Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 16/07/1998 (MΠΕ)

Σήμερα και αύριο θα συνεδριάσουν στη Θεσσαλονίκη τα μέλη του εννεαμελούς προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα-παρεμβάσεις στα ανοιχτά ομογενειακά θέματα. Η Δεύτερη Συνάντηση του προεδρείου του ΣΑΕ (η πρώτη πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μετά την εκλογή του από τη Συνέλευση του ΣΑΕ το Δεκέμβριο του '97), έρχεται σε μια κρίσιμη φάση για την πορεία του θεσμού, αλλά και για τα εθνικά μας θέματα.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και η επικύρωση των θέσεων που επεξεργάστηκε η πολιτική γραμματεία στις συνεδριάσεις της κατά το προηγούμενο διάστημα, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Οι θέσεις του Εκτελεστικού Γραφείου για τις διαρθρωτικές αλλαγές αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ το περίγραμμα τους, παρουσιάστηκε σε δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Την πρόταση του για πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, που επισκέφτηκε το αεροδρόμιο και ενημερώθηκε για τα προβλήματα από τις καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων.

Σε εγχείρηση εκτομής ανευρίσματος της κοιλιακής αορτής και παράκαμψης των αποφραγμένων λαγονίων και μοιριαίων αρτηριών, υποβλήθηκε ο τραγουδιστής Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Ο καθηγητής αγγειοπλαστικής, Παναγιώτης Μπάλας, δήλωσε ότι η επέμβαση διεξήχθη ομαλά και ο ασθενής μεταφέρθηκε σε ικανοποιητική άμεση μετεγχειρητική κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Όπως αναφέρθηκε στο ιατρικό ανακοινωθέν που διάβασε ο κ. Μπαλας, ο δημοφιλής καλλιτέχνης θα εξαχθεί από το νοσοκομείο σε δέκα μέρες περίπου, εάν δεν υπάρξουν επιπλοκές. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, επικοινώνησε λίγη ώρα μετά την έναρξη της εγχείρησης με την κόρη του Γρηγόρη Μπιθικώτση, Άννα, και ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας του.

Την επέμβαση των δικαστικών αρχών στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε μια διπλωματική εργασία φοιτητών μέσω της οποίας αποκαλύπτεται με τα μελανότερα χρώματα η συνεχής υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη λειτουργία σκουπιδοτόπων στην ευρύτερη περιοχή. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κ. Χ. Βουρλιώτης, με αφορμή την δημοσιοποίηση των στοιχείων της διπλωματικής εργασίας - και μέσω των εφημερίδων - διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έδωσε εντολή στις αστυνομικές υπηρεσίες της περιοχής να ερευνήσουν αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα αποκαλύπτονται.

Σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες το απόγευμα με επίκεντρο την περιοχή της Αυλώνας, βόρεια της Αθήνας και έγινε αισθητή στην Αττική και την Εύβοια. Η δόνηση ήταν εντονότερη στη Χαλκίδα, χωρίς όμως να αναφερθούν υλικές ζημιές.

Το υπουργείο Εσωτερικών με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Αύγουστο προωθεί ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεων από ιδιωτικού σε δημοσίου αορίστου χρόνου περίπου 30.000 υπαλλήλων που σήμερα υπηρετούν σε υπουργεία και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος, η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την καθιέρωση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς δήλωσε ότι θα εφαρμοστεί κανονικά το 1999, το μέτρο της απόσυρσης των παλιάς τεχνολογίας Ι.Χ. αυτοκινήτων. Οι όροι και τα κίνητρα της απόσυρσης θα ανακοινωθούν εντός του Ιουλίου.

Για τρίτη ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές στο χωριό Νεμούντα του νομού Ηλείας. Χθες οι φλόγες απείλησαν τα σπίτια του χωριού. Στη μάχη με τις φλόγες μετέχουν επίγειες δυνάμεις και πυροσβεστικά αεροσκάφη. Καλύτερη είναι η κατάσταση στο Λούβρο και το Βασιλάκι Ηλείας όπου οι πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Συλλαλητήριο διοργανώνουν το Σάββατο στο δημαρχείο Ιερισσού οι κάτοικοι Σταγείρων, Στρατονίκης, Ολυμπιάδας, Ν.Ρόδων, Αμμουλιανής, Ουρανούπολης και Ιερρισσού Χαλκιδικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λειτουργία του εργοστασίου χρυσού στην Ολυμπιάδα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής του στη ρωσική κυβέρνηση, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Γέλτσιν, όπως μετέδωσαν, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ίντερφαξ, ο κ. Τσερνομίρντιν τόνισε πως κατά τη συνάντησή του με τον κ. Γέλτσιν, μελέτησαν το ενδεχόμενο επαναφοράς του στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.

Αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ με επικεφαλής το Γερμανό διπλωμάτη Χανς Γεργκ πραγματοποιεί επταήμερη επίσκεψη στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς.

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια και τη δυτική Ελλάδα προβλέπει η ΕΜΥ. Στην Αττική σήμερα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 24-38 βαθμούς. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στη Θεσσαλονίκη ενώ η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 16 July 1998 - 5:40:07 UTC