Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:11 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 14/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Επεκτείνονται τα επεισόδια στα Τίρανα - Τα στούντιο της κρατικής τηλεόρασης κατέλαβαν οι διαδηλωτές - Δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν στις συμπλοκές.
  • Την ανάγκη εκτόνωσης της κατάστασης στην Αλβανία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.
  • Δ. Ρέππας: οι δυνάμεις που φρουρούν τα σύνορα είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο.
  • Ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για κατάσταση στην Αλβανία.
  • Επαφές του Προέδρου της Φινλανδίας με τον Κωστή Στεφανόπουλο και τον Κώστα Σημίτη.
  • Αναμάσημα των γνωστών θέσεων της Άγκυρας, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τις δηλώσεις Τζεμ.
  • Μήνυμα Κακλαμάνη για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης.
  • Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου για τις προτάσεις Καραμανλή σχετικά με την οικονομία.
  • Συνάντηση αντιπροσωπείας του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου με τους προέδρους της Ν.Δ. και του ΔΗΚΚΙ.
  • Γ. Αρσένης: Η πολιτεία δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ταλέντων των μαθητών.
  • Τη λήψη ειδικών μέτρων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων καπνεργατών, ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αλέκος Αλαβάνος.
  • Ειδική τελετή για την επιστροφή στην εκκλησία της Κύπρου της εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.
  • Η πρόταση για συνομοσπονδία στην Κύπρο βρίσκει υποστηρικτές σε πολλές χώρες ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ.
  • Γ. Πριμακόφ: H κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί για την σταθεροποίηση της κατάστασης στη Ρωσία και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
  • Αλλαγή έδρας θα ζητήσει η ΕΠΟ για τον αγώνα Αλβανία - Ελλάδα.
  • Άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Σε πολλά σημεία των Τιράνων έχουν επεκταθεί τα επεισόδια που ξεκίνησαν το μεσημέρι όταν χιλιάδες οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος που συγκεντρώθηκαν στην αλβανική πρωτεύουσα για την κηδεία του δολοφονηθέντος βουλευτή, Αζέμ Χαϊντάρι, εξαπέλυσαν επίθεση με αυτόματα όπλα στο κτίριο όπου στεγάζεται η κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό γραφείο. Οι διαδηλωτές κατέλαβαν δύο τανκς, ένα από τα οποία εισήλθε στον κήπο του προεδρικού μεγάρου. Επίσης κατέλαβαν τα στούντιο της κρατικής τηλεόρασης. Ο Σαλί Μπερίσα κάλεσε τους οπαδούς του κόμματός του να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προβούν σε καταστροφές κυβερνητικών κτιρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φάτος Νάνο, ο οποίος απέρριψε το τελεσίγραφο του Σαλί Μπερίσα για παραίτηση, βρίσκεται εκτός Τιράνων για λόγους ασφαλείας. Το μεσημέρι, από την αστυνομική διεύθυνση των Τιράνων ανακοινώθηκε ότι δέκα άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά και άλλα δύο σοβαρά. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των ξένων διπλωματών για την άσκηση πιέσεων με σκοπό τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Αλβανία.

Την ανάγκη εκτόνωσης της κατάστασης στην Αλβανία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε: "Αυτό το οποίο κατακτήθηκε με ένα χρόνο δουλειάς, δηλαδή η καλύτερη λειτουργία της Πολιτείας στην Αλβανία, η περισσότερη ασφάλεια, η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών δεν πρέπει να χαθεί". Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι "η Αλβανία είναι μια χώρα που έχει καθυστερήσει πολύ και κάθε νέα αναμέτρηση είναι μια αναμέτρηση που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει". Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κατάσταση στην Αλβανία και βρίσκεται σε επικοινωνία με την κυβέρνησης της φιλικής χώρας μέσω της διπλωματικής οδού. Όπως είπε ο κ. Ρέππας, η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τις πράξεις βίας αλλά δεν θα πρέπει η δολοφονία ενός πολιτικού να γεννήσει μια νέα κρίση. Σε ερώτηση αν υπάρξει κύμα Αλβανών μεταναστών προς την Ελλάδα απάντησε πως δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις και ότι οι δυνάμεις που φρουρούν τα σύνορα είναι έτοιμες να αντιμετωπίζουν κάθε ενδεχόμενο.

Ανακοίνωση για την κατάσταση στην Αλβανία εξέδωσαν το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά από συνάντηση αντιπροσωπειών τους. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η χρήση βίας για πολιτικές επιδιώξεις είναι καταδικαστέα και σημειώνεται: "οι ηγέτες όλων των Αλβανικών πολιτικών κομμάτων πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη συμπεριφορά των οπαδών τους και οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας έχουν την υποχρέωση να βρουν μια ειρηνική λύση που να σέβεται τη δημοκρατία. Η διεθνής κοινότητα δεσμεύεται να υποστηρίξει οποιοδήποτε πακέτο μέτρων θα αποφέρει κάποιας μορφής λύση, ενώ όσοι δεν συνεργαστούν θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες".

