Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 01/08/1998 (MΠΕ)

Κορυφώνεται σήμερα η μαζική έξοδος των κατοίκων των μεγάλων πόλεων για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η τροχαία έχει πάρει έκτακτα μέτρα στους εθνικούς δρόμους για να διευκολύνει την ομαλή κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Στα λιμάνια η πληρότητα των πλοίων φτάνει το 100%. Μέχρι τώρα έχουν φύγει χιλιάδες άνθρωποι για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Συνωστισμός επικρατεί και στα αεροδρόμια της χώρας, όπου οι πτήσεις γίνονται με καθυστέρηση.

Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από χθες βράδυ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος κάνει τις διακοπές του στην Αντίπαρο. Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα, πρόκειται για ιδιωτική επίσκεψη, ενώ επεσήμανε ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει με τον Έλληνα ομόλογό του, Κώστα Σημίτη. Οι δύο άνδρες, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν διμερή θέματα. Ο κ.Ρέππας ανακοίνωσε επίσης ότι προς το τέλος του μήνα θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βίκτορ Κλίμα, ο οποίος θα μεταβεί στο Αγιον Όρος μαζί με τον πρωθυπουργό και θα έχουν συζητήσεις για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Πάντως, όπως διευκρίνισε ο κ. Ρέππας και η επίσκεψη του κ. Κλίμα θα είναι ιδιωτική.

Αήττητη τερμάτισε στον όμιλο της η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδισε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τη Σενεγάλη με σκορ 68 - 57 και προκρίθηκε πανηγυρικά στη β' φάση του 13ου Μουντομπάσκετ. Οι διεθνείς μας τερμάτισαν στην πρώτη θέση του Α' ομίλου και στην επόμενη φάση θα αντιμετωπίσουν την ομάδα του Πουέρτο Ρίκο. Αύριο οι 16 ομάδες που συμμετέχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα έχουν ρεπό, ενώ επιστρέφουν και πάλι στα γήπεδα της Αθήνας την Κυριακή, με τη β' φάση της διοργάνωσης και τους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις από 13 έως 16.

Νέο κρούσμα διαφθοράς στη Θεσσαλονίκη. Ο διοικητής του πολυδύναμου αστυνομικού τμήματος στην Πλατεία Δημοκρατίας και δύο υπαστυνόμοι θεωρούνται ύποπτοι ότι κάλυπταν υποθέσεις με γυναίκες που εργάζονταν σε οίκους ανοχής. Διετάχθη ένορκη διοικητική εξέταση, ενώ ξεκίνησε η διαδικασία για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί. Παράλληλα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν εμπλέκονται και άλλοι στην υπόθεση.

Με λεωφορεία μεταφέρονται στα σύνορα με τα Σκόπια οι επιβάτες του ΟΣΕ που έχουν προορισμό χώρες του εξωτερικού. Η γραμμή έχει κλείσει έξω από το Πολύκαστρο Κιλκίς μετά το χθεσινό εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας που μετέφερε καύσιμα προς τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια και πήρε φωτιά. Η έκταση της φωτιάς ήταν τεράστια, αφού καίγονταν ταυτόχρονα 12 βαγόνια που περιείχαν μεγάλες ποσότητες μαζούτ. Λίγο έξω από το Πολύκαστρο και κάτω από άγνωστη αιτία τα βαγόνια εκτροχιάστηκαν και αμέσως τυλίχθηκαν στις φλόγες. Το θετικό είναι ότι δεν υπήρξαν τραυματίες, καθώς και το γεγονός ότι το σημείο όπου συνέβη το ατύχημα είναι μακριά απο κατοικημένες περιοχές.

Τραγικό θάνατο βρήκαν χθες τέσσερα άτομα σε σπήλαιο - ορυχείο της Παλιάς Καβάλας, όπου -σύμφωνα με πληροφορίες- πήγαν για εξεύρεση χρυσού. Ο θάνατος τους, όπως έγινε γνωστό, οφείλεται στις αναθυμιάσεις που τους προκάλεσε ασφυξία. Οι τέσσερις φίλοι βρέθηκαν νεκροί ύστερα από κινητοποίηση των συγγενών τους που ανησύχησαν, καθώς και τη βοήθεια ανδρών της ΕΜΑΚ, που τους ανέσυραν από το σπήλαιο. Πρόκειται για τους Δημήτρη Βαριαμίδη, Γιώργο Βρύζα, Χαράλαμπο Ταχτσίδη και Δημήτρη Πετρίδη.

