Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 21:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 15/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Σε επιτυχή επέμβαση για ανεύρισμα κοιλιακής αορτής υποβλήθηκε το πρωί στο θεραπευτήριο "Υγεία" ο τραγουδιστής Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
  • Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Αττική.
  • Μονιμοποιούνται 30.000 υπάλληλοι που εργάζονται σε υπουργεία και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
  • Κανονικά θα εφαρμοστεί το μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων το 1999.
  • Τρεις πυρκαγιές κατακαίουν δάση στην Ηλεία.
  • Εικοσιτέσσερα χρόνια σήμερα από την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο.
  • Η τρίτη κατά σειρά μεταμόσχευση καρδιάς, μέσα σε μία εβδομάδα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις πρώτες πρωινές ώρες στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.
  • Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ύστερα από τη σχετική απόφαση του αρμόδιου Επίτροπου Νιλ Κίνον.
  • Το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αποτέλεσε το αντικείμενο σημερινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.
  • Αύριο θα απολογηθεί στον ανακριτή Πειραιά ο Ευάγγελος Βεντούρης, εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, κατά του εφοπλιστή Κωνσταντίνου Αγαπητού.
  • Με άνοδο 0,96% έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους.
  • Ζεστός είναι και σήμερα ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Σε εγχείρηση εκτομής ανευρίσματος της κοιλιακής αορτής και παράκαμψης των αποφραγμένων λαγονίων και μοιριαίων αρτηριών, υποβλήθηκε σήμερα ο τραγουδιστής Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Ο καθηγητής αγγειοπλαστικής, Παναγιώτης Μπάλας, δήλωσε ότι η επέμβαση διεξήχθη ομαλά και ο ασθενής μεταφέρθηκε σε ικανοποιητική άμεση μετεγχειρητική κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Όπως αναφέρθηκε στο ιατρικό ανακοινωθέν που διάβασε ο κ. Μπαλας, ο δημοφιλής καλλιτέχνης θα εξαχθεί από το νοσοκομείο σε δέκα μέρες περίπου, εάν δεν υπάρξουν επιπλοκές. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, επικοινώνησε λίγη ώρα μετά την έναρξη της εγχείρησης με την κόρη του Γρηγόρη Μπιθικώτση, Άννα, και ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας του.

Σεισμική δόνηση 4,3 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 4 και 23 λεπτά με επίκεντρο την περιοχή της Αυλώνας, βόρεια της Αθήνας και αισθητή στην Αττική και την Εύβοια. Η δόνηση ήταν εντονότερη, στη Χαλκίδα χωρίς όμως να αναφερθούν υλικές ζημιές.

Το υπουργείο Εσωτερικών με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Αύγουστο προωθεί ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεων από ιδιωτικού σε δημοσίου αορίστου χρόνου περίπου 30.000 υπαλλήλων που σήμερα υπηρετούν σε υπουργεία και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος, η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την καθιέρωση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς δήλωσε σήμερα ότι θα εφαρμοστεί κανονικά το 1999, το μέτρο της απόσυρσης των παλιάς τεχνολογίας Ι.Χ. αυτοκινήτων. Οι όροι και τα κίνητρα της απόσυρσης θα ανακοινωθούν εντός του Ιουλίου.

Για δεύτερη ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο χωριό Νεμούντα του νομού Ηλείας. Σήμερα οι φλόγες απείλησαν τα σπίτια του χωριού. Στη μάχη με τις φλόγες μετέχουν επίγειες δυνάμεις και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη. Καλύτερη είναι η κατάσταση στο Λούβρο και το Βασιλάκι Ηλείας όπου οι πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο και οι μνήμες αναβίωσαν στις 8.20, όταν οι σειρήνες ήχησαν ακριβώς την ώρα της εισβολής των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, στις 15 Ιουλίου του 1974. Το επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, προϊσταμένου του αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου και παρισταμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

Η τρίτη κατά σειρά μεταμόσχευση καρδιάς, μέσα σε μία εβδομάδα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις πρώτες πρωινές ώρες στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, από την ομάδα του καρδιοχειρουργού, Παναγιώτη Σπύρου. Την καρδιά του 19χρονου από τη Λάρισα, που έπεσε θύμα τροχαίου, δέχθηκε η Ελένη Χολίδου, 54 χρονών, που βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας. Η μετεγχειρητική κατάσταση της υγείας της ασθενούς που νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου, χαρακτηρίζεται ικανοποιητική. Οι γονείς του άτυχου νέου προσέφεραν και άλλα ζωτικά όργανα του παιδιού τους δώρο ζωής σε χρόνια ασθενείς. Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης θα γίνει η μεταμόσχευση των νεφρών, αφού βρεθεί ο κατάλληλος λήπτης, μέσω του έλεγχου ιστοσυμβατότητας. Οι κερατοειδής του νεαρού μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ, ορισμένα οστά του στο Ασκληπιείο Βούλας, το ήπαρ στην Ισπανία και οι πνεύμονες στην Αυστρία.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ύστερα από τη σχετική απόφαση του αρμόδιου Επίτροπου Νιλ Κίνον. Οι τελικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της εταιρίας με 22 δισ. δρχ. αναμένεται να ληφθούν στις 29 Ιουλίου. Ωστόσο, απορρίφθηκε η χορήγηση κονδυλίου 11 δισ. για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων, ενώ άγνωστο παραμένει και κατά πόσο τα πρόσφατα προβλήματα στην Ολυμπιακή Αεροπλοΐα θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιβολή νέων προϋποθέσεων εκ μέρους της κοινοτικής αρχής.

Το Δυτικό Αεροδρόμιο της Αθήνας επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Συναντήθηκε με τη διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας αλλά και με εκπροσώπους των εργαζομένων και συζήτησε τα προβλήματα του εθνικού αερομεταφορέα. Εξέφρασε την άποψη ότι η Ολυμπιακή οδηγείται σε απαξίωση και ζήτησε την άμεση αποκρατικοποίηση του φορέα και την εκπόνηση νέου επιχειρησιακού σχεδίου. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι δε θέλει και δε μπορεί να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση.

Το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αποτέλεσε το αντικείμενο σημερινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου, συζητήθηκαν οι δυνατότητες αποτελεσματικότερης απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων στους τομείς της παιδείας και της απασχόλησης.

Αύριο θα απολογηθεί στον ανακριτή Πειραιά ο Ευάγγελος Βεντούρης, εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, κατά του εφοπλιστή Κωνσταντίνου Αγαπητού, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ο Βεντούρης που κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Δραπετσώνας, επιμένει ότι δε συνδέεται με τη δολοφονική επίθεση και, μάλιστα, υπέβαλε μήνυση εναντίον του Αγαπητού.

Με άνοδο 0,96% έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.663,59 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών έφτασε στα 51, 385 δισ.

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια και τη δυτική Ελλάδα προβλέπει από τη νύχτα η ΕΜΥ. Στην Αττική αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 24-38 βαθμούς. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στη Θεσσαλονίκη ενώ η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 15 July 1998 - 18:40:07 UTC