Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:16 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 4.3.1998

Εντονη είναι η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακου και στα οποία 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Οι χώρες της Βαλκανικής, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ και η Ρωσία ζήτησαν τον τερματισμό της βίας και προτείνουν την έναρξη διαλόγου προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Σήμερα μεταβαίνει στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ ενώ την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, θα μεταφέρει στον Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατά την επίσκεψή του στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, πρόταση για τη σύγκλιση διαβαλκανικής συνάντησης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών για το Κοσσυφοπέδιο. Σκληρή προειδοποίηση εναντίον του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να ανοίξει διάλογο με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και να αποκαταστήσει το καθεστώς αυτονομίας στην επαρχία, διότι διαφορετικά "θα δράσουν άλλοι στη θέση του", απηύθυνε ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ.

Η θέση της Ελλάδας για τη λύση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο προϋποθέτει τόσο την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Αλβανών που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων του όσο και την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας στην περιοχή. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στα αιματηρά επεισόδια του Σαββατοκύριακου στο Κοσσυφοπέδιο. ''Πιστεύουμε'', τόνισε ο κ. Ρέππας, ''ότι μέσω διαδικασιών διαλόγου και συνεννόησης πρέπει να αναζητηθεί λύση, η οποία θα περιλαμβάνει το σεβασμό των δικαιωμάτων των Αλβανών που αποτελούν την πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο και επίσης, θα διασφαλίζει την ενότητα και την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο''. Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι μετά από επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Αλβανό ομόλογό του Φατός Νάνο και τη σημερινή επίσκεψη του Γιουγκοσλάβου επιτετραμμένου στον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, βρίσκεται σε εξέλιξη ελληνική πρωτοβουλία για το πρόβλημα. Ο κ. Ρέππας εξέφρασε την αισιοδοξία του πως ''τελικά θα πρυτανεύσει η λογική. Με αυτοσυγκράτηση και σύνεση όλες οι πλευρές θα επιδιώξουν να εκτονωθεί η ένταση''.

Αργά αλλά σταθερά βελτιώνεται η υγεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ο οργανισμός του οποίου ανταποκρίνεται στη θεραπευτική αγωγή. Οπως αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν ο Μακαριότατος θα παραμείνει στο Λαϊκό Νοσοκομείο μέχρι να συμπληρωθεί η θεραπεία και να παρακολουθούνται τυχόν επιπλοκές. Ο πρόεδρος του νοσοκομείου Γιάννης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι βελτιωμένη.

Δεν έχει προγραμματισθεί κάποια συνάντηση της κυβέρνησης με αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σημειώνοντας παράλληλα, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει τις επόμενες μέρες. ''Αυτή την περίοδο ο Αρχιεπίσκοπος αντιμετωπίζει μια πάρα πολύ κρίσιμη εξέλιξη στην κατάσταση της υγείας του και πρέπει αυτό να αποτελέσει το σημείο συνοχής της Ιεραρχίας: Να ξεπεράσει τη δοκιμασία του ο Αρχιεπίσκοπος'', υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ερωτηθείς αν τίθεται σήμερα για την Εκκλησία της Ελλάδος θέμα ''κενού ευθύνης'', ο κ. Ρέππας τόνισε ότι ''είναι κάτι για το οποίο έχουν επιληφθεί τα Όργανα της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ασχολούνται και γνωρίζουν τα του Οίκου τους''. ''Δεν είναι δυνατό'', πρόσθεσε, ''η Πολιτεία να αναπτύξει κάποια παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ελλάδος''.

Κρίσιμη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Δρυ, θα έχουν σήμερα, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι έχουν προαναγγείλει 48ωρη απεργία για την Πέμπτη και την Παρασκευή, με αιτήματα την αύξηση των αποδοχών τους και τη συνταξιοδότησή τους σε ταχύτερο χρονικό διάστημα. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, πραγματοποίησαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία την περασμένη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων αορίστου διαρκείας, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Το δίκαιο των αιτημάτων τους αναγνώρισε σήμερα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους εκπροσώπους τους.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει όλα τα έργα που προγραμματίζονται για τη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα για το Νομό Φλώρινας, διατύπωσε ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο στον ακριτικό αυτό νομό. Ο κ. Μαντέλης, μιλώντας σε συνεστίαση, αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές, όπως είπε, συμφωνίες που υπέγραψε. Η πρώτη, αφορά την υπογραφή πρωτοκόλλου με την Αλβανία και η δεύτερη αφορά την υπογραφή πρωτοκόλλου μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας και Ρουμανίας, σχετικά με τα δημόσια έργα και τις μεταφορές.

