Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:38 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 7.3.1998

Την συγκρατημένη του αισιοδοξία για την εξέλιξη της κατάστασης στο Κοσσσυφοπέδιο, εξέφρασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Θόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε Έλληνες δημοσιογράφους, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ποντγκόριτσα για συνομιλίες με την ηγεσία του Μαυροβουνίου. Με την ολοκλήρωση των επαφών του στο Βελιγράδι, ο κ. Πάγκαλος, στη συνέντευξη αυτή ανέφερε σχετικά, ερωτηθείς αν φεύγει πιο ανήσυχος ή πιο αισιόδοξος: "Ας πούμε ότι δεν είμαστε μέσα στο μαύρο σκοτάδι που είμαστε τις προηγούμενες ημέρες, κάπου αρχίζει και φεγγίζει. Κάπου υπάρχουν ορισμένα ανοίγματα, ορισμένα παράθυρα. Πρέπει να εργασθούμε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση". Ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις προοπτικές που φαίνεται ότι τις επόμενες μέρες μπορούν να καρποφορήσουν για την εκτόνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο. Η πρώτη είναι το ορατό ενδεχόμενο να τεθεί σε ισχύ σύντομα η συμφωνία για το εκπαιδευτικό ζήτημα στο Κοσσυφοπέδιο, την οποία πριν ενάμιση χρόνο υπέγραψαν οι Μιλόσεβιτς και Ρουγκόβα και η οποία παραμένει ακόμη ανενεργή. Η δεύτερη να προταθεί στο Κοσσυφοπέδιο η παροχή περιορισμένης αυτονομίας, παρόμοια με αυτήν που έχει η σερβική επαρχία της Βοϊβοντίνας και η Τρίτη να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών Αλβανίας και Γιουγκοσλαβίας, είτε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είτε ακόμη και σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί είτε στα Τίρανα είτε στο Βελιγράδι. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αντίθεσή του με τις απειλές για τιμωρίες και επαναφορά των διεθνών κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας που εκτοξεύουν κάποιες χώρες της Διεθνούς Κοινότητας.

Η κυβέρνηση καταδικάζει την κλιμάκωση της βίας και κάθε τρομοκρατική τάση στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, έτσι ώστε να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης. ''Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει την κλιμάκωση της βίας και κάθε βίαιη καταπίεση της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών σε μια χώρα'', επισήμανε ο κ. Ρέππας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια, ''εφόσον αυτό κρίνεται ωφέλιμο και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους''. Ο κ. Ρέππας απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση και σύνεση και επανέλαβε ότι τέτοιου είδους γεγονότα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διάλογο και συνεννόηση, γι΄ αυτό, όπως είπε, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για εποικοδομητικό διάλογο.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε είχε στην Τιφλίδα , ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος που μετέβη στη Γεωργία, με αφορμή την επίσημη τελετή παράδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας αυτής του αεροναυαγοσωστικού σκάφους ''Λίνδος'' από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το περιπολικό ''Λίνδος'' που ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τη Γεωργία, συνοδευόμενο από το αρματαγωγό ''Σάμος'', μετέφερε στη χώρα αυτή του Εύξεινου Πόντου, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα. Συγκινητικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι Πότι, όπου κατέπλευσαν τα ελληνικά πολεμικά, κατά την υποστολή της ελληνικής σημαίας από το περιπολικό ''Λίνδος'' και την ταυτόχρονη έπαρση της γεωργιανής. ''Με τη δωρεά αυτή η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης. Είναι ένα βήμα και ένα παράδειγμα της πραγματικής συμμετοχής της Ελλάδας στην ανάπτυξη των χωρών αυτών'', δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής της Γεωργίας, Ζουράπ Σβάνια, ενώ ο υπουργός Αμυνας της Γεωργίας, Βαρδίκ Ναντιμπάτζε, ο οποίος επίσης παρέστη στην τελετή, ευχαρίστησε τη ''σύμμαχο και φίλη Ελλάδα'', για τη συμβολή της στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας του. Nωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης είχαν συνάντηση στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, με τον πρόεδρο της χώρας, Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι έχει από τη χώρα μας ''τις καλύτερες αναμνήσεις'' από την πρόσφατη επίσκεψή του.

Την πεποίθηση ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, "εντάσσεται μέσα στο κυνήγι των αγορών και στα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στα Βαλκάνια ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση", εξέφρασε η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο ως "παράγωγο πρόβλημα του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας", σημειώνοντας παράλληλα ότι "εμείς αισθανόμαστε αγωνία όταν εξελίσσονται αμερικανικές και γερμανικές πρωτοβουλίες".

