Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 04/12/1998 (MΠΕ)

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των τελωνειακών, ενώ σήμερα θα εκδοθεί η απόφαση του πρωτοδικείου για το αν η απεργία τους είναι παράνομη ή όχι. Χθες το βράδυ, συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή για τη διαχείριση κρίσεων, υπό τον Αλέκο Παπαδόπουλο που παρέπεμψε στη σημερινή ημέρα για τις εξελίξεις. Επίσης χθες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γιώργος Κολιοκώστας άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, για παρακώλυση λειτουργίας κοινοφελούς εγκατάστασης. Ο εισαγγελέας διέταξε να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στο αυτόφωρο όσοι τελωνειακοί δεν επιτρέπουν σε βυτιοφόρα να μεταφέρουν ήδη εκτελωνισμένα καύσιμα από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων Ασπροπύργου, ενώ κάλεσε και το ΣΔΟΕ να υποκαταστήσει τους τελωνειακούς, σε περίπτωση που αυτοί δε συμμορφωθούν.

Στο μεταξύ, νέες βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η ΝΔ κάνοντας λόγο για "κατάντημα ανεύθυνων ανθρώπων", που βρίσκονται στην εξουσία χωρίς να είναι σε θέση να κυβερνήσουν.

Σε αιφνιδιαστική μείωση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων τους, προχώρησαν χθες οι κεντρικές τράπεζες των 11 ευρωπαϊκών χωρών που θα συμμετέχουν στο ευρω. Άμεσος ήταν ο αντίκτυπος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που παρουσίασαν άνοδο, ενώ στη Σοφοκλέους, που έκλεισε πριν από την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,46%.

Κανονικά θα εκτελούνται από σήμερα τα δρομολόγια των τρένων, αφού σταματούν οι κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση του ΟΣΕ χθες το βράδυ στη Βουλή.

"Η Ελλάδα θα εξαντλήσει το οπλοστάσιο της προκειμένου να εξασφαλίσει ένα επαρκές ύψος χρηματοδότησης από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης". Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου λίγο πριν ολοκληρωθεί η επεξεργασία από την αρμόδια επιτροπή του προϋπολογισμού για το 1999, ο οποίος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Η δήλωση αυτή του κ. Παπαντωνίου ήταν έμμεση προειδοποίηση προς τις Βρυξέλλες αφού - όπως επεσήμανε - η Αθήνα θα δώσει μάχη για το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων ύψους 2,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών χαρακτηρίζοντας το θέμα "μείζονος εθνικής σημασίας".

Σύσκεψη για τους παλλινοστούντες Ελληνες από την πρώην Σοβιετική Ενωση είχε χθες το απόγευμα το Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, στη διάρκεια της οποίας εκπρόσωποι συλλόγων ομογενών από τις χώρες αυτές ενημέρωσαν το Συμβούλιο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πριν από τη σύσκεψη σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης τόνισε ότι "μέσα στο προεδρικό διάταγμα του ΣΑΕ, προβλέπεται ότι το ΣΑΕ θα συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση για όλα τα θέματα των αποδήμων, συμπεριλαμβανομένων και αδελφών μας που έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Συγχαρητήριο μήνυμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Πάγκαλου προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ, ο οποίος την Τρίτη ανέλαβε τα καθήκοντά του επέδωσε χθες ο επικεφαλής του γραφείου συνδέσμου στα Σκόπια, πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς. Ο κ. Μαλλιάς ο οποίος συζήτησε με τον κ. Ντιμιτρόφ επί μία ώρα, σε σύντομη δήλωση που έκανε μετά επεσήμανε ότι ο κ.Ντιμιτρόφ επιθυμούσε ο πρώτος ξένος διπλωμάτης που θα δεχτεί να είναι ο Έλληνας διπλωμάτης.

Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης συνεχίζονται στο Κρυονέρι τα έργα της ΔΕΗ, για την κατασκευή της τρίτης γραμμής μεταφοράς ρεύματος. Χθες το πρωί, σημειώθηκαν στην περιοχή επεισόδια, καθώς κάτοικοι που αντιδρούν στην κατασκευή του έργου συνεπλάκησαν με αστυνομικές δυνάμεις, με συνέπεια να τραυματιστούν ελαφρά δύο κάτοικοι.

Ερώτηση για το θέμα εγκατάστασης των πυλώνων υψηλής τάσεως της ΔΕΗ στο χωριό Κρυονέρι έθεσε στην Επιτροπή της ΕΕ ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Αντώνης Τρακατέλλης. Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζητά από τον αρμόδιο κοινοτικό όργανο να τον ενημερώσει αν: - Υπάρχει κίνδυνος ή όχι για τη δημόσια υγεία και τους κατοίκους των περιοχών από την εγκατάσταση πυλώνων και καλωδίων υψηλής τάσης της ΔΕΗ; - Υπάρχει ή όχι κίνδυνος από καλώδια υψηλής τάσης που περνούν μέσα από κατοικημένες περιοχές, όπως στην περίπτωση του Κρυνονερίου και γιατί η ΔΕΗ δεν πέρασε τα καλώδια εκτός κατοικημένης περιοχής, ενώ μπορούσε; - Υπάρχει παραβίαση των οδηγιών για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη συγκεκριμένη περίπτωση και αν ναι, ποια μέτρα θα λάβει η Επιτροπή για το σεβασμό του κοινοτικού δικαίου; - Από τη στιγμή που η ΜΠΕ πρέπει να γίνεται από ειδικούς επιστήμονες, πως κρίνεται η εκπόνηση της μελέτης που υπέβαλε η ΔΕΗ. Ο κ. Τρακατέλλης υπογράμμισε ότι σκοπός της ερώτησής του είναι να διαπιστωθεί αν όλες οι ενέργειες της ΔΕΗ είναι σύννομες και σέβονται τη νομοθεσία (ευρωπαϊκή και ελληνική για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ένα φιλοδοξο σχέδιο για την απορρύπανση όλου του Αξιού ποταμού στο έδαφος της ΠΓΔΜ, έτσι ώστε τα ύδατα όταν έρχονται στην Ελλάδα να είναι απόλυτα καθαρά, παρουσίασε στα Σκόπια στα πλαίσια της έκθεσης της HELEXPO, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Χρήστος Τσόγκας. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 120 δισεκατομμυρίων δραχμών το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα δίκτυα και τους βιολογικούς σταθμούς σε όλες τις παραποτάμιες πόλεις του ποταμού στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Το σχέδιο αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από το νέο πρωθυπουργό της χώρας Λιούπσο Γκεοργκίεφσκι ο οποίος αντάλλαξε απόψεις επί του θέματος με τον κ.Τσόγκα κατά τη διάρκεια της περιήγησής του στην έκθεση των ελληνικών επιχειρήσεων στα Σκόπια.

Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, ανατέθηκαν τα καθήκοντα του προϊσταμένου της Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) στην οποία υπάγεται η Ακρόπολη, στην κ. Λιάνα Παρλαμά, προϊσταμένη της Γ΄ ΕΠΚΑ αντί της κ. Ισμήνης Τριάντη. Αφορμή για την απόφασή του αυτή, υπήρξε το γεγονός ότι πληροφορήθηκε δια των εφημερίδων την απόφαση να κλείσει για το κοινό το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, απόφαση που εφαρμόστηκε με πρωτοβουλία του Α' ΕΠΚΑ από την 1η Δεκεμβρίου 1998 και γνωστοποιήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία στις 2 Δεκεμβρίου, δηλαδή εκ των υστέρων. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός "Παρά τον στενό προϋπολογισμό του, το υπουργείο Πολιτισμού δεν φείδεται ούτε κονδυλίων, ούτε χειρισμών ώστε μέσα στο πλαίσιο της αυστηρής σχετικής νομοθεσίας να υπάρχει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός εκτάκτου προσωπικού για να είναι όσο γίνεται περισσότερες ημέρες, όσο γίνεται περισσότερες ώρες ανοικτά τα Μουσεία και ο αρχαιολογικοί χώροι".

