις του υπουργού "για καθαρά όμως ανθρωπιστικούς λόγους".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σοκόλ Γκιόκα υποστήριξε ότι "πρόκειται για τεχνάσματα του ελληνικού Τύπου ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα".

    Οσον αφορά τις παρεμβάσεις, που φέρεται να έκανε ο Πασκάλ Μίλο για τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου σε Αλβανούς πολίτες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν "να εξέφρασε το ενδιαφέρον του για φοιτητές και ασθενείς, κάτι όμως που είναι απόλυτα φυσικό, εφόσον είναι στα καθήκοντα ενός υπουργού, να ενδιαφέρεται για θέματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα". Ο Σοκόλ Γκιόκα τόνισε ότι και στο μέλλον το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να επιδεικνύει το ίδιο ενδιαφέρον για περιπτώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

    Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν τα δημοσιεύματα των αθηναϊκών εφημερίδων και στον αλβανικό Τύπο, ο οποίος στην πλειοψηφία του προβάλλει πρωτοσέλιδα το θέμα.

    Με τίτλο "Η Ελλάδα σταυρώνει τον Πασκάλ Μίλο", η "Σέκουλι" τονίζει μεταξύ άλλων, ότι ο ελληνικός Τύπος και το υπουργείο Εξωτερικών κατηγορούν τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών ότι εμπλέκεται στην υπόθεση της παράνομης χορήγησης αδειών εισόδου σε Αλβανούς πολίτες εκ μέρους των προηγούμενων προξενικών αρχών της Ελλάδας στην Αλβανία. Οι αθηναϊκές εφημερίδες, γράφει η "Σέκουλι", υποστηρίζουν ότι ο Πασκάλ Μίλο προωθούσε καταστάσεις με ονόματα που ενδιαφερόταν να τους χορηγηθούν βίζες, ενώ εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών καταστάσεις με ονόματα έστελναν στους Ελληνες διπλωμάτες που διώκονται πειθαρχικά για παράβαση καθήκοντος και άλλοι υπουργοί, ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι, τα αλβανικά κόμματα και ομογενειακές οργανώσεις. Η εφημερίδα πάντως συνδέει τις καταγγελίες κατά του Πασκάλ Μίλο με τις δηλώσεις που έκανε μόλις την προηγούμενη μέρα σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για την προώθηση της κατασκευής του οδικού άξονα Νο 8, στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Συμφώνου Σταθερότητας. "Ορισμένες χώρες δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την κατασκευή του άξονα Νο 8", είχε δηλώσει ο Πασκάλ Μίλο, τονίζει η εφημερίδα.

    Για το ίδιο θέμα η "Γκαζέτα Σκιπτάρε" τονίζει στον τίτλο της: "Ελλάδα: Ο Μίλο ενέχεται στην υπόθεση παράνομων θεωρήσεων" και αναφέρεται εκτενώς στο πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και το οποίο ζητά την πειθαρχική δίωξη δυο διπλωματών, που υπηρέτησαν στα προξενεία της Ελλάδας στην Αλβανία, για χορήγηση αδειών εισόδου σε Αλβανούς πολίτες με αδιαφανές σύστημα. Στο πόρισμα γίνεται λόγος μάλιστα και για έντονη φημολογία για οικονομική συναλλαγή για τις βίζες, τονίζει η εφημερίδα.

    Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες από την πλευρά τους θεωρούν βάσιμες τις καταγγελίες των αθηναϊκών εφημερίδων και τονίζουν, ότι επανειλημμένα έχει καταγγελθεί η ανάμειξη του Πασκάλ Μίλο και του Σκεντέρ Γκινούσι, αλλά και άλλων πολιτικών σε υποθέσεις παράνομων θεωρήσεων εισόδου.

    "Σκάνδαλο- Οι Μίλο και Γκινούσι εμπλέκονται σε παράνομες θεωρήσεις εισόδου", τονίζει πρωτοσέλιδα η "Αλμπάνια", ενώ η "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε" προσθέτει ότι εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρόεδρο της Βουλής στην υπόθεση "εμπλέκεται και ο υπουργός Παιδείας Ετέμ Ρούκα".

