Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ
  • [02] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΙΑΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΕ
  • [03] ΣΗΜΙΤΗΣ:ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΤΣΕΒΙΤ
  • [04] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [05] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ - ΙΛΙΕΣΚΟΥ
  • [07] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΙΣΛΑΜΙΣΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΩΣ ΛΑΘΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [08] ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 480 ΦΟΝΟΥΣ
  • [09] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ - ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [10] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΟΥ
  • [11] Ο ΛΑΜΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
  • [12] Η ΕΔΕΚ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ
  • [13] Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ-ΦΙΣΕΡ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΥΠΟ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ

    Βουκουρέστι, 12 Φεβρουαρίου 2000 (10:24 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βουκουρέστι

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Αρχίσε το πρωί η τρίτη συνάντηση αρχηγών των κυβερνήσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Βουκουρέστι, με συμμετοχή έξι πρωθυπουργών της περιοχής.

    Η πρώτη συνάντηση είχε γίνει στην Αγία Πελαγία με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και η δεύτερη στην Αττάλεια της Τουρκίας.

    Η όλη διαδικασία είχε αρχίσει κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας και η ελληνική κυβέρνηση με τις ενέργειές της συνέβαλε ουσιαστικά στην ευώδωση των προσπαθειών για την πραγματοποίηση και της αυριανής διάσκεψης.

    Ο Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Σημίτης, στις 8:30 σήμερα συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της FYROM κ. Γκεοργκίεφσκι ακολούθησε συνάντησή του στις 9:00 με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας κ. Ισαρέσκου και στις 9:40 το πρωί ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί για 20 λεπτά με τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ετσεβίτ.

    Στις 10:00 το πρωί αρχίζει η πρώτη συνεδρία της διάσκεψης και στις 12:30 θα γίνει η τελετή υπογραφής της Χάρτας, για την καλή γειτονία, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Στις 13:00 οι ηγέτες θα επισκεφθούν το περιφερειακό κέντρο ΣΕΚΙ για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και στις 13:30 θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας παρατιθέμενο από τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας κ. Ισαρέσκου.

    Αμέσως μετά αρχίζει η δεύτερη συνεδρία της διασκέψεως και στις 17:30 η υιοθέτηση της διακηρύξεως και η τελετή λήξεως της διασκέψεως.Θα ακολουθήσουν συνεντεύξεις Τύπου.

    Η τελευταία διμερή συνάντηση του κ. Σημίτη θα είναι με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Κοστόφ στις 7 το απόγευμα και ακολούθως αφού πάρει μέρος στην παρατιθέμενη δεξίωση από τη ρουμανική κυβέρνηση θα αναχωρήσει στις 9 το βράδυ, επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

    Η Χάρτα για την καλή γειτονία, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα υπογραφεί περιλαμβάνει ένα σύνολο αρχών για τη συνεργασία των χωρών της περιοχής.

    Με την υπογραφή αυτού του Χάρτη ελπίζεται ότι θα προωθηθεί περισσότερο η συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προς όφελος της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή, καθώς επίσης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής. Επίσης, θα υιοθετηθεί το κείμενο της διακήρυξης.

    Αύριο το πρωί στις 10:00 οι έξι Πρωθυπουργοί των Βαλκανίων θα συζητήσουν για την κατάσταση στην περιοχή και τις διαδικασίες επιτάχυνσης εφαρμογής του Συμφώνου της Σταθερότητας.

    Η Γιουγκοσλαβία δεν μετέχει στη συνάντηση αλλά θα αναρτηθεί η σημαία της και η διατήρηση της θέσης της κενή. Η ελληνική πλευρά ελπίζει, όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, ότι οι εξελίξεις θα φέρουν εκ νέου την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας στις συναντήσεις αυτές, ώστε να συμβάλει και εκείνη στην κοινή προσπάθεια για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

    [02] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΙΑΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2000 (13:32 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σκανδαλίδης

    Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία μιας ενιαίας οντότητας που συμβολικά μπορεί να ονομαστεί "ευρωπαϊκή κυβέρνηση", τόνισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με θέμα : "Η Ευρώπη και ο κόσμος στην αρχή της νέας χιλιετίας - Σύγχρονη Προοδευτική Προσέγγιση", που διοργανώνει το ΙΣΤΑΜΕ - Ανδρέας Παπανδρέου και η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

    Εξηγώντας την πρότασή του ο κ. Σκανδαλίδης παρατήρησε ότι δεν εννοεί πως αύριο θα ψηφίσουμε για μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση, αλλά μίλησε για μία διαδικασία ολοκλήρωσης με ορίζοντα το 2020 όπου θα μπορούμε να έχουμε μια ομοσπονδία ισότιμων ευρωπαϊκών εθνών. Είναι αστείο, είπε, να πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ιδέα και να μην ολοκληρώνουμε τους πολιτικούς θεσμούς της Ευρώπης.

