Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΄91 ΓΙΑ ΧΑΪΝΤΕΡ
  • [02] ΤΑ ΕΠΤΑ ΑΤΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ CITY
  • [03] ΙΡΑΝ:ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΔΥΝΑΜΗ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ
  • [04] ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ" ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [05] Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ
  • [06] Ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "KYΠΡΟΣ ΚΑΙ ΟΗΕ"
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [08] HYATT REGENCY: ΣΤΑ "ΣΚΑΡΙΑ" Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ - ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
  • [10] ΝΔ: ΤΕΧΝΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΟ ΧΑΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [11] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [12] Ν.Δ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ
  • [13] ΜΗΝΥΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • [01] Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΄91 ΓΙΑ ΧΑΪΝΤΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2000 (13:14 UTC+2)

    αποκλειστικό

    Aκόμη από το 1991, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε προειδοποιήσει για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Αυστρία και ιδιαίτερα για τις δραστηριότητες του νεοφασίστα προέδρου του λεγόμενου "Κόμματος της Ελευθερίας" Γεργκ Χάϊντερ, τον οποίο ωμά αποκαλούσε υμνητή του Χίτλερ. Όμως, παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, η Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν έλαβε το παραμικρό μέτρο για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο Χάϊντερ και να αποτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη των νοσταλγών του Χιτλερισμού σ΄ αυτή τη χώρα-μέλος της Ε.Ε.

    Οι προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιλαμβάνονταν σε μία πολυσέλιδη έκθεση της "Εξεταστικής Επιτροπής για το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία", που συνετάγη μετά από πολύμηνες έρευνες τις οποίες διενήργησε υπό την προεδρία του Ευρωβουλευτή Glyn Ford. Mέρος της έκθεσης, είχε στηριχθεί σε αντίστοιχη έκθεση που είχε συνταχθεί με πρωτοβουλία του αείμνηστου έλληνα Ευρωβουλευτή Δημήτριου Ευρυγένη.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Χάϊντερ υπερασπιζόταν τον Χίτλερ, δήλωνε υπερήφανος που και οι δυο του γονείς ήταν ναζιστές, μέρος της προσωπικής του περιουσίας προέρχεται από την αρπαγή δασικής γης από τους εβραίους ιδιοκτήτες της το 1940, ενώ ο ίδιος συμμετείχε σε εκστρατείες για τη χορήγηση αμνηστίας στους ναζιστές εγκληματίες πολέμου.

    Ενδεικτικό των φόβων που διατύπωνε σε εκείνο το ντοκουμέντο το Ευρωπαϊικό Κοινοβούλιο, ήταν και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης αναφέρονταν στις δραστηριότητες του Χάϊντερ και του ακροδεξιού κόμματός του.

    Η ΕΚΘΕΣΗ

    Στην έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής για το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία στην Ευρώπη, σημειώνονταν τα ακόλουθα σχετικά με την Αυστρία:

    Η πλέον εντυπωσιακή εξέλιξη στην Αυστρία από την εποχή της δημοσίευσης της έκθεσης Ευρυγένη το 1985 ήταν η κατακόρυφη άνοδος του Freheitliche Partei Osterreich (FPO), το οποίο ηγείται ο Jorg Haider, με το παρατσούκλι "ο φασίστας yuppie". Αν και το FPO είναι μέλος της Διεθνούς των Φιλελευθέρων, το κόμμα κατέχει το ακροδεξιό του αυστριακού πολιτικού φάσματος και ακολουθεί ρατσιστική πολιτική εναντίον των ξένων γενικά και, στο προπύργιο της Carinthia, εναντίον της σλοβένικης ιδίως μειονότητας.

    Στην περιφέρεια αυτή το FPO έχει εδραιωθεί πολύ καλά πολιτικώς και στις εκλογές του 1989 κέρδισε 29% των ψήφων έναντι 10% στο σύνολο της χώρας. Ο Haider είναι τώρα πρώτος υπουργός στη Carinthia, που πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ναζιστικό κέντρο, και έχει χρησιμοποιήσει την περιοχή ως ορμητήριο για να αυτοπροβληθεί ως πολιτική φυσιογνωμία γνωστή ή ακόμα και δημοφιλής στο σύνολο της χώρας.

