Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 14/04/1998 (MΠΕ)

Χωρίς απρόοπτα πέρασε η νύχτα για τον πρώην πρόεδρο της δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας του παραμένει κρίσιμη, ενώ σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν επιχειρήθηκε αποδέσμευση από τον αναπνευστήρα, χωρίς όμως, ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σήμερα το πρωί θα γίνει νέα προσπάθεια, αφού προηγηθούν οι σχετικές εξετάσεις.

Συνεχίζονται οι "αναταράξεις" στην Ολυμπιακή Αεροπορία, καθώς οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε λευκή απεργία και τα σωματεία ιπταμένων και φροντιστών εδάφους προτείνουν τη μη υπερωριακή εργασία. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και αεροσκάφη έχουν άμεση αρνητική επίδραση στην ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων, που είτε ακυρώνονται είτε συγχωνεύονται. Σήμερα, ακυρώνονται οι πτήσεις από Αθήνα προς Μόσχα., Κοπεγχάγη, Βελιγράδι, Λάρνακα και Καβάλα, επίσης από Θεσσαλονίκη προς Λάρνακα, καθώς και δύο πτήσεις προς Θεσσαλονίκη. Η πτήση Αθηνών-Βουδαπέστης, θα εξυπηρετήσει και όσους θα πετάξουν για Βιέννη, τροποποιώντας το πρόγραμμα της ως Αθήνα-Βουδαπέστη- Βιέννη. Η διοίκηση της Ολυμπιακής, αναμένεται να προχωρήσει στην ενοικίαση τεσσάρων αεροσκαφών και στην πρόσληψη 180 τεχνικών μεταξύ των οποίων και μαθητευόμενοι. Παράλληλα, θα επαναπροσληφθούν 64 συνοδοί και φροντιστές, που αποχώρησαν από την εταιρία με δικαστική απόφαση τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά σε ενδεχόμενη αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Έτσι, δε θα δεχτούν ρυθμίσεις ανάλογες με αυτές της Ολυμπιακής Αεροπορίας όπως, η εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου, η μείωση των αποδοχών και η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Το ελληνικό δημόσιο αποτελεί τον ουσιαστικότερο πελάτη των ΕΛΤΑ και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο οφειλέτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έλλειμμα στον αναφερόμενο οργανισμό θα φτάσει στα 60 δις δραχμές.

Επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ιβάν Κόστοφ, τον πρόεδρο της Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ.

Το ύστατο χαίρε απηύθυναν ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας. Λίγο πριν την ταφή, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Κλεόπας, μίλησε στον Αρχιεπίσκοπο σαν να ήταν εν ζωή και έρανε την σορό του με χώμα από τη γενέτειρά του, το Αρτεσιανό Καρδίτσας. Στη συνέχεια εψάλη το "Χριστός Ανέστη". Η αρχιεπισκοπική μήτρα, η αρχιεπισκοπική ράβδος, το εγκόλπιο και το Ευαγγέλιο παραδόθηκαν στον τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο. Τον αρχιεπίσκοπο αποχαιρέτισε πλήθος κόσμου. Νωρίτερα, μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι πατριάρχες Σερβίας και Ρουμανίας και αντιπροσωπείες όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ακολούθησαν οι επικήδειοι.

Εντατικούς ελέγχους διενεργούν οι αστυνομικές διευθύνσεις σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι τραγωδίες των προηγούμενων χρόνων με βεγγαλικά. Ήδη, έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αυστηρά μέτρα, που αφορούν στην πρόληψη χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων, πριν και κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Αθανάσιος Βασιλόπουλος, έχει στείλει διαταγή σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, σύμφωνα με την οποία διακόπτεται η χορήγηση αδειών εισαγωγής, αγοράς, εμπορίας και μεταφοράς φωτοβολίδων και βεγγαλικών, με εξαίρεση την αγορά των αναγκαίων ποσοτήτων φωτοβολίδων για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και των τελωνειακών υπηρεσιών. Επίσης, έχει διαταχθεί η ενέργεια αυστηρών, συνεχών και ουσιαστικών ελέγχων σε όλους τους χώρους αποθήκευσης ή πώλησης, πυροτεχνημάτων και συσκευών εκτόξευσης φωτοβολίδων. Συστηματικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και σε πλανόδιους μικροπωλητές και σε περίπτωση ανεύρεσης πυροτεχνημάτων θα κατάσχονται, ενώ θα διεξάγεται έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσής τους.

