Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΤΚ
  • [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ Ο ΛΑΛΙΩΤΗΣ
  • [03] ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [04] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
  • [06] ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΗΠΑ
  • [07] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ
  • [08] ΜΠΑΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ Ο ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ
  • [09] "ΦΙΛΙΚΗ" ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΩΝ ΜΕ 3-1 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
  • [10] Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ 2001
  • [11] Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ "ΘΥΡΙΔΑ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ"
  • [12] Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [13] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ SKAL ΑΘΗΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

  • [01] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΤΚ

    Σόφια, 22 Φεβρουαρίου 2000 (10:27 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ιβάν Κοστόφ

    του Η. Κόστοφ

    Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Βουλγαρία το δημοσίευμα του " Βήματος της Κυριακής" σύμφωνα με το οποίο η βουλγαρική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην οριστικοποιήσει την πώληση του κρατικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών, στην κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ. Στο δημοσίευμα τονιζόταν, ότι ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ με επιστολή του στον Κ.Σημίτης γνωστοποιούσε την απόφαση να μην οριστικοποιηθεί η συναλλαγή. Μάλιστα η εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, τόνιζε ότι πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας προς την Ε.Ε. , αλλά και στις σχέσεις της με το ΔΝΤ.

    "Μπορεί άραγε η Ελλάδα να μας παρεμποδίσει για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση;", ρώτησε χθες ο γενικός συντονιστής των ενταξειακών διαπραγματεύσεων της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, Αλεξάντερ Μπόζκοφ. Κατά την γνώμη του, "η ελληνική εφημερίδα σκοπεύει να προκαλέσει τη Βουλγαρία και να απευθύνει προειδοποίηση" δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Σόφιας "24 ώρες" ο Αλεξάντερ Μπόζκοφ.

    Κανένας στη Σόφια δεν προτίθεται να ακυρώσει την συμφωνία για την πώληση του ΒΤΚ με την ελληνο-ολλανδική κοινοπραξία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αλεξάντερ Μπόζκοφ, "Το Βήμα" πυροβολεί για να μειωθεί η τιμή του ΒΤΚ".

    "Εάν είχε κάποιο πρόβλημα, ο ΄Ελληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ή ο υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου, θα είχαν επικοινωνήσει μαζί μου ή με την Ναντέζντα Μιχαϊλοβα, επειδή διατηρούμε θαυμάσιες σχέσεις", πρόσθεσε ακόμη ο κ. Μπόζκοφ.

    Ερωτηθείς από την "24 ώρες" εάν είχε πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, όπως υποστηρίζει "Το Βήμα", ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράντκο Βλαϊκοφ, είπε: "Οι βουλγαρο-ελληνικές σχέσεις είναι αρκετά καλές και η υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχαϊλοβα επικοινωνεί συχνά με τον ΄Ελληνα ομόλογό της, Γεώργιο Παπανδρέου".

    Ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ έχει στείλει επιστολή στον Κώστα Σημίτη, αλλά δεν χαρακτηρίζει τον ΟΤΕ, ώς "πηγή απειλής για την εθνική ασφάλεια της χώρας", ούτε έχει κρίνει την ελληνική κρατική εταιρία "πιθανό όργανο εχθρικών κινήσεων εναντίον της Βουλγαρίας", ανακοίνωσε χθες το Γραφείο Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας εκφράζει ελπίδα ότι με την παρέμβαση του κ. Σημίτη θα ξεπερασθούν οι διαφωνίες στις θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις. "Για τη βουλγαρική κυβέρνηση αποτελεί ενδιαφέρον εάν το δημοσίευμα της ελληνικής "Το Βήμα" εκφράζει την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης", αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβέρνησης.

    "Οι διαπραγματεύσεις ακόμη δεν έχουν τελειώσει" εξήγησε χθες ο υπουργός Επικοινωνιών, Αντόνι Σλαβίνσκι. Σήμερα η αρμόδια ομάδα εργασίας της βουλγαρικής κυβέρνησης περιμένει την απάντηση της υποψήφιας κοινοπραξίας στις 10 επίμαχες ερωτήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Σλαβίνσκι, μετά τη συζήτηση επί της απάντησης είναι πιθανό να αποφασίσει η ομάδα εργασίας εάν θα πωλήσει τον ΒΤΚ στην υποψήφια ελληνο-ολλανδική κοινοπραξία ή θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη".