Με την καλύτερη δυνατή διοργάνωση της ''Ελληνιάδας'' των νέων αποδήμων, την πορεία υλοποίησης του έργου των ομογενειακών χωριών και τις προτεινόμενες από το ΣΑΕ αλλαγές στο προεδρικό διάταγμα λειτουργίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ασχολήθηκαν τη χθεσινή δεύτερη ημέρα των εργασιών του, τα μέλη του προεδρείου του.

Συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους του υπουργείου και της Κοινοπραξίας Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου, θα έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι στις πετρελαιοπηγές του Πρίνου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των μαζικών απολύσεων που έχει ανακοινώσει η εταιρία. Κατά την αυριανή σύσκεψη, το ΔΣ των εργαζομένων πρόκειται να προτείνει ως ρύθμιση τη συνταξιοδότηση των 70 περίπου ατόμων του προσωπικού που είναι ηλικίας άνω των 50 ετών και διαθέτουν πάνω από 7500 βαρέα ένσημα. Ήδη έχουν αποχωρήσει εθελοντικά με την καταβολή αποζημίωσης από την εταιρία 11 άτομα από το σύνολο των 350 που εργάζονται με πλήρες ωράριο.

Τον απολογισμό της δεκαπενταετούς λειτουργίας της θεραπευτικής κοινότητας ΙΘΑΚΗ, η οποία απευθύνεται σε άτομα εξαρτημένα από ουσίες, παρουσίασε χθες ο υπεύθυνός της Φαίδων Καλοτεράκης. Συγχρόνως εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την χρηματοδότηση που παρέχεται στην ΙΘΑΚΗ από τον κρατικό προϋπολογισμό ( 1,5 δισ. το 1997 και 1,55 δισ. το 1998) σε σχέση με αυτή που παρέχεται στον ΟΚΑΝΑ ( 2,7 δισ. το 1997 και 3,6 δισ. το 1998). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από το 1983 μέχρι πέρσι 1355 χρήστες προσέγγισαν και αποδέχτηκαν τις υπηρεσίες της θεραπευτικής κοινότητας ΙΘΑΚΗ, ενώ από το 1984 μέχρι το 1997, 567 άτομα έγιναν αποδέκτες του προγράμματος κοινωνικής επανένταξης.

Να μεριμνήσει με "περισσή διάθεση" και όχι με τη λογική των εξόδων στον προϋπολογισμό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ζήτησε από την πολιτεία ο πρόεδρος της βουλής της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Παραλαμβάνοντας ο κ. Κακλαμάνης την ετήσια έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας τους για την κατάσταση των 400.000 Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), τόνισε ότι "η κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι είμαστε όλοι μέλη ενός κοινωνικού συνόλου".

Συνοριακοί φρουροί του Γιουγκοσλαβικού στρατού σκότωσαν χθες 8 ένοπλους Αλβανούς, οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στο Κοσσυφοπέδιο από την Αλβανία. Όπως ανακοίνωσε το Γ' Σώμα του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, όταν άντρες της μεθοριακής δύναμης εντόπισαν στην τοποθεσία "Γκόραζ" ομάδα ένοπλων Αλβανών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ κατά των αντρών του στρατού. Για το επεισόδιο ενημερώθηκε αμέσως η αποστολή επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο.

Επιδείνωση του καιρού προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Όπως αναφέρει έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα αρχικά στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και από το βράδυ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις, μέχρι και δέκα μποφόρ. Από τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 6 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 9 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχή το βράδυ και καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 4 December 1998 - 6:40:22 UTC