Τα θέματα της Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αποκέντρωσης ενόψει και των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ρέππας το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε αμέσως μετά το Πάσχα, μεικτά κλιμάκια (κυβέρνησης-κόμματος) να εξορμήσουν στις περιφέρειες της χώρας, έτσι ώστε αφενός να συζητήσουν το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην περιφέρεια και αφετέρου να διοργανώσουν περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, προκειμένου να συζητηθεί το σύνολο της αναπτυξιακής προσπάθειας σε κάθε περιφέρεια. Στις εξορμήσεις, αυτές θα μετέχει και ο Πρωθυπουργός. Συζητήθηκε επίσης η πολιτική της Κυβέρνησης στην περιφέρεια με ορίζοντα τις προσεχείς εκλογές και αποφασίστηκε να ολοκληρωθούν τυχόν εκκρεμότητες, καθώς ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει να διευθετηθούν τέτοιου είδους ζητήματα έως τότε, όπως ενίσχυση παραμεθόριων περιοχών, ανάπτυξη τουρισμού και ολοκλήρωση μεγάλων οδικών έργων, επίλυση προβλημάτων γεωργίας και αντιμετώπιση της ανεργίας.

Την ανησυχία τους για τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, περί "Μακεδονίας των Σκοπίων", εκφράζουν με ψήφισμά τους οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στη συντονιστική επιτροπή των Δημάρχων Μακεδονίας - Θράκης, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου. Οι δήμαρχοι, επισημαίνουν στο ψήφισμά τους, ότι "διαπιστώνουμε μάλιστα ότι η παρατεινόμενη εκκρεμότητα στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους των Σκοπίων, με δεδομένη την ένταση που δημιουργούν τελευταία στην περιοχή τα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο, εγκυμονεί κινδύνους επιβολής λύσεων ξένων προς την ιστορική αλήθεια και το εθνικό μας δίκαιο ως αποτέλεσμα πιέσεων και συμβιβασμών".

Την προοπτική κυβερνήσεων συνεργασίας, βλέπει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση της ΚΕΑΔΕΑ στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεργαστούν τα κόμματα στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: ''Η συμφωνία των κομμάτων όταν βρίσκονται εκτός κυβερνήσεων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνεργασία εντός κοινών κυβερνήσεων, που είτε μας αρέσει, είτε όχι, σε κάποια στιγμή θα αναγκαστούμε να πραγματοποιήσουμε''. Η άποψη αυτή του Ακη Τσοχατζόπουλου παρουσιάστηκε ενώπιον του προέδρου του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος όμως δεν αντέδρασε, στην διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση με θέμα την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατηγόρησε ευθέως τυχοδιωκτικούς και εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, οι οποίοι, είπε, πρωτοστατούν στις ταραχές στο Κοσσυφοπέδιο, και επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν τη Σερβία για να διαμορφώσουν συσχετισμούς στο εσωτερικό της Αλβανίας. Η μειονότητα έχει δίκαια αιτήματα, αλλά τη στιγμή που εξελίσσονται πράξεις βίας και τρομοκρατίας το δίκαιο χάνει την ισχύ του. Παράλληλα, ο υπουργός κάλεσε το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αναγνωρίσει τα δικαιώματα της μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο και να δώσει λύσεις γιατί, όπως είπε, δε μπορεί να περιμένει την έκρηξη του προβλήματος και να προσπαθεί μετά να το συμμαζέψει. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολυγλωσσία και βαβυλωνία των στελεχών της, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και περισσότερο το θέμα των Σκοπίων.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί και προωθηθεί από την κυβέρνηση, δήλωσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις κινητοποιήσεις των αναπληρωτών - ωρομισθίων καθηγητών και τόνισε χαρακτηριστικά ότι όσοι ζητούν επαναφορά επετηρίδας δίνουν μάχη οπισθοφυλακής. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ακόμη ότι ο διαγωνισμός για προσλήψεις εκπαιδευτικών θα γίνει κανονικά πριν το καλοκαίρι και θα προσληφθούν όσοι χρειάζονται για τις ανάγκες της εκπαίδευσης.

Δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των χρημάτων στους πολίτες που πλήρωσαν κλήσεις σε παρκοεταιρίες. Αυτό μπορεί να γίνει -πέρα των δικαστικών αποφάσεων- με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων που θα βεβαιώνουν ότι πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα γιατί εισπράχθηκαν αχρεωστήτως. Την διευκρίνιση αυτή έκανε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χαράλαμπου Αγγουράκη.