    "Δεν ξέρουμε για την επιστολή του Κόστοφ προς τον Σημίτη. Κανένας δεν μας έχει ειδοποιήσει ότι οι διαπραγματεύσεις μαζί μας έχουν τελειώσει. Εάν αυτή είναι η αλήθεια, ενώ ξέχασαν να μας πούν, τότε γίνεται λόγος για παραβίαση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης", δήλωσε ο Στέφαν Κόλεφ, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας ΟΤΕ-ΚΡΝ για τη Βουλγαρία.

    Σύμφωνα με την "24 ώρες", η Βουλγαρία φοβάται για την εθνική της ασφάλεια, επειδή οι εγκαταστάσεις και οι συχνότητες που χρησιμοποιούν τα βουλγαρικά υπουργεία ΄Αμυνας και Εσωτερικών, αποτελούν μέρος των ενεργητικών του ΒΤΚ. ΄Οποιος αγοράσει τον ΒΤΚ θα έχει πρόσβαση και στα κρατικά μυστικά της χώρας.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων για την ιδιωτικοποίηση του ΒΤΚ η υποψήφια κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ ζήτησε η Βουλγαρία να πληρώνει κάθε φορά, όταν οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί της χώρας θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του ΒΤΚ. Σε αντίθετη περίπτωση ο νέος ιδιοκτήτης του ΒΤΚ θα απαγορεύσει την χρήση των εγκαταστάσεων.

    Η βουλγαρική πλευρά προβληματίζεται και από το γεγονός ότι ο ΟΤΕ είναι κρατική εταιρία. Σε περίπτωση που αγοράσει τον ΒΤΚ το ελληνικό δημόσιο και ο ΟΤΕ μπορούν να λάβουν πρόσβαση σε στοιχεία και συχνότητες που θίγουν την εθνική ασφάλεια της χώρας.

    Η εφημερίδα της Σόφιας δημοσιεύει και δηλώσεις Βούλγαρων πολιτικών.

    Ο Ανατόλιι Βελίτσκοφ από το VMRO: "Ακόμη τη στιγμή, όταν η Ταχυδρομική Τράπεζα αγοράσθηκε από την ελληνική εταιρία "΄Αλικο", εμείς προειδοποιήσαμε ότι υπάρχει απειλή για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας. Με την πώληση του ΒΤΚ η Ελλάδα θα βάλει χέρι στη ροή πληροφοριών στη Βουλγαρία. Εάν αποφασίσει η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της χώρας. Τότε θα αντιληφθούμε ότι η γειτονική μας χώρα ποτέ δεν ήταν δικηγόρος της Σόφιας για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση".

    Ο Νικολαϊ Κάμοφ από την αντιπολιτευόμενη "Ευρωαριστερά": "Δεν θα σχολιάσω το δημοσίευμα μέχρι να ακούσω την επίσημη θέση των κυβερνήσεων των δύο κρατών. Ο ΒΤΚ είναι κρατική ιδιοκτησία και γι΄αυτό η βουλγαρική κυβέρνηση ενδιαφέρεται γι΄αυτήν, αλλά δεν ξέρω ποιά είναι η στάση της ελληνικής πλευράς. Γι΄αυτήν την συμφωνία έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια".

    Ο Νικόλα Νικόλοφ από την Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεωνδήλωσε : "Παρόμοια δημοσιεύματα μας δεν μας ανησυχούν. Πρέπει να συνηθίσουμε ότι πάνω στη Βουλγαρία θα ασκηθεί πίεση στην σύναψη παρόμοιων συμφωνιών, με τις οποίες μια κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει τις επενδύσεις των εταιριών της. Από την άλλη, το δημοσίευμα προσβάλει και δεν κινείται στην κατεύθυνση των καλών γειτονικών σχέσεων. Εάν η συμφωνία με την κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ οδηγήσει σε αποτυχία, η αιτία δεν θα είναι εάν ο ΒΤΚ είναι ελληνικός ή ολλανδικός, αλλά επειδή η συμφωνία δεν ήταν προς το συμφέρον της Βουλγαρίας".

    Ο Ευγένι Κύριλοφ από το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα τόνισε: "Μια συμφωνία δεν μπορεί να αναγκάσει την Ελλάδα να αλλάξει τις θέσεις της για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Αλλά αυτές οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης ρίχνουν σκιά στη Βουλγαρία και δημιουργεί ατμόσφαιρα έντασης. Αφού ορισμένοι από τους κυβερνώντες ανησυχούν για την εθνική ασφάλεια της χώρας και τη συμφωνία, γιατί δεν το είπαν εγκαίρως. Γίνεται λόγος για μεγάλη και υπεύθυνη συμφωνία, ενώ η βουλγαρική κυβέρνηση πάλι δεν παρουσιάσθηκε καλά".