Πανηγυρική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ψήφιση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη και των πολιτικών αρχηγών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων υπέγραψαν την κοινή δήλωση στο βιβλίο της Διεθνούς Αμνηστίας στην οποία αναφέρεται: "Υπόσχομαι να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου, ώστε να εξασφαλίσω πως τα δικαιώματα που καθιερώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα αποτελέσουν μια πραγματικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο". Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού χαρακτήρισε αξιέπαινη την πρωτοβουλία της Διεθνούς Αμνηστίας, τόνισε ότι υπάρχουν κράτη δημοκρατικά που ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα μόνο στο χώρο τους και όχι σε ό,τι συμβαίνει στο διεθνή χώρο και ζήτησε την εκδήλωση περισσότερου έμπρακτου ενδιαφέροντος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν θα ενσωματωθούν με όλες τις υπόλοιπες και στις 10 Δεκεμβρίου του 1998 θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την επίδοση του σχετικού βιβλίου στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί κυβερνητική αντιπροσωπεία από την ΠΓΔΜ με επικεφαλής τον υφυπουργό εξωτερικών κ.Ογκνεν Μαλέφσκι. Η επίσκεψη, η πρώτη σε τέτοιο επίσημη επίπεδο, πραγματοποιείται σε ανταπόδοση επίσκεψης που πραγματοποίησε στα Σκόπια ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του υπουργείου εξωτερικών πρέσβη Αλέξανδρο Φίλωνα. Στην αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ συμμετέχουν επίσης ο υφυπουργός αρμόδιος για ζητήματα νοτιοανατολικής Ευρώπης κ.Βίκτορ Ντιμόφσκι, η διευθύντρια της ίδιας διεύθυνσης κ.Λιλιάνα Ναούμοβα και ο πρέσβης κ.Στογιανόφσκι. Διπλωματικές πηγές της ΠΓΔΜ έλεγαν ότι κατά τις συνομιλίες θα εξετασθούν διμερή και διεθνή θέματα και θα επιβεβαιωθεί η πρόθεση των δύο χωρών να αποκαταστήσουν πλήρως ομαλές σχέσεις όπως ταιριάζει σε δύο γειτονικές και φιλικές χώρες.

Είκοσι πρέσβεις και ανώτεροι υπάλληλοι υπουργείων Εξωτερικών από δέκα χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα παρακολουθήσουν από τις 8 ως τις 11 Μαρτίου στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου στη Θεσσαλονίκη, επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα "Η διεύρυνση της ΕΕ: Η Κεντρική και Νοτιοανατολική Διάσταση". Το σεμινάριο περιλαμβάνει μαθήματα κοινοτικού δικαίου και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ την έναρξη έχει κληθεί να κηρύξει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Στην εναρκτήρια συνεδρία θα συμμετάσχει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης , Φίλιππος Πετσάλνικος, ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών ,Στέλιος Περράκης, ο πρόεδρος του Κέντρου Διεθνούς Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, Βασίλης Σκουρής και ο επικεφαλής της διεύθυνσης πληροφόρησης της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Μαργαρίτης Σχοινάς

Με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη, θα συναντηθεί αύριο ο κοινοτικός επίτροπος για εξωτερικές σχέσεις Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος φτάνει σήμερα το βράδυ στη Μεγαλόνησο. Ο κ.Βαν Ντεν Μπρουκ θα έχει επαφές με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργο Βασιλείου, και τον υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη. Την Παρασκευή ο κ.Βαν Ντεν Μπρουκ θα συναντηθεί με τους πρέσβεις των χωρών - μελών της Ε.Ε., ενώ δεν πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με το Ραούφ Ντενκτάς, μετά την άρνηση του κατοχικού ηγέτη.

Τους 22 έφτασε ο αριθμός των νεκρών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια σύγκρουσης ενόπλων Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και της σερβικής αστυνομίας, το Σάββατο, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αλβανικές αρχές. Οι σερβικές αρχές είχαν ανακοινώσει την Κυριακή ότι οι νεκροί ήταν 20, οι 16 από τους οποίους Αλβανοί και οι τέσσερις Σέρβοι αστυνομικοί. Ο Δημοκρατικός Συνασπισμός του Κοσσυφοπεδίου δημοσίευσε τα ονόματα των 22 θυμάτων, τα 12 από τα οποία αγνοούνταν από το Σάββατο. Στο μεταξύ, το Κέντρο Πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου, ανέφερε ότι 289 άτομα ζητούν ιατρική βοήθεια, μετά από την επέμβαση της αστυνομίας στη χθεσινή διαδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στην Πρίστινα. Οι τραυματίες είναι ηλικίας από 16 έως 60 ετών, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας "Κόχα Ντίτορα", η κατάσταση πέντε Αλβανών δημοσιογράφων που χτυπήθηκαν από τη σερβική αστυνομία, παραμένει κρίσιμη.

