Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:16 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 7.3.1998

Στο Κοσσυφοπέδιο είναι στραμμένη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας μετά την ένταση που δημιουργήθηκε στην περιοχή. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί από τις τελευταίες συγκρούσεις φτάνουν τους 20, ωστόσο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 50 νεκρούς και 100 τραυματίες. Η γιουγκοσλαβική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι εξουδετέρωσε τον πυρήνα του απελευθερωτικού στρατού των αλβανοφώνων και ότι ο ηγέτης της οργάνωσης Αντέμ Γιασάρι είναι νεκρός. Η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, μετά από συνάντησή της σήμερα στη Ρώμη με τον ιταλό ομόλογό της, Λαμπέρτο Ντίνι, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχτούν μια νέα αιματοχυσία στην πρώην Γιουγκοσλαβία και επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Πάντως η αμερικανίδα υπουργός επισήμανε ότι δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, αλλά δεν αποκλείστηκε και τίποτε. Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Ομάδα Επαφής για τη Γιουγκοσλαβία με στόχο να επιτύχει ένα συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών. Στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα μεταβαίνει σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, κομίζοντας μήνυμα του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο, έκανε λόγο για σφαγές αμάχων από τους Σέρβους και είπε ότι η στάση της Αλβανίας δεν είναι διαφορετική από εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών. Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα ζήτησαν οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και της Γερμανίας.

Για τις επαφές του στο Βελιγράδι ενημέρωσε το μεσημέρι τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος, μετά τις συναντήσεις του με τους προέδρους της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και της Σερβίας Μίλαν Μιλουντίνοβιτς, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, επισήμανε ότι τα πράγματα είναι δυσάρεστα και επικίνδυνα, εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι δεν θα χειροτερέψει η κατάσταση. Σε τυχοδιωκτικούς και εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας απέδωσε τις ταραχές στο Κοσσυφοπέδιο ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Οι κύκλοι αυτοί επιχειρούν με την υπονόμευση της σταθερότητας στη Σερβία να διαμορφώσουν τους εσωτερικούς συσχετισμούς στην Αλβανία εκτίμησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κάλεσε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του αλβανόφωνου πληθυσμού.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Πάγκαλο, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι τη Δευτέρα θα γίνει μια ελεύθερη και δημοκρατική συζήτηση για το τεράστιο πρόβλημα του κόμματος, που, όπως είπε, διέρχεται μια βαθιά, μεγάλη και επικίνδυνη κρίση. "Χρέος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι να το συζητήσει και σε βάθος και με δημοκρατικό τρόπο", είπε ο κ. Μητσοτάκης. Χθες ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε εσωκομματική εκδήλωση δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι κάνει πράξη τη δημοκρατία στην εσωτερική ζωή του κόμματος.

Αργή αλλά σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ, σύμφωνα με το μεσημβρινό ιατρικό δελτίο που εξέδωσε το Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Οι θεράποντες ιατροί επισημαίνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος ανακάμπτει βραδύτατα, είναι αποδυναμωμένος αλλά όλα τα ιατρικά δεδομένα είναι πολύ ικανοποιητικά σε σχέση με την ταλαιπωρία που έχει υποστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το διήμερο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, με θέμα την εφαρμογή της Habitat Agenda σε τοπικό επίπεδο. Επί δύο ημέρες, Έλληνες και ξένοι ομιλητές κατέθεσαν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους γύρω από τους τρόπους δημιουργίας βιώσιμων πόλεων και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση προς αυτή την κατεύθυνση Την εκτίμηση ότι η δημιουργία βιώσιμων πόλεων δεν είναι θέμα τεχνολογίας και παρεμβάσεων, αλλά ζήτημα αλλαγής της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς των ίδιων των πολιτών, διατύπωσε ο επίκουρος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Θάνος Βλαστός, μέλος της διοίκησης του διεθνούς δικτύου "Car Free Cities". Στη συμμετοχή του δήμου Αθηναίων στο δίκτυο "Υγιείς πόλεις" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικεντρώθηκε η εισήγηση της Νταίζης Παπαθανασοπούλου, συντονίστριας του σχετικού προγράμματος στην πρωτεύουσα. Στις δυνατότητες εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θράκης, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ξάνθης, Φίλιππος Αμοιρίδης, τονίζοντας ότι έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται μια ανταγωνιστική προοπτική.

Φτάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, προκειμένου να έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, σχετικά με την πορεία επίλυσης του Κυπριακού και κυρίως την πορεία ένταξης της μεγαλονήσου στην Κοινότητα. Τριήμερη επίσκεψη στη Λευκωσία πραγματοποιεί από αύριο ο ειδικός συντονιστής για το κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μπλερ, που θα έχει συναντήσεις με τους Γλαύκο Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς. Μετά την Κύπρο ο αμερικανός αξιωματούχος θα επισκεφτεί την Αθήνα και την Άγκυρα.

