Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:07 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 4.3.1998

Η Ελλάδα δια του κ. Πάγκαλου δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία εκτόνωσης της κρίσης στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, αν όμως κάτι τέτοιο ζητηθεί η χώρα μας θα βρίσκεται στη διάθεση όλων των πλευρών, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Απαντώντας, εξάλλου, στην ερώτηση αν η Ελλάδα σκέφτεται να ακολουθήσει μια πιο ευέλικτη πολιτική απέναντι στην ΠΓΔΜ λόγω και της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε πολύ καλές τις σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια επισημαίνοντας ότι ανοίγονται νέοι ορίζοντες. Για τις εξελίξεις μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και την επικείμενη επίσκεψη του Θεόδωρου Πάγκαλου στο Βελιγράδι ενημέρωσε το μεσημέρι τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Ανακοίνωση της Πολιτικής Άνοιξης επισημαίνει ότι η προώθηση ειρηνικών στο Κοσσυφοπέδιο είναι μονόδρομος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο μεταξύ, ηρεμία επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, ωστόσο τα πνεύματα παραμένουν οξυμένα. Το απόγευμα η οργάνωση "Παράνομος Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" ανακοίνωσε ότι θα πάρει εκδίκηση για τους θανάτους των Αλβανών κατά τα αιματηρά επεισόδια του Σαββατοκύριακου.

Με τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη συναντήθηκε το πρωί ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Αλί Τουϊγκάν. Ο κ. Κακλαμάνης επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και υπογράμμισε την προσήλωση της χώρας μας στις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης και του σεβασμού των συνόρων. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η ένταση συντηρείται από την πλευρά της Τουρκίας η οποία διατηρεί το κλίμα επιθετικότητας και απειλής. Από την πλευρά του ο κ. Τουιγκάν διαβεβαίωσε τον κ. Κακλαμάνη ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε όλους τους τομείς και πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν διακατέχεται από αισθήματα εχθρότητας απέναντι στην Ελλάδα.

Ωστόσο συνεχίζεται στον ίδιο βαθμό η τουρκική προκλητικότητα. Η Τουρκική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε έκθεσή της, δημοσιεύματα της οποίας δημοσιεύονται στην τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", αναφέρει ότι η Ελλάδα εξωθεί τη μειονότητα της Θράκης στη μετανάστευση. Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ακόμη ότι η χώρα μας επιχειρεί να αφομοιώσει τη μουσουλμανική μειονότητα και να αποδυναμώσει τους δεσμούς της με την Τουρκία, με στόχο τη διαίρεσή της.

Την παράταση μέχρι το τέλος Απριλίου της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης προβλέπει ρύθμιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Παπαντωνίου. παραδέχτηκε ότι τα υψηλά επιτόκια στον τραπεζικό χώρο προκαλούν αναστάτωση, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η περίοδος έχει ημερομηνία λήξης και αφορά μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 1998. Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής της ρύθμισης για τα πανωτόκια και πρόσθεσε: "Είναι μια σωστή ρύθμιση στο μέτρο που επιχειρεί μια χρυσή τομή, μια μέση οδό ανάμεσα στο δίκαιο των δανειοληπτών αλλά και στην όχι ευχάριστη θέση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες".

Τριήμερη περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε δηλώσεις της από τα Χανιά αναφέρθηκε στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Η κ. Παπαρήγα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι πέρασε "η εποχή των παχιών αγελάδων" και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική που εφαρμόζει στον αγροτικό τομέα. "Η Κρήτη ανεξάρτητα από τις μορφές ή πηγές ανάπτυξης που μπορεί να έχει στον πρωτογενή τομέα μπορεί και πρέπει να παίξει αποφασιστικό ρόλο", πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα. Σχετικά με τη βάση στη Σούδα, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, εξέφρασε ανησυχία για το ρόλο της βάσης στο ενδεχόμενο σύρραξης. Αύριο η κ. Παπαρήγα θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο.

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε το μεσημέρι η σύσκεψη των κοινοταρχών της Περαίας, του Τριλόφου, του Πλαγιαρίου, των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας καθώς και εκπροσώπων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, μετά από πρωτοβουλία μεσολάβησης της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για το επίμαχο θέμα της εγκατάστασης ραντάρ στο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης τέθηκαν κυρίως διαδικαστικά ζητήματα. Ωστόσο παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κρίνει το έργο αναγκαίο. Οι πέντε κοινοτάρχες έχουν προσφύγει για την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα συζητήσει το θέμα στις 8 Μαϊου.

