Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:59 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 12/09/1998 (MΠΕ)

Συστάσεις προς τους υπουργούς της κυβέρνησης να αποφεύγουν δηλώσεις που διαστρεβλώνουν και δημιουργούν προβλήματα στην εικόνα της κυβέρνησης και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα, έκανε σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Για το θέμα αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, διέψευσε ότι ο πρωθυπουργός προέβη σε τέτοιες συστάσεις, αλλά όπως είπε, έκανε λόγο για τη διαχείριση που γίνεται από μηχανισμούς ενημέρωσης να επικαλύπτονται πρωτεύοντα θέματα από δευτερεύοντα.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στη λειτουργία του Νοσοκομείου Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης "Παπαγεωργίου", το οποίο επισκέφθηκε, επέρριψε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με πολύ μεγάλες προοπτικές και βεληνεκές για να εξυπηρετήσει ανάγκες στο βορειοελλαδικό χώρο και γενικότερα στο χώρο της Βαλκανικής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι το έργο αυτό παραμένει ανενεργό εδώ και δύο χρόνια λόγω κυβερνητικής αμέλειας και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Αύριο το πρωί ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επισκεφτεί την 63η Δ.Ε.Θ. και στις δύο μετά το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.

Με τον καθιερωμένο αγιασμό άρχισε χθες το νέο σχολικό έτος. Ενάμιση εκατομμύριο μαθητές δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων θα καθίσουν από τη Δευτέρα στα θρανία. Ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, δήλωσε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έχει βάθος χρόνου και δε μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια περίοδο, ενώ γνωστοποίησε ότι οι μαθητές του λυκείου θα ενημερωθούν λεπτομερώς την επόμενη εβδομάδα για το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Από την πλευρά τους οι καθηγητές εκτιμούν ότι τα λύκεια δεν είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις από τις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας, Pascal Milο, και Πληροφοριών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Alexander Vutsic, καθώς και oι υφυπουργοί Πολιτισμού της Βουλγαρίας, Svetlozar Zekov, και Παιδείας της Αλβανίας, Andrea Marto, μετέχουν, μεταξύ άλλων, με εισηγήσεις τους στις σημερινές ενότητες του συνεδρίου με θέμα "Η επίδραση των ιδεών του Ρήγα Βελεστινλή στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η ανάγκη της διαβαλκανικής συνεργασίας", που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο ξενοδοχείο Sun Beach στην Αγία Τριάδα. Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται από το πρωί με την ενότητα "Η εξάπλωση των ιδεών του Ρήγα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης" και πρώτο ομιλητή τον Pascal Milo, o οποίος αναπτύσσει το θέμα "Οι ιδέες του Ρήγα Βελεστινλή και η Βαλκανική πολιτική της Αλβανίας". Στην ίδια ενότητα μετέχει και ο Βούλγαρος υφυπουργός Πολιτισμού, Svetlozar Zekov, ενώ η καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας από την Κροατία, Vesna Cvjetkovic Kurelec, αναφέρεται στις " Ιδέες του Ρήγα Βελεστινλή και τον κροατικό διαφωτισμό, ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Γιώργος Αναστασιάδης, αναπτύσσει το θέμα "Το σύνταγμα του Ρήγα και η σημασία του", ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Αθήνα, γνωστός ελληνιστής και συγγραφέας Kiril Topalov, με θέμα "Ο Ρήγας Φεραίος και η Βουλγαρική λογοτεχνία του 19ου αιώνα". Ακόμη ο Ρουμάνος βαλκανιολόγος, καθηγητής Alexandru Firesku, μιλά για " Το πρότυπο του Ρήγα στη δημιουργία των πρώτων Ρουμάνων ποιητών και μεταφραστών.

Το πρωί της Δευτέρας θα δικαστούν τα εννέα μέλη της GREEN PEACE, που συνελήφθησαν από ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού, ενώ διμαρτύρονταν στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάριμνα. Αυτό αποφάσισε χθες βράδυ το τριμελές αυτόφωρο Λαμίας, το οποίο διέκοψε τη συνεδρίαση του, για να συνεχίσει το πρωί της Δευτέρας. Τα μέλη της GREEN PEACE αφέθηκαν ελέυθερα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Στη μη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων σχετικών με την πρόθεση ψήφου των εκλογέων 15 μέρες, πριν από την ημέρα διεξαγωγής των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την επαναληπτική ψηφοφορία, συμφώνησαν χθες το βράδυ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με τους εκπροσώπους της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και την ΚΕΔΚΕ.