Τη δυσαρέσκεια του ΚΚΕ για την επίσκεψη του Νίκολας Μπερνς στα Χανιά τη Δευτέρα εξέφρασε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Σε συνέντευξη τύπου στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης η κ.Παπαρήγα αναρωτήθηκε με ποιο δικαίωμα ο Αμερικανός πρέσβης συναντά καθημερινά μαζικούς φορείς και έχει γνώμη για το πως λειτουργεί ο ΟΤΕ, η αστυνομία και κάνει απευθείας επαφές για οικονομική συνεργασία.

Η κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα είναι το θέμα της συνεδρίασης την Τρίτη και την Τετάρτη της διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Στη συνεδρίαση θα καταθέσουν η υπουργός Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και επτά διευθυντικά στελέχη και εκπρόσωποι των εργαζομένων στην επιχείρηση, μετά από σχετικό αίτημα 22 βουλευτών από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συναντώνται σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών φιλίας και συνεργασίας. Οι κύριοι Γιώργος Ρωμαίος, Γαβρήλ Ντεζέου και Μπογκομίλ Μπόνεφ θα συζητήσουν θέματα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος ο Β' υπαρχηγός της ελληνικής αστυνομίας Σταύρος Χουλάκης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Γιώργος Πλάκας και ο διευθυντής ασφαλείας, ταξίαρχος Κώστας Οικονόμου. Οι αντιπροσωπείες αύριο θα μεταβούν στις Καρυές του Αγίου Όρους και το απόγευμα θα επισκεφτούν το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Οι δήμοι μπορούν με απόφασή τους να επιστρέφουν τα χρήματα από τις κλήσεις των παρκοεταιρειών, χωρίς να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας, απαντώντας στο αίτημα του δημάρχου Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο, για νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επιστραφούν τα χρήματα.

Τρεις νεοσύλλεκτοι στρατιώτες και ο οδηγός ταξί που τους μετέφερε από το κέντρο εκπαίδευσης του Χαϊδαρίου στη Θεσσαλονίκη σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με φορτηγό αυτοκίνητο έξω από τη Λάρισα. Νεκροί είναι ο Αθανάσιος Βαλάσης 23 χρόνων, ο Ηλίας Γιασγουλίδης, 20 χρόνων, ο Γιώργος Μιχαηλίδης 26 χρόνων και ο οδηγός του ταξί Γιώργος Αντωνόπουλος 38 χρόνων. Ελαφρά τραυματίστηκε ο οδηγός του φορτηγού Θωμάς Βαγενάς.

Αναγνωρίστηκε χθες για πρώτη φορά η ταυτότητα αγνοουμένου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πρόκειται για τον Ανδρέα Κασάπη, τα οστά του οποίου βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο κοντά στο χωριό Άσια. Όταν δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις του Αττίλα ο Κασάπης ήταν 16 χρόνων. Την τοποθεσία του ομαδικού τάφου υπέδειξαν τα μέλη της ειδικής ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών που ερευνά το θέμα των αγνοουμένων και η εξακρίβωση της ταυτότητας του Κασάπη έγινε με τη μέθοδο της εξέτασης DNA.

Η ανάπτυξη εμπορίου ανθρωπίνων οργάνων στην ανατολική Ευρώπη, με προορισμό κυρίως δυτικές χώρες φαίνεται να επαληθεύεται από δηλώσεις αρμοδίων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. "Ενώ στη Δύση δεν παρουσιάζονται μεγάλα προβλήματα, αντίθετα στην ανατολική Ευρώπη υπάρχουν πολλά", δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας βιο-ηθικής στον πανευρωπαϊκό οργανισμό του Στρασβούργου, Κάρλος Ντε Σόλα, στο περιθώριο συνεδρίασης ειδικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα. Ο κ. Ντε Σόλα έκανε λόγο για έλλειψη κύρους των κρατικών αρχών και επισήμανε ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στις ασιατικές χώρες.

Κανονικά συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις του ιρακινού οπλοστασίου από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι επικεφαλής της ομάδας είναι αμερικανός αξιωματούχος που έχει κατηγορηθεί από τους Ιρακινούς ως κατάσκοπος.

Καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν τις τελευταίες μέρες τη νοτιοανατολική Βραζιλία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και να μείνουν άστεγοι περίπου πέντε χιλιάδες.

Οι ασθενείς βροχές στα δυτικά και η επικράτηση νοτιοδυτικών ανέμων θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, και από το απόγευμα πιθανόν στην Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 μέχρι 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 7 March 1998 - 17:05:14 UTC