Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 04/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Η κυβέρνηση προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών υπαλλήλων. - Αρχίζει ο εκτελωνισμός καυσίμων και ευπαθών προϊόντων.
  • Νέα Δημοκρατία: Το πρόβλημα δεν επιλύεται με αυταρχισμό και απειλές αλλά με ουσιαστικό διάλογο.
  • Δ. Ρέππας: "Ο πρωθυπουργός αισθάνεται ασφαλής αλλά και παντοδύναμος διότι έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας".
  • Νέες συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποίησαν σήμερα μαθητές στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.
  • Η κατάσταση της εκπαίδευσης συζητήθηκε λεπτομερώς στην κοινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και της πολιτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.
  • Το Λύκειο Παγκρατίου επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. <LI>Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Μαγκριώτη - Αθενς.
  • Στο 4,2% έπεσε τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός.
  • Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι στον δρόμο Ιτέας - Ναυπάκτου, κοντά στο χωριό Πάνορμος.
  • Αιματηρή απόπειρα ληστείας στη Θεσσαλονίκη.
  • Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, επέκρινε την πολιτική της Ελλάδος όσον αφορά την ασυλία των προσφύγων.
  • Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, αισιοδοξεί ότι θα πείσει το κόμμα Ορθού Δρόμου για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
  • Τη Δευτέρα η εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά της πρωτόδικης απόφασης του αθλητικού δικαστή.
  • Η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το Σαββατοκύριακο το διεθνές μίτινγκ κολύμβησης "Αλεξάνδρεια '98".
  • Εξασθένιση των θυελλωδών ανέμων προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Η κυβέρνηση προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών υπαλλήλων. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά από σύντομη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Δρυ, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι η νέα συνάντησή του με τους τελωνειακούς υπαλλήλους απέβη άκαρπη. Οι τελωνειακοί δεν παρουσίασαν προτάσεις, καθώς όπως είπαν δε συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας τους. Την απόφαση για πολιτική επιστράτευση προσυπέγραψαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας. Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι είναι υποχρέωση των τελωνειακών να προσέλθουν από το βράδυ στους χώρους εργασίας τους και να διεκπεραιώσουν τον εκτελωνισμό των καυσίμων και πολλών ευπαθών προϊόντων ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία της αγοράς. Εκτίμησε τέλος ότι οι ανάγκες σε καύσιμα για το Σαββατοκύριακο μπορούν να καλυφθούν από τις ποσότητες που είναι έτοιμες να εκτελωνιστούν, ενώ συνέστησε ψυχραιμία στους καταναλωτές. Ο εκπρόσωπος των Τελωνειακών, Ηλίας Ρουσάκης, δήλωσε ότι αναγκαστικά οι τελωνειακοί θα συμμορφωθούν με την απόφαση για πολιτική επιστράτευση, χαρακτήρισε όμως απαράδεκτο το μέτρο για μια σοσιαλιστική κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα δεν επιλύεται με αυταρχισμό και απειλές και ζήτησε την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου.

"Ο πρωθυπουργός αισθάνεται ασφαλής αλλά και παντοδύναμος διότι έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας". Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς αν ο κ. Σημίτης αισθάνεται ασφαλής να κυβερνά με ΜΑΤ. Παράλληλα κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους, λέγοντας ότι κάποιοι χρησιμοποιούν αυταρχισμό για να επιβάλουν την πολιτική τους και προχωρούν στην κατάλυση του κράτους.

Νέες συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποίησαν σήμερα μαθητές στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και υπό βροχή έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μέχρι την πλατεία της ΧΑΝΘ όπου για λίγη ώρα απέκλεισαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στη συνέχεια αποχώρησαν. Οι μαθητές κρατούσαν στα χέρια πυρσούς και φώναζαν συνθήματα εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του υπουργείου Παιδείας. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και στην Αθήνα όπου οι μαθητές απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η κατάσταση της εκπαίδευσης συζητήθηκε λεπτομερώς στην κοινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και της πολιτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση χαρακτηρίστηκε ως το πρωτεύον θέμα του κεντρικού πολιτικού διαλόγου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής στην εφαρμογή ορισμένων σημείων της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ή διόρθωσης άλλων και υπογράμμισε: "Ο νόμος έχει ψηφιστεί, μας βρίσκει σύμφωνους, μας καλύπτει, αυτό το νόμο θα εφαρμόσουμε". Παράλληλα πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει η εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης γιατί οι συνθήκες είναι ώριμες για μια τέτοια τομή στην εκπαίδευση.

Το Λύκειο Παγκρατίου επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής και άκουσε τα προβλήματα των μαθητών σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ενώ συζήτησε και με καθηγητές. Αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεβουλώσει τα αυτιά της και να ακούσει τις φωνές αγωνίας των μαθητών.

Μέσα σε πολύ καλό και εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Θεσσαλονίκη, η συνάντηση του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννη Μαγκριώτη, και του προέδρου του ΣΑΕ Ανδρέα Αθενς. Ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε στον κ. Αθενς την σημασία που αποδίδει στην παρουσία και τη λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Διαβεβαίωσε, εξάλλου, τον κ. Αθενς ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο, το ΣΑΕ να αποκτήσει τη δική του μόνιμη στέγη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΑΕ ευχαρίστησε τον κ. Μαγκριώτη για την πλήρη και αποτελεσματική τους συνεργασία, καθώς και για την ιδιαίτερη ευαισθησία που επιδεικνύει στα θέματα των Αποδήμων.

