Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [02] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [03] Η "ΑΘΗΝΑ" ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [04] ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕΣΕΛΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΜΜΕ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [05] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [06] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ
  • [07] ΜΕΘΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΕΙΣΜΩΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Β. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
  • [08] ΡΕΠΠΑΣ: ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
  • [09] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [10] Ο ΜΙΡΟΣΛΑΒ ΤΟΥΤΖΜΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
  • [11] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑΝ

  • [01] ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Βουκουρέστι, 11 Φεβρουαρίου 2000 (14:22 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βουκουρέστι

    της Ιωάννας Ράντου

    Με διμερείς επαφές μεταξύ του πρωθυπουργού της Ρουμανίας, Μουγκούρ Ισαρέσκου, με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, Ιβάν Κόστοφ και Μπουλέντ Ετσεβίτ αντίστοιχα, αρχίζει σήμερα στο Βουκουρέστι η σύνοδος κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Εκτός του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στη ρουμανική πρωτεύουσα έχουν ήδη μεταβεί ή πρόκειται να μεταβούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, της Γιουγκοσλαβίας και της ΠΓΔΜ, ενώ στο Βουκουρέστι θα βρεθεί για τη σύνοδο και ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, Μπόντο Χόμπαχ.

    Αύριο, σε ειδική τελετή, θα υπογραφεί από τους συμμετέχοντες το Σύμφωνο Σταθερότητας, Ασφάλειας και Καλής Γειτονίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με στόχο την ανανέωση της συνεργασίας στην περιοχή.

    Τη Ρουμανία θα εκπροσωπήσουν στη σύνοδο ο πρόεδρος της χώρας, Εμίλ Κονσταντινέσκου, και ο πρωθυπουργός, Μουγκούρ Ισαρέσκου, ενώ η ρουμανική υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε τη λήψη ενισχυμένων μέτρων ειδικά για τη συνάντηση.

    [02] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 11 Φεβρουαρίου 2000 (21:08 UTC+2)

    του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Εφθασε στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και την ελληνική αντιπροσωπεία.

    Ο κ. Σημίτης αμέσως μετά την άφιξή του στη ρουμανική πρωτεύουσα συναντήθηκε με την Ενωση Ελλήνων Ρουμανίας και αντιπροσωπεία των Ελλήνων φοιτητών.

    Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο πρόεδρος της Ρουμανίας Εμίλ Κοσταντινέσκου.

    Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου εκπρόσωποι της Ενωσης Ελλήνων φοιτητών στη Ρουμανία.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Γεώργιος Μαρακάκης προσφωνώντας τον κ. Σημίτη τόνισε ότι "Στο πρόσωπό σας βλέπουμε τον ηγέτη που δρομολόγησε τα πράγματα στην ευρωπαϊκή τροχιά τους για την Ελλάδα. Είμαστε πεποισμένοι ότι θα συνεχίσετε. Θα βοηθήσουμε ώστε μετά την 9η Απριλίου να ξανάρθετε από την ίδια θέση στη Ρουμανία".

    Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο των Ελλήνων φοιτητών, τόνισε ότι για να έχουμε αποτελέσματα θα πρέπει όλος μαζί ο ελληνικός λαός να εργαστεί και ότι μπορούν να επιτευχθούν αποτελέσματα μόνο όταν όλοι συνεισφέρουν.

    Συνεχίζοντας είπε ότι τα χρόνια αυτά συνεισέφεραν πάρα πολύ όλοι και πρόσθεσε:

    "Και βέβαια η παρουσία σας εδώ το δείχνει ότι έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη και μεταξύ άλλων να στήσουμε ένα σύστημα παιδείας τέτοιο, ώστε όλοι να μπορούν να βρουν τη μόρφωση που θέλουν στον τόπο τους. Και αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμά μας και θα το πετύχουμε".

    Ο κ. Σημίτης αύριο το πρωί μετά τις 8.30 θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, της Ρουμανίας Μουγκούρ Ισαρέσκου και της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Αύριο το απόγευμα στις 7 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ιβαν Κόστοφ.

    Ο πρωθυπουργός επισπεύδει την επιστροφή του στην Ελλάδα και αντί για την Κυριακή το πρωί θα επιστρέψει αύριο το βράδυ, αφού παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει η κυβέρνηση της Ρουμανίας.

    Η τρίτη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Νοτιανατολικής Ευρώπης θα αρχίσει αύριο στις 10 το πρωί.