    [03] ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2000 (13:47 UTC+2)

    Τα ελληνικά χωριά της περιοχής του Αργυροκάστρου και της Δρόπολης θα επισκεφθεί την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, όπως δήλωσε στο ΜΠΕ πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

    Αύριο, ο κ.Παπανδρέου θα μεταβεί αρχικά στην Οχρίδα, όπου θα συναντήσει τους ομολόγους του της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, Πασκάλ Μίλο και Αλεξάντερ Ντιμίτροφ, ενώ στη συνέχεια οι τρεις υπουργοί θα μεταβούν στην Κορυτσά , όπου θα έχουν συζητήσεις για την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Αλβανίας, της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ αποτελεί συνέχεια προηγούμενης συνάντησής τους, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, στον Αγιο Αχίλλειο Πρεσπών.

    Σ.Π.

    [04] Ο ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

    Θεσσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2000 (21:34 UTC+2)

    "Δεν αξίζει τον κόπο η ποινική δίωξη σε βάρος του Μίμη Ανδρουλάκη για το βιβλίο του "Μ εις τη νιοστή", δήλωσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής.

    Οπως είπε, το περιεχόμενο του βιβλίου του είναι κατάπτυστο, βαθύτατα προσβλητικό και χαμηλής λογοτεχνικής στάθμης.

    "Του δίνουμε αξία, όσο ασχολούμαστε μαζί του", κατέληξε.

    [05] ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΛΟΓΩ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Αυξημένος, λόγω της πετρελαϊκής ανόδου, ήταν ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Αντίθετα, ο εναρμονισμένος δείκτης, με τον οποίο κρίνεται και η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα.

    Αύριο, αναμένεται να ανακοινωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος η νέα μείωση των επιτοκίων η οποία αναμένεται να είναι συγκρατημένη, λόγω των πιέσεων στον πληθωρισμό.

    Ο τιμάριθμος τον Φεβρουάριο αυξήθηκε στο 2,9%, έναντι του 2,6% τον Ιανουάριο, η εξέλιξη όμως αυτή δεν επηρεάζει τελικώς την πορεία σύγκλισης η οποία έχει ολοκληρωθεί, αφού την Πέμπτη η Ελλάδα καταθέτει επισήμως την αίτηση ένταξης.

    Η άνοδος του τιμάριθμου εξ ολοκλήρου αποδίδεται στην αύξηση τω ν διεθνών τιμών πετρελαίου, κάτι που όμως επηρεάζει συμμετρικά όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως προκύπτει από την άνοδο του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη τον Ιανουάριο. Αντίθετα στη χώρα μας, ο μέσος εναρμονισμένος πληθωρισμός με τον οποίο θα κριθούμε, κινείται πτωτικά και το μήνα Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, έπεσε στο 2,1% από 2,2% το Φεβρουάριο και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα εκπληρώνει το κριτήριο, αφού θα αξιολογηθεί με βάση την επίδοση των τριών καλύτερων χωρών, συν τα περιθώρια ασφαλείας της 1,5 μονάδας. 0,7% είναι ο μέσος όρος των τριών καλύτερων, συν τη 1,5 μονάδα, το κριτήριο του πληθωρισμού διαμορφώνεται στο 2,2% κι έτσι η Ελλάδα το έχει εκπληρώσει πλήρως.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, με αφορμή τη ν ανακοίνωση του πληθωρισμού δήλωσε ότι αποτελεί ιστορική στιγμή η εκπλήρωση και του πέμπτου κριτηρίου σύγκλισης και κλείνει έτσι ένας εξαετής κύκλος σκληρής και έντονης προσπάθειας.

    Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα εκπληρώνει με άνεση και με τις αυστηρότερες δυνατές προϋποθέσεις χωρίς καμία επίκληση σε ελαστικές ερμηνείες το κριτήριο, δεν αποτελεί μόνο επιτυχία ενός οικονομικού στόχου, αλλά εξασφαλίζει και τα εθνικά της συμφέροντα, γιατί μπαίνει στην ΟΝΕ με το σπαθί της.