    Ο Haider είναι μόνο 40 ετών και πριν προσχωρήσει στους φιλελεύθερους είχε εμπλακεί σε διάφορες ακροδεξιές ομάδες. Ως δημοσιογράφος υπήρξε εκδότης μιας αντισημιτικής εφημερίδας, της "Carinthian News, η οποία υπερασπιζόταν τον Χίτλερ. Λέγεται ότι είναι περήφανος που και οι δύο γονείς του ήταν ναζιστές και ότι μέρος της σεβαστής προσωπικής του περιουσίας προέρχεται κατευθείαν από την ιδιοκτησία δασικής γης που απαλλοτριώθηκε από τους Εβραίους ιδιοκτήτες της το 1940.

    Ο Haider δεν απέκρυψε ποτέ τις σχέσεις του με τους ναζιστές. Υπήρξε τακτικός επισκέπτης των ετησίων συναντήσεων των παλαίμαχων τέως SS και έχει συμβάλει σε εκστρατείες για τη χορήγηση αμνηστίας στους ναζιστές εγκληματίες πολέμου. Με αυτό το ιστορικό, δεν είναι περίεργο ότι όταν ανέλαβε την ηγεσία του FPO έδωσε στο κόμμα μια ακροδεξιά κατεύθυνση και ότι έχει προβεί σε αντισημιτικές δηλώσεις.

    Ο χαρακτήρας του FPO αποκαλύπτεται περισσότερο από τις παρέες που διατηρεί. Το 1989 ο αρχηγός του είχε τουλάχιστον μια συνάντηση με τον Jean-Marie Le Pen του γαλλικού Front National και τον Franz Schonhuber, αρχηγό του REP στη Γερμανία.

    Υπάρχει μακρά παράδοση αντισημιτισμού και φασιστικής οργάνωσης στην Αυστρία από το 1930, όταν το Αυστριακό Ναζιστικό Κόμμα είχε πλέον των 500.000 οπαδών, και αυτή η παράδοση συνεχίζεται και σήμερα. Παρόλο ότι με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του σε εθνικό και τοπικό κοινοβουλευτικό επίπεδο και με τη διακυβέρνηση της Carinthia στα χέρια του το FPO είναι η πλέον εξέχουσα οργάνωση της άκρας δεξιάς, οπωσδήποτε δεν είναι η μοναδική.

    Πράγματι οι ακροδεξιές ομάδες πολλαπλασιάζονται και, σύμφωνα με μαρτυρίες της αστυνομίας το 1985, κατά τη δίκη εννέα νεοναζί για σειρά βομβιστικών επιθέσεων εναντίον εβραϊκών ιδιοκτησιών, ο αριθμός των ενεργών ακροδεξιών εκτιμάται σε περίπου 20.000. Αυτοί ανήκουν σε ποικιλία οργανώσεων, από τις οποίες μερικές είναι μορφωτικές. Μεγαλύτερη είναι μάλλον το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) που συγκεντρώνει 3% κατά μέσο όρο όταν κατεβαίνει στις εκλογές.

    Ο πρώην αρχηγός του NPD, Dr. Norbert Burger, είχε κάποτε καταδικαστεί για τρομοκρατία στην αμφισβητούμενη περιοχή του Νότιου Τυρόλου. Πιο πρόσφατα εμφανίστηκε ως διευθυντής της Επιτροπής για Αλήθεια στην Ιστορία, η οποία είναι ιστορική ρεβιζιονιστική ένωση που αρνείται τη ναζιστική γενοκτονία των Εβραίων και διατηρεί δεσμούς με ομοϊδεάτες σε άλλα μέρη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού ιστορικού David Irving.