    Στη συνέχεια έθεσε τις προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είπε πως πέρα από το οικονομικό επίπεδο πρέπει να προχωρήσουμε και στο πολιτικό, η Ευρώπη να είναι ενωμένη στα φυσικά της σύνορα, ενιαίος πολιτικός και οικονομικός χώρος, ταυτόχρονα πολυπολιτισμικός και ισότιμος εταίρος στην πορεία του πλανήτη.

    Υπογράμμισε ότι η ΕΕ είναι καταδικασμένη να προχωρήσει παράλληλα και στην εμβάθυνση και στην διεύρυνσή της και αναφέρθηκε στο ρόλο της προοδευτικής σκέψης και του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος προς αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε ότι το 2020 μπορεί να θεωρηθεί ένας κρίσιμος χρόνος και έθεσε προβληματισμούς για το πως θα έχει διαμορφωθεί ο κόσμος αυτή τη χρονολογία. Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να έχει πολιτικο-στρατιωτική εξάρτηση από τις ΗΠΑ. Ακομα ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε και στο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια όχι μόνο ως παράγοντας ειρήνης και συνεργασίας, αλλά και ως δύναμη προώθησης των ευρωπαϊκών ιδεών και αντιλήψεων στην περιοχή.

    [03] ΣΗΜΙΤΗΣ:ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΤΣΕΒΙΤ

    Βουκουρέστι, 12 Φεβρουαρίου 2000 (13:28 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ακης Τσοχατζόπουλος

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το κλίμα των συνομιλιών του με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ και για τη στάση του Τούρκου Πρωθυπουργού απέναντί του, απάντησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ως εξής: "Το κλίμα ήταν πολύ καλό. Είναι λογικό. Αφού διαπιστώσαμε ότι προχωρήσανε θετικά τα πράγματα, είπαμε να υπάρχει και θετική συνέχεια. Ένα κεφάλαιο είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα κεφάλαιο είναι η προοπτική ένταξης της Τουρκίας".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το αν η Ελλάδα θα παράσχει στην Τουρκία τεχνογνωσία γι' αυτό θέμα ο Πρωθυπουργός απάντησε: "Ναι. Οι Τούρκοι μας ευχαρίστησαν γι' αυτό. Είναι όμως και άλλα θέματα, θέματα ουσίας".

    Ο κ. Σημίτης στην αρχή της συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε την πρωτοβουίλα για την συνάντηση κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το ότι γίνεται αυτή δείχνει ότι υπάρχει ανταπόκριση στις πραγματικές ανάγκες. Κι οι πραγματικές ανάγκες είναι από την καταπολέμηση του εγκλήματος μέχρι την ανάπτυξη της περιοχής. Τις σχέσεις της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση .

    Αναφερόμενος ο Πρωθυπουργός στην Χάρτα που θα υπογραφεί σήμερα, απάντησε ότι υπάρχει πρόθεση πραγματοποίησής της κι αυτό φαίνεται απ' το ότι συμφωνήθηκε πριν από λίγες μέρες η κατασκευή της δεύτερης γέρυρας του Δούναβη, μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας, γεγονός που έχει σημασία και για την Ελλάδα, γιατί θα διευκολύνει τις μεταφορές.

    Αναφερόμενος στο Κόσοβο, ο κ. Σημίτης ότι εμείς ακολουθούμε πολιτική και η πολιτική της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία πρέπει να εφαρμοστεί και το Κοσσυφοπέδιο να είναι αυτόνομο μέσα στα σύνορα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

    Για την Γιουγκοσλαβία, η οποία δεν παρίσταται, ο κ. Σημίτης είπε ότι εμείς λέμε πως δεν αποδίδει η πολιτική της απομόνωσης της Γιουγκοσλαβίας. Ότι το εμπάργκο πρέπει να αρθεί και ότι τη Δευτέρα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα προτείνει την κατάργηση του εμπάργκο στις αεροπορικές πτήσεις από και προς την Γιουγκοσλαβία. Ιδιαίτερα αρνητική για τον πληθυσμό είναι η επίπτωση από τέτοια εμπάργκο.

