Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-04-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 13/04/1998 (MΠΕ)

Το ύστατο χαίρε απηύθυναν το μεσημέρι ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας. Λίγο πριν την ταφή, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Κλεοπας, μίλησε στον Αρχιεπίσκοπο σαν να ήταν εν ζωή και έρανε την σορό του με χώμα από τη γενέτειρά του, το Αρτεσιανό Καρδίτσας. Στη συνέχεια εψάλη το "Χριστός Ανέστη". Η αρχιεπισκοπική μήτρα, η αρχιεπισκοπική ράβδος, το εγκόλπιο και το Ευαγγέλιο παραδόθηκαν στον τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο. Τον αρχιεπίσκοπο αποχαιρέτισε πλήθος κόσμου. Νωρίτερα, μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι πατριάρχες Σερβίας και Ρουμανίας και αντιπροσωπείες όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ακολούθησαν οι επικήδειοι. Κατόπιν ξεκίνησε η νεκρώσιμος πομπή από τη Μητρόπολη προς το Α΄ Νεκροταφείο. Την πομπή, επικεφαλής της οποίας τέθηκε μεικτό τάγμα των ενόπλων δυνάμεων, ακολούθησε η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας καθώς και πλήθος κόσμου. Όταν η σορός έφτασε μπροστά από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, η πομπή σταμάτησε για λίγα λεπτά. Κατά τη διάρκεια της πομπής ακούστηκαν εικοσιένας κανονιοβολισμοί από την πυροβολαρχία του Λυκαβηττού, ενώ σμήνος πολεμικών αεροσκαφών έκανε χαμηλές πτήσεις πάνω από την Αθήνα. Στο Α' Νεκροταφείο την πομπή υποδέχτηκε άγημα των ενόπλων δυνάμεων που επέδωσε τιμές στον Αρχιεπίσκοπο, ενώ ακούστηκαν και πάλι από το Λυκαβηττό εικοσιένας κανονιοβολισμοί και επαναλήφθηκαν οι πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς το απόγευμα απέτυχαν οι προσπάθειες αποσύνδεσής του από τον αναπνευστήρα. Συγκεκριμένα οι θεράποντες ιατροί του κ. Καραμανλή επιχείρησαν να διακόψουν σταδιακά την παροχή οξυγόνου, ώστε να ελέγξουν αν ο ασθενής μπορεί να αναπνεύσει μόνος του. Ο οργανισμός του Κωνσταντίνου Καραμανλή αντέδρασε κατ΄αρχήν θετικά στις δοκιμασίες αυτές, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να αποσυνδεθεί από την υποστήριξη της αναπνοής του. Έτσι, οι προσπάθειες αποσύνδεσης από τον αναπνευστήρα αναβάλλονται για αύριο το πρωί. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν δεν βρίσκεται σε καταστολή, έχει απόλυτη επαφή με το περιβάλλον, ενώ όλα τα ζωτικά του όργανα λειτουργούν. Στο νοσοκομείο "Υγεία" μετέβησαν το πρωί οι κ.κ. Έβερτ, Βαρβιτσιώτης, Παυλόπουλος, Μολυβιάτης, Λαμπρίας, Μπέης και Κοσμόπουλος.

Καθημερινούς εντατικούς ελέγχους, στα σημεία παραγωγής και πώλησης τροφίμων ζωικής προέλευσης, διενεργούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, λόγω της αυξημένης ζήτησης, ενόψει της Κυριακής του Πάσχα. Με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων συμβουλεύει τους καταναλωτές για όλα τα σημεία που πρέπει να προσέχουν, κατά την προμήθεια των ειδών που θα ''στολίσουν'' το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι. Τα αρνιά και τα κατσίκια πρέπει να φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες, δεν πρέπει να μυρίζουν δυσάρεστα, ενώ τα κατεψυγμένα δεν πρέπει να έχουν αποψυχθεί. Επίσης οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν να αγοράζουν αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος, ενώ θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό χώρο και τα βρασμένα, υποχρεωτικά στο ψυγείο. Σε ό,τι αφορά στα αλλαντικά θα πρέπει το περίβλημά τους να είναι καθαρό, να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα και να φέρουν ενδείξεις με την επωνυμία του παρασκευαστή, τον αριθμό της κτηνιατρικής άδειας, το είδος του προϊόντος και την ημερομηνία ανάλωσης. Τα τυριά, τέλος, δεν πρέπει να είναι αλλοιωμένα, και η οσμή και η γεύση τους πρέπει να είναι οι χαρακτηριστικές του είδους.

Τρεις νεαροί τσιγγάνοι έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν το ημιφορτηγό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από εμπορική αμαξοστοιχία σε αφύλακτη σιδηροδρομική διάβαση, έξω από την κοινότητα Πεντάβρυσο Πτολεμαϊδας. Από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου ανασύρθηκαν νεκροί ο 26χρονος οδηγός Σωτήρης Πολύζος, από τους Σοφάδες Καρδίτσας, ο Απόστολος Φουντούνης, 16 χρόνων από τη Νέα Σμύρνη Λάρισας και ο 12χρονος αδελφός του Θωμάς. Οι τρεις άτυχοι νέοι διέμεναν προσωρινά με συγγενείς τους στο χωριό Ανατολικό της Κοζάνης και την ώρα εκείνη μετέφεραν με το ημιφορτηγό λουλούδια για να τα πουλήσουν. Ο μηχανοδηγός της 721 αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Κοζάνη, Δημήτρης Πολιτούδης, συνελήφθη από την τροχαία.

