Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:51 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 21/07/1998 (MΠΕ)

Να επαναλάβει τα γεγονότα του '74 στην Κύπρο απείλησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος επισκέφτηκε προκλητικά τα κατεχόμενα με αφορμή την 24η επέτειο του Αττίλα. Προκλητικές δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, ενώ σε μια επίδειξη αδιαλλαξίας, στα κατεχόμενα βρίσκονται τουρκικά μαχητικά και πολεμικά σκάφη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι "κανένας εκβιασμός, καμία απειλή, καμία δυσκολία και καμιά πίεση δε θα μπορέσει να μας εξαναγκάσει να συνθηκολογήσουμε και να υποκύψουμε στον Αττίλα", ενώ πρόσθεσε ότι "η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της". Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο και στην Ελλάδα, συνέχιση της κοινής γραμμής Ελλάδας - Κύπρου και συσπείρωση όλου του Ελληνισμού για να μπορέσει να αντέξει στον αγώνα για τη δικαίωση και την προάσπιση των δικαίων του κυπριακού Ελληνισμού"

"Η παρουσία τόσων πολλών Τούρκων αξιωματούχων στην κατεχόμενη Κύπρο και η συγκέντρωση τέτοιων στρατιωτικών δυνάμεων, φανερώνουν μάλλον αδιαλλαξία και αδυναμία της Τουρκίας, την οποία προσπαθεί να καλύψει με πρωτοφανείς προκλήσεις", είπε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας την επίσκεψη των Τούρκων αξιωματούχων στα κατεχόμενα, με την οποία, όπως τόνισε, "δεν επιβεβαιώνεται απλώς ότι η Τουρκία κατέχει παράνομα ένα τμήμα του νησιού και επιχειρεί να επιβάλλει τη θέληση της με κάθε τρόπο, αλλά αποκαλύπτεται για μία ακόμη φορά ότι δεν έχει διάθεση να συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης και στις προσπάθειες για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα".

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η οποία μαίνεται από το μεσημέρι του Σαββάτου και έχει αφήσει πίσω της αποτεφρωμένα τουλάχιστον 10.000 στρέμματα πευκοδάσους. Σε ύφεση βρίσκονται και τα πύρινα μέτωπα στη Χίο, όπως και στο Αίγιο και την Πάτρα, όπου απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές και μέχρι στιγμής έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και δασικής έκτασης.

Την παρέμβαση της Ελλάδας, ώστε να ασκήσει την επιρροή της στο Βελιγράδι για την εκτόνωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο και την ειρηνική επίλυση της κρίσης ζήτησε χθες η αλβανική ηγεσία από τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο που βρίσκεται σε επίσκεψη στα Τίρανα. Ο κ. Πάγκαλος διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα αναλάβει πρωτοβουλία και τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να εκφραστεί η ενιαία πολιτική έκφραση του λαού του Κοσσυφοπεδίου. Στη συνάντησή που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του Πασκάλ Μίλο, ο κ. Πάγκαλος υπέβαλε πρόταση για την κατασκευή οδικού άξονα που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Τεργέστη, κατά μήκος των Δαλματικών ακτών. Όπως ανακοίνωσε, ήδη έχει ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, και εφόσον εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη όλων, θα επιδιωχθεί κοινοτική χρηματοδότηση.

Βέβαιος ότι από την 1/1/ του 2001 η Ελλάδα θα είναι το δωδέκατο μέλος της ΟΝΕ, καθώς μέσα στο 1999 θα εκπληρώσει όλα τα κριτήρια ένταξης εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό που θα φτάνει το 6% στις αρχές του 21ου αιώνα .

Εξηγήσεις στο Συμβούλιο Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας θα δώσουν σήμερα οι βουλευτές Γιακουμάτος και Γιοβανούδας. Ο πρώτος για τις απειλές του ότι θα πυροβολήσει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ύστερα από διάρρηξη που έγινε στο σπίτι του και ο δεύτερος για τον ξυλοδαρμό της 25χρονης Φοιτήτριας, η οποία έχει υποβάλει εναντίον του μήνυση.

