Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 09/09/1998 (MΠΕ)

Φθηνότερα θα πωλούνται σύντομα αρκετά είδη τροφίμων, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης και οι βιομήχανοι τροφίμων συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις προσεχείς ημέρες διαπραγματεύσεις, με στόχο τη σύναψη συμφωνιών για χαμηλότερες τιμές. Κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κάλεσε τους εκπροσώπους του κλάδου, να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, προκειμένου η χώρα μας να επιτύχει το στόχο που έχει θέσει για την ισότιμη συμμετοχή της, στην ΟΝΕ.

"Δε συντρέχει κάνενας λόγος από τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο" δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, από την Κέρκυρα. "Είναι οι συνηθισμένες αντιδράσεις της Τουρκίας" πρόσθεσε, "που από καιρό σε καιρό θέλει να δείξει έμπρακτα τη δυναμική παρουσία της στο Αιγαίο αμφισβητώντας εναέριους χώρους μεταξύ έξι και δέκα μιλιών.Οι παραβιάσεις αυτές, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από την Πολεμική Αεροπορία".

"Ο κ. Γιλμάζ επανέλαβε τον εαυτό του, αυτό που έχουμε καταδικάσει επανειλημμένως. Αυτό όμως που έχει σημασία και διαφοροποιεί τις δηλώσεις είναι ότι τις έκανε στο Ισραήλ, βρισκόμενος στο Ισραήλ και προσπαθώντας να αξιοποιήσει μια νέα συνεργασία στρατιωτική που θα αναπτυχθεί των δύο χωρών, Τουρκίας - Ισραήλ, για να προωθήσει τα ιδιαίτερα θέματα της Τουρκίας και με έναν τρόπο βεβαίως απαράδεκτο". Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της κρατικής τηλεόρασης, σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ στο Ισραήλ.

Η Τουρκία δεν επιθυμεί να συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης, προκαλεί, επιτίθεται και συντηρεί την ένταση στην περιοχή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Αποχή από τις δημοτικές εκλογές αποφάσισαν οι κάτοικοι έξι κοινοτήτων της Χαλκιδικής, διαμαρτυρόμενοι για τις αναγκαστικές συνενώσεις που προβλέπει το σχέδιο "Καποδίστριας". Οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου, του Νέου Μαρμαρά, του Παλαιοχωρίου, της Πορταριάς της Βάβδου και της Μεταμόρφωσης, έχουν προγραμματίσει για σήμερα το βράδυ συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, με στόχο να διαδηλώσουν την πρόθεση τους να προχωρήσουν όλοι μαζί στην υλοποίηση της απόφασης τους.

Σταματάει το κυνήγι τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, οπότε θα υπάρξει οριστική απόφαση, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ, καθώς πιθανολογείται κίνδυνος μείωσης του πληθυσμού των θηραμάτων.

Την εκτίμηση ότι η κρίση στη Ρωσία δε θα έχει συνέπειες στην ελληνική οικονομία διατύπωσε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρος Καρατζάς, μετά από συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Ο κ. Καρατζάς προέβλεψε εξομάλυνση της κατάστασης στις παγκόσμιες χρηματαγορές, ενώ ερωτηθείς για τα επιτόκια επισήμανε ότι είναι νωρίς ακόμη να κάνουμε προβλέψεις.

Πρωτόκολλο τριμερούς συνεργασίας στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, υπέγραψαν στη Σόφια οι υπουργοί Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Μπογκομίλ Μπόνεφ της Ρουμανίας, Γκαβρίλ Ντεζέου, και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Ελλάδος, Γεώργιος Ρωμαίος. Το πρωτόκολλο προβλέπει συνεργασία των αστυνομικών αρχών της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών, της λαθρομετανάστευσης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Με τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με κεντρικό θέμα των συνομιλιών την προετοιμασία της συμμετοχής της χώρας μας στον εορτασμό του 2000. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση το υπουργείο Πολιτισμού με τη συνεργασία μίας επίλεκτης ομάδας εργασίας, έχει προετοιμάσει το σχέδιο του προγράμματος των εκδηλώσεων που θα συγκροτήσουν τον εορτασμό.

Την ανησυχία ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της HELEXPO- ΔΕΘ εξέφρασε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε χθες το απόγευμα τις εγκαταστάσεις της 63ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Η κ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της HELEXPO-ΔΕΘ, Αντώνη Κούρτη, και τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων, Κώστα Μαυράκη, με τον οποίο συζήτησε αναλυτικά για τη μελλοντική πορεία της Εκθεσης.