Καθημερινούς εντατικούς ελέγχους, στα σημεία παραγωγής και πώλησης τροφίμων ζωικής προέλευσης, διενεργούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, λόγω της αυξημένης ζήτησης, ενόψει της Κυριακής του Πάσχα. Με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων συμβουλεύει τους καταναλωτές για όλα τα σημεία που πρέπει να προσέχουν, κατά την προμήθεια των ειδών που θα ''στολίσουν'' το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι. Τα αρνιά και τα κατσίκια πρέπει να φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες, δεν πρέπει να μυρίζουν δυσάρεστα, ενώ τα κατεψυγμένα δεν πρέπει να έχουν αποψυχθεί. Επίσης οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν να αγοράζουν αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος, ενώ θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό χώρο και τα βρασμένα, υποχρεωτικά στο ψυγείο. Σε ό,τι αφορά στα αλλαντικά θα πρέπει το περίβλημά τους να είναι καθαρό, να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα και να φέρουν ενδείξεις με την επωνυμία του παρασκευαστή, τον αριθμό της κτηνιατρικής άδειας, το είδος του προϊόντος και την ημερομηνία ανάλωσης. Τα τυριά, τέλος, δεν πρέπει να είναι αλλοιωμένα, και η οσμή και η γεύση τους πρέπει να είναι οι χαρακτηριστικές του είδους.

Ενταση δημιουργήθηκε, στη διάρκεια της 54ης Συνόδου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, όταν ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας, υποστήριξε ότι στην Κύπρο δεν υπήρξε ούτε εισβολή, αλλά ούτε πρόσφυγες υπάρχουν. Η δήλωση αυτή, προσέκρουσε στην άμεση αντίδραση του μόνιμου αντιπροσώπου της Κύπρου στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πέτρου Ευτυχίου, ο οποίος τόνισε ενώπιον του Σώματος, ότι η πρώτη σκέψη που έκανε, αφού άκουσε τον Τούρκο αντιπρόσωπο, ήταν να τρέξει στο τηλέφωνο και να πληροφορηθεί κατά πόσο η Τουρκία είχε αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και αν είχαν αρθεί οι συνέπειες που προκάλεσε η τουρκική εισβολή.

H κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί να επαναλάβει ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαδικασία με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διαδικασία, η οποία με οποιονδήποτε τρόπο θα υποβαθμίζει τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή την ίδια την υπόσταση της οντότητας του κυπριακού κράτους. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και τις πληροφορίες περί έλευσης των Αμερικανών αξιωματούχων Τόμας Μίλερ και Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και προώθησης διαδικασίας τύπου Καμπ Ντέιβιντ και Ντέιτον.

Αποσύρει τους βουλευτές του από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών, του οποίου ηγείται ο Αρμπέν Τζαφέρι, καθώς και τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέχθηκαν με την υποστήριξη του. Αυτό επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Μεχμούτ Τάτσι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτίες που οδήγησαν το κόμμα να λάβει αυτήν την απόφαση είναι κυρίως το γεγονός ότι στην ΠΓΔΜ καθυστερούν οι δημοκρατικές διαδικασίες και οι μεταρρυθμίσεις. Ακόμα, ο κ. Τάτσι επεσήμανε ότι τα προβλήματα των Αλβανών της ΠΓΔΜ παραμένουν άλυτα και συσσωρεύονται, ανέφερε ότι δεν έχει νομιμοποιηθεί το πανεπιστήμιο του Τετόβου, ενώ είπε ακόμη ότι οι Αλβανοί καταπιέζονται από έναν άλλο λαό, αναφερόμενος στους Σλάβους.

"Εμείς οι σοσιαλιστές είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε την εξουσία για να δημιουργήσουμε κράτος" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φατός Νάνο στη συνεδρίαση του γενικού διοικητικού συμβουλίου του κόμματος. Με τη δήλωσή του αυτή, ο πρωθυπουργός Νάνο άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει να κυβερνά σε συνασπισμό, κάνοντας όμως γνωστό ότι "απαιτούνται νέες και προοδευτικές μεθοδεύσεις στη διακυβέρνηση της χώρας". Για τον κ. Νάνο, τρία είναι τα βασικά προβλήματα: Η μεταρρύθμιση της οικονομίας, το Σύνταγμα, και το Κοσσυφοπέδιο.

Διήμερη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί από χθες ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο, Γκεϊντάρ Αλίεφ και τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Σαφάρ Αμπίγιεφ σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στο Αζερμπαϊτζάν. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η επίσκεψη στο Μπακού του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Τσουμχούρ Ερσουμέρ, που είχε προγραμματιστεί για χθες, αναβάλλεται. Οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Αλίεφ και Ντεμιρέλ είχαν συμφωνήσει πριν μια εβδομάδα για την επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας οι δύο πλευρές θα συζητούσαν τη διοχέτευση πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν στις παγκόσμιες αγορές, μέσω του τουρκικού εδάφους.