Πτώση σημείωσε τον μήνα Νοέμβριο ο πληθωρισμός, που έπεσε στο 4,2% από 4,7% που ήταν τον Οκτώβριο. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή καθιστά απόλυτα εφικτό το στόχο της κυβέρνησης για πληθωρισμό 2% στο τέλος του 1999, ώστε να επιτευχθεί η ένταξη της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Ανοδικά κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους που έκλεισε με άνοδο 2,3%, αντιδρώντας θετικά στην κίνηση 11 κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκιά τους.

Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι στον δρόμο Ιτέας - Ναυπάκτου, κοντά στο χωριό Πάνορμος. Λεωφορείο των ΚΤΕΛ Άρτας συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο που στη συνέχεια έπεσε πάνω σε λεωφορείο των ΚΤΕΛ Αγρινίου. Και τα δύο λεωφορεία ξέφυγαν από την πορεία τους και κατέπεσαν σε χαράδρα. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς και δεκαπέντε τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Άμφισσας και του Μεσολογγίου. Νεκροί είναι ο οδηγός του ΙΧ Κωνσταντίνος Μπάμπος και ο επιβάτης του λεωφορείου των ΚΤΕΛ Άρτας, Δημήτρης Σιώζος.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε κεντρικό δρόμο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών ανάμεσα σε κακοποιούς και υπαλλήλους που μετέφεραν χρηματαποστολή. Άγνωστοι οπλοφόροι επιτέθηκαν στους υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρίας, στο ύψος της οδού Καλλίδου 17 και επιχείρησαν να τους αποσπάσουν το σάκο με τα χρήματα. Οι υπάλληλοι αντέδρασαν και απάντησαν στα πυρά των κακοποιών. Από τους πυροβολισμούς που έπεσαν σημειώθηκε αναστάτωση και δεκάδες περαστικοί και οδηγοί αυτοκινήτων έτρεξαν έντρομοι να κρυφτούν. Μια αδέσποτη σφαίρα τραυμάτισε βαριά τον 58χρονο Δημήτρη Καραγκούνη, ιδιοκτήτη της εταιρείας Security και πρώην διοικητή της ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ο Καραγκούνης μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου υπέκυψε.

Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, επέκρινε την πολιτική της Ελλάδος όσον αφορά την ασυλία των προσφύγων. Όπως σημειώνει η Αρμοστεία, από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων ασυλίας εκ μέρους Κούρδων του Ιράκ, η Αθήνα έχει χορηγήσει μόνο στο 4% εξ αυτών το προσφυγικό δικαίωμα κατά τη διάρκεια του 1998. Κατά τους 10 πρώτους μήνες του 1998, οι ελληνικές αρχές έλαβαν 3412 αποφάσεις. Εξ αυτών μόνο 140 αιτήσεις έγιναν δεκτές ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Κρις Ζανόβσκι. Τόσο η Υ.Α.Π., όσο και οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλώνουν ότι το 20 έως 30% των αιτούντων δικαιούνται προσφυγικού καθεστώτος.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, αισιοδοξεί ότι θα πείσει το κόμμα Ορθού Δρόμου για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, παρά το γεγονός ότι η στάση που τηρεί η Τανσού Τσιλλέρ δεν δίνει και πολλές ελπίδες. Επιδίωξη του Ετζεβίτ είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού με τα κόμματα Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ και Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ. Ενώ ο Μεσούτ Γιλμάζ βλέπει θερμά το ενδεχόμενο ενός τέτοιου κυβερνητικού συνασπισμού οι πρόσφατες δηλώσεις της Τανσού Τσιλλέρ δεν δημιουργούν ελπίδες.

Η κρίσιμη μέρα για την εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά της πρωτόδικης απόφασης του αθλητικού δικαστή για τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, πλησιάζει. Τη Δευτέρα η δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ θα εξετάσει τα στοιχεία της "ασπρόμαυρης" ΠΑΕ και θα αποφασίσει εάν θα μειώσει την ποινή των πέντε αγωνιστικών μακριά από την Τούμπα, αν θα διαγράψει την αφαίρεση των 3 βαθμών και αν θα ζητήσει να επαναληφθεί ο αγώνας με τον Ολυμπιακό. Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, εν αναμονή της απόφασης, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Αύριο από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι οι οπαδοί του "Δικεφάλου" θα κλείσουν τον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στα διόδια των Μαλγάρων.

Η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το Σαββατοκύριακο το διεθνές μίτινγκ κολύμβησης "Αλεξάνδρεια '98". Περισσότεροι από πενήντα αθλητές -από οχτώ χώρες- θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Κολυμβητήριο. Στα "Αλεξάνδρεια" έχουν δηλώσει συμμετοχή αθλητές από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Κύπρο, το Ουζμπεκιστάν, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και τα Σκόπια.

Εξασθένιση των θυελλωδών ανέμων προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 9 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 14 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 4 December 1998 - 17:05:31 UTC