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να λάβουν αποτρεπτικά μέτρα και να ασκήσουν πίεση στο Βελιγράδι, έτσι ώστε να δώσουν τέλος στη βία κατά των αθώων πολιτών του Κοσσυφοπεδίου απηύθυνε ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, τονίζοντας ότι η σφαγή στη Ντρένιτσα αποτελεί δείγμα για το τι μπορεί να συμβεί στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Ο κ. Ρουγκόβα τόνισε ότι "οι σερβικές ομάδες που επιδιώκουν να εκκαθαρίσουν εθνικά το Κοσσυφοπέδιο είναι γνωστές" και απηύθυνε έκκληση αυτοσυγκράτησης στους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου. Σε ερώτηση που του απευθύνθηκε για τον τρόπο με τον οποίο οι αλβανικές πολιτικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου μπορούν να αντιμετωπίσουν την αγανάκτηση των κατοίκων, ο κ.Ρουγκόβα, υποστήριξε ότι "κάναμε ότι ήταν δυνατό να γίνει. Οι πολίτες γνωρίζουν την σοβαρότητα της κατάστασης και εμείς είμαστε προσεχτικοί". Αναφερόμενος στην προχθεσινή διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Πριστίνα, ο κ.Ρουγκόβα συνεχάρη τους πολίτες που συμμετείχαν σ' αυτή και καταδίκασε τις βιαιότητες της αστυνομίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει αποκλειστικά την εθελοντική επιστροφή των προσφύγων από τη Βοσνία για ακόμη ένα χρόνο, επιβεβαίωσε ο αρμόδιος της γερμανικής κυβέρνησης για τους πρόσφυγες Ντίτμαρ Σλε. Μετά τη προχθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα ανακοίνωσε ότι θα μετριαστεί η σκληρή πολιτική στην επιστροφή των 4 εκατομμυρίων προσφύγων στη Βοσνία. Ως απόδειξη για την απομάκρυνση από τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό ο κ. Σλε ανέφερε πως από τους 100.000 χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι έχουν ήδη επιστρέψει από τη Γερμανία στη Βοσνία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου μόνο 1.000 απελάθηκαν. Οι Γερμανοί παραδέχονται πως η σκληρή πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες της Βοσνίας δεν αποτελεί σωστή μέθοδο για την επίλυση του προβλήματος, παρόλο που είναι χρονιά εκλογών και οι πιέσεις έφταναν από διάφορες πλευρές για να δοθεί ένα τέλος στην υπόθεση ακόμα και με τη μαζική επιστροφή όσων παρέμειναν στη χώρα για διάστημα πέντε χρόνων. Οι πολιτικές συνθήκες, η ανεργία και άλλα προβλήματα δυσκολεύουν τους πρόσφυγες να προσαρμοστούν στο παλαιό περιβάλλον. Η παραμονή των προσφύγων στη Γερμανία σημαίνει και παράταση των δαπανών για τη συντήρηση τους που ανέρχονται στα 16 δισεκατομμύρια μάρκα.

Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και της Ρωσίας, Μπορίς Γέλτσιν, απέστειλαν χαιρετιστήρια τηλεγραφήματα στον Βούλγαρο ομόλογό τους, Πέταρ Στογιάνοφ, με αφορμή τη χθεσινή εθνική επέτειο της Βουλγαρίας. Χθες συμπληρώθηκαν 120 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας του Αγίου Στεφάνου, με την οποία τερματίστηκε ο ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1877- 1878 και η Βουλγαρία απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό. "Είμαστε περήφανοι για τη συμμετοχή των Ρώσων στον ηρωικό αγώνα του βουλγαρικού λαού για ανεξαρτησία, καθώς και για τα αισθήματα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που εδραιώθηκαν σε αυτό το διάστημα", σημειώνεται στο τηλεγράφημα του Ρώσου Προέδρου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 4 March 1998 - 7:40:12 UTC