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται στις προσπάθειες της Ρουμανίας για ένταξη στις ευρω - ατλαντικές δομές, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, στη συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο πρέσβη στην Αθήνα, Tan Retulescu. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επισημάνθηκαν οι πατροπαράδοτοι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και η βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Ηταν βλακεία των Ελλήνων κομμουνιστών, που σύρθηκαν στα Δεκεμβριανά, δήλωνε τον Ιανουάριο του 1945 ο Στάλιν στον ηγέτη του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Γ΄Διεθνούς Γκιόργκι Δημητρόφ, όπως προκύπτει από το απόρρητο επί μισό αιώνα ημερολόγιο του Δημητρόφ, που εξέδωσε ο γιός του Μπόϊκο Δημητρόφ. Στο ημερολόγιό του, ο Βούλγαρος ηγέτης, παραθέτει σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη του κομμουνιστικού κινήματος ολόκληρης της Βαλκανικής, αλλά και άγνωστες λεπτομέρειες για ζητήματα που επί δεκαετίες ταλάνισαν τις χώρες της χερσονήσου του Αίμου, όπως για παράδειγμα το Μακεδονικό ζήτημα. Ιδιαίτερα για τα αιματηρά γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα, όπως προκύπτει από την σελίδα 460 του ημερολογίου, έλεγε ο Στάλιν στον Δημητρόφ, στις 10 Ιανουαρίου 1945, σε τηλεφωνική τους συνομιλία: "Εγώ συμβούλεψα στην Ελλάδα να μην αρχίσουν αυτόν τον αγώνα. Οι άνθρωποι του ΕΛΑΣ δεν έπρεπε να βγουν από την κυβ(έρνηση) του Παπανδρέου. Καταπιάστηκαν με δουλειά για την οποία δεν τους επαρκούν οι δυνάμεις. Φαίνεται υπολόγιζαν ότι ο Κόκκινος Στρατός θα κατέβει έως το Αιγαίο. Εμείς αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε. Εμείς δεν μπορούμε να στείλουμε και στην Ελλάδα δικά μας στρατεύματα. Οι Ελληνες κάνανε βλακεία". Το ημερολόγιο του Γκεόργκι Δημητρόφ, εκδίδεται από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας ακριβώς 65 χρόνια από τότε που γράφηκαν σε αυτό οι πρώτες λέξεις. Οπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γιός του Δημητρόφ, Μπόϊκο, προχώρησε στην έκδοση του ημερολογίου, επειδή μετά τις αλλαγές στη Βουλγαρία, κάποια άτομα, ιδιαίτερα επί εποχής της πρώτης κυβέρνησης της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", κατορθώνοντας να έχουν πρόσβαση στα αρχεία του πρώην Κομμουνιστικού Κόμματος Βουλγαρίας, δημοσίευσαν αυθαίρετα μερικά μικρά τμήματα του ημερολογίου, που παραμόρφωναν την εικόνα του πατέρα του.

Σημαντικά προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές, αναμένεται να προκαλέσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι σιδηροδρομικοί, με κύριο αίτημα να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις της διοίκησης, που αφορούν στην κατάργηση τοπικών δρομολογίων και στην αλλαγή των ωρών εργασίας του προσωπικού. Παράλληλα, ζητούν να αρχίσει άμεσα το πρόγραμμα συντήρησης της σιδηροδρομικής γραμμής και του τροχαίου υλικού και να υπάρξει μέριμνα για την απρόσκοπτη λειτουργία των τοπικών γραμμών.

Ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον, φέρνει την Ελλάδα το ηλιακό χωριό του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)που λειτουργεί από το 1989 στην Αττική και περιλαμβάνει 435 σπίτια. Πρόκειται για το τρίτο ηλιακό χωριό που δημιουργήθηκε διεθνώς και για το μοναδικό που εξακολουθεί να υφίσταται, αφού αυτά του Μεξικού και της Ισπανίας εγκαταλείφθηκαν ως ασύμφορα.

Στοιβαγμένους μέσα σε φορτηγό ψυγείο μετέφερε στην Ελλάδα εξήντα τρεις λαθρομετανάστες από την Αλβανία συμπατριώτης τους, ο οποίος έπεσε σε μπλόκο της αστυνομίας στο 60ο χιλιόμετρο του δρόμου Κοζάνης - Θεσσαλονίκης. Ο Σωτίρ Ντράτσι, 41 ετών, προσωρινά κάτοικος Αθηνών, σύμφωνα με την αστυνομία, παρέλαβε τους λαθρομετανάστες από την Κόνιτσα Ιωαννίνων και αφού τους έκρυψε μέσα στο ψυγείο, επιχείρησε να τους μεταφέρει στην Αθήνα.

Με κινητό τηλέφωνο επιχείρησαν δύο Αλβανοί λαθρομετανάστες να πουλήσουν περίπου τρισήμισι κιλά χασίς. Συνελήφθησαν όμως από αστυνομικούς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ενοπλη ληστεία με ''λεία'' περίπου εννέα εκατομμύρια δραχμές σημειώθηκε σε υποκατάστημα τράπεζας στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης από άγνωστο κουκουλοφόρο. Οπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, την ώρα που έκλειναν τα ταμεία, μπήκε μέσα στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας, στην οδό Ελευθερίας, ένα νεαρό άτομο οπλισμένο με καραμπίνα.