    [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ Ο ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2000 (17:24 UTC+2)

    Απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία των έργων στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος από το πρωί έχει επαφές με τον υπουργό Μακεδονίας.Θράκης, Γιάννη Μαγκριώτη, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπο Σοφιανό, το Νομάρχη Κώστας Παπαδόπουλο, Δημάρχους και εκπροσώπους φορέων.

    Ο κ. Λαλιώτης κατηγόρησε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που ασκούν κριτική στην πολιτική του υπουργείου και μιλούν για καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι δεν μπορούν να μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν έχουν εικόνα για την εξέλιξη των έργων και σημείωσε ότι στην αυριανή συνέντευξη Τύπου θα δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για την εξέλιξη των έργων. Στην ίδια συνέντευξη θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η πρόταση αυτή έχει την ονομασία "πρόγραμμα δυτικού τόξου" και αφορά παρεμβάσεις σε ζητήματα ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος και πολιτισμού για τους κατοίκους της περιοχής.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να λειτουργεί ανώνυμη εταιρία που θα συνεργάζεται με το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Οργανισμό Θεσσαλονίκης, στην οποία θα προεδρεύει ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού, Κώστας Λοϊζος. Θα έχει αυτοτελείς πόρους, θα μπορεί να αναλαμβάνει τη μελέτη και την κατασκευή έργων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα υποκαταστήσει την περιφέρεια, τη νομαρχία και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

    [03] ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2000 (15:02 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρηματιστήριο Αθηνών

    Νέα πτώση σημείωσε και σήμερα η Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου έκλεισε στις 5.109,81 μονάδες, μειωμένος κατά 1,47%, ενώ η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 158,4 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Οι τιμές των μετοχών είχαν σημαντικές απώλειες ενώ 24 κινήθηκαν ανοδικά, 321 σημείωσαν πτώση και 29 παρέμειναν σταθερές. Σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης κινήθηκε καθοδικά. Οι μετοχές των ασφαλειών έκλεισαν με πτώση -2,41%, βιομηχανιών -1,53%, διαφόρων -1,71%, επενδύσεων -2,43%, κατασκευών -3,7%, συμμετοχών -2,56%, τραπεζών -1,08% και η παράλληλη αγορά -6,52%.

    [04] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ρώμη, 22 Φεβρουαρίου 2000 (21:08 UTC+2)

    Το πρακτορείο ειδήσεων του Βατικανού μετέδωσε δηλώσεις του ιερέως της Ορθοδόξου Κοινότητας της Τριέστης, Ράσκο Ράντοβιτς, σύμφωνα με τις οποίες περισσότερες από 80 εκκλησίες και μοναστήρια στο Κοσσυφοπέδιο έχουν καταστραφεί αφότου έφθασε στην περιοχή η διεθνής ειρηνευτική δύναμη.

    [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

    Σέρρες, 22 Φεβρουαρίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Την άμεση ένταξη της βιομηχανικής περιοχής Σερρών στη ζώνη που προβλέπει αυξημένα κίνητρα ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος επισκέπτεται τις Σέρρες με κυβερνητικό κλιμάκιο, στο οποίο συμμετέχουν επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος και ασχολείται με τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής.

    Το κυβερνητικό κλιμάκιο είχε σήμερα επαφές με φορείς του Νομού Σερρών στη Νομαρχία.

    Συσκέψεις με φορείς και ιδιώτες πραγματοποίησαν επίσης οι υφυπουργοί Ανάπτυξης, Παιδείας, ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, η Γ.Γ. Ισότητας.

    Ο κ. Τσουκάτος συνοδευόμενος από τους βουλευτές των Σερρών σε συνέντευξη τύπου εμφανίστηκε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών. Αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ στους τομείς της ανάπτυξης, της κοινωνικής ασφάλειας και του εκσυγχρονισμού των δομών του κράτους.

    Αναφορικά με τα αγροτικά εισοδήματα τόνισε ότι "ο αγρότης, ενώ πριν επί Ν.Δ. δανειζόταν με 23% επιτόκιο, τώρα δανείζεται με 9% επιτόκιο και αυτό είναι κατάκτηση μίας κυβέρνησης που στρέφει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το μάτι του εκεί".