    Για το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν πιο γρήγορα τα σχέδια που υπάρχουν, ότι είναι σε εξέλιξη αυτό κι ότι ελπίζει πως μετά το τέλος Μαρτίου που θα γίνει η Διάσκεψη των Δωρητών, όλα να πάνε πιο γρήγορα.

    Ακολούθως, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ανασυγκρότησης και ότι στις 17 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη έγινε η πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

    Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σημίτης επεσήμανε κατά την πρωινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου ότι η ανάπτυξη και η πρόοδος στον οικονομικό τομέα πρέπει να προχωρήσει, γιατί η Ευρώπη αλλάζει. Και η περιοχή μπορεί να παίξει ρόλο στην Ευρώπη, μόνο αν υπάρχουν πιο στενοί δεσμοί και αναπτυχθεί πιο έντονα η συνεργασία. Όλοι εδώ πιστεύουν στις ευρωατλαντικές δομές, τόνισε με σημασία ο κ. Σημίτης, ο οποίος επίσης είπε δεν υπάρχουν κανείς άλλος δρόμος για τα Βαλκάνια πέρα απ' αυτόν της συνεχους συνεννόησης και ξόρκισε την απομόνωση και τους εθνικισμούς.

    Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο ο Πρωθυπουργός είπε ότι όλοι ανησυχούν για την κατάσταση στο Κόσοβο η οποία εγκυμονεί κινδύνους και τόνισε χαρακτηριστικά ότι "η εξ αποστάσεως θεώρηση των πραγμάτων δεν ωφελεί".

    Για το Μαυροβούνιο είπε ότι πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις και παρεμβάσεις ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα.

    [04] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    "Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, αλλά εξίσου κρίσιμη και για την Ευρώπη συνολικά. Είμαστε στο σημείο εκείνο, που πρέπει να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις και να τεθούν σε εφαρμογή στρατηγικές, που θα καθορίσουν το μέλλον της περιοχής και της ηπείρου μας".

    Αυτό τόνισε στην ομιλία του, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, στη συνεδριακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών ''Ανδρέας Παπανδρέου'' και της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

    Ο υπουργός τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ολοκλήρωσης των αποφάσεων που πάρθηκαν στην αρχή της δεκαετίας για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

    Αναφερόμενος στη διεύρυνση της κοινότητας και της ενσωμάτωσης σε αυτήν, των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, υπογράμμισε πως η διαδικασία αυτή συνεπάγεται μία επίπονη προσπάθεια και προϋποθέτει μία σειρά από θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. που πρέπει να εξυπηρετούν το στόχο του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου και συγχρόνως να διασφαλίζουν τη λειτουργικότητα, την αποτελεσματικότητα στη λήψη των αποφάσεων, χωρίς να διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ των κρατών μελών που θα συμμετέχουν.

    "Μέσα σε όλες αυτές τις διεργασίες και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν έχει αναδειχθεί ένα σύνολο οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που απαιτούν απαντήσεις και σύγχρονες πολιτικές λύσεις", υπογράμμισε ο κ. Μαγκριώτης, αναφέροντας χαρακτηριστικά, τα θέματα της απασχόλησης της ασφάλειας, των περιφερειακών ανισοτήτων που οδηγούν σε μετακινήσεις μεταναστών, την έξαρση του εθνικισμού με τη σύγχρονη εμφάνιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

    Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις μεγάλες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές που σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία στη Ν.Α. Ευρώπη, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης τόνισε πως "οι διαφορές του παρελθόντος δεν μπορεί να είναι τροχοπέδη του μέλλοντος. Οι επί αιώνες συμβίωσή μας στην περιοχή, πρέπει να είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της ισότιμης και κοινής συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα μας δώσει μία δυναμική για γρήγορη και αποτελεσματική ανάπτυξη". Υπογράμμισε στο σημείο αυτό, πως η χώρα μας, είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στην προσπάθεια των γειτονικών χωρών με τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει στη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.

    "Η πρόσφατη κρίση του Κοσσυφοπεδίου", τόνισε ακόμη ο υπουργός, ανέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο την αναγκαιότητα συνολικής ανασυγκρότησης της Ν.Α. Ευρώπης. Το σύμφωνο Σταθερότητας, έρχεται να οριοθετήσει τη νέα πολιτική της Ε.Ε. σε ότι αφορά τη συνεργασία, την ανάπτυξη και την προσέγγιση των χωρών με την υπόλοιπη Ευρώπη".

