Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 99-01-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 05/01/1999 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Αποτυχημένη απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αναπληρωτή διευθυντή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Νίκου Κοκόσια.
  • Σε καθαρά τυπικές διαδικασίες, οφείλεται το μπλοκάρισμα, επί οκταήμερο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, 18 κοντέϊνερ με αμερικανικό οπλισμό.
  • Σταθεροποιητικές τάσεις στη Σοφοκλέους.
  • Νέο γύρο διαβουλεύσεων με την διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας θα έχουν το απόγευμα οι πιλότοι της εταιρείας.
  • Τα προσυνεδριακά κείμενα είναι το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.
  • Δηλώσεις Πάγκαλου για τους S-300.
  • Συνάντηση με τον Γλαύκο Κληρίδη είχε σήμερα στη Λευκωσία ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ.
  • 39χρονος έπεσε στη θάλασσα με το αυτοκίνητό του και πνίγηκε.
  • Ενα εξάχρονο αγοράκι πέθανε από μηνιγγίτιδα.
  • Αρχίζουν μεθαύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι χειμερινές εκπτώσεις.
  • Σε δίκη στο τριμελές κακουργιοδικείο Πειραιά παραπέμπονται δύο επιχειρηματίες.
  • Σε φόβο διάσπασης της δεξιάς αποδίδεται η αλλαγή στάσης της Τσιλλέρ στο θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης.
  • Ο Παναθηναϊκός είναι η πρώτη ελληνική ομάδα μπάσκετ, που θα κάνει ποδαρικό για το 1999 στη β' φάση της Ευρωλίγκα.
  • Νίκες για τις εθνικές μας ομάδες βόλεϊ παίδων - κορασίδων.
  • Σταδιακή εξασθένιση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Αποτυχημένη απόπειρα ανθρωποκτονίας έγινε το πρωί σε βάρος του αναπληρωτή διευθυντή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Νίκου Κοκόσια, έξω από το σπίτι του, στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Άγνωστος τον πυροβόλησε τέσσερις φορές όμως οι σφαίρες βρήκαν την πόρτα του αυτοκινήτου του. Ο δράστης ξέφυγε πεζός. Ο κ.Κοκόσιας, ο οποίος δεν έπαθε το παραμικρό, έδωσε κατάθεση στους αστυνομικούς για το πως συνέβη η επίθεση. Η ασφάλεια κάνει λόγο για απόπειρα εκφοβισμού, ενώ ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Αττικής, κ. Στάθης, δήλωσε ότι η επίθεση αυτή φανερώνει ότι το Σώμα έχει έρθει αντιμέτωπο με το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή.

Σε καθαρά τυπικές διαδικασίες, οφείλεται το μπλοκάρισμα, επί οκταήμερο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, 18 κοντέϊνερ με αμερικανικό οπλισμό, που προορίζονταν για την ΠΓΔΜ, αν και αντιφατικές είναι ακόμη οι απόψεις των επίσημων αρχών για την κυριότητα του οπλισμού. Το θέμα έφεραν στην επιφάνεια δημοσιεύματα εφημερίδων που χαρακτηρίζοντας παράνομο το φορτίο των όπλων, ανέφερε ότι τα 18 κοντέϊνερ περιείχαν αυτόματα τουφέκια, βαριά όπλα, αντιαρματικά, ρουκέτες και πυραύλους με τα οποία "θα μπορούσε να εξοπλιστεί ένας μικρός στρατός", σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά. Οι εφημερίδες αναφέρουν ότι τη διαμετακόμιση των κοντέϊνερ προς τα Σκόπια, σταμάτησε ο λιμενάρχης, αρχιπλοίαρχος Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, που μόλις εντόπισε τα όπλα, ενημέρωσε την εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία αποφάσισε την κατάσχεση του φορτίου, έδωσε εντολή να σχηματισθεί δικογραφία και ήδη διενεργεί αυτεπάγγελτη έρευνα. Διαφορετική εξήγηση, δίνει ο υπασπιστής του Κεντρικού Λιμενάρχη Θεσσαλονίκης, ανθυποπλοίαρχος κ. Αλέξανδρος Μαντζουράκης, ο οποίος δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι για καθαρά διαδικαστικούς λόγους, σταμάτησε προσωρινά η μεταφορά του οπλισμού προς τα Σκόπια.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη Σοφοκλέους, μετά την χθεσινή πρώτη εμφάνιση του ευρώ στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, που χαρακτηρίστηκε απόλυτα επιτυχημένη. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε ανοδικά όμως μετά τις 12.30 οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις σημαντικών κερδών. Έτσι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2907 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από χθες κατά 0,48%. Οι συναλλαγές έφτασαν τα 97 δισεκατομμύρια δραχμές.

