Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 15/09/1998 (MΠΕ)

Έκρυθμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Αλβανία, μετά τις βίαιες ταραχές που ξέσπασαν στο κένρο των Τιράνων, με αφορμή τη δολοφονία του Αζέμ Χαϊντάρι, στενού συνεργάτη του Σαλί Μπερίσα. Κυβερνητικές δυνάμεις ανακατάλαβαν τα κτίρια του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, που είχαν υπό τον έλεγχο τους,οι διαδηλωτές. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Καστριοτ Ισλαμι διέψευσε αργά χθες το βράδυ την πληροφορία ότι επιδόθηκε τελεσίγραφο προς τον Σαλι Μπερίσα,να εγκταλείψει τη χώρα μέχρι σήμερα το πρωί, με την απειλή ότι σε αντίθετη περίπτωση,θα προχωρήσει στη σύλληψη του. Από χθες το απόγευμα,έχουν αυξηθεί οι περιπολίες στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ενώ εκατοντάδες Αλβανοί συνωστίζονται στο τελωνείο της Κακαβιάς, για να περάσουν στην Ελλάδα. Η Αθήνα παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Η κατάσταση στον αλβανικό Νότο είναι ιδιαίτερα τεταμένη. H κίνηση στην εθνική οδό Αργυροκάστρου - Κακαβιάς έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Στο Αργυρόκαστρο, μετά τις 12 χθες το μεσημέρι, αφού έγιναν γνωστά τα επεισόδια στα Τίρανα, έκλεισαν όλα τα εμπορικά καταστήματα, ενώ ο πληθυσμός λαμβάνει μέτρα άμυνας. Στο χωριό Λαζαράτι, γνωστό προπύργιο του Σαλί Μπερίσα, έχει στηθεί μπλόκο και έχει αποκλείσει την οδική επικοινωνία με την Κακαβιά. Στο ίδιο μπλόκο, σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι κακοποίησαν τον δημοσιογράφο, Αλέξανδρο Τσίπα, του BBC.

Την ανάγκη εκτόνωσης της κατάστασης στην Αλβανία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε: "Αυτό το οποίο κατακτήθηκε με ένα χρόνο δουλειάς, δηλαδή η καλύτερη λειτουργία της Πολιτείας στην Αλβανία, η περισσότερη ασφάλεια, η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών δεν πρέπει να χαθεί". Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι "η Αλβανία είναι μια χώρα που έχει καθυστερήσει πολύ και κάθε νέα αναμέτρηση είναι μια αναμέτρηση που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει".

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, απηύθυνε έκκληση στις αρχές και τους διαδηλωτές της Αλβανίας να δείξουν "τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση", έτσι ώστε να εμποδιστεί η αναρχία στη χώρα.

Στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα και αυτοκίνητα προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με στόχο την πτώση του πληθωρισμού στο 2,5% στο τέλος του 1999, στον ορίζοντα ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, ενώ την αισιοδοξία του, για την πορεία της οικονομίας εξέφρασε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρος Καρατζάς.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν και σήμερα όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας της απεργίας των γιατρών, που αντιδρούν στον τρόπο πληρωμής των εφημεριών. Έτσι, στα νοσοκομεία εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά.

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση που πραγματοποίησαν άγνωστοι στην πυλωτή πολυκατοικίας στο Λυκαβηττό, όπου βρίσκεται και η κατοικία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη. Οι δράστες έριξαν έξι βόμβες μολότοφ και από την πυρκαγιά που ακολούθησε προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αυτοκίνητα.

Αθωώθηκαν από το αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο Λαμίας, τα εννέα μέλη της Green Peace, που συνελήφθησαν από άντρες του λιμενικού σώματος γιατί παρεμπόδιζαν φορτηγίδα της εταιρίας ΛΑΡΚΟ στη Λάριμνα, να ποντίσει σκουριά της εταιρίας στον Ευβοϊκό Κόλπο.

Συνάντηση μίας ώρας είχε με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου της Φιλανδίας Γιόχαν Ολε Νόρμπακ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Πάπανδρέου. Τους δύο άνδρες απασχόλησαν διμερή θέματα, η διεύρυνση της Ε.Ε. και τα θεσμικά θέματα, ενώ συμφώνησαν στη διατήρηση του θεσμού του Επιτρόπου στην Κοινότητα. Οι κύριοι Παπανδρέου και Νόρμπακ τάχθηκαν ακόμα υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών της ΓΚΑΤΤ καθώς και στη προώθηση της πολυμερούς συμφωνίας επενδύσεων, στο πλαίσιο του ΟΑΣΑ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης είχε χθες συνάντηση με τον ομογενή πρέσβη των ΗΠΑ στο Λουξεμβούργο, Clay Constantinou, ο οποίος ασκεί και καθήκοντα συμβούλου του προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό. Ο κ. Constantinou πραγματοποιεί περιοδεία στην Κύπρο, την Τουρκία και την Ελλάδα, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για τη σύνταξη έκθεσης προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κρανιδιώτης υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να λάβει με σαφήνεια το μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη διχοτόμηση της Κύπρου, γιατί αυτό είναι αντίθετο προς το συμφέρον όλων.

"Οσο η Τουρκία θα επιμένει να προκαλεί με λόγια και έργα και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η ειρήνη στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την Ευρώπη θα κινδυνεύει καθημερινά". Αυτό τονίζει - μεταξύ άλλων - στο μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

Με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, και της Κύπρου πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, η τέταρτη άτυπη συνάντηση Υπουργών Περιβάλλοντος των υπό ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνάντηση αυτή που έγινε υπό την αιγίδα της αρμόδιας για το περιβάλλον Δανέζας Επιτρόπου της ΕΕ, Ritt Bjierregaard, προήδρευσε ο Αυστριακός Υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ συμμετείχε επίσης και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Ολλανδός Επίτροπος Hans van den Broek.

Αρχίζει σήμερα η μεταφορά για τη Ρωσία χρησιμοποιημένων καυσίμων από τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι. Στο πλαίσιο προγράμματος της Επιτροπής για τη χρήση της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, 240 δοχεία με καύσιμα θα επιστραφούν για επεξεργασία στη Ρωσία, που αποτελεί τον τόπο προέλευσης τους . Η επιστροφή στη Ρωσία χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων, έχει ρυθμιστεί από σχετική συμφωνία μεταξύ της Βουλγαρίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 15 μέχρι 30 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 15 September 1998 - 5:40:09 UTC