Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 29/12/1998 (MΠΕ)

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, προκειμένου να συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Στη συνάντηση αυτή θα κυριαρχήσει το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300. O εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστος Στυλιανίδης, γνωστοποίησε ότι μετά την επιστροφή του κ. Κληρίδη στην Κύπρο, σήμερα το απόγευμα, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τους πυραύλους S-300. Στο μεταξύ, την άποψη ότι παραμένει σταθερή η ελληνική θέση ότι πρέπει να ενισχυθεί η άμυνα της Ελλάδας και της Κύπρου εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε τα μεθοριακά φυλάκια Καστάνης και Μολυβδοσκέπαστου.

Την άποψη ότι οι ρωσικοί πύραυλοι S300 είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, διατύπωσε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος έθεσε ενώπιον των ευθυνών τους για το θέμα αυτό, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη. Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε κατά πόσο ισχύει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και υποστήριξε τη σύγκληση πανεθνικής διάσκεψης, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το θέμα των ρωσικών πυραύλων. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Κληρίδη, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού. Αναφερόμενος στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η ερμηνεία του και κατά πόσο το Δόγμα σημαίνει Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος.

Την άποψη ότι η αστυνομία πρέπει να παρεμβαίνει και να ανοίγει τους δρόμους που αποκλείουν οι μαθητές διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην "Απογευματινή" τάσσεται στο πλευρό του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Ο Λευκός Οίκος, αλλά και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας διέψευσαν χθες το βράδυ τους ισχυρισμούς του Ιράκ, ότι κατέρριψε δυτικό αεροσκάφος πάνω από τις βόρειες περιοχές της χώρας. Εκπρόσωπος του προέδρου Κλίντον χαρακτήρισε τη σχετική ιρακινή ανακοίνωση ως απλή προπαγάνδα και διαβεβαίωσε ότι όλα τα πληρώματα των πολεμικών αεροσκαφών επέστρεψαν στις βάσεις τους, σώα και αβλαβή. Λίγο νωρίτερα, στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ιράκ, είχε ανακοινώσει ότι η αεράμυνα της χώρας του, πιθανώς κατέρριψε δυτικό αεροσκάφος και ότι διεξάγονται έρευνες για να εντοπιστούν τα συντρίμμια του και ο πιλότος του.

Αγνοούνται οι δύο Έλληνες ναυτικοί Αντώνης Γαβαλάς και Νικήτας Λαμπρινός, μέλη του πληρώματος του υπό κυπριακή σημαία πλοίου "Βιολέτα" στο οποίο ξέσπασε χθες φωτιά, ενώ βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι του Ντέλβεστον στο Τέξας. Ο τρίτος Έλληνας, ο πλοίαρχος Γρηγόρης Αλεξίου και τα υπόλοιπα 22 μέλη του πληρώματος, που είναι αλλοδαποί διεσώθησαν.

Διαδήλωση πραγματοποίησαν στο προαύλιο του Ελληνικού Γραφείου Σύνδεσης στα Σκόπια εκατό περίπου υπερεθνικιστές που αυτοαποκαλούνται "Μακεδόνες- Αιγαιάτες" σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλο, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στα Σκόπια την περασμένη Τρίτη. Τη διαδήλωση διοργάνωσαν το "Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Μακεδόνων από τη Μακεδονία του Αιγαίου" και το "σωματείο των παιδιών-προσφύγων". Σύμφωνα με την εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" οι διαδηλωτές απηύθυναν έκκληση προς τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις υπόλοιπες διεθνείς οργανώσεις καλώντας τις να επικρίνουν την "προσβλητική στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και άλλων επίσημων προσώπων που με τις δημόσιες εμφανίσεις τους υποβιβάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προσβάλλουν τα εθνικά αισθήματα όλων των "Μακεδόνων".

Τον αποτροπιασμό του "μπροστά στην ειδεχθή πράξη της δολοφονίας του ανθυπαστυνόμου Τάσου Μηζύθρα", που έχασε τη ζωή του, ενώ εκτελούσε τα καθήκοντα του στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Γεωργία, εκφράζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών "συμμετέχει στο βαρύ πένθος της οικογένειάς του, στην οποία θα συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο". Από ελληνικής πλευράς, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, "έγιναν αμέσως τα απαραίτητα διαβήματα προς τις Γεωργιανές Αρχές ώστε να ληφθούν όλα τα μέτρα που θα επιτρέψουν τον εντοπισμό των δραστών το ταχύτερο δυνατόν.