    Το 1986, ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Kurt Waldheim εξελέγη Πρόεδρος της χώρας με 53% των ψήφων, παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε στο ναζιστικό παρελθόν του και τους ισχυρισμούς για συμμετοχή του σε εγκλήματα πολέμου. Η εκλογή Waldheim και οι συνεχιζόμενες ενδείξεις ρατσισμού και αντισημιτισμού που προκύπτουν από πολυάριθμες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι στην Αυστρία παραμένει το έδαφος πρόσφορο για την εκ νέου ανάπτυξη του ναζισμού".

    Προλογίζοντας την έκθεση της επιτροπής, ο τότε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μπαρόν Κρέσπο, υπογράμμιζε:

    "Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία πηγάζουν από το φόβο και την ανασφάλεια του ατόμου για το μέλλον και τρέφονται από την ανεργία και τη φτώχεια. Η εξάλειψη των παραγόντων αυτών θα έπρεπε να αποτελέσει τον πρωταρχικό στόχο της πολιτικής των εθνικών και τοπικών αρχών της Ευρώπης καθώς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Αυτή όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η εκστρατεία κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν μπορεί να μεταβιβασθεί απλά και μόνο σε αρχές και θεσμούς. Αποτελεί ευθύνη του καθενός αλλά και όλων μας".

    Σε άλλο σημείο ο τ. πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να φροντίσει η Ε.Ε. για την καλύτερη και τακτικότερη ενημέρωση των πολιτών για τα γεγονότα, τα συμπτώματα και τις δομές με τις οποίες εκδηλώνεται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία στην Ευρώπη, κατέληγε λέγοντας:

    Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι ο Αυστριακός πρόεδρος Τόμας Κλέστιλ

    θα μιλήσει στις 12 Απριλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα από τη συμμετοχή του ακροδεξιού "κόμματος της Ελευθερίας" στην κυβέρνηση συνασπισμού της Βιέννης.

    [02] ΤΑ ΕΠΤΑ ΑΤΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ CITY

    Λονδίνο, 21 Φεβρουαρίου 2000 (10:38 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιάννης Κωστόπουλος

    Tα επτά "ατού" της ελληνικής οικονομίας, που καθιστούν ελκυστικές τις επενδύσεις στη Σοφοκλέους, θα παρουσιάσει σήμερα, στο Λονδίνο, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, στη διάρκεια ομιλίας του στο City.

    Μάλιστα, σήμερα το βράδυ, μετά το πέρας της ομιλίας του υπουργού, εικάζεται ότι θα γνωστοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία ένταξης της Σοφοκλέους στο κλαμπ των ώριμων χρηματιστηριακών αγορών, με τις "ευλογίες" των διεθνών επενδυτικών οίκων.

    Eιδικότερα, ο κ.Παπαντωνίου θα αναλύσει στους 150 παρευρισκομένους την πρόοδο της οικονομίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση, που επετεύχθη στην Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ θα παρουσιάσει πειστικά "επιχειρήματα" υπέρ των επενδύσεων στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επτά άξονες στους οποίους θα βασιστεί η ανοιχτή πρόσκληση του κ.Παπαντωνίου προς τους ξένους επενδυτές και προς την "αφρόκρεμα" των διεθνών επενδυτικών οίκων, είναι οι εξής:

    -Η προώθηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών

    -Το άνοιγμα των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια

    -Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της περιόδου 2000-2002

    -Τα μέτρα ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    -Τα κίνητρα για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών

    -Το πλαίσιο ανάπτυξης της κοινωνίας της πληροφορίας

    -Ο διεθνής ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ως το 12ο μέλος της ΟΝΕ.

    Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση, που διοργανώνεται από το ΧΑΑ και το Economist Conferences, θα παραβρεθούν ανώτατα στελέχη διεθνών τραπεζικών οργανισμών, θεσμικών επενδυτών και αναλυτών. Μεταξύ αυτών, εκπρόσωποι της JP Morgan, της Morgan Stanley Capital Index, της Morgan Stanley Dean Witter, της Rothechilde και της Credit Suisse First Boston.

