Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 18/12/1998 (MΠΕ)

Νέα επίθεση εναντίον ιρακινών στόχων εξαπέλυσαν στις 3:15 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας οι αμερικανο-βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις, που συνεχίζουν για δεύτερο 24ωρο, τη στρατιωτική επιχείρηση "Αλεπού της Ερήμου", χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν υπήρξαν νέα θύματα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πέντε πύραυλοι έπληξαν κυρίως τα βόρεια και νότια προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας. Χθες το βράδυ λίγο πριν τις εννέα, η Βαγδάτη είχε δεχτεί ακόμη ένα κύμα βομβαρδισμών, μικρότερης διάρκειας, αλλά διπλάσιας ισχύος από τον προχθεσινό, καθώς οι πύραυλοι "κρουζ" που εκτοξεύτηκαν έφεραν κεφαλές με συμβατική γόμωση ενός τόνου και όχι μισού.

Η Ρωσία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στον ΟΗΕ, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Πριμακόφ με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της επιχείρησης. Κλειστές θα παραμείνουν επί διήμερο όλες οι αμερικανικές πρεσβείες στην Αφρική, από το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος. Στη Βαγδάτη, ο Σαντάμ Χουσείν κάλεσε -για ακόμη μια φορά- τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, να αντισταθούν μέχρι τέλους, ενώ ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε ως "ψευδείς" τις κατηγορίες ΗΠΑ και Βρετανίας, υποστηρίζοντας ότι στόχο της επίθεσης ήταν ο άμαχος πληθυσμός. Στη Βαγδάτη, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν και 75 τραυματίστηκαν από τις προχθεσινές πυραυλικές επιθέσεις.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ενημερωθεί την ερχόμενη βδομάδα για τα συνολικά αποτελέσματα της επιχείρησης και τότε, θα αποφασίσει πότε θα σταματήσουν οι πυραυλικές επιθέσεις. Στο μεταξύ, αρχίζει σήμερα στις τέσσερις το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η συζήτηση για την αποπομπή του Κλίντον. Στο Παρίσι, προσπάθεια για διπλωματική επίλυση της κρίσης ανέλαβε ο πρόεδρος Σιράκ, ο οποίος επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογο του, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μουμπάρακ, αλλά και άλλους ηγέτες, με στόχο να βρεθεί τρόπος εξόδου από την κρίση. Δριμύτατες ήταν οι αντιδράσεις της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκαν η Γαλλία και η Ιταλία. Το Σαββατοκύριακο, συνεδριάζει εκτάκτως, ο Αραβικός Σύνδεσμος, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες, σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Παλαιστίνη.

Στην Αθήνα, την ελπίδα ότι οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν σύντομα εξέφρασε χθες, η ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι οι επιθέσεις κατά του Ιράκ αφορούν τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οποίες έχουν την πλήρη ευθύνη της επιχείρησης, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση στο ΝΑΤΟ. Η ΝΔ χαρακτήρισε καταδικαστέα τη στάση του Σαντάμ Χουσείν, εκφράζοντας την ελπίδα να μην επαναληφθούν οι επιθέσεις κατά αμάχων. " Ευχόμαστε η παρέμβαση Αμερικανών και Βρετανών να μην οδηγήσει σε θανάτους αθώων πολιτών", αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Πολιτική Άνοιξη. Απερίφραστα καταδίκασαν την επιχείρηση το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ. Χθες το απόγευμα φιλειρηνικές οργανώσεις πραγματοποίησαν πορεία στην αμερικανική και βρετανική πρεσβεία, ενώ σήμερα στις πέντε το απόγευμα, οι οργανώσεις Αθήνας του Συνασπισμού, οργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας, έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Με νέους αποκλεισμούς δρόμων συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές, ενώ χθες το βράδυ, ο Γεράσιμος Αρσένης μιλώντας στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν στο θέμα των καταλήψεων, έκανε λόγο για καταστροφές και διακίνηση ναρκωτικών σε κάποια από τα υπό κατάληψη σχολεία, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Σε νέες τηλεδιασκέψεις με μαθητές από σχολεία της χώρας μετείχε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στο μεταξύ, στις 16 Ιανουαρίου θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των μαθητών. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Γιάννης Πανάρετος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας". Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Επισήμανε ακόμη ότι ο κ. Αρσένης χειρίζεται υπεύθυνα τα θέματα της παιδείας και χρέος όλης της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει ξεσπάσει.

Κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για τον τρόπο εισαγωγής και συζήτησης των τροπολογιών που έφθαναν τις 146 ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου απέσυρε τελικά δυο από τις δέκα υπουργικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί και οι οποίες αφορούσαν στην αναγκαστική συνταξιοδότηση των υπαλλήλων της Ολύμπικ Κέτερινγκ που είχαν συμπληρώσει 10. 500 ένσημα και την προαιρετική για όσους έχουν 9.000 ένσημα και στην νομιμοποίηση της ένταξης σε οργανικές θέσεις και νομιμοποίησης στο ΙΚΑ όσων είχαν προσληφθεί το 1994 μετά την απόλυσής τους από δημόσιους οργανισμούς, όπως ΟΤΕ ή ΕΡΤ.

Την ελπίδα ότι το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο δε θα εμφανίζει αναντιστοιχία τοποθέτησης και πρακτικής, εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της, Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι "καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή εξέλιξη ως προς το θέμα αυτό". Οπως είπε ο κ. Ρέππας, "ελπίζουμε ότι ο ΟΗΕ θα δείξει ισχυρή βούληση να πραγματοποιήσει αυτό που σε επίπεδο θεωρίας και κειμένων έχει ήδη κάνει", ενώ όσον αφορά το περιεχόμενο του ψηφίσματος τόνισε πως "αναμένεται ότι θα αποτιμά τις παρεμβατικές ενέργειες της εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους και θα δίδει κατευθύνσεις για την παραπέρα προώθηση των προσπαθειών για την αναζήτηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα".

Στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης κρατούνται δύο μαθητές λυκείου που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν καταστροφές σε σχολικό συγκρότημα της πόλης που τελεί υπό κατάληψη. Οι μαθητές Στυλιανός Λαζαρίδης, 18 χρονών και ο 16χρονος Δ.Α. οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο κατηγορούμενοι για εμπρησμό από πρόθεση και για πρόκληση διακεκριμένων φθορών. Ζήτησαν 24ωρη προθεσμία για να δικαστούν σήμερα αλλά με απόφαση του δικαστηρίου δεν αφέθηκαν ελεύθεροι και κρατούνται στην ασφάλεια.

"Η ζώνη μας δένει με τη ζωή", είναι ένα από τα μηνύματα των οποίων οι πολίτες της Ελλάδας, καθημερινά γίνονται αποδέκτες. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα του Κέντρου Ερευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε διάστημα πέντε ετών διαπιστώθηκε ότι 1.500 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα, επειδή δε φορούσαν ζώνη ασφαλείας.

Οι ανακοινώσεις της Καναδικής Εταιρείας Ατομικής Ενεργειας σχετικά με την αντισεισμικότητα της περιοχής Ακκουγιού της Τουρκίας, όπου έχει προγραμματισθεί η κατασκευή εργοστασίου πυρηνικής ενεργειας με δύο αντιδραστήρες, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Αυτό δήλωσε ο Καναδός σεισμολόγος-καθηγητής Δρ. Καρλ Μπάκθοουτ στην εκδήλωση-διαμαρτυρία, κατά της πώλησης πυρηνικών αντιδραστήρων τύπου CANDU (Καντού) από τον Καναδά στην Τουρκία, που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο Μόντρεαλ. Ο Δρ. Μπάκθοουτ, πρόεδρος του Οργανισμού Σεισμικών Προβλέψεων, ανέφερε ότι η Τουρκία είχε 23 σοβαρούς σεισμούς αυτόν τον αιώνα - κατά μέσο όρο ένα ανά 4 χρόνια. Ο σεισμός του Δεκεμβρίου του 1939 ήταν 8 Ρίχτερ και σκότωσε 30.000 άτομα. Όμως, μια μελέτη της Εταιρείας Ατομικής Ενέργειας του Καναδά σχετικά με τους κινδύνους σεισμών στην περιοχή Ακκουγιού υποστηρίζει ότι η περιοχή δεν εγκυμονεί σεισμικούς κινδύνους και ότι είναι αρκετά ασφαλής. Αυτή η εκτίμηση, κατά τον Καναδό σεισμολόγο, είναι αντίθετη με τα στοιχεία της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας με τα οποία αποδεικνύεται ότι στα τελευταία 26 χρόνια έχουν γίνει 9 σεισμοί σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων από το Ακκουγιού, τρεις σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων και ένας σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων.

Τα καθήκοντα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρίας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), ανέλαβε ο καθηγητής ΤΕΙΘ, Χρήστος Τσόγκας, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Δημητριάδη. "Η ενοποίηση των Οργανισμών Υδρευσης και Αποχέτευσης είναι η πρώτη θεσμική τομή που πραγματοποιείται στην πόλη, γεγονός που κάνει τη σημερινή ημέρα ιδιαίτερα σημαντική", υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, προσθέτοντας ότι "σηματοδοτεί μάλιστα μια κρίσιμη χρονιά, κατά την οποία η πόλη πρέπει να καλύψει κενά στις υποδομές της και να εκσυγχρονίσει τους μηχανισμούς της, τόσο για να επανακτήσει την παλιά της θέση στην περιοχή, όσο και για την ευημερία των κατοίκων της".

Προβολές παιδικών ταινιών ξεκινά στο "Ολύμπιον" από το τελευταίο Σαββατοκύριακο του χρόνου και κάθε Κυριακή πρωί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναβιώνοντας τον κινηματογραφικό θεσμό του Σινεάκ. Ταινίες μυθοπλασίας και κινούμενα σχέδια, ταινίες εμπνευσμένες από την κλασική λογοτεχνία, αγαπημένα παιδικά προγράμματα, αλλά και μία ειδική επιλογή για παιδιά και για όλη την οικογένεια θα κρατούν συντροφιά τα κυριακάτικα πρωινά στο νεαρής ηλικίας κινηματογραφόφιλο κοινό. Στόχος του Φεστιβάλ είναι η σταδιακή δημιουργία σταθερής επικοινωνίας με το νεανικό κοινό της πόλης και η ανάπτυξη της σχέσης των παιδιών και των νέων με τον κινηματογράφο. Τον σκοπό αυτό θα υπηρετούν από τη νέα χρονιά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι αναμένονται εξελίξεις σε ότι αφορά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς να αξιολογήσει αυτά τα δεδομένα, στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου και της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου, και μετά να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις. "Σε οτιδήποτε καταλήξει ο διεθνής παράγοντας που θα αναφέρεται και θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα θέματα ανασφάλειας του κυπριακού λαού, η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συναξιολογήσει αυτή την κατάληξη με την ελληνική κυβέρνηση και στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις", τόνισε ο Εκπρόσωπος.

Κακοκαιρία θα επικρατήσει σήμερα κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στα βόρεια θα εκδηλωθούν νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -3 μέχρι 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από έναν μέχρι 12 και στα νησιά του Αιγαίου από 6 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 18 December 1998 - 8:05:15 UTC