    [05] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

    Βουκουρέστι, 12 Φεβρουαρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά της διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα στο Βουκουρέστι έκανε λόγο για Βαλκάνια ειρήνης. Τόνισε πως δεν πρέπει να στεκόμαστε στα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα, επισημαίνοντας πως αν δουλέψουμε δε θα υπάρχουν αύριο. Χαρακτήρισε το Βουκουρέστι ένα πιο θετικό βήμα σε σχέση με εκείνα της Κρήτης και της Αττάλειας. Σημείωσε ότι οι χώρες που συμμετέχουν προσβλέπουν σε συνεργασία με την Ε.Ε., και τις ευρωατλαντικές δομές και όλες θέλουν τη συνεργασία της Γιουγκοσλαβίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΜΠΕ αν φρονεί ότι με την ηγεσία Μιλόσεβιτς μπορεί να γίνει αυτό απάντησε: ''Ο Μιλόσεβιτς δεν έδειξε ότι θέλει να συνεργαστεί. Η Γιουγκοσλαβία έχει όλες τις προϋποθέσεις να ενταχθεί. Ήδη από τη δήλωση φαίνεται ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια άλλη κατεύθυνση''.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα παίζει ένα σημαντικό ρόλο για να δημιουργεί συναινέσεις, να δείχνει δυνατότητες συνεργασίας. Έχουμε κάποιο ρόλο να παίξουμε στα Βαλκάνια και θα τον παίζουμε όλο και πιο ενεργά, είπε.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η κυρίως κουβέντα έγινε σήμερα για το Σύμφωνο σταθερότητας, εξέφρασε αισιοδοξία ότι στους επόμενους μήνες προσβλέπει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα και μίλησε για ένα βήμα πιο μακριά μετά την 3η συνάντηση κορυφής του Βουκουρεστίου.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν συζήτησε με τον κ. Γκεοργκίεφσκι για το θέμα του ονόματος της χώρας του, απάντησε ότι έθεσε το ζήτημα.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ - ΙΛΙΕΣΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη επισκέφθηκε σήμερα στο υπουργείο ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για το Διεθνές Συνέδριο "Η Ευρώπη και ο κόσμος στην αρχή της νέας χιλιετίας".

    Κατά τη συνάντηση οι κ.κ. Μαγκριώτης και Ιλιέσκου χαρακτήρισαν άριστες τις σχέσεις των δύο χωρών και συζήτησαν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην υποστήριξη των αιτημάτων της Ρουμανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Επίσης συζητήθηκε ο ρόλος της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας στην ενδοβαλκανική συνεργασία και συνεννόηση.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης ενημέρωσε τον κ. Ιλιέσκου για τους νέους διεθνείς οργανισμούς της Ευρώπης για τα Βαλκάνια και τις υποδομές που αναπτύσσονται για την ανασυγκρότηση της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι η πρώτη επίσκεψη του κ. Ιλιέσκου στη Θεσσαλονίκη είναι σημαντική γιατί δείχνει τη δυναμική της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας, η οποία συγκεντρώνει όλες τις εξέχουσες πολιτικές και επιχειρηματικές προσωπικότητες των Βαλκανικών χωρών.

    Επεσήμανε ότι ο δρόμος της οικονομίας της Ρουμανίας μετά την αλλαγή του καθεστώτος είναι δύσκολος και ότι ο ρουμανικός λαός είναι αποφασισμένος να παλέψει, να προσπαθήσει και να πετύχει αυτό το μεγάλο στόχο.

    Ευχήθηκε στον κ. Ιλιέσκου στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα το Νοέμβριο να εκλεγεί και πάλι πρόεδρος της Ρουμανικής Δημοκρατίας.

    Από την πλερά του ο κ. Ιλιέσκου τόνισε ότι πέρα από τις πολιτικές διαφοροποιήσεις στη Ρουμανία, υπάρχει συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει αυτή η συνεργασία στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένα σύμβολο με πολλά ινστιτούτα και οργανισμούς που σηματοδοτούν αυτή τη συνεργασία και ότι με τον κ. Μαγκριώτη συζήτησε τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης αυτής της συνεργασίας.

    [07] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΙΣΛΑΜΙΣΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΩΣ ΛΑΘΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αγκυρα, 12 Φεβρουαρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Βουλευτής του φιλοϊσλαμικού τουρκικού κόμματος της Αρετής παραδέχτηκε ότι η ανάμειξη της θρησκείας στο κράτος ήταν λάθος από την πλευρά του κόμματος, το οποίο αντιμετωπίζει την περίπτωση απαγόρευσης λειτουργίας του με την κατηγορία δραστηριοτήτων κατά του κοσμικού κράτους.

