Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:45 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 11/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Η πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.
  • Με τον καθιερωμένο αγιασμό άρχισε σήμερα το νέο σχολικό έτος.
  • Συνάντηση Στεφανόπουλου - Μεϊντάνι.
  • Δ. Ρέππας: Υπάρχουν προβλήματα υποδομής στην εκπαίδευση αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζονται και τα επιτεύγματα της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.
  • Κριτική Καραμανλή στην κυβέρνηση για το θέμα του νοσοκομείου ''Παπαγεωργίου''.
  • Α. Σαμαράς: Οι δημοτικές εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα και πρέπει να στείλουν μήνυμα ήττας στον πρωθυπουργό.
  • Άρχισε το Συνέδριο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το Ρήγα Φεραίο.
  • Την απογοήτευσή του για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος στο νέο πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον.
  • Tην αισιοδοξία του ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός Γεβγένι Πριμακόφ θα γίνει αποδεκτός από το κοινοβούλιο εξέφρασε ο πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν.
  • Συναυλία διοργανώνει αύριο το βράδυ ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down Βορείου Ελλάδος.
  • Αρχίζει αύριο στο κλειστό γυμναστήριο των Χανίων Κρήτης το διεθνές τουρνουά άρσης βαρών "Βενιζέλεια".
  • Ηλιοφάνεια και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε πρώτες χώρες στον τομέα των οικονομικών συναλλαγών με τις βαλκανικές χώρες, ενώ είναι ένας ισχυρότατος παράγοντας στις επενδύσεις ξένου κεφαλαίου στην περιοχή. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ασχολήθηκε με τη βαλκανική πολιτική. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, επισήμανε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις σχέσεις της Ελλάδας με τις βαλκανικές χώρες, σε οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Σχετικά με τις σχέσεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει η ένταση του παρελθόντος, ενώ για το θέμα της ονομασίας, είπε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές.

Με τον καθιερωμένο αγιασμό άρχισε σήμερα το νέο σχολικό έτος. Ενάμιση εκατομμύριο μαθητές δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων θα καθίσουν από τη Δευτέρα στα θρανία. Ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, δήλωσε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έχει βάθος χρόνου και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια περίοδο, ενώ γνωστοποίησε ότι οι μαθητές του λυκείου θα ενημερωθούν λεπτομερώς την επόμενη εβδομάδα για το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Από την πλευρά τους οι καθηγητές εκτιμούν ότι τα λύκεια δεν είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις από τις 29 Σεπτεμβρίου. Σχολεία επισκέφθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, ο οποίος απευθυνόμενος στους μαθητές τους κάλεσε σε μια κοινή προσπάθεια με την Εκκλησία, για την αλλαγή της κοινωνίας και την επίλυση των προβλημάτων της νεολαίας. Ερωτηθείς για το θέμα των προβλημάτων υποδομής στην εκπαίδευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναγνώρισε ότι τέτοια προβλήματα υπάρχουν, σημείωσε όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζονται και τα επιτεύγματα της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, είχε το μεσημέρι ο Αλβανός ομόλογός του, Ρετζέπ Μεϊντάνι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών. Ο κ. Μεϊντάνι θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Για κυβερνητική ανικανότητα και υστεροβουλία που καθυστερεί την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου ''Παπαγεωργίου'' κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε το νοσοκομείο. Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε και τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων της Θεσσαλονίκης στο Καλοχώρι Χαρακτήρισε τη μονάδα "ανάσα ζωής" για τη Θεσσαλονίκη και το Θερμαϊκό Κόλπο και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου. Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το Σέιχ Σου στην τοποθεσία "Άρτεμις" και ενημερώθηκε για την πορεία της αναδάσωσης. Σε δηλώσεις του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για εγκατάλειψη του δάσους και έκανε λόγο για αμέλεια, εγκατάλειψη και παντελή έλλειψη προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού.

Οι δημοτικές εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα και πρέπει να στείλουν μήνυμα ήττας στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τόνισε ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή την επίσκεψή του στην 63η Διεθνή Έκθεση. Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται και υποκρίνεται και αμφισβήτησε κατά πόσο η Ελλάδα θα καλύψει μέχρι το τέλος του 1998 τα κριτήρια σύγκλισης, εκτός του πληθωρισμού. Υπογράμμισε ότι είναι λάθος της Ν.Δ. που εξακολουθεί να περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της την πολιτική της "σκληρής δραχμής" και εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε "πάγωμα" των μισθών με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Με τα μηνύματα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης , Κώστα Καραμανλή και των υπουργών Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, και Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, άρχισαν το απόγευμα στην αίθουσα τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου με θέμα "Η επίδραση των ιδεών του Ρήγα Βελεστινλή στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η ανάγκη της διαβαλκανικής συνεργασίας σήμερα" , που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στους χαιρετισμούς υπογραμμίστηκε η επίδραση των ιδεών του Ρήγα για την ανάγκη της διαβαλκανικής συνεργασίας, ενώ ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις νέες διαστάσεις για την εκτίμηση του έργου του εθνομάρτυρα, υπό το φως των σημερινών δεδομένων.

Την απογοήτευσή του για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον στο νέο πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρο Φίλωνα, κατά την διάρκεια επίδοσης των διαπιστευτηρίων του. Ο Κλίντον υπογράμμισε το ενδιαφέρον του, προσωπικά και της κυβέρνησής του, για την επίλυση του προβλήματος και επεσήμανε τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και το ρόλο της χώρας στην σταθεροποίηση της περιοχής.

Tην αισιοδοξία του ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός Γεβγένι Πριμακόφ θα γίνει αποδεκτός από το κοινοβούλιο εξέφρασε ο πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο κ. Πριμακόφ μπορεί να βασισθεί πλήρως στην υποστήριξη του Κρεμλίνου και της Κάτω Βουλής, η οποία μάλιστα πρόκειται σήμερα να αποφασίσει για το διορισμό του στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια διαγγέλματος που απηύθυνε στο ρωσικό λαό, έκανε έκκληση να πέσουν οι τιμές να αποκατασταθεί το τραπεζικό σύστημα και να υπάρξουν εγγυήσεις για τις καταθέσεις των πολιτών.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το συγκρότημα "Ημισκούμπρια" συμμετέχει σε συναυλία που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down Βορείου Ελλάδος. Η συναυλία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Σύλλογο, θα πραγματοποιηθεί αύριο το βράδυ, στο Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ακόμη οι Dr. Dreez, Uneek, Soul Bro και ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Αρχίζει αύριο στο κλειστό γυμναστήριο των Χανίων το διεθνές τουρνουά άρσης βαρών "Βενιζέλεια" με τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από εφτά χώρες. Στους αγώνες, που θα αρχίσουν στις 2 το μεσημέρι, θα πάρουν μέρος αθλητές από το Ιράν, το Ισραήλ, την Κούβα, τη Γαλλία, τη Δανία και την Κολομβία, ενώ από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν οι εθνικές μας ομάδες των γυναικών, ελπίδων και εφήβων. Η εθνική μας ομάδα των ανδρών δε θα λάβει μέρος στη διοργάνωση, αφού συνεχίζει εντατικά την προετοιμασία της στο Λουτράκι.

Ηλιοφάνεια και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός όμως μετά το απόγευμα θα εκδηλωθούν νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει στα βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 16 μέχρι 31 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 11 September 1998 - 17:05:10 UTC