Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 07/07/1998 (MΠΕ)

Έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις άφησαν πίσω τους οι φωτιές, που κατέκαψαν το Σαββατοκύριακο τη χώρα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για έλλειψη ετοιμότητας και ανεπάρκεια καταλογίζοντας συγχρόνως, σοβαρές ευθύνες για τη χρονική στιγμή που άρχισε να εφαρμόζεται το νέο σύστημα δασοπυρόσβεσης. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμών, δήλωσε ικανοποιημένη για την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Παράλληλα, η πολιτεία άρχισε την καταγραφή των καταστροφών και έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας, ενώ στη συνέχεια θα χορηγηθούν άτοκα δάνεια για την αγορά κατοικιών και οικοσυσκευών.

Tη διαβεβαίωση ότι το Σέιχ Σου προστατευόταν επαρκώς από τον κίνδυνο πυρκαγιάς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έδωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, διαψεύδοντας τις καταγγελίες του δημάρχου Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, για ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης για το μέλλον του δάσους της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι οι δεξαμενές πυρασφάλειας στο Σέιχ Σου ήταν γεμάτες με νερό. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η πυρκαγιά μαινόταν σε τρεις εστίες πλησίον της πόλης, ικανός αριθμός πυροσβεστικών οχημάτων παρέμεινε σε επιφυλακή στην περιοχή των "Χιλίων Δένδρων". Περαιτέρω, προωθείται η 24ωρη δραστηριοποίηση περιπόλων για την προστασία της περιοχής από τους εμπρησμούς.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, παρακάθησε σε πρόγευμα στη Νέα Υόρκη, που διόργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Το απόγευμα αναχώρησε για την Ουάσιγκτον, όπου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κ. J.Lodial. Σήμερα, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Εθνικό Κοιμητήριο Arlington, ενώ στη συνέχεια, θα μιλήσει στο Carnegie Endowment for International Peace (8.45-10.00) και θα παραχωρήσει συνέντευξη στο διεθνές δίκτυο CNN (11.00-11.30)- στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας- στη γνωστή παρουσιάστρια Sonia Ruseler. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα επισκεφθεί το Russel Senate Office Building, όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία και τα μέλη των Επιτροπών Armed Services και Foreign Relations της Γερουσίας (15.00-16.00). Το απόγευμα (16.30) ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί με τον Διευθυντή της CIA, κ. G.Tenet και το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κ. W. Cohen.

Στην Κοπεγχάγη πρόκειται να μεταβεί, σήμερα, 7μελής ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό εξωτερικών, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν, από το ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές και πρώην υπουργοί, Αναστάσιος Πεπονής και Σήφης Βαλυράκης, από τη Νέα Δημοκρατία, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος και ο βουλευτής Γιάννης Τζοάννος και Ευάγγελος Μπασιάκος, ο βουλευτής του Συνασπισμού και πρώην υπουργός, Γιάννης Δραγασάκης, και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ.

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Tag Jiaxuan, συναντήθηκε στο Πεκίνο, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης, στο πλαίσιο των επίσημων επαφών που έχει στην πρωτεύουσα της Κίνας. Στο Πεκίνο, διακηρύχθηκαν οι πάγιες ελληνικές θέσεις για την ανάπτυξη της συνεργασίας και την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στον άμεσο γεωγραφικό χώρο και ευρύτερα στον κόσμο.

Αύξηση 0,99% σημείωσε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.531,84 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 69, 8 δισ. δρχ. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 44.105 δρχ., η Κτηματική στις 22.020 δρχ., η Πίστεως στις 26.200 δρχ., η Εργασίας στις 28.700 και η Ιονική στις 16.500 δραχμές. Στο βιομηχανικό τομέα, η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στις 8.900 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 3.531 και η Ιντρακόμ στις 12.105 δραχμές.

Εληξε χθες στην πόλη της Πρεμετής, στη νότια Αλβανία, η τοπική συνδιάσκεψη για τις εθνικές μειονότητες που διεξήχθη από τις 3 Ιουλίου. Τη συνδιάσκεψη διοργάνωσε το τοπικό γραφείο του ΟΑΣΕ στο Αργυρόκαστρο, υπό την αιγίδα της αντιπροσωπείας του Οργανισμού στα Τίρανα, σε συνεργασία με τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας χρηματοδότησε τη συνδιάσκεψη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΕ στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εθνικών μειονοτήτων του Νότου της Αλβανίας.

Τριακόσιες χιλιάδες δολάρια για τεχνική έρευνα, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του λιμένα Μπουργκάς (Πύργος) της Βουλγαρίας, χορηγούν οι ΗΠΑ. Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν στη Σόφια το υπουργείο Μεταφορών της Βουλγαρίας και το Αμερικανικό Πρακτορείο Εμπορίου και Ανάπτυξης.

Με τα μέλη του προεδρείου της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας και προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος των Σέρβων στο τριμελές προεδρείο, Μόμτσιλο Κράισνικ οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Βοσνία.

Την πεποίθηση ότι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς θα παραπεμφθεί στο άμεσο μέλλον στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Κίνκελ δήλωσε βέβαιος ότι Κάρατζιτς θα δικαστεί "είτε με δική του θέληση, είτε όχι", αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας για τη σύλληψη και παραπομπή του πρώην Σέρβου ηγέτη στη Χάγη.

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ και είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Οι συνομιλίες των πρωθυπουργών Τουρκίας - ΠΓΔΜ εστιάστηκαν κυρίως στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Οι κ.κ. Τσερβένκοφσκι και Γιλμάζ δήλωσαν ότι οι καλές σχέσεις ΠΓΔΜ - Τουρκίας εξασφαλίζουν την σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, ενώ επεσήμαναν ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν την ίδια άποψη για την επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου. Σήμερα, ο κ. Γιλμάζ θα μεταβεί στο Μοναστήρι, όπου και θα εγκαινιάσει το τουρκικό προξενείο, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το "δωμάτιο του Κεμάλ Ατατούρκ", ο οποίος είχε αποφοιτήσει από την στρατιωτική σχολή του Μοναστηρίου.

Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα βορειοδυτικά θα συννεφιάσει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 17 μέχρι 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 20 μέχρι 31 και στα νησιά του Αιγαίου από 23 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 7 July 1998 - 5:40:07 UTC