Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 13/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Συγνώμη για την εγκληματική δράση Αλβανών στην Ελλάδα, ζητά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας από τον ελληνικό λαό. - Η δήλωση αυτή τιμά τον κ. Μάικο, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • Συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ - Αρχίζουν στις 27 Νοεμβρίου οι προσυνεδριακές διαδικασίες για το 5ο συνέδριο του κόμματος.
  • Συνεδρίασαν οι τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας.
  • Επίθεση Ρέππα κατά Καραμανλή.
  • Συνελήφθη στην Ιταλία ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
  • Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία του παιδιού από την παραπλανητική διαφήμιση προωθεί η κυβέρνηση.
  • Δ. Ρέππας: "Δεν υπάρχει άλλο πρακτορείο με τον τίτλο "Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων" παρά μόνο αυτό που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη".
  • Ψήφισμα της Μακεδονικής Κίνησης Αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό λαό για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο.
  • Τη συζήτηση του Κυπριακού στην επαναληπτική Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον ερχόμενο Μάϊο θα ζητήσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.
  • Προωθείται η ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα τη Φλώρινα.
  • Ηττήθηκε από τη Βραζιλία η εθνική μας ομάδα βόλεϊ.
  • Πρώτη συγκέντρωση της εθνικής μας ποδοσφαίρου.
  • Εντεκα ελληνίδες αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης θα συμμετέχουν αύριο και μεθαύριο σε διεθνές μίτινγκ στη Μπρατισλάβα.
  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο στα ανατολικά και νότια.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Το πρόβλημα της εγκληματικότητας πρέπει να αντιμετωπιστεί στις σωστές διαστάσεις του, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ερωτηθείς για τη συγνώμη που ζήτησε από τον ελληνικό λαό ο Αλβανός πρωθυπουργός για τις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει εγκληματικά στοιχεία της χώρας του, ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι η δήλωση του κ. Μάικο τον τιμά γιατί δείχνει πως αναγνωρίζει ένα πρόβλημα. Πρόσθεσε όμως ότι το θέμα της εγκληματικότητας δεν είναι πρόβλημα που αγγίζει όλους τους Αλβανούς, ούτε είναι πρόβλημα που αγγίζει μόνο Αλβανούς και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών ώστε να εκλείψει αυτό το φαινόμενο. Ο Αλβανός πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη.

Την έναρξη των προσυνεδριακών διαδικασιών, για το 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, θα κηρύξει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε μια διήμερη συνεδρίαση των γραμματειών όλων των επιτροπών του ΠΑΣΟΚ στις 27 και 28 Νοεμβρίου. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε ότι θα διαμορφωθούν ένα διακηρυκτικό κείμενο για την ιδεολογική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ και το νέο καταστατικό που, όπως είπε, θα είναι μια νέα πολιτική θεωρία για την οργάνωση και τη συγκρότηση του κόμματος. Η Πολιτική Γραμματεία ασχολήθηκε με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και εξέτασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά και τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος την περασμένη εβδομάδα.

Συνεδρίασαν το μεσημέρι, υπό τον Κώστα Καραμανλή, οι επικεφαλής των τομέων αρμοδιότητας της Νέας Δημοκρατίας. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, χαρακτήρισε πλασματικό τον προϋπολογισμό του 1999, που, όπως είπε, υποθηκεύει το μέλλον και μεταθέτει τα προβλήματα για μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι πλήττονται κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός δεν προχωρεί στις αναγκαίες διαρθρωτικές τομές, στις επιβεβλημένες αποκρατικοποιήσεις και στην εξυγίανση του δημοσίου τομέα.

Επίθεση εναντίον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή τα όσα καταλόγισε ο κ. Καραμανλής στην κυβέρνηση, κατά την ομιλία του στην ημερίδα για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. "Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής έχουν την άνεση να παρακολουθούν το έργο της κυβέρνησης και να το σχολιάζουν, η κυβέρνηση όμως οφείλει να παράγει έργο και να λύνει τα προβλήματα της κοινωνίας", είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: "Αυτή η διαφορετική αφετηρία αποδεικνύει και την απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λάμπει διά της απουσίας του στην κατάθεση μέτρων και προτάσεων και δεν έχει να επιδείξει ιδέες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τη σύλληψη του ηγέτη του Κουρδικού Κόμματος ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στο αεροδρόμιο της Ρώμης επιβεβαίωσαν το μεσημέρι οι ιταλικές αρχές. Τον Οτσαλάν συνέλαβε χθες το βράδυ ομάδα της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ενώ αποβιβαζόταν από αεροπλάνο που προερχόταν από τη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οτσαλάν ζήτησε πολιτικό άσυλο από την Ιταλική κυβέρνηση, ενώ εκκρεμεί μέχρι στιγμής το θέμα της έκδοσής του στην Τουρκία.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί στη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του παιδιού από την εκμετάλλευση της παραπλανητικής διαφήμισης γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Παρέμβαση της κυβέρνησης για το θέμα ζήτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελένη Ανουσάκη, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

