Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 99-01-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 06.01.1999 (MΠΕ)

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη έγινε ο καθιερωμένος καθιαγασμός των υδάτων σε όλη τη χώρα. Στον Πειραιά στην τελετή αγιασμού των υδάτων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, κ. Χριστόδουλος και παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Στη Θεσσαλονίκη ο αγιασμός των υδάτων έγινε στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη, κ.Παντελεήμονα.

"Θα πάμε όλοι μαζί στο συνέδριο", δήλωσε ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου όπου συζητήθηκαν τα τρία κείμενα για τη διακήρυξη της πολιτικής θέσης και το καταστατικό. πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι "πολλοί δαιμονιοποιούν τις διαφορετικές απόψεις και βλέπουν μια ρήξη, μια διαμάχη" και συμπλήρωσε ότι οι ταυτόσημες απόψεις "θα σήμαιναν νέκρα". Ο κ.Σημίτης διευκρίνισε ότι μια είναι η διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, η διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη από νέες διακηρύξεις, τόνισε και πρόσθεσε ότι κάθε κόμμα έχει ανάγκη να επαναπροσδιορίσει τις θέσεις του και τους στόχους του, όπως έγινε και στο παρελθόν σε ανάλογα συνέδρια. "Αυτό θα γίνει τώρα", τόνισε.

Κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού για την εκτόνωση της έντασης στα σχολεία , ζήτησε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή κυβερνητική και κομματική σύσκεψη για το θέμα της παιδείας συνήλθε στο ΠΑΣΟΚ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης και ο υφυπουργός, Ανθόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας, Κώστας Γείτονας, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Γιώργος Πασχαλίδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αγγελος Ζησιμόπουλος. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να λειτουργήσουν τα σχολεία και να αποκατασταθούν αμέσως οι ζημιές που έχουν υποστεί τα σχολικά κτίρια.

Μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 4.30 τα ξημερώματα στο εκκοκκιστήριο βάμβακος ".Βιολάρ" στη Λάρισα. Χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών σώθηκαν τέσσερις δεξαμενές γκαζιού του εργοστασίου, όλοι οι υπόλοιποι χώροι έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε από την πρέσα του εργοστασίου και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω της μεγάλης ποσότητας βαμβακιού που υπήρχαν μέσα. Οι ζημιές υπολογίζονται σε δεκάδες δισ. δρχ.

Αποδεσμεύτηκαν οι ποσότητες οπλισμού που είχαν μπλοκαριστεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης επί οκτώ ημέρες. Το μπλοκάρισμα οφείλετο σε καθαρά τυπικές διαδικασίες, όπως δήλωσαν αρμόδιες πηγές του Οργανισμού Λιμένος.. Το φορτίο είχε προορισμό τα Σκόπια. Το θέμα έφεραν στην επιφάνεια δημοσιεύματα εφημερίδων που χαρακτηρίζοντας παράνομο το φορτίο των όπλων, ανέφεραν ότι τα 18 κοντέϊνερ περιείχαν αυτόματα τουφέκια, βαριά όπλα, αντιαρματικά, ρουκέτες και πυραύλους με τα οποία "θα μπορούσε να εξοπλιστεί ένας μικρός στρατός".

Ανακριβή και υπερβολικά χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, τα όσα λέχθηκαν τελευταία τόσο από στελέχη του ΠΑΣΟΚ όσο και από εκπροσώπους των κυπριακών κομμάτων σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους S-300 και στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν ο ίδιος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης. Ο υπουργός ζήτησε θέματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική να μην γίνονται αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης, ενώ χαρακτήρισε λανθασμένη την αντιπαράθεση που υπάρχει για την μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο. Ο κ.Πάγκαλος, που έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την επίσκεψη της εθνικής ομάδας ελληνορωμαϊκής πάλης στο υπουργείο Εξωτερικών με την ευκαιρία των εορτών, αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι για το κυβερνών κόμμα το 1999 θα είναι καλή χρονιά. Παράλληλα τόνισε ότι "στο συνέδριο θα ξεκαθαριστεί η γραμμή πλεύσης του κόμματος.

"Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου υφίσταται και οι προσπάθειες να αναβαθμιστεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων θα συνεχιστούν", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, παραπέμποντας στις γραπτές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ο κ.Στυλιανίδης απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου της κυπριακής Βουλής και προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος υποστήριξε ότι "δεν υφίσταται το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου" βάσει των όσων λέχθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο. "Το απόρρητο του Εθνικού Συμβουλίου είναι κάτι που πρέπει να διαφυλαχθεί γιατί έχει να κάνει με τον ίδιο το θεσμό", τόνισε.