    Ο Μουκαντέρ Μπαζεγκμέζ δήλωσε στην εφημερίδα Χουριέτ ότι "ήταν λάθος μας να βάζουμε τη θρησκεία στην πρώτη θέση. Η πολιτική θα πρέπει να εφαρμόζεται με ανθρώπους όλων των χρωμάτων".

    [08] ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 480 ΦΟΝΟΥΣ

    Αγκυρα, 12 Φεβρουαρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές κατέστησαν την τουρκική τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ υπεύθυνη για περισσότερους από 480 φόνους που διαπράχθησαν την περίοδο ανάμεσα στο 1991 και 1999, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Ανατολή.

    Η Χεζμπολάχ ευθύνεται συγκεκριμένα για 484 δολοφονίες, 18 βομβαρδισμούς, 32 ένοπλες επιθέσεις, 14 απαγωγές και για άλλα εγκλήματα, ενώ έγινε γνωστό ότι 155 από τους δράστες που ευθύνονται για αυτά δεν έχουν ακόμη συλληφθεί.

    [09] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ - ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Βουκουρέστι, 12 Φεβρουαρίου 2000 (18:03 UTC+2)

    του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    "H Ελλάδα", όπως τόνισε το απόγευμα στο Βουκουρέστι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου", αναλαμβάνει τη Δευτέρα πρωτοβουλία στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αρθεί το εμπάργκο σε περιπτώσεις που θίγεται ολόκληρος ο πληθυσμός της Γιουγκοσλαβίας, όπως είναι η άρση της απαγόρευσης των αεροπορικών πτήσεων".

    "Τις κυρώσεις", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, "δεν πρέπει να τις αισθάνονται οι απλοί πολίτες, αλλά να βρεθεί τρόπος να τις αισθάνεται το κατεστημένο της χώρας. Η Ελλάδα θεωρεί αυτές τις κυρώσεις αντιπαραγωγικές".

    Σχετικά με το Κόσοβο όλοι οι ηγέτες των Βαλκανικών χωρών τόνισαν κατά την 3η Συνάντηση Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Νοτιανατολικής Ευρώπης την ανάγκη να υπάρξει αυστηρή τήρηση των αποφάσεων και σε αυτό συμφώνησε και ο Αλβανός πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα.

    Ταυτόχρονα όλοι οι πρωθυπουργοί συμφώνησαν για τον εκδημοκρατισμό της Γιουγκοσλαβίας το γρηγορότερο δυνατόν και επίσης για την ανάγκη μίας πολυπολιτισμικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο και ενός πολυπολιτισμικού κράτους στη Βοσνία.

    Αρκετοί από τους πρωθυπουργούς συνταυτίστηκαν με την ελληνική άποψη ότι τις κυρώσεις στη Γιουγκοσλαβία δεν πρέπει να τις αισθάνονται οι πολίτες.

    Ολοι οι πρωθυπουργοί των χωρών της περιοχής μίλησαν στη διάρκεια της Συνάντησης του Βουκουρεστίου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τη σταθεροποίηση της περιοχής, ένα μήνυμα προς όλους τους λαούς της περιοχής και ευχήθηκαν να ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες, οι οποίες γίνονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών είχε και διμερείς συναντήσεις με όλους τους ομολόγους του και με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ.

    Στη διάρκεια των επαφών αυτών συζητήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Αλβανίας - ΠΓΔΜ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου μάλλον στην Κορυτσά και επίσης η τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο στο τριεθνές.

    Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Βουλγαρίας και Τουρκίας. Η πρόταση που υπάρχει είναι να συναντηθούν οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών σε τρεις πόλεις κάθε χώρας, στην Ορεστιάδα, στην Αδριανούπολη και στη Φιλιππούπολη. Μένουν να τακτοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχαϊλοβα να επισκεφθεί την Ελλάδα και στη συνέχεια ο ίδιος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σόφια.

    Επίσης δήλωσε ότι και με τη Ρουμανία οι σχέσεις μας είναι πολύ πιο στενές, τώρα μάλιστα που συζητείται το θέμα της υποψηφιότητας της Ρουμανίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αρκετή συζήτηση έγινε στο Βουκουρέστι και για τα θέματα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας και αποφασίστηκε πιθανόν το Μάιο να γίνει στα Τίρανα μία Σύνοδος Κορυφής για την ασφάλεια και την εγκληματικότητα με συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ

    Σχετικά με τη συνάντησή του με τον Ισμαήλ Τζεμ, η οποία ήταν πολύ σύντομη και επακολούθησε εκείνη των πρωθυπουργών κ.κ. Σημίτη και Ετζεβίτ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συζήτησαν για το κλείσιμο του δεύτερου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό στα πλαίσια του ΟΗΕ και για τη βούληση των δύο χωρών να προχωρήσει ο τρίτος γύρος με πρακτικά αποτέλεσμα.