Οι επιχειρήσεις Σούπερ Μάρκετ θα συνεχίσουν να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε μειωμένες τιμές, στο πλαίσιο της συμφωνίας του κλάδου με το υπουργείο Ανάπτυξης, για συγκράτηση των τιμών, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού.

Ολιγόλεπτη ανεπίσημη συνάντηση με τον Αλβανό Πρωθυπουργό, Φάτος Νάνο, είχε στη Λισαβώνα ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Παπανδρέου, με τον κ. Νάνο συζητήθηκε η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και υπήρξε αισιοδοξία για την επίλυση του προβλήματος.

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής απηύθυναν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών και βιοτεχνών της χώρας. Τη χαρακτήρισαν πολιτική διωγμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που αντιστοιχούν στο 99% του συνόλου των επιχειρήσεων στη χώρα, και είναι σε αδιέξοδο. Στοιχειοθετώντας την παραπάνω διαπίστωση, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων Ελλάδος, Γιώργος Κανελλόπουλος, υποστήριξε ότι η φορολογική επιβάρυνση έφτασε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο 250%. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απλήρωτες υποχρεώσεις από επιταγές και συναλλαγματικές το 1997 έσπασαν ρεκόρ όλων των εποχών, φτάνοντας τα 360 δισ. δρχ., ενώ το πρώτο εξάμηνο του 1998 άγγιξαν τα 170 δισ. Τα "λουκέτα" επιχειρήσεων, μαζί με τις αλλαγές δραστηριότητας, έφτασαν τις 80.000, και το 35% "χτυπάει" τις συνενώσεις των ΜΜΕ, αφού σε κάθε μία ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρία που ανοίγει, αντιστοιχούν 2,4 διαλύσεις.

Το "Δεκαήμερο Ελληνικού Κινηματογράφου" που συνδιοργανώνουν, για πέμπτη συνεχή χρονιά, ο Σύνδεσμος Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Μείζονος Θεσσαλονίκης, η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου της πόλης (Ε.Κ.Θ.) και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αρχίζει τη Δευτέρα και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα προβολών του Ε.Κ.Θ., με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ρωσίας, Γεβγκένι Πριμακόφ, προειδοποίησε τους βουλευτές ότι η χώρα αντιμετωπίζει κίνδυνο διάλυσης και παραδέχτηκε ότι δεν έχει ακόμη ετοιμάσει συγκεκριμένη λύση για την οικονομική κρίση. "Νομίζω ότι η κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στην ενότητα της Ρωσίας, γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο, γεγονός που δεν είναι ούτε θεωρητικό ούτε υποθετικό", τόνισε ο κ. Πριμακόφ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στη Δούμα. Παράλληλα, δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και ότι θα συνοδεύονται από ισχυρή βιομηχανική πολιτική και κρατική παρέμβαση και πρόσθεσε ότι υπάρχη ανάγκη δημιουργίας οικονομικής και τραπεζικής υποδομής.

Διεξάγονται σήμερα και αύριο (12 και 13 Σεπτεμβρίου) στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη οι γενικές εκλογές. Οι εκλογές αυτές, διεξάγονται στις δύο οντότητες του βοσνιακού κράτους, τη μουσουλμανική-κροατική ομοσπονδία και την Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία, για την εκλογή τόσο των ενιαίων θεσμικών οργάνων όσο και την εκλογή των εκτελεστικών οργάνων σε κάθε οντότητα χωριστά. Το εκλογικό σώμα ανέρχεται στα 2.700.000 ψηφοφόρους, εκ των οποίων 1.500.000 είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικoύς καταλόγους της μουσουλμανο-κροατικής ομοσπονδίας και 1.200.000 στην Σερβική Δημοκρατία. Οι εκλογές για τα ενιαία θεσμικά όργανα, αφορούν το τριμελές συλλογικό προεδρείο το οποίο είναι το ανώτατο όργανο της χώρας και την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι εξέτασαν στη Σόφια ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Βεσελίν Μετόντιεφ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Ιβάν Σιλιάσκι. Ο κ.Σιλιάσκι διαβεβαίωσε ότι η κυβερνητική στρατηγική για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα στη Βουλγαρία, έχει γίνει βάσει των οδηγιών και των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με πτώση 2,40% έκλεισε χθες στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2.157,21 μονάδες, ενώ ο συνολικός όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 36,6 δισ. δραχμές.

Ηλιοφάνεια και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 12 September 1998 - 7:05:08 UTC