Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:39 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 29/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου, θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση για τους S-300. - Το θέμα αυτό συζήτησαν το πρωί οι Κώστας Σημίτης και Γλαύκος Κληρίδης.
  • Σε μικρή ανάκαμψη της αγοράς αύριο ευελπιστεί ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης.
  • Σε κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΤ, μετά τις ανακοινώσεις της Βάσως Παπανδρέου για ανακατατάξεις στον οργανισμό.
  • Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και οπλοφορία - οπλοχρησία κατά του 29χρονου που σκότωσε τη γιαγιά του.
  • Ευχαριστίες Μάικο στην ελληνική κυβέρνηση για την άμεση βοήθεια που παρείχε στη σύζυγο και το νεογέννητο βρέφος του.
  • Επεισοδιακή η τελετή θεμελίωσης του κτιρίου της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης.
  • Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ.
  • Την αισιοδοξία του ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση εξέφρασε ο Γιαλίμ Ερεζ.
  • Όλα τα παιδιά σερβικής εθνικότητας εγκατέλειψαν τις δύο τελευταίες μέρες την πόλη Ποντούγεβο, στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.
  • Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου, απόψε, θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση για το χώρο εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300, οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα καταλήξουν στην Κρήτη. Αυτό αποφασίστηκε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη συνάντηση μιάμισης ώρας που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης. Επίσημες ανακοινώσεις για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων δεν έγιναν. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Εθνικού Συμβουλίου, όπου θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει ομοφωνία, ο πρόεδρος Κληρίδης θα προβεί σε ανακοινώσεις για τον τελικό προορισμό των πυραύλων και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε μικρή ανάκαμψη της αγοράς αύριο ευελπιστεί ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι η αγοραστική κίνηση κατά την πρώτη περίοδο των εορτών, κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τις προσδοκίες των καταστηματαρχών. Εν αναμονή της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και των τελευταίων αγορών των Θεσσαλονικέων, οι έμποροι της πόλης προσδοκούν κάποια αύξηση του τζίρου. Και αύριο θα ισχύσει το συνεχές ωράριο στα εμπορικά καταστήματα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, το Σάββατο και την Κυριακή τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Το κανονικό ωράριο θα επανέλθει σε ισχύ από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Σε κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΤ, όπως αποφασίστηκε κατά τη σημερινή τους γενική συνέλευση στην Αθήνα, καθώς χθες η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου παρέδωσε στους συλλόγους των υπαλλήλων τέσσερα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται γενικές ανακατατάξεις στην οργάνωση του οργανισμού. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το εργασιακό τους καθεστώς, καθώς και για την τύχη του ασφαλιστικού τους ταμείου. Οι κύριοι άξονες των επικείμενων αλλαγών περιλαμβάνουν τη μετατροπή του ΕΟΤ σε ανώνυμη εταιρεία και την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων του στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην περιφέρεια.

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και οπλοφορία - οπλοχρησία άσκησε το μεσημέρι ο εισαγγελέας στον 29χρονο, Λεωνίδα Αφθονίδη, που κατηγορείται ότι δολοφόνησε τη γιαγιά του χθες στη Θεσσαλονίκη. Ο Αφθονίδης, όπως δήλωσαν συγγενικά πρόσωπα αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και τον τελευταίο καιρό ακολουθεί θεραπευτική αγωγή. Κατά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα αρνήθηκε να δώσει την παραμικρή εξήγηση στους δημοσιογράφους για το έγκλημα, ενώ χαμογελούσε διαρκώς χωρίς λόγο.

Mεγάλη δημοσιότητα έδωσαν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης στην άμεση βοήθεια που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση στη σύζυγο του πρωθυπουργού Παντελή Μάικο και στο νεογέννητο κοριτσάκι τους. Ο αλβανικός Τύπος αναφέρεται λεπτομερώς στην αερογέφυρα σωτηρίας που έστησαν οι ελληνικές αρχές προκειμένου να μεταφερθεί από τα Τίρανα στην Αθήνα η σύζυγος και το νεογέννητο μωρό του Αλβανού πρωθυπουργού, το οποίο γεννήθηκε τα Χριστούγεννα και παρουσίασε λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Η εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε" με τίτλο "Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση", δημοσιεύει ευχαριστήριο μήνυμα του Αλβανού πρέσβη στην Αθήνα κ. Ρομπο, εν ονόματι του πρωθυπουργού Παντελή Μάικο, προς την ελληνική κυβέρνηση και προς την ομάδα των ιατρών και νοσηλευτών της κλινικής "για την αμέριστη βοήθεια και φροντίδα προς την οικογένεια του πρωθυπουργού της Αλβανίας".

Επεισοδιακή ήταν η τελετή θεμελίωσης του κτιρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) νομού Θεσσαλονίκης στη διασταύρωση των οδών Κηφισίας και Κασσανδρέως, στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου. Κάτοικοι που μένουν στην πολυκατοικία με τον αριθμό 3 επί της οδού Κηφισίας διαμαρτυρήθηκαν έντονα καταγγέλλοντας ότι η ανέγερση του κτιρίου της ΤΕΔΚ θα γίνει σε ένα χώρο που, όπως είπαν, προορίζεται για χώρο πρασίνου και επί πλέον βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πολυκατοικία με συνέπεια να τους κρύψει τη θέα την οποία έχουν σήμερα προς την ανοιχτωσιά του δρόμου και την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου. Παρά τις αποδοκιμασίες αυτές πραγματοποιήθηκε τελικά η τελετή θεμελίωσης.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ στη Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρόμενοι για τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους. Το πρωί από τις 7 μέχρι τις 9 απέκλεισαν τη Ροτόντα, ενώ το ίδιο θα επαναλάβουν και αύριο. Τις επόμενες ημέρες σταματούν οι αρχαιολογικές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ροτόντα, το Επταπύργιο και την Αχειροποίητο, ενώ ήδη έχουν σταματήσει οι εργασίες στην Καμάρα και στην πλατεία Ναυαρίνου, καθώς στις 31/12/1998 λήγουν οι συμβάσεις των 80 εργαζομένων που απασχολούνται για την αναστήλωση των βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης.

Την αισιοδοξία του ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση εξέφρασε ο Γιαλίμ Ερεζ μετά τις συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων Αρετής και Μητέρας Πατρίδας. Ο Γιαλίμ Ερέζ συναντάται απόψε με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συμβάλει θετικά στις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Ερέζ επισήμανε πως στόχος του, δεν είναι απλά ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης που θα πάρει 270 ψήφους, αλλά ενός κυβερνητικού σχηματισμού στον οποίο θα έχει επιτευχθεί συμβιβασμός.

Όλα τα παιδιά σερβικής εθνικότητας εγκατέλειψαν τις δύο τελευταίες μέρες την πόλη Ποντούγεβο, στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων, μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και των Αλβανών αυτονομιστών, κοντά στην οδική αρτηρία Πρίστινας-Ποντούγεβο. Σύμφωνα με τις σερβικές πηγές, από τους 1500 Σέρβους κατοίκους της πόλης και των γύρω χωριών, στις εστίες τους έχουν μείνει μόνο 13. Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου Β92, επικαλούμενος μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, 10 χιλιόμετρα βόρεια του Ποντούγεβο ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου έχει κατασκευάσει τρία χαρακώματα, αυξάνοντας τους φόβους για νέα επίθεση εναντίον σερβικών στόχων.

Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα δυτικά, κεντρικά και νότια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Λίγες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -8 μέχρι 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από -2 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -3 μέχρι 7 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 29 December 1998 - 17:05:48 UTC