    Η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με ομιλίες σε έδρες τεσσάρων Δήμων του Νομού Σερρών.

    [06] ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΗΠΑ

    Νέα Υόρκη, 22 Φεβρουαρίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Η Ελληνίδα Ελένη Huszagh, δικηγόρος από την πόλη Νεχαλέμ του Όρεγκον, εκλέχθηκε ως η νέα πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εκκλησιών του Χριστού των ΗΠΑ. Η Ελληνίδα δικηγόρος εξελέγη στη θέση της προέδρου κατά τη διάρκεια του εορτασμού των 50 ετών από τη δημιουργία της οργάνωσης, ο οποίος διεξήχθη στο Κλίβελαντ του Οχάιο, και θα ασκήσει τα καθήκοντα της προέδρου μέχρι την περίοδο 2002-2003.

    Η κα Ελένη Huszagh υπήρξε μέλος του Συμβουλίου της οργάνωσης από το 1983 ενώ ταυτόχρονα είναι εξέχων μέλος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, όντας μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και μέλος διαφόρων επιτροπών της Αρχιεπισκοπής συμπεριλαμβανομένης -πρόσφατα της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συνταγμάτιου. Υπήρξε πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της ενορίας του Αγιου Πέτρου και Παύλου στο Γκλένβιου της πολιτείας του Ιλινόι. Ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εκκλησιών του Χριστού των ΗΠΑ έλαβε μέρος σε πολλά προγράμματα μεταξύ των οποίων ερευνητική περιοδεία στην πρώην Σοβιετική Ένωση και υπήρξε μέλος της επίσημης αντιπροσωπείας του Εθνικού Συμβουλίου Εκκλησιών στις εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, Αιγύπτου, Συρίας, Ιορδανίας, Ισραήλ και Κύπρου. Η κα Ελένη Huszagh είναι νομική σύμβουλος του ΣΑΕ, διατηρεί νομικό γραφείο στο Σικάγο και είναι επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για θέματα Εθνοτήτων του Ιλινόι, του Ενωμένου Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου και του Συλλόγου Ελλήνων Νομικών του Ιλινόι. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Τζον Μάρσαλ του Σικάγο και διαμένει μόνιμα στο Όρεγκον.

    Το Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών του Χριστού των ΗΠΑ είναι μια οργάνωση που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη. Με προϋπολογισμό που φτάνει τα 60 εκατομμύρια δολάρια, η Οργάνωση αποτελείται από 35 ορθόδοξες και προτεσταντικές εκκλησιαστικές κοινότητες που έχουν ενεργοποιηθεί από κοινού στην μαρτυρία, στην υπηρεσία και στην αναζήτηση μεγαλύτερης χριστιανικής ενότητας.

    [07] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ

    Νέα Υόρκη, 22 Φεβρουαρίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Τη διοργάνωση ελληνικού Φεστιβάλ με την επωνυμία "Ελληνικό Φεστιβάλ-Διόνυσος 2000", τον μήνα Μάρτιο και την καθιέρωσή του σε ετήσια βάση, αποφάσισε η Ομοσπονδία Ομογενών Φλόριδας. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου και θα φιλοξενήσει σε ειδικό εκθεσιακό χώρο περισσότερους από εβδομήνα εκθέτες από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προβάλλοντας τα ελληνικά προϊόντα, τον πολιτισμό και την ελληνική κουλτούρα. Παράλληλα προγραμματίζονται πολλές και ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    [08] ΜΠΑΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ Ο ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Μπαμπάς για τρίτη φορά έγινε σήμερα ο Πύρρος Δήμας. Σε κλινική της Θεσσαλονίκης, η γυναίκα του δύο φορές χρυσού Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών, Αναστασία, έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι κάνοντας έτσι υπερήφανο τον Πύρρο Δήμα.

    [09] "ΦΙΛΙΚΗ" ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΩΝ ΜΕ 3-1 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

    Σπάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Την ήττα με σκορ 3 - 1 γνώρισε σήμερα στο Εθνικό Στάδιο της Σπάρτης η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ελπίδων σε φιλική αναμέτρηση με το αντίστοιχο συγκρότημα της Αυστρίας. Οι έλληνες νεαροί διεθνείς δεν κατάφεραν να πάρουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα και υποτάχτηκαν στην ανωτερότητα των αντιπάλων, που φάνηκε πως ήταν πιο προετοιμασμένοι.

