Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 10/11/1998 (MΠΕ)

Από τις 16 Νοεμβρίου θα ισχύσουν οι νέες τιμές στα αυτοκίνητα, που θα είναι μειωμένες κατά 5,5% κατά μέσω όρο, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Δρυ, ενώ αργά χθες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Αύριο αναμένεται από το υπουργικό συμβούλιο, η έγκριση του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος της βδομάδας. Ο Γιάννος Παπαντωνίου σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, προέβλεψε πληθωρισμό 2% στα μέσα του 1999 και παρέπεμψε στον προϋπολογισμό του 2000 τα αιτήματα της ΓΣΕΕ, η οποία ζητεί αύξηση του αφορολογήτου ορίου και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, ενώ το προεδρείο της συνομοσπονδίας, επιμένει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

Αρχίζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι επί της ουσίας διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου και πέντε ακόμη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων των 15, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία κατέθεσαν κοινή δήλωση με την οποία υπογραμμίζουν ότι είναι επείγον να επιλυθεί το πρόβλημα της Κύπρου, προκειμένου να προχωρήσουν ομαλά οι διαδικασίες ένταξης του νησιού.

Την εξεταστέα ύλη για τους μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου οι οποίοι θα διαγωνιστούν με το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια παρουσίασε χθες ο Γεράσιμος Αρσένης, σημειώνοντας ότι η νέα ύλη είναι μειωμένη και φτάνει έως και το 60% επί του συνόλου της διδακτέας ύλης.

Παραμένουν στην αστυνομία οι πρωταγωνιστές στο γνωστό χουντικό γλέντι της Θεσσαλονίκης , αφού σύμφωνα με πληροφορίες το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ., επικύρωσε την πρωτοβάθμια απόφαση που τους επέβαλε ποινές από ολιγοήμερη έως ολιγόμηνη αργία.

Μηνυτήρια αναφορά για συκοφαντική δυσφήμηση δια του τύπου κατέθεσε στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε βάρος των εφημερίδων "Αυριανή" και "Αυριανή Μακεδονίας-Θράκης" ο πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ ζητάει να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες σε βάρος των υπευθύνων των δύο εφημερίδων για πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα της 23ης Οκτωβρίου τα οποία αναφέρονταν σε επερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή για το θέμα του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα θετικές χαρακτήρισαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης και της Πολωνίας, κ. Μπουζακ τις συνομιλίες που είχαν χθες, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Σημίτη στη Βαρσοβία. Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο άνδρες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναφέρθηκαν κυρίως στην διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και σε ζητήματα που απασχολούν τις διμερείς σχέσεις.

Ποινική δίωξη για κλοπή και λαθρεμπορία άσκησε χθες ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης σε βάρος δύο νεαρών Σέρβων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα κλοπής πολυτελών αυτοκινήτων από τη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για τον 30χρονο Ράντοβαν Μάντιτς και τον συμπατριώτη του Αλεξάντερ Γκουλουμποβιτς, 29 ετών, κατοικους Βελιγραδίου, ενώ οι αστυνομικοί αναζητούν τον συνεργάτη τους, Ζέλικο Παβίσεβιτς και ένα ακόμη άτομο σερβικής καταγωγής που διέφυγαν τη σύλληψη. Σύμφωνα με την αστυνομία οι τέσσερις Σέρβοι έκλεψαν πριν από μια εβδομάδα δύο ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα "Μερσέντες" και ένα "Ρενό" από κατοίκους της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να τα μεταφέρουν στην πρώην Γιουγκοσλαβία και να τα πουλήσουν.