    "Αναφέρθηκα", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, "και στα θέματα των παραβάσεων, τα οποία δεν είναι τωρινό θέμα. Η Ελλάδα θέλει να υπάρξει μία φόρμουλα πάνω στη συμφωνία Γιλμάζ - Παπούλια και στις συζητήσεις με τον κ. Σολάνα για τα μέτρα για μείωση της έντασης στο Αιγαίο".

    "Δεν πήραμε αποφάσεις", είπε ο κ. Παπανδρέου, "αυτές θα ληφθούν μελλοντικά. Είπαμε να συνεχιστεί η συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας και σε βαλκανικό επίπεδο για την εμπέδωση του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και για τη διαβαλκανική συνεργασία".

    Για το Αιγαίο η Τουρκία πρότεινε να συγκροτηθεί μία μεικτή ελληνοτουρκική επιτροπή και να εξετάσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ενώ η Ελλάδα επιθυμεί αυτό να γίνει μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όπου είναι ο φυσικός χώρος για τέτοιες διευθετήσεις.

    Η Χάρτα

    Οσον αφορά τη Χάρτα Καλής Γειτονίας που υπέγραψαν οι ηγέτες των Βαλκανικών χωρών υπάρχει μία βασική αρχή της αναγνώρισης και μη αλλαγής των υπαρχόντων διεθνών συνόρων και της διευθέτησης των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο, αλλά και η προώθηση του διαλόγου σε μη κυβερνητικό επίπεδο.

    Τονίζεται εμφαντικά η εφαρμογή των δέκα αρχών του Ελσίνκι για τη μη αλλαγή συνόρων, προστασία μειονοτήτων, κλπ.

    Επίσης γίνεται μνεία για συνεργασία στα τελωνεία, τήρηση των ευρωπαϊκών στάνταρτ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την υγεία, την κοινή χρήση υποδομών σε διασυνοριακή βάση.

    Επίσης στη Χάρτα αναφέρεται η προώθηση των προγραμμάτων υποδομών, των αεροπορικών, οδικών, σιδηροδρομικών δικτύων, της εκμετάλλευσης ποταμών και λιμνών, της σύνδεσης των δικτύων με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

    Ακόμη γίνεται λόγος για συνεργασία στην ενέργεια και σε νέους τομείς, όπως είναι η ανθρώπινη διάσταση στην ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών, η κοινωνία των πολιτών, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.

    Υπάρχουν επίσης στη Χάρτα αναφορές για προγράμματα επιμόρφωσης των νέων, για κοινά προγράμματα για προάσπιση του περιβάλλοντος, ανάδειξη της βαλκανικής κουλτούρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Υπογραμμίζεται η ανάγκη να συναντώνται οι πρωθυπουργοί των χωρών της περιοχής μία φορά το χρόνο και οι υπουργοί Εξωτερικών μία ή δύο φορές και η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων.

    Ευρείες αναφορές γίνονται στη Χάρτα για ειρηνική επίλυση των διαφορών, αποδυνάμωση των αποσταθεροποιητικών στοιχείων, σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας κ.α.

    Για το Κόσοβο γίνεται λόγος για εσωτερική αυτονομία με βάση την πολυπολιτισμική διάσταση, και γίνεται έκκληση για σεβασμό των αρχών.

    Επίσης γίνεται έκκληση σε όλους τους Γιουγκοσλάβους να βοηθήσουν στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το θέμα αυτό το ανέλαβε ο Τάκης Ρουμελιώτης και στήριξε αυτήν την απόφαση και η Τουρκία και δια του κ. Τζεμ.

    Η Ελληνική πλευρά προτείνει οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο Βουκουρέστι σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας να μεταφερθούν σε ένα πρόγραμμα δράσης.

    Επανέλαβε τέλος ότι η Διάσκεψη Δωρητών για το Σύμφωνο Σταθερότητας θα γίνει το Μάρτιο, ώστε να συγκεντρωθούν ποσά για τις υποδομές στην περιοχή.

    [10] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΟΥ

    Αγκυρα, 12 Φεβρουαρίου 2000 (18:03 UTC+2)

    Η Τουρκία περιόρισε τη συχνότητα και διάρκεια των συναντήσεων του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν με τους δικηγόρους της ομάδας υπεράσπισής του.

