Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 14/11/1998 (MΠΕ)

Ο Πύρρος Δήμας χρυσός Ολυμπιονίκης, ούτε και χθες διέψευσε τις προσδοκίες των Ελλήνων, αφού σήκωσε στο σύνολο 387,5 κιλά στην κατηγορία των 85 κιλών και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος του. Το "λιοντάρι της Χειμάρας" παρόλο που έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στην κίνηση ΑΡΑΣΕ σηκώνοντας 178 κιλά, κατετάγη δεύτερος, καθώς ζυγίστηκε βαρύτερος από το Βούλγαρο Γκαρμπεθ, που είχε επίδοση τα 177,5 κιλά, που του αναγνωρίστηκε από την παγκόσμια ομοσπονδία για την τελική κατάταξη. Στην κίνηση ΖΕΤΕ ο Πύρος Δήμας σήκωσε 210 κιλά όσα και ο Γερμανός Χουστερ, αλλά πήρε το αργυρό μετάλλιο, επειδή ήταν βαρύτερος από τον αντίπαλο του.

Εντός 40 ημερών οφείλει η ιταλική κυβέρνηση να αποφασίσει για την έκδοση ή μη στην Τουρκία του ηγέτη του Κουρδικού Επαναστατικού Κόμματος Αμπντουλαχ Οτσαλαν οποίος συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Ρώμης. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσουτ Γιλμαζ, ζήτησε την έκδοση του Κούρδου ηγέτη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαηλ Τζεμ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία Ιταλίας-Τουρκίας για την έκδοση καταζητουμένων. Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να απορρίψει το αίτημα έκδοσης του Οτσαλαν, επειδή για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της βομβιστικής επίθεσης, τις οποίες αντιμετωπίζει, προβλέπεται στην Τουρκία η θανατική ποινή.

Τις νέες τιμές πώλησης των αυτοκινήτων άρχισαν να ανακοινώνουν οι αντιπροσωπείες μετά τις νέες ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση. Επτά εταιρίες επί συνόλου τριάντα έξι δημοσιοποίησαν ήδη τους νέους τιμοκατάλογους, ενώ δύο από αυτές προχώρησαν σε μεγαλύτερες των αναμενόμενων μειώσεων.

Μείωση των επιτοκίων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, καθώς και χορηγήσεων ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης. Στα στεγαστικά δάνεια το σταθερό επιτόκιο πέφτει στο 10,9% και το κυμαινόμενο στο 13,9%, ενώ στα καταναλωτικά δάνεια μειώνεται στο 20% και στα επιτόκιο χορηγήσεων στο 16%.

Το πρόβλημα της εγκληματικότητας πρέπει να αντιμετωπιστεί στις σωστές διαστάσεις του, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ερωτηθείς για τη συγνώμη που ζήτησε από τον ελληνικό λαό ο Αλβανός πρωθυπουργός για τις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει εγκληματικά στοιχεία της χώρας του, ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι η δήλωση του κ. Μάικο τον τιμά γιατί δείχνει πως αναγνωρίζει ένα πρόβλημα.

Σύντομα αναμένεται να αλλάξουν "πρόσωπο" οι Περιφέρειες της Ελλάδας, μέσω ενός προγράμματος πλήρους μηχανογράφησης. Αυτό ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 1ο Βαλκανικό Φόρουμ Πληροφορικής, που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Ανάπτυξης Πληροφορικής του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Γιώργος Τσακογιάννης. Ο κ. Τσακογιάννης επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα πλήρους μηχανογράφησης των 13 Περιφερειών της Ελλάδας, προϋπολογισμού 1,7 δισ. δραχμές και θα ακολουθήσουν τα έργα μηχανογράφησης όλων των Νομαρχιών, καθώς και ορισμένων Δήμων.

Αναδρομική αύξηση κατά 20% πτητικού επιδόματος των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας, θα ισχύει απο την 1η Ιουλίου του 1998. Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Παράλληλα σημείωσε ότι έχει ήδη δοθεί αύξηση 10% έναντι της κατάργησης των φορολογικών απαλλαγών από τις 11 Ιουνίου και 4,7% από την 1η Ιανουαρίου. Ο υφυπουργός Άμυνας αντέκρουσε εξάλλου τα όσα υποστήριξε ο κ. Βαρβιτσιώτης για αθρόες παραιτήσεις ιπταμένων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας εξαιτίας της ουσιαστικής -όπως είπε- συρρίκνωσης του πτητικού επιδόματος, τονίζοντας ότι παραιτήθηκαν 5 από τους 19 πιλότους της Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας και 6 από τους 45 πιλότους της 365ης Μοίρας Μεταφορών.

