Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:14 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 08/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Δ. Ρέππας: Η Τουρκία δεν επιθυμεί να συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης, προκαλεί, επιτίθεται και συντηρεί την ένταση στην περιοχή.
  • Την εκτίμηση ότι η κρίση στη Ρωσία δε θα έχει συνέπειες στην ελληνική οικονομία διατύπωσε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρος Καρατζάς. - Γραπτή δήλωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την οικονομία. - Άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Για κατάχρηση σε βάρος του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.
  • Δ. Ρέππας: Το υπουργείο Μεταφορών έχει ξεκινήσει τη διαδικασία τοποθέτησης του καθηγητή Βασίλη Ράπανου στη θέση του προέδρου του ΟΤΕ.
  • Αμέσως μετά τη λήξη της 63ης Διεθνούς Έκθεσης θα ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος.
  • Κένεθ Μπριλ: Στόχος της Λευκωσίας και της Ουάσιγκτον είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
  • Επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου.
  • Τοπικές βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται την ερχόμενη Κυριακή στο κρατίδιο της Βαυαρίας.
  • Πρωτοβουλία της Δ.Ε.Θ. για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών της Κίνας.
  • Iδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η ελληνική πολιτιστική εκδήλωση στο πλαίσιο της ΕΧΡΟ '98 που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα.
  • Τα μεγαλύτερα ονόματα της Ελλάδας, όσον αφορά τους αγώνες ταχύτητας, θα πάρουν μέρος στο 32ο Ράλι ΔΕΘ.
  • Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα ηπειρωτικά, προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Η Τουρκία δεν επιθυμεί να συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης, προκαλεί, επιτίθεται και συντηρεί την ένταση στην περιοχή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Όσον αφορά στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 επανέλαβε ότι η προμήθεια και εγκατάστασή τους είναι δικαίωμα της Κυπριακής κυβέρνησης που έχει την υποχρέωση να υπερασπίσει τα συμφέροντά της.

Την εκτίμηση ότι η κρίση στη Ρωσία δε θα έχει συνέπειες στην ελληνική οικονομία διατύπωσε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρος Καρατζάς, μετά από συνάντηση που είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Ο κ. Καρατζάς προέβλεψε εξομάλυνση της κατάστασης στις παγκόσμιες χρηματαγορές, ενώ ερωτηθείς για τα επιτόκια επισήμανε ότι είναι νωρίς ακόμη να κάνουμε προβλέψεις. Στην ελληνική οικονομία αναφέρεται με γραπτή του δήλωση ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος σημειώνει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις καθυστερούν, ενώ οι δαπάνες αυξάνονται με αποτέλεσμα τον υψηλό πληθωρισμό. Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε και σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και έκλεισε τελικά στις 2180,35 μονάδες, με άνοδο της τάξης του 2,51%. Θετικές τάσεις εκδηλώνονται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στη Ρωσία, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του Προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μετά και τη δεύτερη απόρριψη του Βίκτορ Τσερνομίρντιν για την πρωθυπουργία, από τη Δούμα.

Για κατάχρηση σε βάρος του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την άφιξή της στη Θεσσαλονίκη. Η κ.Παπαρήγα το απόγευμα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της 63ης ΔΕΘ, ενώ το βράδυ θα έχει επαφές στη Βίλα Μπιάνκα με εκπροσώπους φορέων, εργατικών σωματείων και υποψήφιους δημοτικών και νομαρχιακών συνδυασμών του κόμματος. Αύριο θα επισκεφτεί τη ΔΕΗ στην οδό Αγίου Δημητρίου και τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣΘ. Το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου στο "Στάϊν" και στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη στο δημοτικό ραδιόφωνο FM 100. Tο απόγευμα θα περιοδεύσει στους δήμους Πολίχνης, Σταυρούπολης και Αμπελοκήπων και το βράδυ θα μιλήσει σε κομματική συγκέντρωση στον Εύοσμο.