    [06] «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΑ ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Εντονη ανησυχία και προβληματισμός στα οικονομικά επιτελεία των ευρωπαϊκών χωρών, προκαλεί η νέα άνοδος στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, το οποίο σήμερα ξεπέρασε στην αγορά του Λονδίνου τα 30,2 δολάρια το βαρέλι. Η εκτόξευση των διεθνών τιμών δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την εγχώρια αγορά και αύριο τα "Ελληνικά Πετρέλαια" αναμένεται να ανακοινώσουν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες αυξήσεις από τις αρχές του χρόνου, οι οποίες θα κυμαίνονται γύρω στις 10 δραχμές το λίτρο για τις βενζίνες και στις 5 με 6 δραχμές για τα πετρέλαια.

    Συνολικά, άνοδο 75 δραχμών από πέρσι το Μάρτιο ή 70 δραχμών από τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, κάνουν οι λιανικές τιμές πώλησης των βενζινών σούπερ και αμόλυβδης από την Πέμπτη. Η εκτόξευση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου στα 30 με 32 δολάρια το βαρέλι από την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και χθες, αλλά και τις ισοτιμίες του δολαρίου έναντι του ευρώ, οδηγούν σε "λιμιτ απ" τις ανατιμήσεις των βενζινών στην εγχώρια αγορά.

    Με βάση τις νέες τιμές που αναμένεται να καθορίσουν τα "Ελληνικά πετρέλαια", οι καταναλωτές θα πληρώνουν στα πρατήρια Αττικής και Θεσσαλονίκης 280 δραχμές το λίτρο τη βενζίνη σούπερ, ενώ τις 300 δραχμές θα αγγίξει στην επαρχία. Κατά 25 δραχμές φθηνότερη, θα είναι η αμόλυβδη βενζίνη, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεπεράσει τις 100 δραχμές το λίτρο.

    [07] ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΕΡΑΡΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Εμμεση επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, εξαπέλυσε ο μητροπολίτης Κοζάνης σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο υπουργός να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες.

    Ο μητροπολίτης Κοζάνης Αμβρόσιος, ένας από τους νεαρότερους μητροπολίτες, αμέσως μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος δήλωσε για το θέμα των ταυτοτήτων, "φωτογραφίζοντας" τον υπουργό Εξωτερικών κ. Παπανδρέου:

    "Είμαστε υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, την απαιτούμε όμως γιατί θέλουμε να είμαστε και με τη βούλα Χριστιανοί. Ας αφήσουν τις καινούριες θεωρίες και ας καθίσει ο καθένας ήσυχα στον τόπο του. Αυτοί που γεννήθηκαν εδώ και οι άλλοι που μας ήρθαν ξενόφερτοι".

    [08] ΝΕΟΣ ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Με μια απερίφραστη ομόφωνη απόφασή της η Ιερά Σύνοδος δικαιολογεί τις αντιδράσεις κατά του βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη "Μν", που κινείται, όπως σημειώνει στη σφαίρα της πιο χυδαίας φαντασίας και υπογραμμίζει ότι ουδείς συγγραφέας στην ιστορία των 20 αιώνων, έθιξε τόσο βάναυσα την ηθική του Ιησού.

    Η ανακοίνωση αυτή, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συγγραφέα, έγινε μία ημέρα πριν από τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά της κυκλοφορίας του βιβλίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου "το περιεχόμενο του βιβλίου, όσον αφορά εις τα αναφερόμενα εις τον αρχηγό της πίστεώς μας, κινείται στη σφαίρα της πλέον χυδαίας φαντασίας. Είναι αντιεπιστημονικό, αισχρό και βρομερό. Εις την ιστορία των 20 αιώνων ουδείς συγγραφεύς έθιξε τόσο βάναυσα την ηθική ακεραιότητα του Ιησού Χριστού".

    Σε άλλο σημείο οι αντιδράσεις πιστών μελών της εκκλησίας, δικαιολογούνται "λόγω της πρωτοφανούς βλασφήμου αισχρότητας του βιβλίου". Και προστίθεται ότι "οι σπεύδοντες να υποστηρίξουν τον συγγραφέα, δεν έπρεπε να μεταθέτουν το θέμα. Το ζήτημα δεν είναι πως η πιστεύουσα καρδιά αντιδρά αλλά το τι γράφει και περιγράφει ο συγγραφέας για το πρόσωπο του Χριστού".