Με τους συνδικαλιστές της ΠΟΑΣΥ είχε μια πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι από τους βασικούς στόχους είναι η βελτίωση του εξοπλισμού των αστυνομικών, η διαρκής εκπαίδευση, οι αξιοκρατικές διαδικασίες στις προαγωγές και η πάταξη της διαφθοράς.

Την έναρξη των προσυνεδριακών διαδικασιών, για το 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, θα κηρύξει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε μια διήμερη συνεδρίαση των γραμματειών όλων των επιτροπών του ΠΑΣΟΚ στις 27 και 28 Νοεμβρίου. Αυτό ανακοίνωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος.

Δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Άμστερνταμ ζητάει με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό την οποία κοινοποίησε προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Όπως σημειώνει η κ. Παπαρήγα πρέπει για ένα τόσο κρίσιμο θέμα και ανεξάρτητα από τις προθέσεις της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα, να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός από όλα τα μέσα.

"Δεν υπάρχει άλλο πρακτορείο με τον τίτλο "Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων" παρά μόνο αυτό που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη". Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να εμφανιστεί την άλλη Πέμπτη στο Συνέδριο της ΄Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων, που θα γίνει στη Σόφια της Βουλγαρίας άλλο πρακτορείο ειδήσεων από την ΠΓΔΜ με το ίδιο όνομα. "Δεν είναι δυνατόν να πάρει μέρος στο συνέδριο άλλο πρακτορείο με ψευδή ονομασία" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τύπου. Σημειώνεται ότι τις παραμονές των εκλογών στην ΠΓΔΜ, η τότε κυβέρνηση Τσερβενκόφσκι, έθεσε για καθαρά προεκλογικούς λόγους σε λειτουργία ένα νέο ειδησεογραφικό πρακτορείο, υπό το όνομα "Macedonian Information Agency" (MIA), δηλαδή με τίτλο που συμπίπτει ακριβώς με τον τίτλο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη ακόμη από το έτος 1991, πριν δηλαδή ακόμη τη δημιουργία του κράτους της ΠΓΔΜ. ΄Όπως είχε τονίσει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΠΕ, η χρησιμοποίηση του τίτλου "Μακεδονικό Πρακτορείο", συνιστά ευθέως σφετερισμό του τίτλου του, όπως αυτός είναι και διεθνώς αναγνωρισμένος από το 1991, με κατάθεση και κατοχύρωση στα Γραφεία Σημάτων των 30 σημαντικότερων χωρών του κόσμου, και προκαλεί αναμφισβήτητα ηθική και υλική βλάβη στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λόγω του σφετερισμού της ονομασίας και της σύγχυσης ως προς την προέλευση των ειδήσεων. Την ενέργεια, το Δ.Σ. του ΜΠΕ την κατήγγειλε ως παράνομη, καταχρηστική και αντιδεοντολογική και ανακοίνωσε ότι προχωράει στη λήψη κάθε μέτρου που θα διασφαλίζει τον τίτλο και τα συμφέροντά του.

Αναχώρησε από τις Βρυξέλλες για την Ελβετία, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Ελβετού ομολόγου του, Γιάκομπ Κελενμπέργκερ. Ο κ. Κρανιδιώτης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη με στόχο την προώθηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ελβετίας. Την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Κρανιδιώτης πρόκειται να συναντηθεί στη Βέρνη με τον Ελβετό υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Κελενμπέργκερ με τον οποίο θα συζητήσει θέματα διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η διεύρυνση, η "Ατζέντα 2000" και άλλα.

Τις παράνομες δραστηριότητες κυκλωμάτων λαθρεμπόρων που δρουν στους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας και τρομοκρατούν υπαλλήλους και ανύποπτους πολίτες κατήγγειλε ο εισαγγελέας της έδρας στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου είχε παραπεμφθεί ιδιωτικός ντεντέκτιβ, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών και 4 μηνών επειδή τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από το αυτοκίνητο προϊσταμένου τελωνείου επειδή -όπως αποκάλυψε ο εισαγγελέας- αρνήθηκε να συγκαλύψει υπόθεση διακίνησης λαθραίων εμπορευμάτων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην ιδιωτικός αστυνομικός Αντώνης Κοϊμτζής, τον Ιούλιο του 1995 τοποθέτησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό με βραδύκαυστο φυτίλι κάτω από το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο του τότε προϊσταμένου στο τελωνείο Προμαχώνα Σερρών, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, Αλέξανδρου Καρακινάρη. Ο κατηγορούμενος - που είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στις ειδικές δυνάμεις- πυροδότησε το μηχανισμό και από την έκρηξη καταστράφηκε το αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο στην πυλωτή της οικοδομής, όπου διαμένει ο τελωνειακός στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης, ενώ από την ισχυρή έκρηξη κινδύνεψαν δεκάδες ένοικοι διαμερισμάτων.