    Ως γνωστόν η πρώτη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Νοτιανατολικής Ευρώπης είχε γίνει στην Κρήτη με απόλυτη επιτυχία κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας.

    Η ελληνική κυβέρνηση με τις ενέργειές της έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ευόδωση των προσπαθειών για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης που αρχίζει αύριο στη ρουμανική πρωτεύουσα.

    Οι εργασίες της Διάσκεψης Κορυφής θα αφορούν πρώτον την κατάσταση στην περιοχή και δεύτερον τις διαδικασίες επιτάχυνσης εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Οι εργασίες της Διάσκεψης θα ολοκληρωθούν με την υπογραφή της Χάρτας καλής γειτονίας, σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

    Ο χάρτης περιλαμβάνει ένα σύνολο αρχών για τη συνεργασία των χωρών της περιοχής. Με την υπογραφή του ελπίζεται, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ότι θα προωθηθεί περαιτέρω η συνεργασία των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης προς όφελος της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας, καθώς και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής.

    Επίσης θα υιοθετηθεί το κείμενο της Διακήρυξης.

    H Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας δε θα μετάσχει στη συνάντηση και θα ακολουθηθεί η διαδικασία ανάρτησης της σημαίας της και διατήρησης της κενής της θέσης.

    Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα ελπίζει ειλικρινά ότι οι εξελίξεις θα φέρουν εκ νέου τη Γιουγκοσλαβία στις συναντήσεις αυτές, ώστε "να συμβάλει και εκείνη στην κοινή προσπάθεια για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή".

    Οι μετέχοντες πρωθυπουργοί στη Διάσκεψη του Βουκουρεστίου θα επισκεφθούν και το κέντρο καταπολέμησης του διασυνοριακού εγκλήματος, το οποίο εδρεύει στο Βουκουρέστι.

    Σημειώνεται ότι μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών επισκέφθηκε την αποθήκη, όπου φυλάσσεται το μοιραίο "Φάλκον" και εναπόθεσε 7 κόκκινα τριαντάφυλλα στο φτερό του.

    [03] Η "ΑΘΗΝΑ" ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Μελβούρνη, 11 Φεβρουαρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    του Κώστα Παϊβανά

    Η Εταιρεία Αρχαίων Ελληνικών Μελετών της Μελβούρνης κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού "Αθηνά".

    Η επίσημη παρουσίαση του περιοδικού θα γίνει μεθαύριο, στην αίθουσα διαλέξεων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης με ομιλητή τον σύμβουλο εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου Γιώργο Πριμεράκη.

    Το περιοδικό φιλοδοξεί να παρουσιάσει μέσα από τις σελίδες του, εκφάνσεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, τόσο στα μέλη της Εταιρείας, όσο και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου ύλης Κώστα Βίτκου, το περιοδικό φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο δίγλωσσο παροικιακό φροντιστήριο που σκοπό έχει να βοηθήσει να γνωρίσουμε από κοντά τους αρχαίους Ελληνες και τον πολιτισμό τους.

    [04] ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕΣΕΛΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΜΜΕ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 11 Φεβρουαρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Θύελλα αντιδράσεων στα ανεξάρτητα ΜΜΕ της Σερβίας προκάλεσε η χθεσινή φραστική επίθεση του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης και προέδρου του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι κατά των δημοσιογράφων.

    Ο κ. Σέσελι κατηγόρησε χθες σε συνέντευξη τύπου τους δημοσιογράφους ότι ευθύνονται για τη δολοφονία του υπουργού Αμυνας Πάβλε Μπουλάτοβιτς, ότι είναι όργανα των ξένων μυστικών υπηρεσιών και τους προειδοποίησε ότι θα δεν πρόκειται να ξεφύγουν αν συνεχίσουν να εργάζονται για τις ξένες μυστικές υπηρεσίες.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανεξάρτητης Ενωσης Δημοσιογράφων της Βοϊβοντίνα ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει μήνυση κατά του κ. Σέσελι και ότι αναμένει το ίδιο να κάνει και ο γενικός εισαγγελέας, καθώς αυτό επιτάσσει το υπηρεσιακό του καθήκον.

    Στην ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Ενωση των Δημοσιογράφων της Βοϊβοντίνα επισημαίνει ότι "η βία αποκαλύφθηκε και ότι στο κράτος, στο οποίο ένας από τους ανώτατους αξιωματούχους δημόσια απειλεί με αφανισμό τους αντιφρονούντες κάθε συζήτηση είναι μάταιη".