Αρχίζει σήμερα τις εργασίες του το νέο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στο Δυρράχιο της Αλβανίας, μετά τη λειτουργία του υποκαταστήματος των Τιράνων. Το υποκατάστημα στεγάζεται σε κτίριο που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της πόλης, είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο μηχανογραφικό σύστημα, στελεχωμένο με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και θα διεξάγει όλες τις τραπεζικές εργασίες. Στόχος και επιδίωξη του νέου υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας είναι η προσέλκυση των επιχειρήσεων - αλβανικών και ξένων - που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Aνοδο της τάξης του 52,45% παρουσιάζει σε σχέση με τις αρχές του έτους ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, ενθαρρυμένος από τη μείωση των επιτοκίων, τη σημαντική κάμψη των αντιστάσεων του πληθωρισμού και την επιτυχή διάθεση του τρίτου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ. Πάντως, παρά την εντυπωσιακή άνοδό του, ο γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 20,16%, σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, που καταγράφηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Παντελί Μάικο, ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψή του στην Ιταλία χθες, το πρώτο ταξίδι που πραγματοποιεί στο εξωτερικό από τη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού της χώρας. Όπως ανακοίνωσε το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, τον κ.Μάικο συνοδεύει αποστολή πέντε υπουργών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Αμυνας και του υπουργού Εμπορικής και Οικονομικής Συνεργασίας. Μετά την Ιταλία, ο κ.Μάικο, θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

Δριμεία φραστική επίθεση κατά του κυβερνητικού συνασπισμού στην Αλβανία, εξαπέλυσε χθες -κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε - ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα. Αναφερόμενος στο σχέδιο Συντάγματος, το οποίο θα εγκριθεί ή όχι από το δημοψήφισμα στις 22 Νοεμβρίου, ο κ. Μπερίσα το χαρακτήρισε αντεθνικό, επισημαίνοντας ότι "κανένα άρθρό του δεν υπερασπίζει την αλβανική εθνικότητα, αντίθετα δικαιολογεί την αλλοίωση και την καταστροφή της αλβανικής εθνικότητας".

Αριστες είναι οι συνθήκες στη Βουλγαρία για την ανάπτυξη των ξένων επενδύσεων. Αυτό τόνισε ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Σόφια με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και δήλωσε ότι προς το παρόν δεν σκοπεύει να λάβει μέρος στις ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα. Ωστόσο, όπως είπε, θα μπορούσε να συμμετέχει σε σχέδιο δημιουργίας επενδυτικού οργανισμού, καθώς και σε άλλες πρωτοβουλίες, αρκεί να μην υπάρχει "σύγκρουση συμφερόντων". Ο Τζορτζ Σόρος βρίσκεται στη βουλγαρική πρωτεύουσα με την ευκαιρία της διάσκεψης με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Κέντρου Οικονομικής Ανάπτυξης.

Στο αρμόδιο δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Μπάνια Λούκα διεξήχθη χθες δίκη στην οποία εξετάστηκε η υπόθεση καταγγελίας που υπέβαλλε η Ισλαμική Κοινότητα της Βοσνίας σε βάρος της Σερβικής Δημοκρατίας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην καταγγελία αναφέρεται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ισλαμικής Κοινότητας στη Μπάνια Λούκα παραβιάζονται από το 1993, όταν κατεδαφίστηκαν τα τζαμί στην πόλη και ότι η παραβίαση συνεχίστηκε και μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Ντέιτον στο τέλος του 1995.

Υπό την προεδρία του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Τρακατέλλη, πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι, η 7η Συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ρουμανίας. Στη συνεδρίαση μετέχουν οι κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες της Ρουμανίας και του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ρουμάνος υπουργός για τα ευρωπαϊκά θέματα, Α. Αρλέα, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Υπουργών και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντικείμενο των εργασιών της Μικτής Επιτροπής, αποτελούν η εξέταση της προενταξιακής σχέσης ΕΕ - Ρουμανίας, η έκθεση προόδου της Επιτροπής σχετικά με την ενσωμάτωση και την εφαρμογή του Κοινοτικού κεκτημένου, η πρόοδος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εξέταση της ρουμανικής γεωργίας, υπό το πρίσμα της προσεχούς μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ανεξάρτητων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης της Γιουγκοσλαβίας (ANEM) προκάλεσε απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου του Βελιγραδίου να επιβάλλει πρόστιμο 1,2 εκατομμυρίων δηναρίων στην ανεξάρτητη ημερήσια εφημερίδα "Dnevni Telegraf" για τη δημοσίευση διακήρυξης ανεξάρτητης φοιτητικής οργάνωσης, που παρακινούσε τους Σέρβους να αντιταχθούν στο καθεστώς του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθούν σήμερα οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στα ανατολικά προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -1 μέχρι 16 βαθμούς, στα δυτικά από 3 μέχρι 20 και στην υπόλοιπη χώρα από 4 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 10 November 1998 - 9:05:09 UTC