Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:32 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 31/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το ''μικρό ασφαλιστικό'' νομοσχέδιο.
  • Εκτακτα μέτρα λαμβάνει η τροχαία στους εθνικούς δρόμους για τη μεγάλη έξοδο.
  • Την πεποίθηση ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα, στο οποίο μπορεί να συμπέσει η πολιτική της Ελλάδας με αυτήν των ΗΠΑ, εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.
  • Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.
  • Τέθηκαν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στο ’γιο Όρος, στην Κρανιά Ολύμπου και στη Δράμα
  • Ικανοποιημένη δηλώνει η Ουάσιγκτον από τις εξηγήσεις που έδωσε χθες ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
  • Την κατάργηση υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη φορολόγηση των αναδρομικών αυξήσεων των δικαστικών από το 1991-95 προβλέπει απόφαση διοικητικού πρωτοδικείου της Αθήνας.
  • Ρέππας: Δεν υπάρχει θέμα αναδρομικών των δικαστικών λειτουργών.
  • Επίσκεψη Κ. Γείτονα στην Κύπρο
  • Την έμμεση αντίθεσή της στη συνάντηση του νομάρχη Αδριανουπόλεως με τον νομάρχη Ροδόπης, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών.
  • Σώοι είναι οι έξι επιβάτες ταχύπλοου, οι οποίοι κινδύνευσαν ενώ ταξίδευαν νότια της Κασσάνδρας.
  • Τζαννετάκος: ''Ασφυκτιούν'' οι συχνότητες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
  • Να αποπεμφθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης απειλείται η Αγκυρα, καθώς αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση Λοϊζίδου.
  • Αισιόδοξος για τη λετουργία αντιπροσωπείας της Ευρωπαικής Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε ο Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής.
  • Εξαμελές κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ερευνά, με απόλυτη μυστικότητα την υπόθεση του θανάτου του 24χρονου επιλοχία Κώστα Καρέλη στη Χίο.
  • Συνεχίζονται οι ανακρίσεις για την υπόθεση του συνδικάτου του εγκλήματος.
  • Βγήκε σήμερα από το θεραπευτήριο "Υγεία" της Αθήνας ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
  • Απόδημοι Φλωρινιώτες από την Αυστραλία και τον Καναδά συναντώνται από αύριο στο πλαίσιο του δεκαημέρου αποδήμων που διοργανώνει για 15η χρονιά ο δήμος Φλώρινας.
  • Γκλιγκόροφ: Η εξέγερση του Ιλιντεν θεμέλιο για την ΠΓΔΜ.
  • Με τη Σενεγάλη αγωνίζεται σήμερα η εθνική ομάδα μπάσκετ.
  • Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας αύριο.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων, μηχανογράφηση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και μέτρα για την κινητή και ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών οργανισμών, προβλέπει το "μικρό ασφαλιστικό νομοσχέδιο", που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τις βασικές αρχές του "μικρού ασφαλιστικού νομοσχεδίου", με το οποίο επέρχονται αλλαγές στην οργάνωση και τη λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων. "Πρέπει να ρυθμιστούν κάποια ζητήματα και να διευκρινιστούν κάποιες λεπτομέρειες. Αυτό θα γίνει, αφού ο διάλογος θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη σύσταση ενιαίας υπηρεσίας ελέγχου των δαπανών και θα εξάγει την πληροφορική σε όλο το φάσμα της ασφάλισης. Επίσης μ' αυτό θα τεθούν περιορισμοί στην απασχόληση των συνταξιούχων, θα υπάρχει ισότητα στις συντάξεις θανάτου για άνδρες και γυναίκες και θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ οι ιερόδουλες. Βασικός στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι το "νοικοκύρεμα" των ασφαλιστικών οργανισμών και η καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των ασφαλισμένων. Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τις προτάσεις για τη χωροθέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και για το ολυμπιακό λαχείο, τα οποία και ανατέθησαν στην εταιρεία "Αθήνα 2004".

Εκτακτα μέτρα λαμβάνει η τροχαία στους εθνικούς δρόμους, καθώς από σήμερα ξεκινάει η μεγαλύτερη έξοδος των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων για τις διακοπές του καλοκαιριού. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλία προειδοποιεί ότι κανένας επιβάτης δεν πρέπει να προσέρχεται χωρίς εισιτήριο στα λιμάνια, καθώς αυτά έχουν στο σύνολό τους σχεδόν εξαντληθεί. Ανάλογη είναι η κατάσταση και για της πτήσεις της Ολυμπιακής. Η έντονη κίνηση προκαλεί καθυστερήσεις από 15 λεπτά έως δύο ώρες στις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Στο 100% φτάνει η πληρότητα των ξενοδοχείων στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας μέχρι το Δεκαπενταύγουστο.