    Η Ανεξάρτητη Ενωση Δημοσιογράφων Σερβίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι προσβολές και οι απειλές του κ. Σέσελι προς τους δημοσιογράφους αποτελούν επιβολή δικτατορίας και ότι αν ο κ. Σέσελι έκανε το ίδιο σε ένα έννομο κράτος θα είχε οδηγηθεί στη φυλακή.

    Η Ενωση των Ανεξάρτητων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (ANEM) απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι δημοσιογράφοι είναι δράστες τρομοκρατικών ενεργειών στη Γιουγκοσλαβία

    Ο πρόεδρος της ANEM Βέραν Μάτιτς τόνισε ότι έλαβαν πολύ σοβαρά τις απειλές του κ. Σεσέλι και εξέφρασε φόβους ότι οι αρχές θα προσπαθήσουν να κλείσουν και πάλι τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό Β-92, όπως είχε συμβεί κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

    Η συντακτική ομάδα της εφημερίδας "Ντάνας" σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι "δε δολοφόνησε τον υπουργό Αμυνας Πάβλε Μπουλάτοβιτς" και ότι οι κατηγορίες του κ. Σέσελι εναντίον των μέσων μαζικής ενημέρωσης, βασικών φορέων της δημοκρατικής κοινωνίας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

    Κ.Γ.

    [05] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Σίδνεϊ, 11 Φεβρουαρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    του Κώστα Παϊβανά

    Ελληνική επιχειρηματική αποστολή θα επισκεφθεί εντός του μήνα την Αυστραλία και θα έχει επαφές με Αυστραλούς επιχειρηματίες και εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικού Εμπορίου.

    Η ελληνική αποστολή αναμένεται να μεταβεί στο Σίδνεϊ στις 16 Φεβρουαρίου, ημέρα της συνεδρίασης της Εκτελεστική Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ελληνική επιχειρηματική αποστολή θα ενημερωθεί για την πορεία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000, καθώς και για τις ευκαιρίες που απορρέουν για επενδύσεις από την Ολυμπιάδα.

    [06] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ

    Σίδνεϊ, 11 Φεβρουαρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    του Κώστα Παϊβανά

    Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 στο Σίδνεϊ θα έχει και ελληνικό χρώμα, αφού πολυμελής χορωδία μαθητών και μαθητριών ελληνικής καταγωγής θα ψάλει τον αρχαίο ολυμπιακό ύμνο, που σύμφωνα με τους οργανωτές, θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1896 που θα ακουστεί σε Ολυμπιάδα.

    Αρμόδιοι δήλωσαν ότι ακόμη πιο έντονο ελληνικό χρώμα θα έχει η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 του Σίδνεϊ και η παράδοση της σημαίας στην Αθήνα.

    [07] ΜΕΘΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΕΙΣΜΩΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Β. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Ένα βήμα πιο κοντά στην πρόγνωση των σεισμών επιτυγχάνουν οι επιστήμονες της Θεσσαλονίκης με νέες μεθόδους επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων, τις οποίες θα παρουσιάσει αύριο ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Θέρμης.

    Σε δηλώσεις του στην ΕΤ3 ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι το αποτέλεσμα των ερευνών, το οποίο ελέχθηκε και στην πράξη, θα δίνει ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες για τον ταχύπτερο εντοπισμό του επίκεντρου και του ρήγματος του σεισμού, καθώς επίσης και εάν αυτός εξελίσσεται ομαλά ή όχι.

    Παράλληλα, μέσα από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο θα μπορεί οποιοσδήποτε να ενημερώνεται για την εξέλιξη των σεισμών στη Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα.

    [08] ΡΕΠΠΑΣ: ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Στο φορέα που θα δημιουργηθεί με ευθύνη της ΕΤΕΒΑ, και ο οποίος θα ασχοληθεί με τη μετάδοση των αγώνων και τηλεοπτικών προγραμμάτων της Ολυμπιάδας του 2004, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    "Είναι επιλογή μας ότι η ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση και όλο το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται σε αυτόν τον τομέα σήμερα σε διάφορους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, θα έχει τη δική του ξεχωριστή προνομοιακή θέση σε αυτό το νέο φορέα", είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι τα αποκλειστικά δικαιώματα για τη μετάδοση των Ολυμπιακών αγώνων παραμένουν στην ΕΡΤ.

