Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:17 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 09/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Επαφές Σημίτη στη Βαρσοβία.
  • Ν. Αθανασάκης: Το Κυπριακό δεν είναι θέμα πυραύλων, αλλά πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
  • Ανακοινώσεις Δρυ για τη μείωση της φορολογίας των αυτοκινήτων.
  • Συνάντηση Παπαντωνίου με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.
  • Δόθηκε στη δημοσιότητα η εξεταστέα ύλη για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου.
  • Αντιδράσεις για το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
  • Την Τετάρτη στην Αθήνα ο Αλβανός πρωθυπουργός, Παντελή Μάικο.
  • Εκδηλώσεις στην Αίγινα στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου.
  • Συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς προτείνει ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος.
  • Δηλώσεις Αθανασάκη και Σπηλιωτόπουλου για τις ευρωεκλογές.
  • Στα 600 δισεκατομμύρια δραχμές το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
  • Αρχίζουν αύριο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην Κοινότητα.
  • Νέες τουρκικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ.
  • Αναμετρήσεις αύριο για το κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο.
  • Η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει το 2001 τα παγκόσμια πρωταθλήματα άρσης βαρών των εφήβων και νεανίδων.
  • Σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθούν αύριο οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Συμφωνία επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας υπέγραψαν το μεσημέρι ελληνική και πολωνική αντιπροσωπεία, μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών κ.κ. Σημίτη και Γκούζακ, στη Βαρσοβία. Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων την υλοποίηση κοινών έργων έρευνας, ανάπτυξης και σχεδιασμού, την ανταλλαγή επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων και την κοινή χρήση εγκαταστάσεων έρευνας και ανάπτυξης. Ο κ. Σημίτης έφτασε το πρωί στη Βαρσοβία συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Τύπου, την υφυπουργό Ανάπτυξης και τριάντα επιχειρηματίες. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τον πρωθυπουργό και του Πρόεδρο της Πολωνίας κυριάρχησαν οι διμερείς σχέσεις και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Ακολούθησαν επαφές του κ. Σημίτη με τους αρχηγούς των τεσσάρων κυριοτέρων κομμάτων της Πολωνίας, ενώ το βράδυ θα παρακαθήσει στο επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμή του ο πρωθυπουργός της χώρας.

Το Κυπριακό δεν είναι θέμα πυραύλων, αλλά πρόβλημα εισβολής και κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα, παρατήρησε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης, όταν ρωτήθηκε αν θα εγκατασταθούν ή όχι οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 στο νησί. Ο κ. Αθανασάκης παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, και πρόσθεσε ότι σύντομα πρόκειται να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Οσον αφορά στο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει και πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα αντιδράσει στην προσπάθεια παράκαμψης του βέτο.

Το σχέδιο νόμου για τη μείωση της φορολογίας στα ΙΧ αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες, τα φορτηγά και τα ταξί παρουσίασε το μεσημέρι ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς. Η μεσοσταθμική μείωση στις τιμές είναι 5,5% ενώ οι μειώσεις θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα η μείωση στα αυτοκίνητα μέχρι 900 κυβικά θα είναι 6%, από 901 μέχρι 1400 κυβικά 7%, από 1401 μέχρι 1600 κυβικά 6,22%, από 1601 μέχρι 1800 κυβικά 6,19%, από 1801 μέχρι 2000 6% και πάνω από 2001 κυβικά 4,9%. Ο κ. Δρυς ανακοίνωσε ακόμη την κατάργηση του ειδικού φόρου και του τέλους πινακίδων. Εξάλλου καθιερώνεται νέο ειδικό τέλος ταξινόμησης καθώς τα αυτοκίνητα θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την χρονιά κατασκευής τους: από το 1996 μέχρι σήμερα, από το 1992 μέχρι το 1995 και πριν από το 1992. Από τις κατηγορίες αυτές θα εξαρτάται η φορολόγηση των αυτοκινήτων.

Με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, συναντήθηκε το μεσημέρι το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρός της, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ζήτησε χορήγηση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανεργία, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα δύο εκατομμύρια δραχμές και μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Ο κ. Παπαντωνίου παρέπεμψε τα αιτήματα της ΓΣΕΕ στον προϋπολογισμό του 2000 και δήλωσε ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 1999 θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, ο υπουργός προέβλεψε πτώση του στο 2% στα μέσα του 1999. Οι απαντήσεις του κ. Παπαντωνίου δεν ικανοποίησαν τη ΓΣΕΕ που γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο προϋπολογισμός του 1999 θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή.

Την εξεταστέα ύλη για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, δεδομένου ότι φέτος για πρώτη φορά οι μαθητές θα εξεταστούν στην καινούρια ύλη του ενιαίου Λυκείου. Ο κ. Αρσένης έκανε σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στη διδακτέα και την εξεταστέα ύλη και τόνισε ότι η εξεταστέα ύλη θα είναι μικρότερη από την διδακτέα. "Τα παιδιά πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της προπαγάνδας που κινούνται από ιδιωτικά και πολιτικά συμφέροντα", είπε ο κ. Αρσένης και εκτίμησε ότι οι εξετάσεις θα γίνουν με άνεση και χωρίς άγχος. Σχετικά με τις αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών για τα προγράμματα σπουδών επιλογής, ο υπουργός Παιδείας τις απέδωσε σε αποπροσανατολισμό και κατέστησε σαφές ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν θα επιτρέψει ποτέ ο θεσμός αυτός να γίνει η αφορμή διαμαχών μέσα στα πανεπιστήμια.

