Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:00 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 18/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Νέα επίθεση εναντίον ιρακινών στόχων διέταξαν οι ΗΠΑ - Αρχισε η κρίσιμη συζήτηση στην αμερικανική Βουλή για την καθαίρεση ή μη του Μπιλ Κλίντον.
  • Την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση στο Ιράκ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.
  • Τα μεγάλα έργα ήταν το βασικό θέμα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
  • Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μαθητών σε όλη τη χώρα, κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
  • Παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
  • Στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου ΚΑΤ εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Ντίνος Ηλιόπουλος.
  • Πεντάχρονο αγοράκι από την Αλβανία συνελήφθη στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης την ώρα που έκλεβε χρήματα από την τσάντα ηλικιωμένης.
  • Την Τρίτη οι εργαζόμενοι στην HELEXPO-ΔΕΘ θα συζητήσουν την επίμαχη τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
  • Στη Θεσσαλονίκη έφτασαν σήμερα τα δυο εγγόνια του Αλέξη Ζορμπά.
  • Το 1998 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που τα φυσικά φαινόμενα έκλεισαν την πόρτα σε εκατομμύρια παιδιά.
  • ΠΑΟΚ - Αρης και Ηρακλής - ΑΕΚ είναι τα ζευγάρια που θα αναμετρηθούν στα ημιτελικά του φάιναλ - φορ του κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ.
  • Βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Νέα επίθεση εναντίον ιρακινών στόχων διέταξαν οι ΗΠΑ, ενώ στις 5 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, άρχισε η κρίσιμη συζήτηση στην αμερικανική Βουλή για την καθαίρεση ή μη του Προέδρου Κλίντον, για το σκάνδαλο Λεβίνσκι. Οι ζημιές στο Ιράκ είναι μεγάλες ενώ επλήγησαν και δύο νοσοκομεία. Ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης αναφέρει ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 75. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Σάντι Μπέργκερ, τόνισε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι να εξαλειφθεί ο κίνδυνος από τα ιρακινά οπλικά συστήματα. Από την πλευρά του ο Ιρακινός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Νιζάρ Χαμτούν, τόνισε ότι η καταστροφή του ιρακινού οπλοστασίου είναι ένα πρόσχημα από την πλευρά της Ουάσιγκτον, ενώ στόχος είναι η ανατροπή της ιρακινής κυβέρνησης. Στην ανάκληση των πρεσβευτών της από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις στο Ιράκ. Την έντονη αντίθεσή της στους βομβαρδισμούς εξέφρασε και η Κίνα, ενώ έκκληση για τερματισμό των βομβαρδισμών απηύθυναν η Γαλλία και η Ιταλία.

Την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση στο Ιράκ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ζητήσει στρατιωτικές διευκολύνσεις από την Ελλάδα για τις επιθέσεις κατά του Ιράκ. Σημείωσε ακόμη ότι οι Η.Π.Α. και η διεθνής κοινότητα χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς, όπως είπε, ενώ το θέμα του Ιράκ αντιμετωπίζεται με υπερβολική επιμέλεια, για την Κύπρο δεν εκδηλώνεται ο ίδιος ζήλος. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στον Περσικό και εκφράζει την ελπίδα να σταματήσουν οι επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Τα μεγάλα έργα ήταν το βασικό θέμα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό. Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην Εγνατία Οδό, τη ζεύξη Ρίου - Αντιρίου, το αεροδρόμιο των Σπάτων και το θέμα του εθνικού κτηματολογίου και τόνισε ότι τα μεγάλα έργα προχωρούν και εξασφαλίζουν εργασία σε χιλιάδες πολίτες. Στη σημερινή συνεδρίαση ο πρωθυπουργός προέβη σε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου κατά το 1998 και τόνισε ότι η κυβέρνηση μεριμνά για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της χώρας και των πολιτών. Ο κ. Ρέππας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπει στην Ο.Ν.Ε. και θα καρποφορήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και διαβεβαίωσε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν οπωσδήποτε το 2000. Διέψευσε τέλος τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μαθητών σε όλη τη χώρα, κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις οι μαθητές προχώρησαν και σήμερα σε αποκλεισμούς δρόμων, ενώ έξω από το Υπουργείο Παιδείας διαδήλωσαν μαθητές μουσικών λυκείων της Αθήνας. Ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, παραδέχτηκε ότι το 48% των σχολείων είναι υπό κατάληψη, ενώ έκανε λόγο για καταστροφές κτιρίων και καταγγελίες περί διακίνησης ναρκωτικών στα σχολεία. Διέψευσε το ενδεχόμενο αλλαγής της εξεταστέας ύλης και εξέφρασε αντιρρήσεις για τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Ο κ. Αρσένης, προσερχόμενος το πρωί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εκτίμησε ότι όλα θα πάνε καλά.