Επίσκεψη στα Γρεβενά πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Λυσσαρίδης στο πλαίσιο του Προγράμματος Προμήθειας Αθλητικού Υλικού του υπουργείου, σε δημοτικά σχολεία απομακρυσμένων περιοχών του βορειοελλαδικού χώρου. Συγκεκριμένα ο κ. Λυσσαρίδης παρουσία τοπικών φορέων, παρέδωσε στους προέδρους των κοινοτήτων Κιβωτού, Καρπερού, Αγίου Γεωργίου, Μεγάλου Σειρηνίου, Παλιουργιάς και Αγίων Θεοδώρων, μπασκέτες, εστίες ποδοσφαίρου και χαντ μπολ, και φιλέ βόλεϋ για να τοποθετηθούν σε ισάριθμα δημοτικά σχολεία.

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των πρωτευουσών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας πρόκειται να υπογραφεί σύντομα. Αυτό έγινε γνωστό μετά τη χθεσινή συνάντηση των δημάρχων Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Σόφιας, Στέφαν Σοφιάνσκι, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης "Σταθερή ανάπτυξη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη σε τοπικό επίπεδο" που διεξάγεται στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Σε φυλάκιση 20 ετών καταδίκασε το αλβανικό δικαστήριο ένα Γάλλο με την κατηγορία της δολοφονίας ενός Αλβανού άνδρα τον Ιούνιο. Σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή, ο 27χρονος Κλόντ Τσέκ Βεν Αμπντέλ ο οποίος θεωρείται ότι διατηρεί δεσμούς με ισλαμική στρατιωτική ομάδα, έφτασε στα Τίρανα με την ιδιότητα του δημοσιογράφου και προσέλαβε το θύμα Λεονάρντ Βανγκέλι 22 ετών ως διερμηνέα. Ο εισαγγελέας Αρίστον Πούκα κατά την έναρξη της δίκης υποστήριξε ότι ο Βεν Αμπντέλ και οκτώ ακόμη σύντροφοι του πραγματοποίησαν αυτό το ταξίδι προκειμένου να βοηθήσουν τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και αφού μετέφεραν παράνομα όπλα στην Αλβανία, σκότωσαν τον 22χρονο Αλβανό προκειμένου να απαλλαγούν από τη μαρτυρία του.

Τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις για το Κοσσυφοπέδιο και τη φιλική συνύπαρξη Σέρβων και Αλβανών ζήτησε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας από τις σερβικές αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς. Σε δήλωσή της, μετά από Σύνοδο στο Βελιγράδι, η Εκκλησία της Σερβίας κατηγόρησε τους Αλβανούς μουσουλμάνους αυτονομιστές για την αιματοχυσία στο Κοσσυφοπέδιο και κατέστησε σαφές προς την διεθνή κοινότητα ότι η περιοχή αποτελεί σερβική επικράτεια. Επισήμανε ακόμη ότι στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν πολλές ιερές περιοχές, όπως το Πέτς, η πόλη, που ήταν έδρα των Πατριαρχών, και περισσότερες από 1300 εκκλησίες και μοναστήρια, σύμβολα της "εθνικής ταυτότητας" των Σέρβων, που επιβίωσαν από ''κάθε εξουσία και κάθε ξένη εισβολή".

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Μέντουχ Τάτσι, δήλωσε στην αλβανόφωνη εφημερίδα "Φλάκα ε Βλαζιμιρίτ" ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του κόμματός του και των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή του VMRO και του κόμματος "Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση". Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, από το κόμμα του θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση πέντε μέχρι έξι υπουργοί και άλλοι τόσοι υφυπουργοί. Πρόκειται για τα υπουργεία Εργασίας - Κοινωνικής Πρόνοιας, Πολιτισμού, Επιστημών, Ανάπτυξης και άλλων δύο υπουργείων που δεν υπάρχουν, αλλά θα συσταθούν. Οσον αφορά την απελευθέρωση των δήθεν "πολιτικών κρατουμένων" - των δημάρχων του Γκόστιβαρ και του Τέτοβου, οι οποίοι έχουν φυλακιστεί γιατί στα δημαρχεία είχαν υψώσει την αλβανική σημαία - είπε ότι τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν συμφωνήσει να τους απελευθερώσουν. Για τα υπόλοιπα αιτήματα των Αλβανών, συνέχισε ο κ. Τάτσι, "πετύχαμε μια συμφωνία που τα ικανοποιεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό πάνω από 50%".

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα κυρίως στα ανατολικά και νότια, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στα βορειοδυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 9 μέχρι 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 14 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 14 November 1998 - 6:40:11 UTC