    Πέραν του κ.Παπαντωνίου, στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Τ.Θωμόπουλος, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ.Καρατζάς και ο πρόεδρος της Alpha Πίστεως, Γ.Κωστόπουλος. Επιπλέον, για την ελληνική οικονομία και την πορεία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς θα μιλήσουν ο πρόεδρος του ΧΑΑ, Σπυρίδων Κουνιάκης και ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Παραγώγων, Χ.Αλεξάκης.

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Ρόμπερτ Ντέιλι, εκπρόσωπος του Economist, οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το επόμενο διάστημα είναι σήμερα θετικές, αν και εκφράζονται ανησυχίες για πιέσεις που ενδέχεται να δεχτεί αυτή, στη μετά-ΟΝΕ εποχή.

    [03] ΙΡΑΝ:ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΔΥΝΑΜΗ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ

    Τεχεράνη, 21 Φεβρουαρίου 2000 (12:44 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μωχάμετ Χαταμί

    Κυρίαρχη δύναμη στο κοινοβούλιο του Ιράν αναδεικνύονται οι μεταρρυθμιστές, καθώς με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων, φαίνεται να κερδίζουν περίπου το 60% των εδρών στην επαρχία και ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στρέφεται πλέον στην Τεχεράνη, της οποίας τα αποτελέσματα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι μεταρρυθμιστές θα βγουν ενισχυμένοι και στην ιρανική πρωτεύουσα.

    Το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται θρίαμβος για τον Ιρανό πρόεδρο, Μοχάμεντ Χαταμί, ο οποίος αντιμετωπίζει εδώ και δυο χρόνια δυσκολίες στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προωθεί από τους συντηρητικούς αντιπάλους του.

    Ενας από τις ηγετικές μορφές των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του Ιράν, ο Αμπντουλλάχ Νούρι, ο οποίος αποφυλακίστηκε προσωρινά, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλά τον παλμό της κοινωνίας.

    Η αναλογία των εδρών στην επαρχία ανάμεσα στους μεταρρυθμιστές και τους συντηρητικούς είναι δυο προς μία υπέρ των μεταρρυθμιστών, γεγονός που απογοήτευσε τις συντηρητικές δυνάμεις καθώς είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους στην επαρχία.

    Οι μεταρρυθμιστές θέλουν να κερδίσουν την κυριαρχία στο κοιονοβούλιο, για πρώτη φορά μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, γεγονός που θα δώσει την ευκαιρία στον πρόεδρο Χαταμί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις σε νευραλγικούς τομείς, όπως αυτός του δικαστικού συστήματος ή του Τύπου.

    Τουρκία και ΗΠΑ εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένες από το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ιράν και τη διαγραφόμενη νίκη των μεταρρυθμιστών, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, να δηλώνει ότι "τόσο η Τουρκία όσο και η ευρύτερη περιοχή θα ωφεληθούν, εάν το Ιράν αναπτυχθεί σύμφωνα με τα πρότυπα της δημοκρατίας, της λαοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Ο κ.Τζεμ δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Τουρκία να μπορέσει ένας ισχυρός πολιτισμός, όπως αυτός του Ιράν, να υιοθετήσει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του τουρκικού συστήματος, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή για επικράτηση αυτής της τάσης στην ισλαμική δημοκρατία.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, χαρακτήρισε "ιστορική ψήφο για μεγαλύτερη ελευθερία" το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ιράν και εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά στο "ξεπάγωμα" των σχέσεων Ιράν-Τουρκίας με το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Τεχεράνη.