    Οι Αυστριακοί προηγήθηκαν στο σκορ με 1 - 0 στο 8' λεπτό με γκολ του Στουρμ, ενώ ακριβώς με την έναρξη του β' ημιχρόνου έκαναν το 2 - 0 με τον αρχηγό της ομάδας, Καχραμάν. Οι φιλοξενούμενοι διαμόρφωσαν το 3 - 0 στο 88' με αυτογκόλ του Τραγιάννη. Η εθνική μας ομάδα το μόνο που κατάφερε ήταν να πετύχει το γκολ της τιμής στις καθυστερήσεις με τον Σαλπιγγίδη.

    Πάντως, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιάννης Κόλλιας που χρησιμοποίησε αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές κατάφερε να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Ο αγώνας ήταν στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    [10] Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ 2001

    Αγκυρα, 22 Φεβρουαρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Η κατασκευή του τουρκικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει αέριο στην Τουρκία από τη Ρωσία θα κοστίσει 339 εκατομμύρια δολάρια ανακοίνωσε ο συντονιστής του σχεδίου Αρσλάν Καγιά.

    Ο κ. Καγιά είπε ότι ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργά τον Απρίλιο του 2001 και θα διέρχεται από την πόλη Τσόρουμ στην Τουρκία μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Η κατασκευή του αγωγού, που θα έχει μήκος 501 χιλιόμετρα και θα ξεκινάει από την πόλη Σαμψούντα στην Μαύρη Θάλασσα για να καταλήξει στην Αγκυρα άρχισε στις 10 Φεβρουαρίου.

    Η κοινοπραξία OHS, που απαρτίζεται από δυο τουρκικές και μια ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2001.

    Ο.Κ.

    [11] Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ "ΘΥΡΙΔΑ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς Πέτρος Σφηκάκης θα εγκαινιάσουν το Σάββατο 4 Μαρτίου τη "Θυρίδα Νεανικής Επιχειρηματικότητας ΕΥΓΕ ΝΕΤ" στη Θεσσαλονίκη.

    Η Θυρίδα Νεανικής Επιχειρηματικότητας στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο πολιτιστικό κέντρο του Δικηγορικού Συλλόγου, στην οδό Τσιμισκή 103 και Βύρωνος μαζί με το Κέντρο Πληροφόρησης της Νέας Γενιάς και είναι η πέμπτη δομή που αναπτύχθηκε μαζί με αυτές των Αθηνών, της Λάρισας, των Ιωαννίνων και της Ξάνθης.

    Η σύνδεση με το Internet είναι έτοιμη και το ΕΥΓΕ ΝΕΤ που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης (ΚΕΕΚ) "Δήμητρα" για τη "διάγνωση" και την προετοιμασία του υποψήφιου επιχειρηματία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

    Σημειώνεται ότι οι Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, του Κέντρου Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης "Δήμητρα", του Εμποροβιομηχανικού και Επαγγελματοβιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρισας και της Αναπτυξιακής Διαεπιμελητηριακής Εταιρείας Ηπείρου, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [12] Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Βερολίνο, 22 Φεβρουαρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach, η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε: Το 52% των ερωτηθέντων είναι κατά, ενώ μόνο το 25% υπέρ.

    Η πλειοψηφία των οπαδών όλων των γερμανικών κομμάτων εκφράστηκε αρνητικά στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ακόμη και αυτοί των κομμάτων (SPD και Πράσινων) που υποστήριξαν τη διεύρυνση της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας: Από τους ερωτηθέντες οπαδούς των Πρασίνων το 31% τάχθηκε υπέρ και το 45% κατά, ενώ από τους ερωτηθέντες οπαδούς της SPD το 25% υποστηρίζει την ένταξη και το 48% την απορρίπτει.

    Το ποσοστό στα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι σαφώς μεγαλύτερο: 57% των οπαδών των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων (CDU/CSU) είναι κατά και 65% του PDS.

    Σύμφωνα με το εν λόγω Ινστιτούτο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στηρίζει την αρνητική της στάση στο ότι η Τουρκία ανήκει σε εντελώς διαφορετικό πολιτιστικό κύκλο απ' ό,τι τα κράτη που είναι ήδη μέλη της ΕΕ και ότι ο εκδημοκρατισμός σύμφωνα με τα πρώτυπα της Δύσης "βρίσκεται πολύ μακριά ακόμη".