Εκδήλωση για τους ανέργους και τις οικογένειές τους διοργανώνει αύριο, η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η οποία θα τους μοιράσει δώρα, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί από τα σωματεία της δύναμής του και επιχειρήσεις της πόλης, για να περάσουν οι άνεργοι και οι οικογένειές τους καλύτερα τις γιορτές. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Σε δηλητηρίαση από αναθυμιάσεις αποδίδει ο ιατροδικαστής το θάνατο των δύο νεαρών που βρέθηκαν χθες το πρωί νεκροί μέσα σε σταθμευμένο ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο στην πόλη της Φλώρινας. Πρόκειται για τον 20χρονο Σπυρίδωνα Ζαφειρίδη και τον φίλο του Κυριάκο Μιχαηλίδη, κατοίκους Φλώρινας. Οι δύο φίλοι, το βράδυ της Κυριακής διασκέδασαν με παρέα και τις μεταμεσονύκτιες ώρες, αντί να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πήγαν και στάθμευσαν το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο του Ζαφειρίδη στο υπόγειο κλειστό γκαράζ της πολυκατοικίας, όπου διέμενε με την οικογένειά τους και άρχισαν να συζητούν. Την ώρα εκείνη, η θερμοκρασία στην πόλη της Φλώρινας κυμαινόταν στους -15 βαθμούς Κελσίου και οι δύο νεαροί είχαν αναμμένη τη μηχανή του αυτοκινήτου για να ζεσταίνονται από το καλοριφέρ. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο πατέρας του Ζαφειρίδη κατέβηκε μετά τις 7 το πρωί στο γκαράζ και βρήκε τους δύο νεαρούς νεκρούς σε κωματώδη κατάσταση καθισμένους μέσα στο αυτοκίνητο.

Αγνωστα παραμένουν τα κίνητρα στυγερής δολοφονίας 72χρονης συνταξιούχου που βρέθηκε νεκρή μέσα στο διαμέρισμά της στην περιοχή "Ευζώνων" στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την Ουρανία Πατσαρίκα, η οποία τα τελευταία χρόνια ζούσε μόνη της σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Λιτοχώρου 6. Γείτονες στην πολυκατοικία άκουσαν φωνές μέσα στο διαμέρισμα και ειδοποίησαν την αστυνομία. Λίγο αργότερα, οι αστυνομικοί που παραβίασαν την πόρτα βρήκαν την γριούλα κατακρεουργημένη. Οπως ανακοίνωσε ο ιατροδικαστής Θεσσαλονίκης, η ηλικιωμένη έφερε πάνω από τριάντα μαχαιριές σε ολόκληρο το σώμα της, ενώ στους αστυνομικούς προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το μαχαίρι που χρησιμοποίησε ο άγνωστος δράσης έσπασε και στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα τραπεζομάχαιρο από την κουζίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις καταθέσεις μαρτύρων οι αστυνομικοί της ασφάλειας έχουν επικεντρώσει τις έρευνες στο οικογενειακό περιβάλλον της 72χρονης και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το έγκλημα να έγινε για οικονομικές διαφορές που είχε το θύμα με συγγενικά πρόσωπα.

Ιδιόκτητη στέγη πρόκειται να αποκτήσει η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης σε οικόπεδο επί των οδών Μοσχονησίων και Κηφισίας (απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στο Ντεπώ). Η τελετή θεμελίωσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί από τον υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Γιώργο Φλωρίδη. Το κτίριο, συνολικού εμβαδού 488,6 τ.μ, θα είναι τετραώροφο. Η ανέγερσή του, εκτός της λειτουργικής σημασίας του, θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΤΕΔΚ, ενόψει των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας".

"Το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι λειτουργεί και το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι είναι ασφαλές". Αυτό τόνισε ο διευθυντής του, Κρασιμίρ Νικόλοφ, σε συνέντευξή του στη βουλγαρική κρατική τηλεόραση, και σημείωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ ο νέος κανονισμός για την αντιμετώπιση ατυχημάτων στο Κοζλοντούι. Ο κ. Νικόλοφ ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν και οι έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού, η ασφάλεια των οποίων θα ελεγχθεί από ειδικούς του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, οι οποίοι θα επισκεφτούν το Κοζλοντούι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Στη διεθνή αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι πυρηνικών σταθμών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Κατά τον κ. Νικόλοφ, στο πλαίσιο της διεθνούς επιθεώρησης, δεν πρόκειται να τεθεί θέμα αναστολής της λειτουργίας των αντιδραστήρων του Κοζλοντούι.

Λίγες νεφώσεις προβλέπει για τις περισσότερες περιοχές της χώρας η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σποραδικές βροχές θα εκδηλωθούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -8 μέχρι 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 μέχρι 13 και στα νησιά του Αιγαίου από 4 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -3 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 29 December 1998 - 6:40:34 UTC