    Εν τω μεταξύ και τα κράτη του Αραβικού Κόλπου που πάντα έβλεπαν με "υποψία" το καθεστώς στο Ιράν, εξέφρασαν σήμερα την ελπίδα για βελτίωση των σχέσεων των δύο πλευρών, προειδοποιώντας ωστόσο, ότι η αποκατάσταση των σχέσεων της Τεχεράνης με τον πλούσιο σε πετρέλαιο Αραβικό Κόλπο θα γίνει πραγματικότητα, μόνο εφόσον επιλυθεί η διαμάχη του Ιράν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για τρία νησιά στρατηγικής σημασίας, όπως υποστηρίζει η ηγεσία των Εμιράτων. Αξιωματούχος από το Ομάν εξέφρασε την ελπίδα, ότι η διαμάχη θα επιλυθεί τονίζοντας, ότι "το Ιράν έχει δείξει τον τελευταίο καιρό θέληση να συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής".

    Σ.Π.

    [04] ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ" ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Νέα Υόρκη, 21 Φεβρουαρίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Oι Χαλκιδικιώτες γιόρτασαν με επιτυχία στην Αστόρια, τη δωδέκατη επέτειο της ίδρυσης του Συλλόγου "Αριστοτέλης", παρέχοντας στα μέλη και στους φίλους τους την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για διάφορα θέματα που αφορούν τόσο το Σύλλογο όσο και την ιδιαίτερή τους πατρίδα.

    O Σύλλογος Χαλκιδικής "Αριστοτέλης" είναι ένας από τους νεότερους συλλόγους της Oμογένειας στον οποίο συμμετέχουν Χαλκιδικιώτες, όχι μόνο από την μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, αλλά και από όλη την αμερικανική επικράτεια, όπως από την Καλιφόρνια, τη Φλόριδα, το Μίτσιγκαν, το Oχάϊο, τη Γιούτα κι αλλού.

    Πρωταρχικός σκοπός του είναι η αλληλογνωριμία των αποδήμων Χαλκιδικιωτών που ζουν στην Αμερική, η συμπαράσταση και βοήθεια μεταξύ τους, αλλά και προς τους φοιτητές, στους νέους ανθρώπους που μεταναστεύουν, καθώς και στους ασθενείς που μεταβαίνουν για νοσηλεία στις ΗΠΑ".

    Με τις συνεισφορές των μελών του έγινε το άγαλμα του Χάψα, του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης της Χαλκιδικής, ενώ παράλληλα προσφέρθηκε σημαντικό ποσό για την αναδάσωση της Χαλκιδικής.

    Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία του Συλλόγου Χαλκιδικής "Αριστοτέλης" έχει δημιουργηθεί η Συνομοσπονδία Αποδήμων Χαλκιδικιωτών η οποία διοργάνωσε το Συνέδριο των Αποδήμων Χαλκιδικιωτών, στο οποίο τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία και στην Χαλικιδική Χωριού Αποδήμων.

    [05] Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Την επιθυμία του να μη πολιτευθεί στις εκλογές της 9ης Απριλίου ανακοίνωσε ο πρώην κοινοβουλευτικός του ΚΚΕ Δημήτρης Κωστόπουλος με γραπτή δήλωσή του, στην οποία αφήνει αιχμές εναντίον επιλογών της ηγεσίας του κόμματος.

    Ο κ. Κωστόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "οι Κομμουνιστές ποτέ δεν χαρίστηκαν σε εκείνους που το δηλητηριώδη εθνικισμό, τον ανόητο μεγαλοϊδεατισμό, την πατριδοκαπηλεία τους τα βαφτίζουν ελληνικό πολιτισμό, ελληνικό πνεύμα".

    Οι αναφορές του κ. Κωστόπουλου αφορούν επιλογές σε πρόσωπα που έκανε το ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές, αλλά και στις επικείμενες εκλογές και όπως φαίνεται είχε αντιρρήσεις στα ονόματα του Κώστα Ζουράρι, που ενδεχομένως να πολιτευθεί στη Θεσσαλονίκη και της Λιάνας Κανέλη, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποψήφια της Α' Αθηνών.

    [06] Ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "KYΠΡΟΣ ΚΑΙ ΟΗΕ"

    Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Μιχάλης Σταυρινός θα είναι ο ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα "Κύπρος και Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών" που οργανώνει η Ελληνική Ενωση Διεθνούς Δικαίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη και ώρα 8μ.μ.