    Ένας απο τους δικηγόρους του, ο Ντογάν Ερμπάς, δήλωσε ότι "από τις 24 Ιανουαρίου τον συναντούμε μόνο μία φορά την εβδομάδα και για μία ώρα", ενώ προηγουμένως, είχαν τη δυνατότητα να έχουν επαφές δύο φορές εβδομαδιαίως και για δύο ώρες.

    Όπως ανέφερε, ο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έδωσε εξηγήσεις για τους περιορισμούς ούτε απάντησε σε επιστολή των δικηγόρων, με την οποία ζητούν εξηγήσεις. "Εάν αυτό συνεχιστεί θα παραπονεθούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιώματων, καθώς πρόκειται για περιορισμό στα δικαιώματα της υπεράσπισης", είπε ο Ερμπάς.

    Παράλληλα δήλωσε ότι από τις 16 Ιανουαρίου η ομάδα υπεράσπισης σταμάτησε τη δημοσίευση γραπτών ανακοινώσεων του Οτζαλάν μετά την προειδοποίηση Τούρκων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, ότι "το Ιμραλί δεν είναι πολιτικό βήμα".

    [11] Ο ΛΑΜΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

    Παρίσι, 12 Φεβρουαρίου 2000 (18:03 UTC+2)

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο, Πασκάλ Λαμί, συνεχάρη την Ε.Ε. για το "σαφές μήνυμα" που έστειλε στην Αυστρία πριν το σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού.

    Όπως είπε σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, η πίεση της Ε.Ε. έδωσε τη δυνατότητα στον Αυστριακό πρόεδρο, Τόμας Κλέστιλ να διευκρινίσει στον καγκελάριο και τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης τι είναι αποδεκτό στο πρόγραμμά τους και τι όχι. "Μπόρεσε να το κάνει αυτό επειδή οι 14 χώρες μέλη της Ε.Ε. έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα" και πρόσθεσε ότι η πίεση οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα.

    [12] Η ΕΔΕΚ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ

    Λευκωσία, 12 Φεβρουαρίου 2000 (17:09 UTC+2)

    Επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του προς την οριζόντια ψηφοφορία επειδή αυτή αποπολιτικοποιεί τους πολίτες, ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Κύπρου, ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης χαρακτήρισε ως άτοπη τη συμμετοχή βουλευτών του κόμματος στην ομάδα που υπέβαλε την πρόταση για οριζόντια ψηφοφορία.

    Σε δηλώσεις του σήμερα ύστερα από τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, ο κ. Λυσσαρίδης διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν συζητήθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους πιο πάνω βουλευτές του κόμματος.

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου πρώτο θέμα και κύριος λόγος της συνεδρίας ήταν η προετοιμασία του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί σε μια εβδομάδα, ενώ δεύτερο θέμα ήταν εκείνο του εκλογικού νόμου.

    Δεδομένου, όπως είπε ο κ. Λυσσαρίδης, ότι η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί, "κατ' αρχήν το Πολιτικό Γραφείο δεν τάσσεται υπέρ της οριζόντιας καθολικής ψηφοφορίας".

    "Αλλωστε", πρόσθεσε, "ώσπου να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή, θα είμαστε υπό νέα μορφή", αφού θα υπάρχει το νέο πολιτικό σχήμα το οποίο θα ασχοληθεί με το ζήτημα.

    "Η πρώτη γεύση από το Πολιτικό Γραφείο είναι ότι δεν υιοθετεί την άποψη της οριζόντιας ψηφοφορίας, ενώ τα θέματα επικρατείας κτλ ακόμα δεν προλάβαμε να τα δούμε, αλλά εκεί ίσως να είμαστε λιγότερο αρνητικοί" σημείωσε, προσθέτοντας πως "ίσως να είμαστε και θετικοί πάνω σε ορισμένα θέματα όπως εκείνο των βουλευτών επικρατείας".

    Σε σχόλιο ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα υιοθετεί την οριζόντια ψηφοφορία, ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως δεν πρόκειται για την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αφού "δεν είχαμε συνεδριάσει", αλλά εκείνο που έγινε έίναι ότι κατέθεσαν νομοσχέδιο "κάμποσοι βουλευτές όλων των κομμάτων και η πλειοψηφία ήταν εκεί και υιοθέτησε αυτή την άποψη,

    αλλά δεν πρόκειται περί απόφασης".

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ "είναι έξω φρενών με τους 'στασιαστές' βουλευτές", είπε ε ότι "έξω φρενών ο Λυσσαρίδης δεν είναι ποτέ", προσθέτοντας πως απλώς είπε ότι "ήταν μια άτοπη ενέργεια".