    Στην υπενθύμιση εξάλλου ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αρχικώς είχε καταδικάσει τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, έξω από το βιβλιοπωλείο "Ιανός" και τους Ζηλωτές Χριστιανούς, ο εκπρόσωπος της Συνόδου, μητροπολίτης Πειραιώς μετέφερε στους δημοσιογράφους τη θέση που σήμερα πήρε ο αρχιεπίσκοπος. "Οι πιστοί, είπε, έχουν ευαισθησία και έτσι εύλογα εκνευρίζονται. Μπροστά σε τόση προσβολή του Ιησού δεν ξέρω πως οι πιστοί να συγκρατηθούν", είπε ο μητροπολίτης Καλλίνικος. Προσθέτοντας πάντως ότι δεν τέθηκε θέμα αφορισμού του Μίμη Ανδρουλάκη.

    ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

    Σκληρή ήταν η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας του επίμαχου βιβλίου για να απαντήσει στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους μίλησε για επιστροφή στην πιο θλιβερή σελίδα της εκκλησίας, χαρακτήρισε τον αρχιεπίσκοπο "χωροφύλακα της ελευθερίας της δημιουργίας" και κατήγγειλε ότι επιχειρείται εκβιασμός και χειραγώγηση κομμάτων και πολιτικών.

    Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης "η δήλωση της Ιεράς Συνόδου αποτελεί καθαρά πολιτική κίνηση, περίεργη και ύποπτη, την παραμονή της προκήρυξης των εκλογών. Στην πραγματικότητα, την Ιερά Σύνοδο δεν την ενδιαφέρει ο Ανδρουλάκης, μια και το βιβλίο κυκλοφορεί εδώ και πέντε μήνες. Αλλά στην πραγματικότητα διεκδικεί ρόλο χειραγώγησης του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων. Είναι πρόσχημα και γίνομαι αποδιοπομπαίος τράγος από τους "καλούς χριστιανούς", οι οποίοι αγνοούν ότι ο Χριστός δίδαξε την Ελευθερία και την Αγάπη και όχι την μισαλλοδοξία και το διωγμό. Καθαρά πρόκειται για μία οπισθοδρόμηση που εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας και την εμφανίζει την εκκλησία μας ως διεκδικούσα θεοκρατικό καθεστώς τύπου Χομεϊνί".

    [09] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ "ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ" ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ SOS

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Το σπίτι του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης στο "Παιδικό Χωριό SOS" στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα μπορούν να φιλοξενούνται μέχρι οκτώ παιδιά ελληνικής ιθαγένειας, που είναι ορφανά ή εγκαταλελειμμένα ή προέρχονται από προβληματικές οικογένειες, εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.

    Ο κ. Μαγκριώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας και συνεχάρη όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν φροντίζοντας τα παιδιά, δημιουργώντας αυτό το ζεστό περιβάλλον και την οικογενειακή θαλπωρή και όλα αυτά που κάποια στιγμή η τύχη τους στέρησε.

    "Θέλουμε να βοηθήσουμε όλα τα παιδιά, να τα φροντίσουμε, να τα ενισχύσουμε ψυχολογικά, συναισθηματικά, ώστε να αποκτήσουν όλες εκείνες τις αναγκαίες γνώσεις για είναι αύριο έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής", τόνισε.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας Γιώργος Πρωτόπαπας συνεχάρη τον υπουργό για την πρωτοβουλία και εξέφρασε την ελπίδα ότι αντίστοιχες ενέργειες θα βρουν μιμητές, τόσο από την οργανωμένη πολιτεία, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

    [10] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΣΕΦΕΡΗ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Μελβούρνη, 7 Μαρτίου 2000 (20:44 UTC+2)

    του Κώστα Παϊβανά

    Στο κατάμεστο, από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, αμφιθέατρο του πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, ο διπλωμάτης και ποιητής, Γιώργος Βέης, έδωσε μια από τις καλύτερες διαλέξεις του για τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη και ενθουσίασε τους 300 και πλέον ομογενείς που παρακολούθησαν τη διάλεξη.