Παράνομες και καταχρηστικές κήρυξε το πρωτοδικείο Αθηνών τις απεργιακές κινητοποιήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Το δικαστήριο απαγόρεψε επίσης την επανάληψη των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως τις 10 Ιανουαρίου '99. Ήδη η απεργία ανεστάλη.

Στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου ΚΑΤ εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Ο μεγάλος ηθοποιός πάσχει από βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ είναι διασωληνωμένος σε μηχάνημα τεχνητής αναπνοής. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν σοβαρή την κατάσταση της υγείας του.

Πεντάχρονο αγοράκι από την Αλβανία συνελήφθη στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης την ώρα που έκλεβε χρήματα από την τσάντα ηλικιωμένης. Το μικρό αγόρι και τα δύο αδελφάκια του, ηλικίας έξι και εννέα ετών, είχαν δημιουργήσει σπείρα και με την καθοδήγηση της 24χρονης μητέρας τους έκλεβαν πορτοφόλια από περαστικούς, εκμεταλλευόμενα την αυξημένη κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης λόγω των εορτών.

Η επίμαχη τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τη HELEXPO-ΔΕΘ, θα βρεθεί το μεσημέρι της Τρίτης στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στον εθνικό εκθεσιακό φορέα. Οι επισημάνσεις των εργαζομένων επί του κειμένου της νέας τροπολογίας, θα τεθούν υπόψη του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννη Μαγκριώτη που έχει κληθεί να παρακολουθήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης. Το "παρών" αναμένεται να δώσει ακόμη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος της κυβέρνησης με τους φορείς της πόλης όσον αφορά το περιεχόμενο της τροπολογίας, το κείμενο που θα προκύψει θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Στη Θεσσαλονίκη έφτασαν σήμερα η Άννα Γκάηγκερ και ο Βασίλης Γιάντα, τα δυο εγγόνια του Αλέξη Ζορμπά, του ήρωα του ομώνυμου έργου του Καζαντζάκη, που ζουν στο Βελιγράδι. Τα δύο εγγόνια του Ζορμπά θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση προς τιμήν τους. Η ελληνική ιθαγένεια τους δόθηκε με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Φλωρίδης και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 8 Δεκεμβρίου. Η Άννα Γκάηγκερ και ο Βασίλης Γιάντας έρχονται στη Θεσσαλονίκη ύστερα από πρόσκληση του βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευά Παρασκευόπουλου, και του εκδότη του οίκου "Ελληνικά Γράμματα" Παύλου Παπαχριστοφίλου.

"Το 1998 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που τα φυσικά φαινόμενα έκλεισαν την πόρτα σε εκατομμύρια παιδιά", όπως διαπιστώνει με λύπη η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Carol Bellamy. Κατά τη διάρκεια του 1998 πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές σε χιλιάδες σχολικά συγκροτήματα από την Κίνα, τη Σομαλία έως και την Κεντρική Αμερική, με καταστρεπτικές συνέπειες για εκατομμύρια παιδιά.

ΠΑΟΚ - Αρης και Ηρακλής - ΑΕΚ είναι τα ζευγάρια που θα αναμετρηθούν στα ημιτελικά του φάιναλ - φορ του κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ, μετά από κλήρωση που έγινε σήμερα στα γραφεία της ΕΟΚ. Το φάιναλ - φορ του κυπέλλου θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Ιανουαρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά. Οι νικητές των δύο παραπάνω αναμετρήσεων θα περάσουν στον τελικό της διοργάνωσης, όπου θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο, ενώ οι ηττημένοι θα αγωνιστούν στο μικρό τελικό.

Βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -4 μέχρι 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 0 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -2 μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 18 December 1998 - 17:05:50 UTC