Με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Στο επίκεντρο της προσοχής των δύο ανδρών - όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου - βρέθηκε η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης και η προοπτική των αμερικανικών επενδύσεων και κοινών επενδύσεων Ελλάδας - Αμερικής στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Μπερνς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση των αμερικανικών εταιριών να επενδύουν στην Ελλάδα, ενώ όπως είπε ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τη συμμετοχή της χώρας του στην 63η ΔΕΘ.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεσούτ Γιλμάζ δεν τέθηκε το ενδεχόμενο υποστήριξης του Ισραήλ προς την Τουρκία σε περίπτωση εχθροπραξιών λόγω της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300. Αυτό δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, Σεμί Τζουρ, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Προεδρικό Επίτροπο Αποδήμων, Μανώλη Χριστοφίδη. "Από όσα γνωρίζουμε το θέμα δεν τέθηκε καθόλου", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζουρ, προσθέτοντας ότι "ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι δεν είμαστε αναμεμειγμένοι σε αυτό, δεν έχουμε ρωτηθεί επί του θέματος και αυτή είναι η θέση μας".

Τη σύσταση επενδυτικού ταμείου με τη συμμετοχή Ελλήνων και Κυπρίων επιχειρηματιών και στόχο την προώθηση επενδυτικών σχεδίων σε τρίτες χώρες με επίκεντρο τη Βαλκανική, κυρίως στον τομέα των υποδομών, προωθεί η κυπριακή πλευρά. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε την προηγούμενη χρονιά σε επαφές και στη σύναψη συνεργασιών με περιφερειακούς οικονομικούς φορείς και επιμελητήρια στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και στη Θεσσαλονίκη. Τα παραπάνω τόνισε ο εμπορικός σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, Ανδρέας Νικολάου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με την ευκαιρία της συμμετοχής της Κύπρου στην 63η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Στο νοσοκομείο εισήχθη ο 80χρονος πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, μετά από ατύχημα που είχε στην οικία του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου της ΠΓΔΜ, ο κ. Γκλιγκόροφ έπεσε από τις σκάλες, με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι του. Οι θεράποντες ιατροί του κ. Γκλιγκόροφ, δήλωσαν ότι η κατάσταση του προέδρου δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

"Εμείς οι Σοσιαλιστές είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε την εξουσία για να δημιουργήσουμε κράτος", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φατός Νάνο, ενώπιον βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναπτύσσοντας τη νέα φιλοσοφία του για την διακυβέρνηση της χώρας, λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Αλβανία. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, "να σκέφτονται και να δρουν με νέα νοοτροπία", ενώ επεσήμανε ότι "σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές πολιτικές αλλαγές", αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, όχι μόνο στα πρόσωπα της κυβέρνησης, αλλά και στον τρόπο διακυβέρνησης.

Η πρόταση του Αμερικανού απεσταλμένου στη Γιουγκοσλαβία, Κρίστοφερ Χιλ για προσωρινή συμφωνία με ρήτρα αναθεώρησης για την επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο "οδηγεί τους Αλβανούς προς συνθηκολόγηση", δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΑΣΚ, Αντέμ Ντεμάτσι. Ο κ. Ντεμάτσι σε συνέντευξη τύπου στην Πρίστινα είπε ότι οι Αλβανοί δεν είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα των διπλωματικών αποστολών των Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, Ρόμπερτ Γκέλμπραντ και Κρίστοφερ Χιλ, ενώ ευχαρίστησε τους γερουσιαστές Μπομπ Ντοουλ και Τζον Σάτακ, καθώς όπως υπογράμμισε ήταν οι μόνοι που ενημέρωσαν τους πολιτικούς εκπροσώπους των Αλβανών για την πραγματική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Δούμα απείλησε ότι θα παραπέμψει σε δίκη τον Ρώσο πρόεδρο, Μπορίς Γέλτσιν, σε περίπτωση που προσπαθήσει να επιβάλλει για τρίτη φορά την υποψηφιότητα του Βίκτορ Τσερνομίρντιν στο κοινοβούλιο. Η πρόεδρος της επιτροπής καταγγελιών της Δούμα, Ελένα Μιζουλίνα, δήλωσε ότι μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει την έναρξη διαδικασίας ανατροπής του αρχηγού του Κρεμλίνου και ότι η ψηφοφορία για την καταγγελία θα ξεκινήσει πριν τη διεξαγωγή της τρίτης ψηφοφορίας της Δούμα. Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα αποτρέψει οποιαδήποτε κίνηση του Ρώσου προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν, να διαλύσει το κοινοβούλιο και προέτρεψε το στρατό της χώρας να υπερασπιστεί τη βουλή.

Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα ηπειρωτικά, προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στο ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 μέχρι 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 18 μέχρι 29 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 9 September 1998 - 5:40:09 UTC