    Ο κ. Βέης αναφέρθηκε στους κύριους σταθμούς της ζωής του διπλωμάτη ποιητή Γιώργου Σεφέρη, σε χαρακτηριστικά σημεία της καριέρας του που επηρέασαν την ποιητική του δημιουργία και ανέλυσε τον άνθρωπο Σεφέρη, τον Ελληνα Σεφέρη.

    Ο κ. Βέης μετέβη στην Αυστραλία για μια σειρά διαλέξεων και σεμιναρίων με ειδική άδεια του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Μαρτίου, ο κ. Βέης θα μιλήσει στο οίκημα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης με θέμα την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, ενώ θα μιλήσει και σε φοιτητές του τμήματος Νεοελληνικών του πανεπιστημίου La Trobe με θέμα την ελληνική ποίηση.

    Την εκδήλωση οργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Ερευνας του πανεπιστημίου La Trobe.

    [11] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ "ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Στρατηγικές κινήσεις σχεδιάζει η διοίκηση της εταιρείας "Πλαστικά Θράκης". Οπως γνωστοποίησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της εταιρείας Δημήτρης Χρούντας, αυτή τη στιγμή κυρίαρχη προτεραιότητα της εταιρίας είναι να προχωρήσει σε πλήρη διαχωρισμό των κλάδων στους οποίους δραστηριοποιούνται οι μονάδες της.

    Ο κ. Χρούντας επεσήμανε ότι η αλλαγή στη δομή της λειτουργίας των κλάδων δραστηριοποίησης των τριών μονάδων της είναι απαραίτητη, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της εταιρείας.

    Πάντως, η διοίκηση της εταιρείας κρατά κλειστά τα "χαρτιά" της όσον αφορά μελλοντικές επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ το μόνο που αναφέρει προς το παρόν είναι η συνεργασία της εταιρείας με ξένο εταίρο για τη δημιουργία εργοστασίου στη Θράκη, στο πλαίσιο των επεκτατικών κινήσεων συμπληρωματικότητας.

    Τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας είναι ιδιαίτερα σημαντικά και δημιουργούν κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας στους επενδυτές. Συγκεκριμένα, αύξηση 120% παρουσιάζουν τα προ φόρων κέρδη για το 1999, φθάνοντας τα 4,595 δισ. δρχ. έναντι 2,096 δισ. δρχ. κατά την προηγούμενη χρήση. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 11,78 δισ. δρχ., από 10,946 δισ. δρχ.

    [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΕΣΤΙΛ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ

    Βρυξέλες, 7 Μαρτίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ και ο Καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σούσελ θα πραγματοποιήσουν επίσημες επισκέψεις στις Βρυξέλες με κύριο στόχο να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερία στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας δεν είναι κακή επιλογή.

    Ο κ. Κλέστιλ θα επισκεφθεί αύριο τις Βρυξέλες όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και θα παρευρεθεί στην εβδομαδιαία συνάντηση της επιτροπής.

    Ο καγκελάριος Σούσελ θα βρεθεί στο Βέλγιο τη Δευτέρα όπου θα συναντηθεί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αρνήθηκε να επισκεφθεί την Αυστρία.

    Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ προς την Αυστρία όσο η παρούσα κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία.

    Ο.Κ.

    [13] ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Την προσχώρησή του στο ΔΗΚΚΙ ανακοίνωσε σήμερα το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και δικηγόρος στα Χανιά, Νίκος Χατζημιχελάκης.

    Σε ανακοίνωσή του, ο κ.Χατζημιχελάκης κάνει λόγο για "μετάλλαξη" του ΠΑΣΟΚ, την τελευταία 3ετία, σε κόμμα νομής της εξουσίας, ενώ αναφερόμενος στα εθνικά ζητήματα υποστηρίζει ότι η πολιτική της δεκαετίας του '80 αποτελεί παρελθόν, οδηγώντας σε "οδυνηρές συνέπειες, το μέγεθος των οποίων δεν έχει φανεί ακόμη". Ακόμη αναφέρεται σε υποχωρήσεις στα Ίμια, στη Μαδρίτη, στο Ελσίνκι και στους S-300 και σε επιπολαιότητα και αφέλεια στο χειρισμό της υπόθεσης Οτζαλάν.