Θα αποσυναρμολογούνται τα αυτοκίνητα στη Βουλγαρία που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Αυτό προβλέπει το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, το οποίο αποφάσισε όλα τα αυτοκίνητα στη χώρα να υποβληθούν σε τεχνικό έλεγχο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. "Εγκαταλείψαμε τον όρο παλαιό αυτοκίνητο, σημασία έχει να διαπιστώσουμε εάν τα οχήματα είναι σε καλή τεχνική κατάσταση και εάν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος", σημείωσε η υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων, Ευδοκία Μάνεβα.

Αμερικανοί βουλευτές που επισκέπτονται το Κοσσυφοπέδιο δήλωσαν μετά τις συνομιλίες που είχαν στην Πρίστινα με το διοικητή της επαρχίας Βέλκο Οντάλοβιτς και τον περιφερειακό γραμματέα πληροφόρησης, Μπόσκο Ντρόμπνιακ, ότι μετέφεραν στον ηγέτη των Αλβανών Ιμπραήμ Ρουγκόβα τη θέση του Στέητ Ντιπάρντμεντ ότι δεν θα επιτραπεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφερειακής γραμματείας πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου, στην αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσο συμμετείχαν ο σύμβουλος της Επιτροπής για τις Διεθνείς Σχέσεις Μαρκ Κερκ, εκπρόσωπος του πρέσβη Ρόμπερντ Γκέλμπραντ Άντριου Μπερ και ο πρώτος γραμματέας της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία Νίκολας Χιλ.

"Η αλβανική κυβέρνηση θα επιμείνει να πείσει τα διεθνή φόρουμ, ότι για το Κοσσυφοπέδιο χρειάζεται μια σταθερή και μακροπρόθεσμη λύση", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο σε συνέντευξη που μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο των Τιράνων. Η λύση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μίλο είναι: "Ενα ιδιαίτερο στάτους για το Κοσσυφοπέδιο και ένα Κόσοβο έξω από τη Σερβία", ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο σοβαρή και την επίλυση της κρίσης, δύσκολη.

Οι Πρόεδροι Πέταρ Στογιάνοφ,της Βουλγαρίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου, της Ρουμανίας, και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, της Τουρκίας, πρόκειται να συναντηθούν τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή στην Αττάλεια για να συζητήσουν τη βελτίωση της συνεργασίας στα Βαλκάνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σερμέτ Ατατσάνλι δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι "η τριμερής συνεργασία και η συνεργασία σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο θα είναι το θέμα της ατζέντας της διήμερης συνάντησης των προέδρων". Σημειώνεται ότι οι τρείς Πρόεδροι πραγματοποίησαν τις πρώτες συνομιλίες σε τριμερε΄ς επίπεδο πέρυσι στη Βουλγαρία.

Μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας δέχθηκαν επίθεση στην πόλη Ζρέπτσα η οποία βρίσκεται υπό κροατικό έλεγχο όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός, Ράδιο Σεράγεβο. Η σταθμός ανέφερε ότι τραυματίστηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου του κόμματος Φαρούκ Χρούστιτς, καθώς και άλλοι τέσσερις μουσουλμάνοι μέλη του κόμματος. Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας Ζλάτκο Λαγκούμτζια ζήτησε από τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας και των Διεθνών αστυνομικών δυνάμεων την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο δήμαρχος της Μπάνια Λούκα, Τζόρτζιο Ουμίτσεβιτς, δήλωσε ότι με την αναστήλωση του τζαμί "Φερχάντια", την οποία ζήτησε ο ύπατος αντιπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας Κάρλος Γουέστεντορπ ο σερβικός λαός θα υποστεί τη χειρότερη ταπείνωση. Η ανακατασκευή του "Φερχάντια" θα ανοίξει παλιές πληγές διευκρινίζει ο δήμαρχος της Μπάνια Λούκα σε επιστολή του προς τον κ. Γουέστεντορπ υπενθυμίζοντας ότι το τζαμί στο κέντρο της πόλης του οποίου προτείνεται η αναστήλωση είναι σύμβολο της μακροχρόνιας τουρκικής κατοχής.

Ασθενείς άνεμοι και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σήμερα σε όλη σχεδόν τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σήμερα προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με ασθενείς βροχές στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 7 μέχρι 20 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 μέχρι 24 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αραιή συννεφιά κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 14 April 1998 - 6:40:13 UTC