Νέο γύρο διαβουλεύσεων με την διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας θα έχουν το απόγευμα οι πιλότοι της εταιρείας, που εξακολουθούν να μην εργάζονται υπερωριακά με αποτέλεσμα το επιβατικό κοινό να ταλαιπωρείται από τις πολύωρες καθυστερήσεις και τις συγχωνεύσεις πτήσεων. Άκαρπη έληξε η χθεσινή συνάντηση των πιλότων με τη διοίκηση. Οι πιλότοι ζητούν την υπογραφή νέου πρακτικού συμφωνίας που θα προβλέπει προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη της επιπλέον φορολογίας 2,5% που τους έχει επιβληθεί.

Τα προσυνεδριακά κείμενα είναι το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιείται υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Η συνεδρίαση αυτή αναμένεται να είναι μαραθώνια καθώς το Εκτελεστικό Γραφείο θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα κείμενα, προκειμένου αυτά να τεθούν προς έγκριση στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο. Στα προσυνεδριακά κείμενα θα προσδιορίζονται σαφώς η ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ καθώς και η οργανωτική δομή του κόμματος.

Ανακριβή και υπερβολικά χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, τα όσα λέχθηκαν τελευταία τόσο από στελέχη του ΠΑΣΟΚ όσο και από εκπροσώπους των κυπριακών κομμάτων σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους S-300 και στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν ο ίδιος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης. Ο υπουργός ζήτησε θέματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική να μην γίνονται αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης, ενώ χαρακτήρισε λανθασμένη την αντιπαράθεση που υπάρχει για την μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο. Ο κ.Πάγκαλος, που έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την επίσκεψη της εθνικής ομάδας ελληνορωμαϊκής πάλης στο υπουργείο Εξωτερικών με την ευκαιρία των εορτών, αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι για το κυβερνών κόμμα το 1999 θα είναι καλή χρονιά. Παράλληλα τόνισε ότι "στο συνέδριο θα ξεκαθαριστεί η γραμμή πλεύσης του κόμματος.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είχε σήμερα στη Λευκωσία ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι δεν επιτρέπονται ηττοπάθειες, ιδιαίτερα σ' αυτή την κρίσιμη φάση που διέρχονται τα εθνικά μας θέματα. Ο κ. Τσοβόλας είπε ότι θα συνεχίσει τις επαφές του στην Κύπρο, προκειμένου να σχηματίσει μία πολύπλευρη και λεπτομερειακή αντίληψη για τις εξελίξεις σε σχέση με την εγκατάσταση των πυραύλων S-300. Τις απόψεις που θα σχηματίσει θα επιδιώξει να μεταφέρει στον πρόεδρο της Εληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, όταν επιστρέψει στην Ελλάδα, όπως είπε.

Νεκρός ανασύρθηκε το πρωί από θαλάσσια περιοχή της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη ο Αγγελος Τάσου, 39 ετών, ο οποίος εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητο του που έπεσε στη θάλασσα. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο άτυχος 39χρονος έπεσε στη θάλασσα κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα συνθήκες.

Ενα εξάχρονο αγοράκι από το χωριό Ξηροχώρι του Κιλκίς προσεβλήθη από τον ιό της μηνιγγίτιδας και πέθανε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο "Λοιμωδών" στη Θεσσαλονίκη.

Στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, που αρχίζουν μεθαύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους για ανάκαμψη της αγοράς. Για την αναθέρμανση της αγοράς, αλλά και προκειμένου να περιορίσουν το φαινόμενο των παράνομων "προεκπτώσεων", οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι αποφάσισαν την πρόωρη έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων. Ετσι, οι επιγραφές-"κράχτες" με τα ποσοστά της μείωσης των τιμών έκαναν ήδη από χτες την εμφάνισή τους στον Πειραιά. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις αγορές τους σε μειωμένες τιμές από την Πέμπτη. Πάντως, ενώ στην Αττική οι εκπτώσεις θα τερματιστούν στις 27 του μηνός, στη Θεσσαλονίκη θα διαρκέσουν επτά εβδομάδες, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Σε δίκη στο τριμελές κακουργιοδικείο Πειραιά παραπέμπονται με βούλευμα του συμβουλίου εφετών οι επιχειρηματίες και πρώην συνέταιροι Δημήτρης Μελισσανίδης και Γιάννης Καρράς. Οι δύο επιχειρηματίες κατηγορούνται για φοροδιαφυγή ύψους 267 εκατομμυρίων δραχμών, καθώς επίσης για λαθρεμπόριο και πλαστογραφία μετά χρήσεως σε βαθμό κακουργήματος. Είναι η τρίτη κατά σειρά παραπομπή τους για ανάλογες υποθέσεις και συνολικά οι δύο πρώην συνέταιροι κατηγορούνται για φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 430 εκατομμύρια.

Ο φόβος της ανάδειξης του Γιαλίμ Ερέζ σε ηγέτη της δεξιάς και η περαιτέρω διάσπαση του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου εκτιμάται ότι οδήγησε την Τανσού Τσιλλέρ να κάνει στροφή 180 μοιρών και να παράσχει κατόπιν εορτής την υποστήριξή της στον πρώην εντολοδόχο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ. Όπως είναι γνωστό η Τανσού Τσιλλέρ σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την πρωθυπουργία του Ετζεβίτ με όρο τη διεξαγωγή εκλογών. Η δήλωση έγινε μετά την παραίτηση του Ετζεβίτ και τη στιγμή που ο Γιαλίμ Ερέζ ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ.

Ο Παναθηναϊκός είναι η πρώτη ελληνική ομάδα μπάσκετ, που θα κάνει ποδαρικό για το 1999 στη β' φάση της Ευρωλίγκα. Οι "πράσινοι" πέταξαν το πρωί για τη Ρωσία προκειμένου να αντιμετωπίσουν αύριο τη Σάρατοφ. Στο μεταξύ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός συνεχίζουν εντατικά την προετοιμασία τους για τα κρίσιμα παιχνίδια που θα δώσουν την Πέμπτη για την Ευρωλίγκα. Ο "Δικέφαλος" έχει το δυσκολότερο έργο, καθώς θα φιλοξενήσει μεθαύριο στις 9 το βράδυ στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Κίντερ Μπολόνια, η οποία διαθέτει ικανότατους παίχτες. Ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει σήμερα την προετοιμασία του και αναχωρεί αύριο για την παγωμένη Ρωσία. Οι "ερυθρόλευκοι" θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη Σαμάρα.

Τις προσπάθειές τους να προκριθούν στα τελικά του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος βόλεϊ θα συνεχίσουν σήμερα και αύριο στο κλειστό γήπεδο της Δραπετσώνας οι εθνικές μας ομάδες παίδων και κορασίδων. Στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων που έγινε χθες, τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα ξεκίνησαν με επιτυχίες. Οι παίδες νίκησαν την Αγγλία με 3 - 0 σετ, ενώ οι κορασίδες επιβλήθηκαν επί της Βοσνίας με 3 - 1. Σήμερα η εθνική παίδων θα αντιμετωπίσει την Ουκρανία και αύριο την λλανδία, ενώ οι κορασίδες το βράδυ θα κοντραριστούν με την Ισπανία και αύριο με την Ιταλία.

Σταδιακή εξασθένιση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στα δυτικά και βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 4 μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 6 January 1999 - 2:00:22 UTC