    "Το είπα και στους ιδίους ότι θα μπορούσαμε να είχαμε συνεννοηθεί, εμείς δεν θέτουμε θέματα πειθαρχίας σε αυτά τα θέματα και εγώ δεν θα τους εμπόδιζα όσους ήθελαν να κάνουν ό,τι ήθελαν, ήταν κάπως άτοπο, αλλά είναι πολύ διαφορετικό το άτοπο από το 'έξω

    φρενών'", σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν στο Πολιτικό Γραφείο οι βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας διατήρησαν τη θέση τους, διευκρίνισε ότι για διάφορους λόγους μόνο ένας ήταν παρών, ο οποίος "υποστηρίζει τη θέση του, αλλά μπορεί να τη διαφοροποιήσει υπό την έννοια

    λεπτομερειών".

    Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα να αποσύρουν την πρότασή τους οι βουλευτές της ΕΔΕΚ, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε αρνητικά και διευκρίνισε παράλληλα πως "δεν έχει συζητηθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας" και ανέφερε πως δεν νομίζει ότι θα τεθεί τέτοιο θέμα θέμα.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι ο ίδιος τάσσεται εναντίον της οριζόντιας ψηφοφορίας αλλά δεν θα εμπόδιζε κανένα να την υποστηρίξει και ανέφερε πως και άλλες φορές βουλευτές της ΕΔΕΚ "κατέθεσαν νομοσχέδια με τα οποία εγώ δεν συμφωνούσα, αλλά εδώ το άτοπο είναι

    ότι ήταν εξ απροόπτου (η πρόταση) και όχι διότι κάποιος βουλευτής έχει μιαν άποψη η οποία μπορεί να μην συμπίπτει με την άποψη της πλειοψηφίας του κόμματος".

    Εξηγώντας τους λόγους της αντίθεσής του προς την οριζόντια ψηφοφορία, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι αυτή "δημιουργεί αποπολιτικοποίηση, ενώ εμείς θέλουμε πολίτες με συγκεκριμένη ιδεολογία, να ξέρουν ποια είναι η ιδεολογία, τι επιδιώκουν και τι

    εντολές δίνουν στο βουλευτή τους".

    "Η αποπολιτικοποίηση είναι κάτι που επιδιώκουν τα κοινωνικοοικονομικά κατεστημένα για να μην έχουμε ενεργούς πολίτες", σημείωσε.

    Κυπριακό - Συνομιλίες

    Σε ερώτηση κατά πόσο το Εθνικό Συμβούλιο καθόρισε ή θα καθορίσει τα όρια ασφαλείας "τα οποία ο Πρόεδρος (της Δημοκρατίας) θα επικαλεστεί για το πάρε - δώσε", ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε πως "δεν υπάρχει πάρε - δώσε", αλλά όρια τα οποία "έχουν ήδη καθοριστεί".

    Από όσα μας έχουν πληροφορήσει, στη Γενεύη στάθηκαν πάνω στις απόψεις που εκφράστηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο και αν αυτή η στάση τηρηθεί και είναι πράγματι η στάση η οποία τηρείται, τότε δεν υπάρχει θέμα", ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ υπέρ μετάβασης των πολιτικών αρχηγών στον επόμενο γύρο των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι συμφωνεί και διευκρίνισε ότι είχε υποστηρίξει μετάβασή τους και στους δύο προηγούμενους γύρους. "Ασφαλέστατα θα πρέπει να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο" στον επόμενο γύρο, τόνισε.

    [13] Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ-ΦΙΣΕΡ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΥΠΟ

    Λευκωσία, 12 Φεβρουαρίου 2000 (17:01 UTC+2)

    Στις εσωτερικές σελίδες των τουρκοκυπριακών εφημερίδων προβάλλεται η συνάντηση του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ στο Αμβούργο.

    Οπως γράφει η "Μπιρλίκ" στο αεροδρόμιο του Αμβούργου επεφυλάχθη στον κ. Ντενκτάς υποδοχή VIP.

    Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Φίσερ ο Ραούφ Ντενκτάς μετέβη στο Βερολίνο, στο αεροδρόμιο του οποίου τον υποδέχτηκε ο Τούρκος Πρέσβης και σύμβουλοι και στρατιωτικοί ακόλουθοι της Πρεσβείας, με τους οποίους αξιολόγησε τη συνάντησή του με τον

    Γερμανό ΥΠΕΞ.

    Σήμερα ο κ. Ντενκτάς θα δώσει διάλεξη με θέμα "Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 12 February 2000 - 19:13:56 UTC