    Στην εισήγηση του ο ομιλητής θα αναφερθεί στη πορεία του κυπριακού προβλήματος στα πλαίσια του ΟΗΕ, τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα έως σήμερα, στις θετικές και αρνητικές εξελίξεις καθώς και στη σημερινή πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Συνέδριο με θέμα "Δημοκρατία-Σταθερότητα-Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη" θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με κοινή πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης (ΕΔΕ).

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν με ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και αντιπροέδρου του ΕΛΚ, Κώστα Καραμανλή, για την κατάσταση στα Βαλκάνια και την κυβερνητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, ενώ θα ακολουθήσουν ομιλίες του προέδρου του ΕΛΚ, Βίλφριντ Μαρτενς, του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και του προέδρου της ΕΔΕ, Σάουλι Νινίστο.

    Σκοπός του συνεδρίου και των συναντήσεων με τις πολιτικές προσωπικότητες των Βαλκανίων, είναι ο διάλογος για την αναζήτηση κοινών πολιτικών προτεραιοτήτων και την ενίσχυση της προσπάθειας για δημοκρατία και ευημερία στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

    Τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο προέρχονται από την Αλβανία, τη Βοσνία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία.

    [08] HYATT REGENCY: ΣΤΑ "ΣΚΑΡΙΑ" Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Στα "σκαριά" βρίσκεται η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της βορειοελλαδικής εισηγμένης εταιρείας Hyatt Regency, που αφορά στην κατασκευή κτιριακού συγκροτήματος, υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, συνεδριακού και εμπορικού κέντρου, στην Αθήνα.

    Οπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στέλεχος της Hyatt, το φιλόδοξο σχέδιο της κατασκευής του κτιριακού συγκροτήματος θα πάρει "σάρκα και οστά" σε ιδιόκτητο οικόπεδο 42 στρεμμάτων επί της Λεωφόρου Κηφισίας, δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και αποτελεί την κυρίαρχη προτεραιότητα της εταιρείας.

    Περαιτέρω, στο "στόχαστρο" της Hyatt - σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από τους "κόλπους" της εταιρείας - βρίσκονται η μελέτη προτάσεων που αφορούν στην επέκταση των επενδυτικών της σχεδίων σε ξενοδοχεία και καζίνο της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    Οσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του Hyatt Regency, αυτά αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία και για το τρέχον έτος, αφού ήδη το πρώτο μήνα του 2000 ο τζίρος αυξήθηκε κατά 10% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.

    Κατά το 1999 ο τζίρος ανήλθε στα 143 δισ. δραχμές, ενώ τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 41,5 δισ. δρχ. Τα διακινηθέντα ποσά στο καζίνο το 1997 και το 1998 άγγιξαν τα 136,1 δισ. δρχ. και 123,5 δισ. δρχ. αντίστοιχα, ενώ τα κέρδη ανήλθαν σε 37,5 και 35,1 δισ. δρχ. αντίστοιχα.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ - ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Συνάντηση με το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Γιάννη Λύρα θα έχει αύριο το μεσημέρι στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ στη Βουλή ο πρόεδρος του Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ για την πορεία της ελληνικής ναυτιλίας.

    [10] ΝΔ: ΤΕΧΝΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΟ ΧΑΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Καλλιέργεια σεναρίων τεχνητής ανόδου στο Χρηματιστήριο, ενόψει των εκλογών, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ και υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών υποθέσεων, Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις και τη νευρικότητα στο ΧΑΑ.

    Όπως υποστήριξε, ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες μεταδίδουν άγχος και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο, καθώς και ατελέσφορη υπερκινητικότητα ", και πλήττουν τις καλές προοπτικές του, αλλά και τους επενδυτές.