Άκαρπη απέβη η συνάντηση των εκπροσώπων της ΠΟΕ - ΟΤΑ με τον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Οι εργαζόμενοι στους δήμους όλης της χώρας απεργούν αύριο και μεθαύριο διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών τους αιτημάτων.

Εφιάλτη για δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα αλλά και για τους γονείς τους αποτελεί η νυχτερινή ενούρηση. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την κλινική ουροποιητικών οργάνων του ΑΠΘ, 100.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας από 5 μέχρι 15 ετών και 60.000-100.000 ενήλικοι Έλληνες πάσχουν από νυχτερινή ενούρηση. Η νυχτερινή ενούρηση επί σειρά ετών αντιμετωπίστηκε ως ψυχολογικό πρόβλημα . Έρευνες των τελευταίων ετών , όμως, απέδειξαν ότι πρόκειται για οργανικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να διερευνάται συστηματικά. Ιατρικές εμπειρίες σχετικά με το θέμα της νυχτερινής ενούρησης και την αντιμετώπισή της θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του 5ου διανοσοκομειακού ουρολογικού σεμιναρίου Βορείου Ελλάδος με θέμα την παιδοουρολογία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Μεγαλύτερη σε αριθμό εκθετών και σε εκθεσιακούς χώρους, από κάθε προηγούμενη διοργάνωση, είναι η έκθεση SPORTIVA '98, που θα ανοίξει τις πύλες της το Σάββατο στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, στη Θεσσαλονίκη. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 63 εκθέτες, επτά περισσότεροι από την αντίστοιχη περσινή, ενώ οι χώροι στους οποίους θα φιλοξενηθούν τα εκθέματα είναι κατά 25% περισσότεροι από πέρσι. Η αύξηση των εκθετών οφείλεται, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην ιδιαίτερη έμφαση που δίδεται φέτος στα είδη κυνηγιού, ψαρέματος και κατάδυσης.

Δέκα άτομα έχουν καταθέσει σε διάστημα δέκα ημερών στον εφέτη ανακριτή Χαράλαμπο Αντωνιάδη σχετικά με την υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Μεταξύ των εξήντα και πλέον θεμάτων που ερευνώνται περιλαμβάνονται και οι φάκελοι που αφορούν στη μη βιντεοσκόπηση των παραστάσεων της Ειρήνης Παπά και τα έξοδα του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΟΠΠΕΘ Σταύρου Ξαρχάκου.

Την μετατροπή εκκλησιών στα κατεχόμενα της Κύπρου σε μουσεία και πολιτιστικά κέντρα και του αρμένικου μοναστηριού Saint Makar σε ξενοδοχείο καθώς και την βεβήλωση εκκλησιών και νεκροταφείων κατήγγειλε στο Συμβούλιο της Ευρώπης η μόνιμη αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο, πρέσβης Θάλεια Πετρίδη. Η κ. Πετρίδη με επιστολή της και προς τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Daniel Tarshys, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό που τεκμηριώνει τις καταγγελίες της, ζητά τη λήψη μέτρων για τον τερματισμό της καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα της Κύπρου. Αντίστοιχη επιστολή έχει σταλεί σε όλους τους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συλλαλητήριο σε ένδειξη συμπαράστασης στα αιτήματα των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου θα διοργανώσει αύριο στο Τέτοβο το αλβανικό εξωκοινοβουλευτικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας, του οποίου ηγείται ο Νεβζάτ Χαλίλι, πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ευημερίας (PDP). Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, ο κ.Χαλίλι επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι οι αλβανόφωνοι της ΠΓΔΜ τάσσονται κατά της βίας στο Κοσσυφοπέδιο και υποστηρίζουν την κάθε προοδευτική, όπως είπε, δύναμη που δρα στην επαρχία αυτή της Γιουγκοσλαβίας.

Πέντε μαθήτριες τραυματίστηκαν σήμερα στην Αλγερία από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του σχολείου τους. Και η νέα αυτή ενέργεια αποδίδεται στους φανατικούς ισλαμιστές.

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και αύριο στη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 μέχρι 22 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το απόγευμα δυτικοί μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 4 March 1998 - 17:05:44 UTC