Την πεποίθηση ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα, στο οποίο μπορεί να συμπέσει η πολιτική της Ελλάδας με αυτήν των ΗΠΑ, εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι στο ζήτημα αυτό "υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό, πεδίο συμπτώσεως που είναι οι αποφάσεις του ΟΗΕ", ενώ αναφερόμενος στην προθυμία του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του Στέητ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ στις αρχές Σεπτεμβρίου, υπογράμμισε ότι ο κ. Πάγκαλος έχει διατυπώσει πολλές προτάσεις, όπως αυτή για αποστρατικοποίηση. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητεί για θέματα που βρίσκονται εκτός των πλαισίων των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου για τη στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά. "Η άτακτη υποχώρηση του κ. Πάγκαλου και της κυβέρνησης μετά τους λεονταρισμούς των Αμερικανών, συνιστούν ακόμη ένα κραυγαλέο δείγμα ανεύθυνης και επικίνδυνης, για τα εθνικά μας συμφέροντα, κυβερνητικής λειτουργίας", υπογράμμισε ο κ. Τσοβόλας.

Ικανοποιημένη δηλώνει η Ουάσιγκτον από τις εξηγήσεις που έδωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, ενώ τη χαρακτήρισε παραγωγική και πρόσθεσε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεργαστούν εποικοδομητικά. Ο κ. Μπερνς συναντήθηκε και με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο. Η αμερικανική πρωτοβουλία αναμένεται να κινηθεί σε δύο επίπεδα, με πρώτο αυτό των S-300.

Τέθηκαν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στο ’γιο Όρος, στην Κρανιά Ολύμπου και στο βουνό Δίδυμοι στη Δράμα. Η φωτιά στον Όλυμπο αποτέφρωσε περισσότερα από 4. 000 στρέμματα δάσους και στη Δράμα 2.000 στρέμματα δασικής έκτασης και πουρνάρια. Υπό έλεγχο τέθηκαν και τα μέτωπα στη Φθιώτιδα, στην Περαχώρα Κορινθίας και τα Καλάβρυτα. Σε ύφεση είναι η φωτιά στον Ταΰγετο. Ο υπουργός γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στη θέση της στο θέμα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων της δασοπυρόσβεσης ενώ χαρακτήρισε ως χαμηλού επιπέδου πολιτική τις επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση.

Την κατάργηση υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη φορολόγηση των αναδρομικών αυξήσεων των δικαστικών από το 1991-95 προβλέπει απόφαση διοικητικού πρωτοδικείου της Αθήνας η οποία διεκδικεί επίσης το αφορολόγητο για το ειδικό επίδομα που καταβάλλεται για οργάνωση γραφείου και βιβλιοθήκης. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες προσφυγες στο δημόσιο γεγονός που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 60 δισεκατομμύρια δραχμές. Το υπουργείο οικονομικών θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Το ενδεχόμενο παροχής αναδρομικών στους δικαστικούς λειτουργούς συζητήθηκε σήμερα στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος και εξέφρασε την αρνητική θέση της κυβέρνησης ως προς το ενδεχόμενο αυτό. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι το θέμα συζητήθηκε με αφορμή την απόφαση Διοικητικού Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την οποία οι δικαστικοί λειτουργοί δικαιούνται αναδρομικών. Διευκρίνισε δε, ότι για την κυβέρνηση δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και αφού υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση εξέφρασε την άποψη ότι το σύνολο του δικαστικού κλάδου δεν συμφωνεί.

Θέματα που αφορούν άτομα με ειδικές ανάγκες και γενικά θέματα πρόνοιας συζήτησε ο ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Κώστας Γείτονας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, Ανδρέα Μουσιούττα. Ο κ. Γείτονας είπε ότι με τον κ. Μουσιούττα συζήτησε επίσης θέματα που αφορούν προγράμματα εξυπηρέτησης, στήριξης και επαγγελματικής αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες, θέματα που τυγχάνουν προτεραιότητας από την Ε.Ε. Από την πλευρά του ο κ. Μουσσιούτας τόνισε ότι κατά τη συνάντηση έγινε μία ανασκόπηση των αποτελεσμάτων της συνεργασίας, πρωτόκολλο της οποίας υπέγραψαν τα δύο υπουργεία το 1993.