Το υπουργείο Μεταφορών έχει ξεκινήσει τη διαδικασία τοποθέτησης του καθηγητή Βασίλη Ράπανου στη θέση του προέδρου του ΟΤΕ μετά την παραίτηση του καθηγητή Δημήτρη Παπούλια. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και για τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Παπούλια στην παραίτηση σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα ούτε πολιτικά συμπεράσματα. Για τον ΟΤΕ τόνισε ότι θα προχωρήσει και η τρίτη φάση μετοχοποίησής του για την οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι επιτυχημένη όπως και οι δύο προηγούμενες. Γενικότερα για τις διαρθρωτικές αλλαγές υπογράμμισε ότι αυτές προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, θα συνεχιστούν και περιλαμβάνουν αποκρατικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις και εξυγίανση οργανισμών του δημοσίου.

Αμέσως μετά τη λήξη της 63ης Διεθνούς Έκθεσης θα ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος ο οποίος θα διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα του νομάρχη. Σήμερα ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τον απολογισμό της διοίκησης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και σημείωσε πως χωρίς να διεκδικεί το αλάθητο, στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων, ''ύψωσε τη σημαία και τη φωνή του νομού''. Εξήρε επίσης το κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας στο νομαρχιακό συμβούλιο καθώς και τη συμβολή όλων των παρατάξεων που μετέχουν σ' αυτό.

Στόχος της Λευκωσίας και της Ουάσιγκτον είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αυτό τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μεγαλόνησο, Κένεθ Μπριλ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστα Θεμιστοκλέους. Ο κ.Μπριλ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν οποιαδήποτε ενέργεια βοηθάει το σκοπό αυτό. Επανέλαβε ότι "στόχος θα πρέπει να είναι να επαναφέρουμε τις δύο πλευρές σε απευθείας επαφές και να προσπαθήσουμε προς την επανέναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων".

Επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, μορφές διμερούς συνεργασίας, καθώς και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένης της πολύπλευρης συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τοπικές βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται την ερχόμενη Κυριακή στο κρατίδιο της Βαυαρίας - οι τελευταίες πριν από τις γενικές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου, με αντιπάλους τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και νυν καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ, και τον υποψήφιο του Σολιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ωστόσο η αναμέτρηση για την ανάδειξη Βουλής στο Μόναχο δεν θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις γερμανικές εκλογές, δεδομένου ότι την κυβέρνηση της Βαυαρίας ελέγχουν παραδοσιακά οι συντηρητικοί.

Ένα πλούσιο και πρωτόγνωρο θέαμα για εκείνους που δεν έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Κίνα παρουσιάζεται αύριο από Κινέζους καλλιτέχνες στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όπου φέτος η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι η τιμώμενη χώρα. Όπως είναι γνωστό η Κίνα έχει πληγεί από βιβλικές καταστροφές που προκάλεσε ο ποταμός Γιάνγκ Τσε σε πολλές επαρχίες του "βασιλείου του Κέντρου". Στην αχανή χώρα η οργή των υδάτων χτύπησε 220 εκατομμύρια ανθρώπους και όπως δήλωσε ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα, Yang Guangsheng, οκτώ εκατομμύρια Κινέζοι, στρατιώτες, εργάτες, αγρότες και γυναικόπαιδα δίνουν καθημερινά τη μάχη με τη θεομηνία. Η Helexpo-ΔΕΘ, που ευαισθητοποιήθηκε μπροστά στο δράμα του κινέζικου λαού, άνοιξε ένα λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος με τον αριθμό 223/470101 12, καταθέτοντας το συμβολικό ποσό των 500.000 για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών.

Iδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η ελληνική πολιτιστική εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της ΕΧΡΟ '98 που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα. Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στο πλαίσιο του "Πολιτιστικού Περίπλου", το αρματαγωγό "Χίος" κατέπλευσε στη Λισαβόνα μαζί με το θίασο του Κέντρου Δράματος του Παντείου πανεπιστημίου, προκειμένου να παρουσιάσει τον "Κύκλωπα" του Ευρυπίδη.

Τα μεγαλύτερα ονόματα της Ελλάδας, όσον αφορά τους αγώνες ταχύτητας, θα πάρουν μέρος στο 32ο Ράλι ΔΕΘ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου της HELEXPO, ο πρόεδρος του Αυτοκινητιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Παρτάλιος. Οι συμμετοχές έχουν φτάσει τις 55.

Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα ηπειρωτικά, προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στο ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 μέχρι 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 18 μέχρι 29 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Π. Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 8 September 1998 - 16:40:09 UTC