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, συναντήθηκε το πρωί ο ομόλογός του της Φινλανδίας, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Στη συνέχεια ο Φινλανδός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο οποίος μετά το τέλος των συνομιλιών παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε τις θέσεις της χώρας μας στα εθνικά θέματα και υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ο Φινλανδός Πρόεδρος συμφώνησε με τις ελληνικές θέσεις. Με αφορμή με τις κρίσεις στη Ρωσία και το Κοσσυφοπέδιο ο πρωθυπουργός είπε ότι οι δύο ισχυροί πόλοι της γης αδυνατούν πλέον να συμβάλλουν καθοριστικά στην επίλυση μεγάλων διεθνών προβλημάτων όπως το Κυπριακό.

Αναμάσημα των γνωστών θέσεων της Άγκυρας, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για "σταυροφορία" κατά της Τουρκίας, μετά την πρόσφατη ιρανο-ελληνο-αρμενική συνάντηση. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών για τα σύνορα των χωρών.

"Όσο η Τουρκία θα επιμένει να προκαλεί με λόγια και έργα και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η ειρήνη στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την Ευρώπη θα κινδυνεύει καθημερινά". Αυτό τονίζει - μεταξύ άλλων - στο μήνυμά του για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Ταυτόχρονα, ο κ. Κακλαμάνης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τους κινδύνους που εγκυμονεί στη γύρω περιοχή, η αδυναμία της Διεθνούς Κοινότητας να επιβάλλει την αποκατάσταση του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, απέναντι στην αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της Άγκυρας.

Για τις προτάσεις για την οικονομία που παρουσίασε ο Κώστας Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου είπε: "Χαιρόμαστε γιατί η πολιτική του κ. Καραμανλή μετατοπίζεται από την κατηγορία για την οικονομική και νομισματική ενοποίηση στην αναγνώριση της ένταξης της χώρας μας ως εθνικού στόχου. Δηλώνει άγνοια και οδηγεί τη Ν. Δ. στο περιθώριο των εξελίξεων".

Με τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή και του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Παναγιώτη Αβραμόπουλο. Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους δύο αρχηγούς κομμάτων για τα προβλήματα, τις βασικές θέσεις, τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, αλλά και για τα μεγάλα θέματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Η πολιτεία δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ταλέντων των μαθητών, δήλωσε το πρωί ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, εγκαινιάζοντας το νέο κτίριο του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Παλλήνης. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 26 μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια. Οι μαθητές που εισάγονται με εξετάσεις ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα με εκείνο των υπολοίπων σχολείων, παρακολουθούν όμως και μαθήματα μουσικής.

Τη λήψη ειδικών μέτρων για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων καπνεργατών, οι οποίοι υποαπασχολούνται λόγω των επιβληθέντων περιορισμών στην καλλιέργεια καπνού, ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος. Αναλυτικότερα, στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρει ότι οι περιορισμοί που έχει επιβάλλει η Επιτροπή στην καλλιέργεια του καπνού, έχουν οδηγήσει στη μείωση της καλλιέργειας στη χώρα. Έτσι οι καπνεργάτες εργάζονται λιγότερες ημέρες το χρόνο και δεν είναι σε θέση να συμπληρώσουν τις απαραίτητες ημέρες ασφάλισης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Στην Αρχιεπισκοπή της Κύπρου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα ειδική τελετή για την επιστροφή στην εκκλησία της Κύπρου της εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, που είχε κλαπεί από τους Τούρκους από τον λεηλατημένο ναό του Αντιφωνητή στα κατεχόμενα. Η εικόνα είχε πωληθεί στο εξωτερικό και στη συνέχεια περιήλθε στην κατοχή Έλληνα συλλέκτη.

Η πρόταση για συνομοσπονδία στην Κύπρο βρίσκει υποστηρικτές σε πολλές χώρες ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ". Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η πρόταση στοχεύει να εξασφαλιστεί η ενότητα της Κύπρου. Σε ερώτηση ποια είναι η πολιτική στρατηγική, σχετικά με την πρόταση της συνομοσπονδίας, ο Τζεμ απάντησε ότι παρέχεται πλήρης υποστήριξη στην πρόταση του Ντενκτάς και τόνισε, ότι αν είναι επιθυμητή μία συμβιβαστική φόρμουλα για το Κυπριακό, θα πρέπει να προταθεί μία νέα προσέγγιση και ένα νέο πλαίσιο.

H κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί για την σταθεροποίηση της κατάστασης στη Ρωσία και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Γεβγένι Πριμακόφ στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν κοινωνικό νόημα. Σχολιάζοντας κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται περί "κόκκινης κυβέρνησης" έσπευσε να απαντήσει ότι δεν είναι υποστηρικτής αυτού του χρώματος και ότι πρόκειται για κυβέρνηση που υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα. Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2000 επιβεβαίωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Τα επεισόδια που σημειώνονται στα Τίρανα, επηρεάζουν και το ποδόσφαιρο. Η εθνική μας ομάδα των ανδρών καλείται στις 10 Οκτωβρίου να αντιμετωπίσει στα Τίρανα το αντίστοιχο συγκρότημα της Αλβανίας στο δεύτερό της παιχνίδι για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2000. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία όμως θα ζητήσει την αλλαγή της έδρας του αγώνα Αλβανία - Ελλάδα, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στα Τίρανα.

Άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 15 μέχρι 30 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 14 September 1998 - 16:40:16 UTC