Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:42 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 18/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Τα νομοσχέδια για τις διαρθρωτικές αλλαγές στα ΕΛΤΑ, τον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών στην κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.
  • Την άρση της ασυλίας του Σαλί Μπερίσα αποφάσισε η ολομέλεια του Αλβανικού Κοινοβουλίου που συνεδρίασε το μεσημέρι.
  • Με υψηλού επιπέδου παρουσίες στα Τίρανα εκδηλώνεται το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία.
  • Τη δημιουργία αυτόνομου περιφερειακού χρηματιστηρίου στη Θεσσαλονίκη πρότεινε ο κοινοτικός επίτροπος Χρήστος Παπουτσής.
  • Κατάληψη στο νοσοκομείο "Γιώργος Γεννηματάς" που εφημέρευε πραγματοποίησαν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης.
  • Δύο κυκλώματα, ένα διακίνησης λαθρομεταναστών και ένα ναρκωτικών εξάρθρωσαν άνδρες της αστυνομικής διεύθυνσης Ορεστιάδας.
  • Τη δημιουργία δικτύου τηλεματικής-τηλεϊατρικής στις μονάδες υγείας του νομού Κοζάνης και την παροχή ιατρικής κάρτας, αποφάσισε το νομαρχιακό συμβούλιο.
  • Στις 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνεδρίαση του σερβικού κοινοβουλίου, με μοναδικό θέμα την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Στην απόρριψη της πρότασης του Γεβγκένι Πριμακόφ για την ανάληψη της θέσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης προέβη ο κεντρώος βουλετής Βλαντιμίρ Ρουζκόφ.
  • Στην Ουκρανία βρίσκεται από το πρωί η ελληνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών.
  • ΑΕΚ- Ολυμπιακός αύριο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ.
  • Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Τα νομοσχέδια για τις διαρθρωτικές αλλαγές στα ΕΛΤΑ, τον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης στη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, με τις αλλαγές στα ΕΛΤΑ θα επιχειρηθεί η οργάνωση της ταχυδρομικής αγοράς, ενώ στον ΟΣΕ και στις αστικές συγκοινωνίες ο εξορθολογισμός τους και η αύξηση της παραγωγικότητας. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 1998 θα ψηφιστούν στη Βουλή τα εν λόγω νομοσχέδια. Στην αρχή της συνεδρίασης έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις στην Αλβανία και τη διεθνή οικονομική κρίση. Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αν υπάρχει γραπτή πρόσκληση του Μεσούτ Γιλμάζ προς τον πρωθυπουργό για συνάντηση στη Διάσκεψη των ηγετών χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου στην Αττάλεια της Τουρκίας. Ο κ. Ρέππας είπε ότι υπάρχει μόνο η επίσημη πρόσκληση για συμμετοχή στις εργασίες της Διάσκεψης και σημείωσε πως είναι πιθανό να συναντηθεί ο κ. Σημίτης με τον Τούρκο ομόλογο του, στο περιθώριο της Διάσκεψης, όπως και με άλλους ηγέτες.

Την άρση της ασυλίας του Σαλί Μπερίσα αποφάσισε η ολομέλεια του Αλβανικού Κοινοβουλίου, με 103 ψήφους υπέρ και πέντε άκυρα ψηφοδέλτια. Στην ψηφοφορία δεν μετείχαν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη σύλληψη του Σαλί Μπερίσα, ο οποίος κατηγορείται για υποκίνηση του πραξικοπήματος των προηγούμενων ημερών, ενώ η ποινή που προβλέπεται σε περίπτωση που καταδικαστεί, είναι ισόβια κάθειρξη. Το πρωί ο Σαλί Μπερίσα απηύθυνε έκκληση για παναλβανικό συλλαλητήριο στα Τίρανα, στην οποία ανταποκρίθηκαν περίπου 3000 άτομα. Ο αριθμός αυτός είναι πιθανόν ενδεικτικός για την ανταπόκριση που θα βρει στους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος το κάλεσμα του Μπερίσα για εξοπλισμούς με στόχο τη μέγιστη θυσία. Στα Τίρανα τα μέτρα ασφαλείας και οι περιπολίες του στρατού και της αστυνομίας έχουν αυξηθεί, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να χάσει τον έλεγχο η αστυνομία.

Με υψηλού επιπέδου παρουσίες στα Τίρανα εκδηλώνεται το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία. Αύριο φθάνουν στην αλβανική πρωτεύουσα ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ως προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκαγκ Σιούσελ, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι, ως προεδρεύων της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης. Θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι και τον πρωθυπουργό Φατός Νάνο, από τους οποίους θα ενημερωθούν για τα επεισόδια, που σημειώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας και θα συνεκτιμήσουν την κατάσταση, που διαμορφώνεται.