Την έμμεση αντίθεσή της στη συνάντηση του νομάρχη Αδριανουπόλεως με τον νομάρχη Ροδόπης, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών θεωρεί ότι "για ανταλλαγές επισκέψεων αιρετών παραγόντων πρέπει να επιλέγεται προσεκτικά ο χρόνος της επίσκεψης και να προηγείται επαρκής προετοιμασία σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών". Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "ο νομάρχης Αδριανουπόλεως δεν είναι αιρετός άρχων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά διορισμένος ανώτερος υπάλληλος του τουρκικού κράτους και επισκέψεις Τούρκων ανωτέρων υπαλλήλων δεν προσθέτουν τίποτε στις επαφές μεταξύ παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε στην προσέγγιση μεταξύ των τοπικών κοινωνιών".

Σώοι είναι οι έξι επιβάτες ταχύπλοου, οι οποίοι κινδύνευσαν όταν ξέσπασε φωτιά στη μηχανή του σκάφους, ενώ έπλεε νότια της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Ιπτάμενο δελφίνι μετέφερε τέσσερα μέλη της οικογένειας Τάιου, δύο παιδιά, τη μητέρα και τη γιαγιά, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ οι άλλοι δύο επιβάτες παρέμειναν στο ταχύπλοο που ρυμουλκήθηκε από σκάφος του λιμενικού.

Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Ραδιοφωνία και το θέμα συχνοτήτων και αδειοδότησης, θέτει σε τηλεγράφημά του προς τον πρόεδρο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Παύλο Σούρλα, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ, Γιάννης Τζαννετάκος. Ο κ. Τζαννετάκος αφού συγχαίρει εκ μέρους της ΕΡΑ τον κ. Σούρλα για την εκλογή του στο νευραλγικό αξίωμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, επισημαίνει ότι "ελπίζουμε η ανάδειξή σας σε αυτό το αξίωμα να αποτελέσει την αφετηρία προς εξυγίανση του ραδιοφωνικού χώρου".

Συνεχίζονται οι ανακρίσεις για την υπόθεση του συνδικάτου του εγκλήματος, μετά τις αποκαλύψεις του μέλους της σπείρας, Βασίλη Ανδρεάδη. Ο κακοποιός κατονόμασε απόστρατους και εν ενεργεία αστυνομικούς, καθώς και έναν εισαγγελικό λειτουργό ως εμπλεκόμενους στις εγκληματικές ενέργειες της σπείρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αστυνομικοί της γενικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Βγήκε σήμερα από το θεραπευτήριο "Υγεία" της Αθήνας, ο τραγουδιστής της ρωμιοσύνης και του ’ξιον Εστί Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο οποίος είχε υποβληθεί σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Ο 76χρονος λαϊκός βάρδος βγήκε από το νοσοκομείο συνοδευόμενος από τα παιδιά του, Αννα και Γρηγόρη, αλλά δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Απόδημοι Φλωρινιώτες από την Αυστραλία και τον Καναδά συναντώνται από αύριο στο πλαίσιο του δεκαημέρου αποδήμων που διοργανώνει για 15η χρονιά ο δήμος Φλώρινας. Το δεκαήμερο αποδήμων εντάσσεται στις εκδηλώσεις "Καλοκαίρι ΄98" που περιλαμβάνουν λαϊκές βραδιές με συναυλίες και χορευτικά συγκροτήματα καθώς και έκθεση βιβλίων.

Την πεποίθηση ότι η εξέγερση του Ιλιντεν αποτελεί θεμέλιο για τη συνείδηση του λαού της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της επετείου της εξέγερσης. Αποσπάσματα της συνέντευξης του κ. Γκλιγκόροφ - που θα δημοσιευθεί αύριο - μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ τόνισε ότι "το να αμφισβητεί κανείς το "μακεδονικό έθνος" και τη "μακεδονική γλώσσα" είναι κάτι αντι - ιστορικό". Οπως είπε ο κ. Γκλιγκόροφ, "κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί η αναγνώριση αφορά μόνο το κράτος και όχι κάποια άλλα χαρακτηριστικά του, όπως η εθνικότητα".

Απαλλαγμένη πλέον από το άγχος της πρόκρισης στην επόμενη φάση του 13ου Μουντομπάσκετ και την κατάκτηση της πρώτης θέσης, η εθνική μας ομάδα δίνει απόψε το τρίτο και τελευταίο της παιχνίδι για τον Α' όμιλο. Οι διεθνείς μας, με ανεβασμένο το ηθικό -ιδιαίτερα μετά τη πολύτιμη νίκη που πέτυχαν χθες στο ΟΑΚΑ επί των Ιταλών με σκορ 64 - 56- θα αντιμετωπίσουν στις 10 το βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τη Σενεγάλη, την ευκολότερη θεωρητικά ομάδα του ομίλου.

Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπει για αύριο η ΕΜΥ. Στο Αιγαίο όμως θα πνέουν ισχυροί βοριάδες που θα κρατήσουν τη θερμοκρασία στα σημερινά επίπεδα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 31 July 1998 - 17:40:10 UTC