Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 09/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Έχασε τη μάχη με το θάνατο η Αμαλία Γκινάκη, τραγικό θύμα των γεγονότων της οδού Νιόβης με τον κακοποιό Σορίν Ματέι.
  • Δ. Ρέππας: Η κυβέρνηση επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια στην υπόθεση Ματέι.
  • Την εγκατάσταση στη χώρα μας αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος μικρού και μεγάλου βεληνεκούς αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ.
  • Κ. Σημίτης: Σε περίπτωση επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο το ΝΑΤΟ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ελληνικές εγκαταστάσεις όμως δεν θα έχει καμία άλλη διευκόλυνση από τη χώρα μας.
  • Να αποφύγουν να επισκεφτούν τη Γιουγκοσλαβία κάλεσε τους Έλληνες πολίτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.
  • Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στη βορειοατλαντική συμμαχία για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου - Ξένοι διπλωμάτες εγκαταλείπουν το Βελιγράδι - Υπέρ της εξεύρεσης διπλωματικής λύσης ο Μπόρις Γιέλτσιν.
  • Τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Αττάλεια της Τουρκίας η δεύτερη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
  • Πτώση 3,14% στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον επόμενο μήνα προέβλεψε ο υπουργός Τύπου.
  • Έκτακτα μέτρα της τροχαίας για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων.
  • Ψήφισμα για την επίλυση όλων των ζητημάτων που παραμένουν άλυτα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, ετοιμάζουν τα Ηνωμένα Έθνη.
  • Δεν κατάφερε τελικά να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι, στην Ιταλία.
  • Διέψευσε τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα έδινε προθεσμία 45 ημερών στη Συρία, ο Τούρκος πρωθυπουργός.
  • Προτάσεις για έρευνες κατά του Μεσούτ Γιλμάζ και της Τανσού Τσιλλέρ ενέκρινε η τουρκική Βουλή.
  • Υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν και αύριο, κυρίως στη νότια Ελλάδα.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Τη μάχη με το θάνατο έχασε το μεσημέρι η Αμαλία Γκινάκη, τραγικό θύμα των γεγονότων της οδού Νιόβης με τον κακοποιό Σορίν Ματέι. Η 25χρονη άφησε την τελευταία της πνοή, καθώς η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά μετά από δύο περίπου εβδομάδες νοσηλείας στην εντατική μονάδα του Ερυθρού Σταυρού. Οι υπεύθυνοι της Εντατικής του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασαν τη θλίψη τους για το θάνατο της 25χρονης και ευχαρίστησαν τα μέσα ενημέρωσης για τον ανθρώπινο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν το θέμα. Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια της Αμαλίας Γκινάκη έστειλαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τη λύπη και την οδύνη της κυβέρνησης για το θάνατο της Αμαλίας Γκινάκη εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ερωτηθείς για την απόδοση ευθυνών ανέφερε ότι "θα είναι ασέβεια να προβούμε σε απόδοση ευθυνών εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες" και επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι "η κυβέρνηση επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια". Σε ερώτηση εάν θα υποβάλει παραίτηση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, ο κ. Ρέππας είπε ότι τόσο ο κ. Ρωμαίος όσο και ο κ. Παπαδογιαννάκης, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας, αλλά ο πρωθυπουργός δεν τις έκανε δεκτές.

Την εγκατάσταση στη χώρα μας αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος μικρού και μεγάλου βεληνεκούς το οποίο μπορεί να προασπίσει αποτελεσματικά την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας αποφάσισε στη συνεδρίασή του το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας. Συγκεκριμένα η Ελλάδα θα αγοράσει από τις ΗΠΑ πυραύλους ''πάτριοτ'' μεγάλου βεληνεκούς και από τη Γαλλία και τη Ρωσία πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο υπογράμμισε τις παρεμβάσεις της Αθήνας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ υπέρ της πολιτικής λύσης. Τόνισε ακόμη ότι σε περίπτωση επέμβασης στην περιοχή το ΝΑΤΟ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ελληνικές εγκαταστάσεις όμως δε θα έχει καμία άλλη διευκόλυνση από τη χώρα μας.

Να αποφύγουν να επισκεφτούν τη Γιουγκοσλαβία κάλεσε τους Έλληνες πολίτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να απομακρύνει τους Έλληνες από την περιοχή.

Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να εξετάζει το ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, εθνικιστής, Βόισλαβ Σέσελι προειδοποίησε τους ξένους πολίτες που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία να την εγκαταλείψουν αμέσως. Παράλληλα στο Βελιγράδι οι δημοτικές αρχές τοιχοκόλλησαν στις πολυκατοικίες της πόλης οδηγίες σχετικά με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβει ο πληθυσμός σε περίπτωση βομβαρδισμών. Πολλοί ξένοι διπλωμάτες εγκατέλειψαν το Βελιγράδι, ύστερα από σχετική οδηγία των πρεσβειών των χωρών τους. Εξάλλου, ο πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν κατέστησε σαφές σήμερα ότι η Ρωσία είναι αντίθετη στις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία επισημαίνοντας ότι μόνο πολιτικές διαπραγματεύσεις μπορούν να επιφέρουν επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας για την παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση και αγωνίας για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και Συρίας, πραγματοποιείται την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη στην Αττάλεια της Τουρκίας η δεύτερη Συνάντηση Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι η δεύτερη ύστερα από εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί στην Κρήτη με απόλυτη επιτυχία και με τη συμμετοχή για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες, όλων των ηγετών των βαλκανικών χωρών. Στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνόδου στην Αττάλεια θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογο του Μεσούτ Γιλμάζ, η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον από όλους.

Έντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν και σήμερα στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1772,09 μονάδες με πτώση κατά 3,14%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 37,669 δισεκατομμύρια δραχμές.

Για την αύξηση του πληθωρισμού ρωτήθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου επισήμανε ότι αναμένεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και πρόσθεσε: "Θα δαμάσουμε αυτό το φαινόμενο. Δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε μεμψιμοιρία". Εκτίμησε τέλος ότι "στο τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό της τάξης του 4,5%".

Έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων έχει προβλέψει η τροχαία όλης της χώρας, ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Συγκεκριμένα αυξημένη θα είναι η παρουσία της τροχαίας στις εξόδους των μεγάλων πόλεων αλλά και κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου. Στο μεταξύ, όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές της Κυριακής και στα εκλογικά κέντρα έχουν αναρτηθεί οι πίνακες με τα ονόματα των ψηφοφόρων. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν απαραίτητα μαζί τους το εκλογικό βιβλιάριο και την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης.

Ψήφισμα για την επίλυση όλων των ζητημάτων που παραμένουν άλυτα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, ετοιμάζουν τα Ηνωμένα Έθνη σε συνεργασία με τον ειδικό μεσολαβητή στην ελληνοσκοπιανή διένεξη Σάιρους Βανς. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Μ-EXPRES" των Σκοπίων ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος τόνισε ότι "παρόλο που δεν έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία, είναι προς το κοινό συμφέρον των δύο γειτόνων να βρουν στο άμεσο μέλλον μία κοινώς αποδεκτή λύση και έναν τρόπο για συνύπαρξη".

Δεν κατάφερε τελικά να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι, στην Ιταλία. Το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας ήταν 312 ψήφοι υπέρ της κυβέρνησης και 313 ψήφοι εναντίον. Στη συνέχεια ο Ρομάνο Πρόντι θα πρέπει να υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Λουίτζι Σκάλφαρο.

Διέψευσε τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα έδινε προθεσμία 45 ημερών στη Συρία, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ. Ο Γιλμάζ είπε ότι σε τέτοια σοβαρά θέματα δεν τίθεται προθεσμία, αλλά γίνεται μόνο εκείνο που πρέπει. "Εκείνο που πρέπει να γίνει, θα γίνει όταν πρέπει", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το τουρκικό κοινοβούλιο υπερψήφισε προτάσεις για διενέργεια έρευνας σε βάρος της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλλέρ και του Ισμέτ Αττίλα, υπουργού Οικονομικών, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον συνασπισμό του κόμματος του Ορθού Δρόμου με το κόμμα Ευημερίας των ισλαμιστών του Ερμπακάν. Η έρευνα αφορά καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας και ιδιαίτερα τη διάθεση διάφορων ποσών από τα μυστικά κονδύλια, που διαχειριζόταν η τότε πρωθυπουργός. Το κοινοβούλιο υπερψήφισε και άλλη πρόταση, που ζητούσε να αρχίσει έρευνα σε βάρος του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ και του υπουργού Βιομηχανίας Γιαλίμ Ερέζ, για παράτυπη παραχώρηση έκτασης, που ανήκε στο κράτος.

Υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν και αύριο, κυρίως στη νότια χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο κατά περιόδους θα εκδηλωθούν νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 32 και στα νησιά από 20 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, ενώ θα εκδηλωθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 9 October 1998 - 16:05:13 UTC