Τη δημιουργία αυτόνομου περιφερειακού χρηματιστηρίου στη Θεσσαλονίκη που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας των Βαλκανικών χωρών πρότεινε ο κοινοτικός επίτροπος Χρήστος Παπουτσής μιλώντας σε συνέδριο στην Αθήνα. Ο κ. Παπουτσής υπογράμμισε την ανάγκη εξάπλωσης της χρηματιστηριακής αποταμίευσης σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση την απέδωσε στην αστάθεια που επικρατεί στη Ρωσία, στη νοτιοανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Κατάληψη στο νοσοκομείο "Γιώργος Γεννηματάς" που εφημέρευε πραγματοποίησαν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή στο μισό των κονδυλίων για τις εφημερίες. Κατά την κατάληψη δημιουργήθηκε ένταση καθώς πολλοί ασθενείς με ελαφρά περιστατικά επιχείρησαν να μπουν στο νοσοκομείο όμως συνάντησαν την αντίσταση των νοσοκομειακών γιατρών που επέτρεπαν την είσοδο μόνο στα υπερεπείγοντα περιστατικά. Το μεσημέρι οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν την αναστολή της κατάληψης του νοσοκομείου "Γιώργος Γεννηματάς" αλλά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καταλάβουν το βράδυ άλλο διανυκτερεύον νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Δύο κυκλώματα, ένα διακίνησης λαθρομεταναστών και ένα ναρκωτικών, που δρούσαν στην περιοχή της ελληνικής μεθορίου, εξάρθρωσαν άνδρες της αστυνομικής διεύθυνσης Ορεστιάδας. Συγκεκριμένα, αστυνομικοί του τμήματος ασφάλειας Διδυμοτείχου, με τη βοήθεια ανδρών του μεταβατικού αποσπάσματος Ορεστιάδας, συνέλαβαν στο 17ο χλμ. της εθνικής οδού Διδυμοτείχου- Αλεξανδρούπολης, τον υπήκοο Βουλγαρίας, οδηγό φορτηγού Jelezaro Mantcho ο οποίος επιχείρησε να μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη από τον Έβρο 42 λαθρομετανάστες, που είχαν μπει παράνομα στη χώρα από την Τουρκία. Εξάλλου, αστυνομικοί του τμήματος δίωξης ναρκωτικών Ορεστιάδας, μετά από πολυήμερη παρακολούθηση, συνέλαβαν στην Αλεξανδρούπολη τρεις γεωργούς οι οποίοι επιχείρησαν από κοινού να διακινήσουν ένα κιλό και 545 γραμμάρια ηρωίνης τουρκικής προέλευσης.

Τη δημιουργία δικτύου τηλεματικής-τηλεϊατρικής στις μονάδες υγείας του νομού Κοζάνης και την παροχή ιατρικής κάρτας, αποφάσισε το νομαρχιακό συμβούλιο. Το δίκτυο τηλεματικής θα παρέχει ιατρική περίθαλψη σε ασθενείς που βρίσκονται μακριά από θεραπευτικά κέντρα και θα καθιστά δυνατή την ανταλλαγή πληροφοριών, όχι μόνο μεταξύ γιατρού-ασθενούς, αλλά και ανάμεσα στον ειδικό γιατρό και τον ειδικευόμενο, τον γενικό και τον ειδικό γιατρό και σε γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων. Η αμφίδρομη αυτή σχέση αποτελεί βάση της σύγχρονης τηλεϊατρικής, αφού επιτρέπει τη μεταβίβαση βασικών πληροφοριών κλινικής φύσεως, όπως είναι το ιστορικό του ασθενούς και η συμπτωματολογία.

Στις 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνεδρίαση του σερβικού κοινοβουλίου, με μοναδικό θέμα την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Η έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Σερβίας. Στο μεταξύ, εναντίον οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας, η οποία θα προβλέπει την παραμονή του Κοσσυφοπεδίου, εντός των Σερβικών συνόρων τάχθηκε ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου", σε διακήρυξή του που δημοσιεύθηκε στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, στην Πρίστινα. Στη διακήρυξη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι "κάθε συμφωνία που θα υπογραφεί υπό αυτούς τους όρους για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και για τον ΑΣΚ θα αποτελέσει την μεγαλύτερη εθνική προδοσία" δεδομένου, ότι ο αγώνας των Αλβανών στοχεύει στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Στην απόρριψη της πρότασης του Γεβγκένι Πριμακόφ για την ανάληψη της θέσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης προέβη ο κεντρώος βουλετής Βλαντιμίρ Ρουζκόφ. Παράλληλα δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας, ότι η αποδοχή του διορισμού του στη θέση του αντιπροέδρου θα ήταν παράτολμη. "Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη", είπε χαρακτηριστικά.

Στην Ουκρανία βρίσκεται από το πρωί η ελληνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών, προκειμένου να αντιμετωπίσει αύριο στις 5 το απόγευμα στην πόλη Τσερκάζι το αντίστοιχο εθνικό συγκρότημα για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος '99. Οι Έλληνες παίχτες θα προσπαθήσουν να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα και να βρεθούν αγκαλιά με τη δεύτερη θέση του ομίλου μας, που σημαίνει πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Ενα δυνατό παιχνίδι επιφυλάσσει στους φιλάθλους του μπάσκετ, το 7ο επαγγελματικό πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ που ανοίγει αύριο την αυλαία του. Η ΑΕΚ θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ στις 7 το απόγευμα, σε μια αναμέτρηση που αποτελεί ένα μικρό δείγμα του τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια της διοργάνωσης. Αύριο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ θα υποδεχτεί στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης το φιλόδοξο Ηράκλειο, ενώ ο Άρης θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τη νεοφώτιστη ομάδα του Μαρουσίου. Ο Ηρακλής θα υποδεχτεί στο Ιβανώφειο το Περιστέρι, ο Απόλλωνας θα αντιμετωπίσει στη Πάτρα τον Πανιώνιο, ενώ ο Παπάγου θα φιλοξενήσει το Σπόρτιγκ. Όλα τα παιχνίδια που θα διεξαχθούν αύριο θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα. Η πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στις 9 το βράδυ με τον αγώνα της νεοφώτιστης ομάδας Νηαρ Ηστ κόντρα στον περυσινό κάτοχο του τροπαίου Παναθηναϊκό.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αργότερα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από τη δυτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 19 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με παροδική βροχή τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου. Π. Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 18 September 1998 - 16:40:17 UTC