"Δεν υπάρχει άλλο πρακτορείο με τον τίτλο "Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων" παρά μόνο αυτό που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη". Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να εμφανιστεί την άλλη Πέμπτη στο Συνέδριο της ΄Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων, που θα γίνει στη Σόφια της Βουλγαρίας άλλο πρακτορεία ειδήσεων από την ΠΓΔΜ με το ίδιο όνομα. "Δεν είναι δυνατόν να πάρει μέρος σε μια διεθνή συνεργασία ένα πρακτορείο με ψευδή τίτλο" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τύπου. Σημειώνεται ότι τις παραμονές των εκλογών στην ΠΓΔΜ, η τότε κυβέρνηση Τσερβενκόφσκι, έθεσε για καθαρά προεκλογικούς λόγους σε λειτουργία ένα νέο ειδησεογραφικό πρακτορείο, υπό το όνομα "Macedonian Information Agency" (MIA), δηλαδή με τίτλο που συμπίπτει ακριβώς με τον τίτλο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1991, πριν δηλαδή ακόμη τη δημιουργία του κράτους της ΠΓΔΜ.

Την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο και τις αποσχιστικές ενέργειες του Ντενκτάς καταδικάζει η Μακεδονική Κίνηση Αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό λαό, σε ψήφισμα που εκδόθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 15 χρόνων από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Η Μακεδονική Κίνηση Αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό λαό διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά τα τετελεσμένα που δημιούργησε η τουρκική εισβολή και ζητά από τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τη συζήτηση του Κυπριακού στην επαναληπτική Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον ερχόμενο Μάϊο αποφάσισε να ζητήσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, που συνεδρίασε το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε λεπτομερής ενημέρωση για τις εξελίξεις στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Ερωτηθείς για το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι δεν έχει μεσολαβήσει τίποτε που να δικαιολογεί επανεξέταση της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στο νησί. Ωστόσο επιβεβαίωσε ότι γίνονται διαβουλεύσεις για το θέμα που όμως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημοσιοποιήσει.

Την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα τη Φλώρινα προωθούν οι φορείς του ακριτικού νομού, ξεκινώντας από την πρόταση δημιουργίας τεσσάρων νέων παραρτημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ στην πόλη. Αυτό δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Διευθύντρια Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας, Βιολέτα Χριστοπούλου, γνωστοποιώντας ότι εφόσον η πρόταση εγκριθεί, τα τέσσερα νέα τμήματα θα λειτουργήσουν το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 1999.

Δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών το παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Ιαπωνία. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, οι παίχτες του Στέλιου Καζάζη ηττήθηκαν από τη Βραζιλία με 3 - 0 σετ. Αύριο στις 11:30 το πρωί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα δώσει τον καθοριστικό αγώνα με τη Βουλγαρία, που θα κρίνει και την πρόκριση στους "16".

Η αντίστροφη μέτρηση ενόψει του κρίσιμου αγώνα της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών με την Αλβανία έχει ήδη αρχίσει. Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση και προπόνηση των 20 διεθνών μας, υπό το βλέμμα του ομοσπονδιακού τεχνικού, Ανχελ Ιορντανέσκου. Οι άνδρες θα έχουν δύσκολη αποστολή, καθώς καλούνται την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στις 3 το μεσημέρι να πάρουν τη νίκη από τους Αλβανούς μέσα στα Τίρανα, για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2000.

Εντεκα ελληνίδες αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης θα συμμετέχουν αύριο και μεθαύριο σε διεθνές μίτινγκ που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα. Στο μεταξύ, άλλες δώδεκα νεαρές αθλήτριές μας θα λάβουν μέρος σε μίτινγκ συγχρονισμένης κολύμβησης που θα γίνει στην πόλη Κόρτρικ του Βελγίου από τις 27 έως τις 29 Νοεμβρίου.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο κυρίως στα ανατολικά και νότια, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στα βορειοδυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 9 μέχρι 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 14 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 13 November 1998 - 17:05:12 UTC