Φορολογικούς ελέγχους όλο το 24ωρο, διενεργεί αυτές τις ημέρες το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, σε εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας και τα νυκτερινά κέντρα. Στο στόχαστρο των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, βρίσκονται τις πρωϊνές και απογευματινές ώρες τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Κηφισιάς, της Γλυφάδας, του κέντρου της Αθήνας και του Περιστερίου, ενώ τις νυχτερινές ώρες ελέγχονται τα μεγάλα και γνωστά κέντρα διασκέδασης.

Τον ισχυρισμό ότι το μέλλον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων πρέπει να βασιστεί πάνω στην αναγνώριση της ύπαρξης δύο ''κρατών'' στο νησί με ισότιμο καθεστώς, προβάλλει ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Την επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, η οποία είναι τρισέλιδη, διαβίβασε στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο πολιτικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Πίτερ Σμιτ.

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από αύριο έως τις 10 Μαρτίου ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ. Ο κ. Μίλερ που αναμένεται να φθάσει στη Μεγαλόνησο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ την Τρίτη θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Σερβίας αρμόδιος για τα θέματα του Κοσσυφοπεδίου Τζούρο Λάζιτς δήλωσε "ότι τα σερβικά κρατικά όργανα θα αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες με τον τρόπο που τους αντιμετωπίζουν και τα άλλά κράτη". Σε συνέντευξη του στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Γιουγκοσλαβίας TANJUGΟ ο κ. Λάζιτς τόνισε ότι η Σερβία ως κράτος δικαίου είναι υποχρεωμένη με την εφαρμογή νόμων και όλων των επιτρεπόμενων μεθόδων να υπερασπίσει την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών ανεξάρτητα εθνικότητας και θρησκείας και θα το κάνει με μεγάλη αποφασιστικότητα.

Την άμεση παρέμβαση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου που πρότεινε η Δύση αλλά και τις απειλές για κυρώσεις στο Βελιγράδι καταδίκασε η Ρωσία. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας υποστηρίζεται ότι η Μόσχα χαρακτηρίζει "απαράδεκτες τις δηλώσεις εκπροσώπων αρκετών δυτικών χωρών για την πιθανότητα άμεσης παρέμβασης αλλά και για την πρόθεση επιβολής διαφόρων ειδών κυρώσεων κατά της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας".

Περισσότεροι από 50.000 Αλβανούς συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στους "αδελφούς του Κοσσυφοπεδίου", σε συλλαλητήριο που διοργάνωσαν τα αλβανικά πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ. Αυτό μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι παντού υπήρχαν αναρτημένες αλβανικές σημαίες, "κάτι που έδινε την εντύπωση ότι βρισκόσουν σε συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα της Αλβανίας".

Τα γεγονότα και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο αναπτύσσονται πολύ δυναμικά και δυστυχώς προς το παρόν δεν δίνουν περιθώριο για μεγάλη αισιοδοξία. Αυτό δήλωσε στη Σόφια η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, σύμφωνα με την οποία το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να ενωθούν οι προσπάθειες των χωρών της περιοχής με αυτές της διεθνούς κοινότητας και της Ομάδας Επαφής στην κατεύθυνση της έναρξης διαλόγου μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών με σκοπό τη σταθεροποίηση στην περιοχή και την αποτροπή αιματοχυσίας και πολέμου στα Βαλκάνια.

Την επείγουσα συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά την οποία θα εξεταστεί η δράση της διεθνούς κοινότητας για την αποφυγή περισσότερης αιματοχυσίας στο Κοσσυφοπέδιο ζήτησε σήμερα η Αλβανία. Ο Αλβανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Αγκίμ Νέσο, σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει την πεποίθηση των Τιράνων ότι "πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη απώλεια χρόνου, γι' αυτό θα ήταν χρήσιμο ο ΟΗΕ να ζητήσει από τις χώρες που αποτελούν την ομάδα επαφής να ετοιμάσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και προσθέτει ότι η αλβανική κυβέρνηση επιθυμεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να συζητήσει για μέτρα που θα εμποδίσουν μια νέα τραγωδία".

Επτά Κούρδοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με Τούρκους στρατιώτες στα νοτιοανατολικά της χώρας, ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής διοίκησης, η σύγκρουση ανάμεσα στους στρατιώτες και τους αντάρτες του ΡΚΚ έγινε σε ορεινή περιοχή στην επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ κι, εκτός από τους επτά νεκρούς, δύο ακόμη Κούρδοι συνελήφθησαν, ενώ, από την πλευρά των Τούρκων στρατιωτών, δεν αναφέρθηκαν απώλειες.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η χθεσινή χρηματιστηριακή ημέρα. Ο γενικός δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στις 1499,74 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,50%.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 7 March 1998 - 9:40:14 UTC