Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 18/09/1998 (MΠΕ)

"Φρένο" στην περαιτέρω διακεδίκηση επιδομάτων ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας προτείθεται να θέσει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των υφυπουργών Εργασίας και Οικονομικών. Σύμφωνα με τους δύο υφυπουργούς, η αναθεώρηση της πολιτικής των επιδομάτων θα πρέπει να προωθηθεί χωρίς "αναταράξεις" στη μισθολογική πολιτική.

"Ελλάδα και Τουρκία θα αποκτήσουν ειρήνη, μόνο όταν βρουν λύση στα προβλήματα τους, μέσω διεθνούς δικαστηρίου ή διαλόγου" δήλωσε από τη Μυτιλήνη, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, χαρακτηρίζοντας ως "ατυχείς" τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο.

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, για θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, των εμπόρων ναρκωτικών και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, υπέγραψαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος και ο διευθυντής του FBI Λούις Φρικ, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Αναρτήθηκαν στις νομαρχίες όλης της χώρας οι πίνακες των 7.058 επιτυχόντων στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για προσλήψεις εκπαιδευτικών. Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μεγαλύτερη επιτυχία σημείωσαν οι γυναίκες και οι υποψήφιοι, ηλικίας από 25 έως 30 ετών.

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όπου μετέχει και Έλληνας Ευρωδικαστής, θα κριθεί η τύχη της φέτας. Από το υπουργείο Γεωργίας ανακοινώθηκε ότι ο γενικός εισαγγελέας Ραπέργκολα, κατέθεσε πρόταση η οποία ανοίγει το δρόμο για την παρασκευή φέτας απ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, διατύπωσε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μετά από συνάντηση που είχε με ηγετικά στελέχη της ομογένειας. "Η συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Αλβανία, είναι συνεχής, ουσιαστική. Εμείς βοηθάμε τον αλβανικό λαό και το κάνουμε με μεγάλο σεβασμό και μεγάλη διακριτικότητα. Δεν θέλουμε να επεμβουμε στα εσωτερικά τους, δεν έχουμε απόψεις για το ποιος πρέπει να κυβερνήσει την Αλβανία, έχουμε ωστόσο, απόψεις για το πως πρέπει να κυβερνηθεί η Αλβανία, όπως έχουμε απόψεις για το θέμα αυτό και για όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες", υπογράμμισε ο κ. Πάγκαλος.

Θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη ο Μπερίσα για την οργάνωση του πραξικοπήματος της περασμένης Δευτέρας στα Τίρανα, είναι όμως άγνωστο πότε θα γίνει αυτό, καθώς πρώτα πρέπει να ηρεμήσουν τα πράγματα στην Αλβανία. H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας της αλβανικής Βουλής, αποφάσισε νωρίς χθες το απόγευμα να άρει τη βουλευτική ασυλία του Σαλί Μπερίσα. Έτσι, το θέμα αυτό τώρα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της αλβανικής Βουλής.

Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, εκδηλώνεται έντονη πίεση του διεθνούς παράγοντα, προκειμένου να "παγώσει" προσωρινά το θέμα της ποινικής δίωξης και κατ΄ επέκταση της σύλληψης του Σαλί Μπερίσα, ώστε να μη δοθεί το έναυσμα στους οπαδούς του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος να επιδοθούν ενδεχομένως σε νέες βιαιότητες.

Επερώτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατέθηκε στην ιταλική βουλή από το βουλευτή του κόμματος της αντιπολίτευσης Εθνική Συμμαχία, Ντομένικο Γκρανάτζιο. Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΐnsa, η επερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι ζητώντας του να διευκρινίσει εάν γνωρίζει ότι οι διαδηλωτές που παρουσιάστηκαν στα τηλεοπτικά δελτία να πρωταγωνιστούν στα επεισόδια με καλυμμένα πρόσωπα είναι στην πραγματικότητα μεταμφιεσμένοι Έλληνες στρατιώτες που πυροβόλησαν και σκότωσαν Αλβανούς πολίτες. Στην επερώτηση την οποία προσυπογράφουν οι βουλευτές Τζούλιο Κόντι και Νίκολα Καρλέσι, τίθεται στην ιταλική κυβέρνηση το ερώτημα αν γνωρίζει την παρουσία και την παρέμβαση των Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι υποστηρίζουν στρατιωτικά τον ελληνική καταγωγής πρωθυπουργό της Αλβανίας, Φάτος Νάνο.

Στο παρασκήνιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου και των συνεργατών του συνεχίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις, για την προώθηση των ελληνικών θέσεων, ενώ στο προσκήνιο επικρατεί επιφυλακτικότητα, καθώς οι Τούρκοι εμφανίζονται με αναβαθμισμένες και προωθημένες τις θέσεις τους, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν όσο το δυνατό περισσότερο την παρουσία των ξένων αξιωματούχων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η πορεία της οικονομίας, καθώς και οι επικείμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, ήταν τα κύρια σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα. "Νέα βάρη, φορολογικά και άλλα, ετοιμάζει για το 1999 η κυβέρνηση στα λαϊκά στρώματα, για να καλύψει την αύξηση του ακαθάριστου ελλείμματος, που οφείλεται στην αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής, αλλά και στα υπερκέρδη του μεγάλου χρηματιστηριακού και τραπεζικού κεφαλαίου", ανέφερε ο κ. Τσοβόλας.

Επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της Φιλανδίας, Μάτρι Αχτισάαρι και τα μέλη της αντιπροσωπείας της χώρας του, συνοδευόμενοι από τον υφυπουργό Άμυνας Δημήτρη Αποστολάκη. Η μετάβαση από την Αθήνα στην Κρήτη έγινε με δύο στρατιωτικά ελικόπτερα, μέσω Σαντορίνης, ενώ κατά μήκος της διαδρομής ο κ. Αποστολάκης παρουσίασε στον πρόεδρο της Φιλανδίας τα ελληνικά νησιά. Χθες ο κ. Αποστολάκης συνόδευσε τον πρόεδρο της Φιλανδίας κατά τις επισκέψεις στις Αρχαιότητες της Κνωσσού, στο Αρχαιλογικό Μουσείο Ηρακλείου και στο Δημαρχείο Ηρακλείου, όπου του απεδόθησαν τιμές από το Νομάρχη και Δήμαρχο Ηρακλείου.

Με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, συναντήθηκε ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Νίκος Μαδεμλής. Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, οι κ.κ.Σκανδαλίδης και Μαδεμλής τόνισαν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ καλό κλίμα, ενώ ο κ. Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι υπάρχει ενωτική διάθεση από όλα τα παιδιά και ότι ασφαλώς θα διασφαλιστεί η ενωτική πορεία της Οργάνωσης και στο μέλλον.

Στη Θεσσαλονίκη θα έλθει σήμερα ο υφυπουργός Εμπορίου και Τουρισμού της Βουλγαρίας, κ. Μιχαϊλόβσκι, για να μιλήσει σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης. Ο κ. Μιχαϊλοφσκι αναμένεται να αναφερθεί στην οικονομική, εμπορική και επενδυτική πολιτική τη Βουλγαρίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Τον υφυπουργό θα συνοδεύουν ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας, Ιλκο Σιβατσεφ, ο διευθυντής του εμπορικού τμήματος του Γενικού Προξενείου, Νικολάϊ Κοβαντζιεφ και ο υποπρόξενος στο Γενικό Προξενείο, Βικτορ Ροσνεφ.

Με παράπονα για την ανυπαρξία χώρων και την έλλειψη επαρκών κονδυλίων ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των 33ων "Δημητρίων" που ξεκινούν στις 21 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν ως τέλη Νοεμβρίου. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης, παρουσιάζοντας το φετινό πρόγραμμα κατηγόρησε τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που με τα έργα του ανέτρεψε τα δεδομένα και τους ρυθμούς της πόλης, και του απέδωσε ευθύνη για την ανυπαρξία χώρων. "Το θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών που κατεξοχήν σηματοδοτούσε τα "Δημήτρια" δεν είναι διαθέσιμο", είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι το αντικαθιστά η μονή Λαζαριστών που θα φιλοξενήσει πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε για μια ακόμη φορά την Τουρκία, να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και να προχωρήσει σε απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από την Κύπρο ώστε να προωθηθεί η αποστρατικοποίηση. Το σχετικό ψήφισμα της Ευρωβουλής συνοδεύει την έκθεση του Βρετανού ευρωβουλευτή McMillan Scott για την εξέλιξη των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης.

Με τις υφιστάμενες προτάσεις για αποστρατικοποίηση και μείωση των εξοπλισμών, απαντά η κυπριακή κυβέρνηση στις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για απενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και την ακύρωση του συμβολαίου για αγορά του αμυντικού συστήματος S- 300 και υπογραμμίζει ότι δε δέχεται υπαγόρευση των αμυντικών της σχεδιασμών από οποιονδήποτε.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, διέταξε τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας να "λάβουν σοβαρά μέτρα" για να εμποδίσουν τις ταραχές κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Σεργκέι Στέπασιν. Η αστυνομία έλαβε οδηγιες να εφαρμόσει σκληρά μέτρα κατά όσων προκαλέσουν αναταραχές έτσι ώστε να αποφευχθούν μαζικά επεισόδια και ενέργειες ,που θα απειλήσουν την ασφάλεια του κράτους, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν "κοινωνική έκρηξη", τόνισε ο κ.Στέπασιν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο.

Τριάντα τρία κιλά ηρωίνης ανακάλυψαν και κατέσχεσαν οι βουλγαρικές αρχές στο τελωνείο "Καπιτάν Αντρέεβο", στα σύνορα με την Τουρκία. Η ναρκωτική ουσία ήταν τοποθετημένη σε ειδική κρύπτη αυτοκινήτου που προσπάθησε να εισέλθει από την Τουρκία. Ο οδηγός του, Τούρκος πολίτης, κρατείται και ανακρίνεται από τις βουλγαρικές αρχές.

Τα θεμέλια για πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης έβαλε ο Πανιώνιος, ο οποίος κέρδισε στη Νέα Σμύρνη τη φιλανδική Κάχα με σκορ 2-0. Ο Πανιώνιος που είχε πολλές καλές ευκαιρίες προηγήθηκε στο 39ο λεπτό με τον Χέιλοκ, ενώ τα τέρματα διπλασίασε ο Ρόμπινς στο 53. Πλέον οι Νεοσμυρνιώτες θα πρέπει στον επαναληπτικό αγώνα που θα γίνει την 1η Οκτωβρίου στη Φινλανδία να διατηρήσουν το προβάδισμα των δύο τερμάτων για να περάσουν στην επόμενη φάση της Ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και θα βρέξει, ενώ είναι πιθανόν το απόγευμα να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 18 September 1998 - 5:40:57 UTC