    [09] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Την άποψη ότι επιβεβαίωνονται οι ανησυχίες που είχε εκφράσει η Νέα Δημοκρατία μετά τη σύνοδο του Ελσίνκι για την αδιάλλακτη στάση της Αγκυρας στις μονομερείς διεκδικήσεις, εξέφρασε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, σχολιάζοντας τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη.

    Ο κ.Σπηλιωτόπουλος υποστήριξε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η αποδοχή από την Ελλάδα της πρότασής της για συγκρότηση Μικτής Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής για θέματα του Αιγαίου, που η ίδια δημιουργεί, και υπενθύμισε ότι πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, είχε δηλώσει πως οι τουρκικές προτάσεις για το Αιγαίο οδηγούν σε συνδιαχείριση. Επίσης είχε καταστήσει σαφές, μετά την επίσκεψη Τζεμ στην Αθήνα, ότι οι τουρκικές προτάσεις δεν απορρίπτονται και ότι θα τεθούν σε συζήτηση μέσα στο επόμενο διάστημα.

    Ο κ.Σπηλιωτόπουλος επεσήμανε ότι εγείρονται προβληματισμοί από την τακτική της κυβέρνησης, επειδή "επιχειρεί να αποκρύψει από την κοινή γνώμη τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις", ενώ χαρακτήρισε περίεργη τη σιωπή που τηρεί το υπουργείο Αμυνας, "που άλλοτε διατυμπάνιζε τις τουρκικές προκλήσεις".

    Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, επανέλαβε ότι η τουρκική προκλητικότητα και οι κυβερνητικοί χειρισμοί καθιστούν επίκαιρη την πρόταση του Κώστα Καραμανλή για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

    [10] Ο ΜΙΡΟΣΛΑΒ ΤΟΥΤΖΜΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

    Ζάγκρεμπ, 11 Φεβρουαρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Κροατικής υπηρεσίας πληροφοριών (HIS) Μίροσλαβ Τούτζμαν, γιος του εκλιπόντα προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν υπέβαλε επίσημα την παραίτησή του προς τον προέδρο του Κοινοβουλίου, ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου της Κροατίας Ζλάτκο Τόμτσιτς.

    Πριν από λίγες ημέρες είχαν υποβάλει παραίτηση ο επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, που συντονίζει το έργο όλων των κροατικών μυστικών υπηρεσιών Ιβαν Γιάρνιακ και ο διευθυντής της υπηρεσίας για την προστασία των συνταγματικών διατάξεων Ιβαν Μπρζοβιτς.

    Σημειώνεται ότι οι κροατικές μυστικές υπηρεσίες είχαν αναμειχθεί σε σκάνδαλα παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών, δημοσιογράφων ακόμα και κρατικών αξιωματούχων.

    Ενας από τους επικεφαλής της HIS o Μίροσλαβ Σεπάροβιτς συνελήφθη πέρσι μετά από καταγγελίες ότι δημοσιοποίησε υπηρεσιακά απόρρητα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, επειδή δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία.

    Κ.Γ.

    [11] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑΝ

    Χάγη, 11 Φεβρουαρίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Ο άνθρωπος που διέταξε τη δολοφονία του Σέρβου παραστρατιωτικού ηγέτη Ζέλικο Ραζνάτοβιτς γνωστού ως Αρκάν είναι λαθρέμπορος όπλων και ναρκωτικών που κρύβεται στη Γερμανία έγραψε η γερμανική εφημερίδα "Trouw".

    Ο Ζόραν Ουσκοκόβιτς, που έχει το παρατσούκλι Σκόλε ήταν γνωστός του Αρκάν και ανήκει στον υπόκοσμο του Βελιγραδίου και είναι αυτός που διέταξε την δολοφονία του κατήγγειλε πρώην μέλος της οργάνωσης "Τίγρεις" του Αρκάν.

    Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Αρκάν θεωρούσε τον Σλόκε φίλο του και είχε κάνει συμφωνίες για δουλειά μαζί του.

    Σημειώνεται ότι ο Αρκάν πυροβολήθηκε στις 15 Ιανουαρίου στο Βελιγράδι και για την δολοφονία του συνελήφθησαν τρία άτομα.

    Ο Αρκάν είχε κατηγορηθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στην Κροατία και στην Βοσνία από το 1991 μέχρι το 1995.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 11 February 2000 - 19:13:35 UTC