Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:10 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 06/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Τη λύπη της κυβέρνησης για τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους και όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • Α. Σπηλιωτόπουλος: "Η κυβέρνηση έχει οδηγήσει στην απόλυτη διάλυση του κράτους".
  • Θέματα συνεργασίας κυβέρνησης και κόμματος συζήτησαν οι Κ. Σημίτης και Κ. Σκανδαλίδης.
  • Δ. Ρέππας: "Ευτράπελα" τα δημοσιεύματα περί πρόωρων εκλογών.
  • Στους εκπροσώπους των ενώσεων εμπόρων, βιοτεχνών και αυτοκινητιστών παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, το προσχέδιο για τη συνένωση των ασφαλιστικών τους ταμείων, ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ.
  • Συνεδριάζει την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Αρμόδιοι του ΝΑΤΟ δεν προβλέπουν ελληνοτουρκικό πόλεμο.
  • Το συνέδριο νεολαίας του 1999 απασχόλησε το ΣΑΕ νέων Ευρώπης.
  • Με τη νέα αναπληρώτρια ειδική αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους συναντήθηκε ο πρόεδρος, Κληρίδης.
  • Αρχίζουν σήμερα στο Oρλάντο της Φλόριδα οι εργασίες της 34ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
  • Σε αλβανικό κλοιό βρίσκεται και πάλι το χωριό Κίγιεβο.
  • Αύξηση 0,99% του Γενικού Δείκτη Τιμών στη Σοφοκλέους.
  • Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, παρουσία χιλιάδων φιλάθλων του Άρη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο γήπεδο Χαριλάου η πρώτη προπόνηση της ποδοσφαιρικής ομάδας.
  • Η τύχη χαμογέλασε στον Ολυμπιακό, ενώ αντίθετα ήταν σκληρή με τον Παναθηναϊκό, όσον αφορά τους αγώνες που θα δώσουν οι δύο ελληνικές ομάδες για το Τσάμπιονς Λιγκ.
  • Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Τη λύπη της κυβέρνησης για τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους και όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια σε όσους βοήθησαν να τεθούν οι φωτιές αυτές υπό έλεγχο. Ο κ. Ρέππας είπε ότι έχουν τεθεί υπό έλεγχο και οι 180 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το Σαββατοκύριακο και σημείωσε πως ήταν αποτελεσματικός και συντονισμένος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το πρόβλημα η κυβέρνηση, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση μεταξύ πυροσβεστικής και δασολόγων για το ποιος πρέπει να έχει την ευθύνη κατάσβεσης των πυρκαγιών, τόνισε ότι την ευθύνη έχει η πυροσβεστική υπηρεσία και έργο της δασικής υπηρεσίας είναι να δημιουργεί την απαραίτητη υποδομή όπου υπάρχουν δάση. Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν οφείλονται σε εμπρησμούς οι πυρκαγιές ή αν υπάρχει "τουρκικός δάκτυλος", είπε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

"Η κυβέρνηση έχει οδηγήσει στην απόλυτη διάλυση του κράτους", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των πυρκαγιών και του καύσωνα. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έκανε λόγο για σφάλματα και σημαντικές παραλείψεις που αποδεικνύουν τους εσφαλμένους χειρισμούς της κυβέρνησης, και ειδικότερα του πρωθυπουργού και των υπουργών Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης. Εξάλλου, σε ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι ο πραγματικός ένοχος που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών είναι η κυβέρνηση.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, στο πλαίσιο της τακτικής τους συνεργασίας για ζητήματα του κόμματος και της κυβέρνησης. Αμέσως μετά ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ και την Τρίτη 14 Ιουλίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος. Την Τετάρτη 15 Ιουλίου θα γίνει στην Αθήνα ημερίδα του ΠΑΣΟΚ για το τραπεζικό σύστημα και την επομένη περιφερειακή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προχωρήσει καλύτερα με ουσιαστική συμμετοχή στην επεξεργασία και συζήτηση των βασικών αλλαγών, αλλά και στην εφαρμογή και υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

"Ευτράπελα" χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα περί πρόωρων εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, και καυτηρίασε το φαινόμενο να αποδίδουν στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη φράσεις που δεν είπε στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. "Η φαντασία ορισμένων διαστέλλεται λόγω της ζέστης", παρατήρησε ο κ. Ρέππας.

Στους εκπροσώπους των ενώσεων εμπόρων, βιοτεχνών και αυτοκινητιστών παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, το προσχέδιο για τη συνένωση των ασφαλιστικών τους ταμείων, ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ. Στο νέο ταμείο που θα ονομάζεται "Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών", θα ενταχθούν περίπου οκτακόσιοι τριάντα χιλιάδες ασφαλισμένοι και διακόσιες είκοσι χιλιάδες συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ, του ΤΑΕ και του ΤΣΑ.