Απαράδεκτη και υποκριτική χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, την απόφαση του τουρκικού κράτους να καθαιρέσει τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής της θεολογικής σχολής της Χάλκης επικαλούμενη λόγους κακοδιαχείρισης και προπαγάνδας. Η απόφαση αυτή της τουρκικής διοίκησης προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, ενώ το Στέητ Ντηπάρτμεντ ζήτησε από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Τουρκία να προβεί σε διαβήματα προς την Άγκυρα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, χαρακτήρισε την απόφαση της τουρκικής διοίκησης ανελεύθερη και αντιδημοκρατική και πρόσθεσε ότι στρέφεται εναντίον της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του ανθρώπου. Για προσπάθεια φίμωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ μέρους της Τουρκίας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν συμμετέχει σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης πάνω στο ζήτημα. Η Πολιτική Άνοιξη ζήτησε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης με κάθε μέσο.

Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη και την Πέμπτη ο Αλβανός πρωθυπουργός, Παντελή Μάικο. Θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, καθώς και με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Ο υπουργός Πληροφόρησης της Αλβανίας επισήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η αντιπροσωπεία που θα συνοδεύσει τον κ.Μάικο εκτιμά ως ιδιαίτερης σημασίας τις συνομιλίες που θα έχει με τους εκπροσώπους των συνδέσμων των Αλβανών μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στην Αίγινα οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου. Πλήθος πιστών παρακολούθησε την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Νεκταρίου.

Με τη συγκρότηση του συνασπισμού των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, επισήμανε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Π. Παρασκευόπουλος, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με αφορμή τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ για τις σχέσεις του με τα κόμματα της Αριστεράς και τις απόψεις περί συμμαχικών κυβερνήσεων, ο Π. Παρασκευόπουλος πρότεινε ως διέξοδο το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς.

Την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές εξέφρασε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου και γενικός γραμματέας Τύπου Νίκος Αθανασάκης. Στο θέμα των ευρωεκλογών αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος σημείωσε ότι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής του κ. Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία ή συνεργασίας στις ευρωεκλογές.

Mε ανανεωμένο στόλο, περισσότερα δρομολόγια και "επιθετικά" τιμολογιακά σχήματα, φιλοδοξεί να οδεύσει προς την τρίτη χιλιετία η Ολυμπιακή Αεροπορία εγκαινιάζοντας επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 δισεκατομμυρίων δραχμών για το διάστημα 1999-2002. Η νέα πορεία της εταιρίας παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 14ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού "PHILOXENIA", από τον πρόεδρο της, Θεόδωρο Τσακιρίδη και το γενικό διευθυντή marketing, κ. Κάτσικα. Σχεδιάζοντας τις μελλοντικές της κινήσεις, η Ολυμπιακή δίνει έμφαση στην αναβάθμιση της ατμόσφαιρας στα αεροδρόμια και των σχέσεων της εταιρείας με τους επιβάτες αλλά και στην αναβάθμιση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.

Με την πλήρη συμφωνία της Γαλλίας αποφασίστηκε στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου θα αρχίσουν αύριο, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Αν Γκαζεάν Σεκρέ. Η κ.Σεκρέ απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσο είναι θέση αρχής, ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν προηγουμένως δεν επιτευχθεί η επανένωση του νησιού, υπενθύμισε τη θέση της διεθνούς κοινότητας σημειώνοντας ότι η Κοινότητα επιθυμεί η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου να αποβεί προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού πληθυσμού.

Νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ άρχισε η Τουρκία κατά των Κούρδων. Εικοσιπέντε χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες με αεροπορική κάλυψη και υποστήριξη τεθωρακισμένων καταδιώκουν τριακόσιους αντάρτες του ΡΚΚ.

Θα ''χορτάσουν'' ποδόσφαιρο μεσοβδόμαδα οι φίλαθλοι του αθλήματος, καθώς από αύριο αρχίζουν οι αναμετρήσεις για το κύπελλο Ελλάδας. Εξήντα ομάδες από την Α', Β' και Γ' εθνική κατηγορία θα ριχτούν στη μάχη του πρώτου γύρου της διοργάνωσης και ως στόχο έχουν την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ολοι οι αγώνες είναι νοκ - άουτ.

Η Θεσσαλονίκη θα είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει το 2001 τα παγκόσμια πρωταθλήματα άρσης βαρών των εφήβων και των νεανίδων. Αυτό αποφάσισε ομόφωνα στη Φινλανδία η εκτελεστική επιτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας της άρσης βαρών.

Σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθούν αύριο οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα ανατολικά προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -1 μέχρι 16 βαθμούς, στα δυτικά από 3 μέχρι 20 και στην υπόλοιπη χώρα από 4 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 9 November 1998 - 17:05:14 UTC