Με την ερμηνεία του λήμματος "πόντιος" στο λεξικό του καθηγητή Μπαμπινιώτη ασχολήθηκε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Πέτρος Προκοπίδης. Η υπόθεση θα συζητηθεί και σήμερα στο δικαστήριο, ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε ένα μήνα.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα στην Ολυμπιακή και ειδικότερα τις πολύωρες καθυστερήσεις, την ακύρωση πτήσεων, τη δύσκολη κατάσταση στο αεροδρόμιο και πως θα λυθούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας είπε ότι τα προβλήματα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο κ. Ρέππας αναγνώρισε ότι το επιβατικό κοινό ταλαιπωρείται αδίκως στην κρίσιμη αυτή τουριστική περίοδο. Η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να πάρει αποφάσεις, όταν ολοκληρωθεί η θερινή περίοδος και θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα του προγράμματος στο πλαίσιο λειτουργία της Ολυμπιακής κατά την τρέχουσα περίοδο, είπε ο κ. Ρέππας. "Θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια μας, ιδιαιτέρως οι εργαζόμενοι, ώστε να ολοκληρωθεί με συνέπεια το πρόγραμμα εξυγίανσης", πρόσθεσε.

Την πεποίθησή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσει "βάλσαμο" όχι μόνο στις ελληνοτουρκικές διαφωνίες και το Κυπριακό, αλλά και για το μέλλον της Τουρκίας, εκφράζει σε συνέντευξή του, στην τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ", ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης. Σχετικά με την πορεία του Κυπριακού, ο κ. Κρανιδιώτης δήλωσε ότι "το Κυπριακό, κατά την περίοδο αυτή, έχει φθάσει στο σημείο να είναι ένα θέμα διαχρονικό". "Ενώ σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα γκρεμίζονται τα τείχη για ελεύθερη επικοινωνία και για την ειρηνική διαβίωση των λαών, στην Κύπρο η τουρκική κατοχή και η "de facto" διχοτόμηση του νησιού έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού και του ελληνοκυπριακού λαού. Το Κυπριακό είναι το σοβαρότερο θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και παίζει ρόλο καταλύτη και στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και στην προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε.", πρόσθεσε.

Tην παραίτησή τους υπέβαλαν τα μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους γύρω από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, που ενέκρινε τελικά το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Το διοικητικό συμβούλιο του αρτιότερου νοσοκομείου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καταγγέλλει ότι οι επανειλημμένες επαφές και συνεννοήσεις με την κυβέρνηση έπεσαν τελικά στο κενό, γιατί, όπως υποστήριξε, ο εσωτερικός κανονισμός που τελικά εστάλη προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο, δεν έχει καμία σχέση με εκείνον που εγκρίθηκε από τη διοίκηση του ιδρύματος. Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στη Θεσσαλονίκη, το Διοικητικό Συμβούλιο υποστήριξε ότι ο εσωτερικός κανονισμός αποκλίνει από τις βασικές αρχές και τους στόχους που τέθηκαν, αναιρώντας τα συμφωνηθέντα με το Υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, καθιστά το Δ.Σ άβουλο όργανο, ενώ καταστρατηγεί βασικές διατάξεις της υπογραφείσας σύμβασης, περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Την υποστήριξη της Μαδρίτης για την προσχώρηση της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, κατά τη χθεσινή του συνάντηση στη Σόφια με τον ομόλογό του, Ιβάν Κόστοφ. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας παρουσίασε το αίτημα της χώρας του για την υιοθέτηση αντικειμενικών κριτηρίων για τις υποψήφιες χώρες για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές και σημείωσε ότι η Βουλγαρία πληροί τα πολιτικά κριτήρια για συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ όσον αφορά στα οικονομικά, βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Σχεδόν αίθριο καιρό προβλέπει για σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά ασθενείς έως μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι ως ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20- 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 21 July 1998 - 5:40:07 UTC