Ορκίστηκαν χθες ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, οι νέοι υπουργοί Άμυνας, και Παιδείας και Πολιτισμού, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Χρυσοστομής και Ουράνιος Ιωαννίδης, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Κληρίδης συνεχάρη τους δύο Υπουργούς και τους ζήτησε αξιοκρατική μεταχείριση.

Η Ολυμπιακή Αεροπορία θα συρρικνώσει τις προσεχείς ημέρες το πρόγραμμα πτήσεων, ύστερα από το αδιέξοδο στις συνομιλίες μεταξύ διοίκησης και πιλότων του εθνικού αερομεταφορέα. Οι πιλότοι αρνούνται να εργάζονται υπερωριακά, ζητούν την υπογραφή νέου πρακτικού συμφωνίας που θα προβλέπει προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη της επιπλέον φορολογίας 2,5% που τους έχει επιβληθεί. Αρνηση υπερεργασίας εκδηλώνουν τώρα και οι ιπτάμενοι φροντιστές.

Στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, που αρχίζουν αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους για ανάκαμψη της αγοράς. Για την αναθέρμανση της αγοράς, αλλά και προκειμένου να περιορίσουν το φαινόμενο των παράνομων προεκπτώσεων", οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι αποφάσισαν την πρόωρη έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων. Ετσι, οι επιγραφές- "κράχτες" με τα ποσοστά της μείωσης των τιμών έκαναν ήδη από χτες την εμφάνισή τους στον Πειραιά. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις αγορές τους σε μειωμένες τιμές από την Πέμπτη. Πάντως, ενώ στην Αττική οι εκπτώσεις θα τερματιστούν στις 27 του μηνός, στη Θεσσαλονίκη θα διαρκέσουν επτά εβδομάδες, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Μέχρι τις έξι το απόγευμα ισχύει η γενική απαγόρευση απόπλου των πλοίων της ακτοπλοίας από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας λόγω θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο. Ανοικτές είναι οι πορθμιακές γραμμές ενώ κανονικά εκτελούνται και τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό

Σε δίκη στο τριμελές κακουργιοδικείο Πειραιά παραπέμπονται με βούλευμα του συμβουλίου εφετών οι επιχειρηματίες και πρώην συνέταιροι Δημήτρης Μελισσανίδης και Γιάννης Καρράς. Οι δύο επιχειρηματίες κατηγορούνται για φοροδιαφυγή ύψους 267 εκατομμυρίων δραχμών, καθώς επίσης για λαθρεμπόριο και πλαστογραφία μετά χρήσεως σε βαθμό κακουργήματος. Είναι η τρίτη κατά σειρά παραπομπή τους για ανάλογες υποθέσεις και συνολικά οι δύο πρώην συνέταιροι κατηγορούνται για φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 430 εκατομμύρια.

Ο φόβος της ανάδειξης του Γιαλίμ Ερέζ σε ηγέτη της δεξιάς και η περαιτέρω διάσπαση του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου εκτιμάται ότι οδήγησε την Τανσού Τσιλλέρ να κάνει στροφή 180 μοιρών και να παράσχει κατόπιν εορτής την υποστήριξή της στον πρώην εντολοδόχο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ. Η Τανσού Τσιλλέρ σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την πρωθυπουργία του Ετζεβίτ με όρο τη διεξαγωγή εκλογών. Η δήλωση έγινε μετά την παραίτηση του Ετζεβίτ και τη στιγμή που ο Γιαλίμ Ερέζ ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ.

Ο Παναθηναϊκός είναι η πρώτη ελληνική ομάδα μπάσκετ, που θα κάνει ποδαρικό για το 1999 στη β' φάση της Ευρωλίγκα. Οι "πράσινοι" βρίσκονται στη Ρωσία προκειμένου να αντιμετωπίσουν αύριο τη Σάρατοφ. Στο μεταξύ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός συνεχίζουν εντατικά την προετοιμασία τους για τα κρίσιμα παιχνίδια που θα δώσουν αύριο για την Ευρωλίγκα. Ο "Δικέφαλος" έχει το δυσκολότερο έργο, καθώς φιλοξενεί αύριο στις 9 το βράδυ στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Κίντερ Μπολόνια, η οποία διαθέτει ικανότατους παίχτες. Ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει σήμερα την προετοιμασία του και αναχωρεί σήμερα για την παγωμένη Ρωσία. Οι "ερυθρόλευκοι" θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη Σαμάρα.

Σταδιακή εξασθένιση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στα δυτικά και βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 4 μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 6 January 1999 - 9:05:16 UTC