    Όσον αφορά στην οικονομία, την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως "ατού", υποστηρίζει ότι ενώ ευημερούν οι αριθμοί, μεγαλώνει η ψαλίδα ανάμεσα στους "έχοντες και μη έχοντες". "Ποτέ μέχρι σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, δεν είχε τόσα υπερκέρδη, όσα τα τελευταία 3 χρόνια επί "δυναστείας" των εκσυγχρονιστών", τονίζει στην ανακοίνωσή του.

    Για τη δημόσια ζωή υποστηρίζει ότι ανθεί η διαφθορά, η ανεργία, τα ναρκωτικά, η εγκληματικότητα και υποβαθμίζονται καθημερινά οι ανθρώπινες αξίες.

    Ο κ.Χατζημιχελάκης συγκρότησε μετά το απριλιανό πραξικόπημα του '67, μαζί με άλλους αγωνιστές το "Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντίστασης", ενώ συνελήφθη και φυλακίστηκε για την αντιστασιακή του δράση. Στις 3 Σεπτεμβρίου του '74 υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ διετέλεσε μέλος της πρώτης προσωρινής Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    [14] Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Δικαιολογημένες χαρακτηρίζονται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας οι αντιδράσεις πιστών μελών της Εκκλησίας για το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη "Μν", καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ο συγγραφέας βάναυσα και δημόσια καθύβρισε τον Ιησού Χριστό.

    Η Ιερά Σύνοδος κατά τη συνεδρίασή της εξετάζοντας το θέμα που ανέκυψε από το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη, το χαρακτήρισε βλάσφημο, ενώ για το περιεχόμενό του εκτιμά ότι "τα αναφερόμενα στον Αρχηγό της Πίστεώς μας κινούνται εις τη σφαίρα της πλέον χυδαίας φαντασίας".

    Στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου επισημαίνεται ότι στην ιστορία των είκοσι αιώνων κανένας συγγραφέας δεν έθιξε τόσο βάναυσα την ηθική ακεραιότητα του Θεανδρικού προσώπου του Αναμάρτητου Ιησού Χριστού. Τονίζεται ότι η ελευθερία του λόγου, αναγνωρισμένη συνταγματική αρχή στη χώρα μας, την οποία η Εκκλησία ανέκαθεν σεβάστηκε, δεν καλύπτει προφανώς αισχρές και βλάσφημες εκφράσεις, οι οποίες θίγουν τη χριστιανική πίστη των εκατομμυρίων χριστιανών πιστών, οι οποίοι αποτελούν στην πατρίδα μας τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας.

    Για το συγγραφέα η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, αλλά γνωστό στον ελληνικό λαό και πολιτικό πρόσωπο, από το οποίο θα αναμενόταν εκ μέρους του στοιχειώδης υπευθυνότητα και σεβασμός της συγγραφικής και δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

    "Οι αντιδράσεις πιστών μελών της Εκκλησίας δικαιολογούνται λόγω της πρωτοφανούς βλάσφημου αισχρότητας του βιβλίου "Μν". Οι σπεύδοντες να υποστηρίξουν τον ασεβή συγγραφέα δεν έπρεπε να μεταθέτουν το θέμα. Το ζήτημα δεν είναι, πως η πιστεύουσα καρδιά αντιδρά ομολογούσα το Σωτήρα Κύριον, αλλά το τι γράφει και περιγράφει ο συγγραφέας για το πρόσωπο του Ασπίλου και Αμώμου Χριστού", επισημαίνεται.

    Η Ιερά Σύνοδος πιστεύει ότι διαφορετική θα ήταν η γνώμη όλων, εάν γνώριζαν τι γράφει το βιβλίο και θέτει το ερώτημα, "σε μία περίοδο κατά την οποία η ευαισθησία για την προσβολή των ανθρώπινων προσώπων οδήγησε τους αρμόδιους στη λήψη μέτρων, η Εκκλησία δεν πρέπει να δείχνει παρόμοια ευαισθησία για την ομολογιακή υπεράσπιση του Προσώπου του Ιησού Χριστού, το οποίο οι αιώνες σεβάστηκαν, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης βάναυσα και δημόσια καθύβρισε;"


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 7 March 2000 - 19:13:57 UTC