Η ανάπτυξη του τουρισμού στις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κοινωνική πολιτική και οι καλύτερες παροχές στον τομέα της δημόσιας υγείας θα αποτελέσουν το θέμα της συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη την προσεχή Πέμπτη. Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν φορείς και εκπρόσωποι συλλόγων και οργανισμών που έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία, την κοινωνική πολιτική των κρατών-μελών της Κοινότητας και τον τουρισμό. Επίσης θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ομάδας που έχει συσταθεί από τον κοινοτικό επίτροπο Χρήστο Παπουτσή στο πλαίσιο της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία αποτελείται από εμπειρογνώμονες καθώς και τουριστικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες.

Οι Έλληνες και Τούρκοι διοικητές των υποστρατηγείων του ΝΑΤΟ στη Λάρισα και τη Σμύρνη θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή, λόγω της νέας δομής της συμμαχίας, γεγονός που θα αποτελέσει εμπόδιο, όπως εκτιμάται, για μια, έστω και ελεγχόμενη ελληνοτουρκική σύρραξη. Αυτό υποστηρίζει, με δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ" επικαλούμενη εκτιμήσεις αρμοδίων του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον σχεδιασμό που κάνει το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της διεύρυνσής του, προβλέπεται η λειτουργία νέων υποστρατηγείων μέχρι τον Απρίλιο του 1999. Στη νέα δομή στα περιφερειακά αρχηγεία θα υπάγονται τα υποστρατηγεία της Τουρκίας, τη Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Με επιτυχία ολοκληρώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες της συντονιστικής επιτροπής απόδημης Νεολαίας της Ευρώπης στο ομώνυμο περιφερειακό ΣΑΕ. Οι εργασίες του τριημέρου περιελάμβαναν συζήτηση με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Παπακυριαζή, ενώ έμφαση δόθηκε στο θέμα της επικοινωνιακής πολιτικής και στους στόχους της δημιουργίας Ληξιαρχείου Απόδημων Νέων Ευρώπης, καθώς και στη δημιουργία Web site ανά χώρα.

Με τη νέα αναπληρώτρια ειδική αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος Κληρίδης. Στη συνάντηση παρέστη και ο υφυπουργός παρά τω πρόεδρω, Παντελής Κούρος. Η κυρία Χέρκους, χαρακτήρισε τη συνάντηση "την πρώτη από πολλές", ενώ τόνισε ότι αναμένει με προσδοκία τις επόμενες συναντήσεις.

O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων κηρύττει σήμερα στο Oρλάντο της Φλόριδα, την έναρξη των εργασιών της 34ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με βαρυσήμαντη ομιλία που θα εκφωνήσει προς τους αντιπροσώπους και παρατηρητές, των 550 κοινοτήτων της Εκκλησίας μας, που είναι διασπαρμένες στις ΗΠΑ. Δίνοντας ένα πρώτο στίγμα των όσων θα επισημάνει και μιλώντας ενώπιον της συνεδρίασης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ο κ. Σπυρίδων διαβεβαίωσε όλους ότι "η κατεύθυνση που πορευόμαστε στα τελευταία δύο χρόνια, θα συνεχίσει να είναι η κατεύθυνση που θ' ακολουθήσουμε και στη νέα χιλιετηρίδα"

Σε αλβανικό κλοιό βρίσκεται και πάλι το χωριό Κίγιεβο, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό που Βελιγραδίου "Β92", ο οποίος επικαλείται πηγές του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό, οι δυνάμεις του ''Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου'' κατόρθωσαν χθες να περικυκλώσουν και πάλι το χωριό, στο οποίο βρίσκονται 80 περίπου σερβικές οικογένειες και εκατοντάδες αστυνομικοί. Υπενθυμίζεται ότι το χωριό Κίγιεβο, το οποίο είχε χαρακτηριστεί από τον Αμερικανό πρέσβη στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως το πιο επικίνδυνο μέρος στην Ευρώπη, βρίσκεται στη μέση του αυτοκινητόδρομου Πρίστινα-Πετς. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός θεωρείται η σημαντικότερη οδική αρτηρία στο Κοσσυφοπέδιο και κατά συνέπεια η κυριαρχία του διεκδικείται και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Αύξηση 0,99% σημείωσε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.531,84 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 69,8 δισεκατομμύρια δραχμές.

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, παρουσία χιλιάδων φιλάθλων του Άρη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο γήπεδο Χαριλάου η πρώτη προπόνηση της ποδοσφαιρικής ομάδας. Οι "κίτρινοι" ξεκίνησαν την προετοιμασία, με τη συμμετοχή των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων, αλλά και παρουσία του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, Δημήτρη Κοντομηνά. Στο μεταξύ, ο ΠΑΟΚ άρχισε σήμερα τη β' φάση της προετοιμασίας του στα Τρία - Πέντε Πηγάδια της Νάουσας. Εύκολο έργο θα έχει στη β' προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός, που θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Βαλέτα Μάλτας - Ανόρθωση Κύπρου, ενώ ο Παναθηναϊκός ήταν άτυχος αφού θα κληθεί να αντιμετωπίσει το νικητή της συνάντησης Φλόρα Ταλίν Εσθονίας - Στεάουα Βουκουρεστίου.

Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα βορειοδυτικά θα συννεφιάσει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 17 μέχρι 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 20 μέχρι 31 και στα νησιά του Αιγαίου από 23 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 6 July 1998 - 16:40:07 UTC