Ογδόντα τρία χρόνια, από τη γενοκτονία της Τουρκίας σε βάρος των Αρμενίων, συμπληρώνονται στις 24 Απριλίου και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος οργανώνει εκδηλώσεις για την επέτειο με κύριο στόχο να καταγγείλει στη διεθνή κοινότητα το αποτρόπαιο έγκλημα που διέπραξε η Τουρκία με θύματα 1. 500.000 αθώους. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 26 Απριλίου με ομιλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη, στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος στην έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους, που λειτουργεί στο μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα. Λόγω των αργιών της Μεγάλης Εβδομάδας, η Έκθεση θα λειτουργήσει την Μεγάλη Παρασκευή από τις 12.30 ως τις 17.00, το Μεγάλο Σάββατο από τις 8.30 ως τις 15.00, την Κυριακή του Πάσχα θα παραμείνει κλειστή και τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 8.30 ως τις 15.00.

Ως "αποφασιστικό πλήγμα στον εθνικισμό", χαρακτηρίζει τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, ο Λιούμπισα Γκεοργκίεφσκι, υποψήφιος του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE για το αξίωμα του Προέδρου στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Σε άρθρο του που δημοσιεύει η ίδια εφημερίδα, ο Γκεοργκίεφσκι τονίζει ότι ο κ.Πάγκαλος απάντησε στις ερωτήσεις που του ετέθησαν με "τη σοφία του Οδυσσέα, το θάρρος του Αχιλλέα, τη σαφήνεια του Πλάτωνα και την περιεκτικότητα του Αριστοτέλη". Η συνέντευξή του, θεωρείται σαν ιστορική στροφή της ελληνικής πολιτικής έναντι της ΠΓΔΜ, τονίζει ο Γκεοργκίεφσκι. Το σημείο της συνέντευξης, που καταδεικνύει "το μέγεθος της σοφίας του Ελληνα υπουργού", γράφει, είναι η πρότασή του οι δύο πλευρές να εγκαταλείψουν τις ιστορικές διαφορές και να συνεργαστούν".

Με ποινή φυλάκισης 6 μηνών θα τιμωρούνται οι Τουρκοκύπριοι που θα παίρνουν διαβατήριο από τη Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε ο ''αντιπρόεδρος'' του ψευδοκράτους, Σερντάρ Ντενκτάς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Χουρριέτ" ο Ντενκτάς ανακοίνωσε χτες ότι το νομοσχέδιο που απαγορεύει στους Τουρκοκυπρίους των κατεχομένων να έχουν διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατατέθηκε στη Βουλή του ψευδοκράτους. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου οι υπήκοοι του ψευδοκράτους θα πρέπει να παραδώσουν ενός 90 ημερών τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ προβλέπεται χρηματική ποινή καθώς και ποινή φυλάκισης για τους παραβάτες του νόμου. Πάντως, τη διαβεβαίωση ότι οι Τουρκοκύπριοι πολίτες αποτελούν "κομμάτι" της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπορούν να κατέχουν κυπριακά διαβατήρια, έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστος Στυλιανίδης. Πρόσθεσε δε ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και είναι έτοιμη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες όταν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Η Τουρκία δεν έχει διακόψει τον πολιτικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ, στη διάρκεια εκπομπής της κρατικής τουρκικής τηλεόρασης TRT. Aναφερόμενος στο θέμα της ενοποίησης της κατεχόμενης Κύπρου με την Τουρκία τόνισε ότι η χώρα του θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό και θα προχωρήσει στην πραγματοποίησή του εφόσον θα συντρέχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι μπορεί να υπάρξει εξέλιξη προς την κατεύθυνση μιας ομοσπονδίας στην Κύπρο μόνο εφόσον αυτή συγκροτηθεί από δύο ίσες και ανεξάρτητες πολιτικές μονάδες. Αναφερόμενος στο θέμα των σχέσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι η Τουρκία δε θα παρακαλέσει για να εξασφαλίσει ένα "εισιτήριο 3ης θέσης στο τρένο για την Κοινότητα". Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι σχέσεις και ο πολιτικός διάλογος με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται, όπως συνεχίζονται και οι διμερείς επαφές με τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπόρις Γιέλτσιν, απέρριψε πρόταση συνταγματικής τροποποίησης, ώστε ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου να είναι και επικεφαλής του κράτους αν ο πρόεδρος της χώρας είναι ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντα του. "Πρώτα από όλα δεν είναι λογικό και δεύτερον δεν μπορεί να υπάρξει τροποποίηση στο Σύνταγμα όσο εγώ είμαι Πρόεδρος", δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-tass, o Γέλτσιν. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του 1993, ο πρωθυπουργός γίνεται επικεφαλής του κράτους σε περίπτωση που ο Πρόεδρος αποδειχθεί ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντα του. Ωστόσο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναφέρουν ότι η θέση του πρωθυπουργού είναι κενή καθώς ο Σεργκέι Κιριένκο, υποψήφιος μετά από πρόταση του Γέλτσιν για την πρωθυπουργία, δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτός από το κοινοβούλιο.

Ασθενείς άνεμοι και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο σε όλη σχεδόν τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με ασθενείς βροχές στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 7 μέχρι 20 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 μέχρι 24 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αραιή συννεφιά κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Π. Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 13 April 1998 - 16:26:22 UTC