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρότεινε να ενισχυθεί η αξιοπιστία του θεσμού με την αναβάθμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την υιοθέτηση συγκεκριμένης αναπτυξιακής πολιτικής. "Το ΧΑΑ πρέπει επιτέλους να αφεθεί να λειτουργήσει ως ελεύθερη αγορά, ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και να απεξαρτηθεί από τις πολιτικές παρεμβάσεις", τόνισε ο βουλευτής και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ αποτελεί τη σωστή βάση για τη θετική πορεία του Χρηματιστηρίου και στη μετά-ΟΝΕ εποχή.

    [11] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Βουκουρέστι, 21 Φεβρουαρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι καθηγητές των πανεπιστημίων της Ρουμανίας απειλούν να κατεβούν σε απεργία από την Τετάρτη, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και δεν λυθούν κάποια προβλήματα που υπάρχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, ανακοίνωσε εκπρόσωπός τους.

    Αν οι καθηγητές πανεπιστημίων κατεβούν σε απεργία θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους συναδέλφους τους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που απεργούν εδώ και τέσσερις εβδομάδες ζητώντας διπλάσιο μισθό και οι δαπάνες για την εκπαίδευση να φθάνουν το 4% του ΑΕΠ.

    Σήμερα οι καθηγητές πανεπιστημίων οργάνωσαν πορείες στο Βουκουρέστι, και σε άλλες πόλεις, όπου είχαν και τη συμπαράσταση των φοιτητών.

    O.K.

    [12] Ν.Δ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Στην αντιμετώπιση των "ροζ σκανδάλων" από την κυβέρνηση αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί το καθεστώς που η ίδια έχει δημιουργήσει.

    Όπως ανέφερε, ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR για συλλογή πληροφοριών από αστυνομικά όργανα και για διαμορφωμένο καθεστώς που διαθέτει παντού πληροφορίες, και για το λόγο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν πρέπει να αιτιάται την αντιπολίτευση, η οποία επισημαίνει την καθεστωτική αντίληψη.

    [13] ΜΗΝΥΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει η Κρήτη επέρριψε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η εικόνα αυτή θα αλλάξει την επόμενη τετραετία με την κυβέρνηση της Ν.Δ..

    Σε μήνυμά του προς τους ετεροδημότες Κρήτης της Ν.Δ. στην εκδήλωση για το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας που έγινε σήμερα κεντρικά γραφεία του κόμματος ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι εδώ και πολλά χρόνια και ο ίδιος ως ετεροδημότης Κρήτης σε κάθε εκλογή με καράβι ή αεροπλάνο κάνει το ταξίδι στο νησί για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

    "Το ίδιο θα κάνω και αυτή τη φορά και ελπίζω - είμαι βέβαιος - ότι στο ταξίδι αυτό θα είμαστε χιλιάδες", είπε.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. σχολίασε ότι στα είκοσι αυτά χρόνια το ΠΑΣΟΚ πήρε τη μεγάλη πλειοψηφία των ψήφων των Κρητικών και άφησε το νησί εγκαταλελειμμένο και ότι παρά τα ποσά που πήρε η Ελλάδα από την Ευρώπη κανένα από τα μεγάλα έργα υποδομής δεν προχώρησε όπως θα έπρεπε.

    "Την επόμενη τετραετία με δική μας κυβέρνηση, με κυβέρνηση της Ν.Δ. όλα αυτά θα αλλάξουν", επεσήμανε και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος προσωπικά στην επόμενη τετραετία θα είναι στη Βουλή και θα δώσει όλη τη φροντίδα και την προσοχή του στην Κρήτη.

    Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Κρήτη χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη περιφέρεια της Ελλάδας την αλλαγή σημειώνοντας ότι οι Κρητικοί κατ 'εξοχήν κουράστηκαν και χόρτασαν από υποσχέσεις ανεκπλήρωτες.

    Τόνισε τέλος ότι με τη βοήθεια και την κινητοποίηση όλων στις 9 Απριλίου η Ν.Δ. θα νικήσει και θα γυρίσει σελίδα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 21 February 2000 - 19:13:49 UTC