Ενοποίηση ταμείων, αντικίνητρα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ των ιερόδουλων και επέκταση και στους άνδρες της σύνταξης λόγω θανάτου των συζύγων τους, προβλέπει μεταξύ άλλων το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί εντός του Αυγούστου στη Βουλή. Ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δήλωσε ότι το φθινόπωρο θα ανοίξει ο διάλογος και για το μεγάλο ασφαλιστικό που θα προβλέπει τα όρια συνταξιοδότησης και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.

Οργισμένος ο Ραούφ Ντενκτάς μετά την ευνοϊκή για την ελληνοκύπρια, Τιτίνα Λοϊζίδου, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι εάν δεν ακυρωθεί η απόφαση δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, ενώ απείλησε να κλείσει τα σύνορα του ψευδοκράτους. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε για το θέμα ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν είναι "α λα καρτ", έχουν χαρακτήρα νομικά δεσμευτικό και οι χώρες που καταδικάζονται οφείλουν να τις εφαρμόζουν.

Η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 απασχόλησε χθες το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα και το ολυμπιακό λαχείο. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι τα έργα θα γίνουν όπως είχαν αποφασιστεί, δηλαδή το Κέντρο Ιστιοπλοϊας στον Αγιο Κοσμά, το Κωπηλατήριο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, το Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες και το Ιπποδρόμιο στο Μαρκόπουλο.

Με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλο, συναντήθηκε χθες ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χρήστος Παπουτσής και συζήτησαν θέματα συνεργασίας μεταξύ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η άγνωστη σε πολλούς αρχαία ελληνική ζωγραφική που κοσμούσε τις αιγυπτιακές μούμιες των ρωμαϊκών, τα πορτρέτα του Φαγιούμ, θα παρουσιαστούν σήμερα το βράδυ στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο έκθεσης που θα διαρκέσει όλο το μήνα.

Χρυσή επιτυχία για την Ελλάδα στο στίβο. Ο Περικλής Ιακωβάκης, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων που διεξάγεται στο Ανσί της Γαλλίας. Ο Έλληνας αθλητής τερμάτισε στην πρώτη θέση στα 400 μέτρα με εμπόδια με χρόνο 49.82 και χάρισε στη χώρα μας μια ακόμη μεγάλη διάκριση.

Άτυχος στάθηκε ο ΠΑΟΚ στην κλήρωση για το β' προκριματικού γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ η ΑΕΚ θα έχει ευκολότερο αντίπαλο. Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τη σκοτσέζικη Γκλάσκο Ρέϊτζερς, με το πρώτο παιχνίδι στη Γλασκόβη στις 11 Αυγούστου. Ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί στις 25 του μηνός στην Τούμπα. Η ΑΕΚ κληρώθηκε με την ουγγρική Φερεντσβάρος, όπου ο πρώτος αγώνας θα γίνει στη Βουδαπέστη στις 11 Αυγούστου και ο αγώνας ρεβάνς στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 25 του μήνα.

Μετά από ένα διάστημα απουσίας λόγω τραυματισμών, ο Κώστας Γκατσιούδης και ο Άγγελος Παυλακάκης επιστρέφουν σήμερα στην ενεργό δράση του στίβου. Οι δύο κορυφαίοι Έλληνες πρωταθλητές θα πάρουν μέρος στο διεθνές μίτινγκ "Τοφάλεια" που θα διεξαχθεί στην Πάτρα. Στη διοργάνωση θα συμμετέχει ακόμη η Κατερίνα Κόφφα, που δεν πήρε μέρος στο διεθνές Ολυμπιακό μίτινγκ της Θεσσαλονίκης, λόγω κάποιου τραυματισμού.

Ευθύνη στην τουρκική πλευρά επιρρίπτει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, για την αποτυχία των προσπαθειών για επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, όπως παράλληλα επιβεβαιώνει την εμπλοκή της χώρας τους στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης. Αυτό αναφέρει ο κ.Κλίντον στη διμηνιαία έκθεση του προς το Κογκρέσο

Εφτά Αλβανοί έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες πέντε ημέρες στην περιοχή Ζούνικ στο ανατολικό Κοσσυφοπέδιο, ανακοινώθηκε από το αλβανικό κέντρο πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου. Στο μεταξύ, θύμα ξυλοδαρμού από τη σερβική αστυνομία έπεσε Κοσοβάρος δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και χθες στη Σοφοκλέους, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε άνοδο 1,44% και διαμορφώθηκε στις 2.797,41 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 52,7 δισ. δραχμές.

Αίθριος καιρός προβλέπεται για σήμερα σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος καιρός προβλέπεται και για την Αθήνα και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 1 August 1998 - 7:40:07 UTC