    "Αρκετά μακριά" επιγράφεται σχετικό σχόλιο στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: "Αναρωτιέται κανείς ποιά συμφέροντα εκπροσωπεί τελικά η γερμανική κυβέρνηση, τη στιγμή, που σύμφωνα με δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Σαφώς δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον των κομμάτων.

    [13] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ SKAL ΑΘΗΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Σημαντικές προσωπικότητες του τουρισμού της Ελλάδας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου 2000, στο πλαίσιο της ειδικής ημερίδας που οργάνωσε το SKAL Αθηνών.

    Μέλη του Διεθνούς SKAL Τουρκίας, συνολικά 35 επιχειρηματίες, όλοι του τουριστικού τομέα, είχαν επαφές και συναντήσεις με Ελληνες συναδέλφους τους, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που διανοίγονται με τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Στη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Royal Olympic μίλησαν μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος του ΕΟΤ και πρόεδρος του SKAL Αθήνας Γιάννης Στεφανίδης, ο Γ. Βερνίκος ως εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ, ο Γ. Τσιλίδης ως εκπρόσωπος της ΠΟΕΤ, ο Σπ. Γιαννιώτης από την ASTA Hellas, ο Μ. Γκιόλμαν από την HATTA, η Ντ. Παναγιωτοπούλου και πολλοί άλλοι. Σημαντικές ήταν και οι ομιλίες των μελών της τουρκικής αντιπροσωπείας, όπως του H. Cura προέδρου της Εθνικής Επιτροπής SKAL Τουρκίας και του Ottoman Tur της Προύσα, της Χούλια Ασλάντας αντιπροέδρου της ένωσης γραφείων ταξιδίων της Τουρκίας και διεθνούς Επιτρόπου του SKAL Τουρκίας και του κ. Τζεμ Ασλάντας προέδρου του Universal Travel στην Κωνσταντινούπολη, του κ. Bubul προέδρου του SKAL Kωνσταντινούπολης και πολλών άλλων.

    Στην ημερίδα συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής SKAL Ελλάδας Σπ. Κατέχης, η προέδρος του SKAL Ρόδου και αντιπρόεδρος του συμβουλίου επιτρόπων του διεθνούς SKAL Λ. Παπαθανάση και ο ταμίας της Εθνικής Επιτροπής SKAL κ. Καμπουράκης.

    Οι Τούρκοι επιχειρηματίες του SKAL Τουρκίας μαζί με Ελληνες συναδέλφους τους επισκέφθηκαν στις 19 Φεβρουαρίου τη Σύρο και ξεναγήθηκαν στα νεοκλασσικά της Σύρου και το Καζίνο. Φιλοξενήθηκαν από το Δήμαρχο Ερμούπολης Γιάννη Δεκαβάλα, τους προέδρους των ξενοδόχων, των γραφείων ταξιδίων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, οι οποίοι τους παρέθεσαν γεύμα.

    Το βράδυ της ίδιας μέρας παραβρέθηκαν σε επίσημο δείπνο που παραχώρησε προς τιμήν τους ο ΕΟΤ στην Αθήνα. Στις 20 Φεβρουαρίου επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μουσικής και το απόγευμα αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη.

    Στην πρώτη κοινή συνάντηση μεταξύ των μελών του Ελληνικού και Τουρκικού SKAL επισημάνθηκε ότι σε συνέχεια των εξελίξεων στις σχέσεις των δύο χωρών, οι επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού, επιθυμούν να υπάρξει μία στενότερη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.

    Οπως επισημάνθηκε μία τέτοια συνεργασία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή και θα έχει θετικά οφέλη και για τις δύο χώρες.

    Οι επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού από τις δύο χώρες τόνισαν ότι θα ήθελαν να δουν τις αρχές του τουρισμού της Ελλάδας και της Τουρκίας να χρησιμοποιούν το σλόγκαν: "Αιγαίο: Η θάλασσα της ειρήνης" για τις διαφημιστικές καμπάνιες τους.και ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου η ελληνική και τουρκική επιτροπή SKAL θα προωθήσουν το θέμα αυτό μέσα στις χώρες τους.

    Τα μέλη της τουρκικής αποστολής προέρχονταν από την Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, τη Σμύρνη, την Προύσα, την Ατάλεια, και άλλες περιοχές της Τουρκίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 22 February 2000 - 19:13:44 UTC