Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.2.1998

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημερώνει ο Γενικός Γραμματέας του, Κόφι Ανάν, σχετικά με τη συμφωνία για τις επιθεωρήσεις των όπλων του Ιράκ. Η συμφωνία δεσμεύει το Ιράκ να παράσχει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ άμεση άνευ όρων και απεριόριστη πρόσβαση στις στρατιωτικές του εγκαταστάσεις, ενώ από την πλευρά τους οι επιθεωρητές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να σέβονται την εθνική ασφάλεια, την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του Ιράκ. Ένα σημαντικό σημείο της συμφωνίας προβλέπει τη σύσταση μιας νέας ομάδας διπλωματών και επιθεωρητών, ο επικεφαλής της οποίας θα διοριστεί από τον κ.Ανάν. Η επιτροπή αυτή θα αναλάβει την επιθεώρηση οκτώ προεδρικών εγκαταστάσεων, όπου υπήρξε το επίκεντρο της τελευταίας κρίσης.

Την απάντηση της Ελλάδας στις προτάσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, επιδίδει σήμερα ο πρέσβης μας στην Άγκυρα, Δημήτρης Νεζερίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο αναφέρεται ότι η τουρκική πλευρά έχει απορρίψει στο σύνολό της τις ελληνικές προτάσεις για βήμα προς βήμα προσέγγιση, ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω των διεθνών οργανισμών και του διεθνούς δικαστηρίου, ενώ διευκρινίζεται ότι για την ελληνική πλευρά εκκρεμές θέμα παραμένει αυτό της υφαλοκρηπίδας. Επίσης γίνεται ειδική αναφορά στη συμφωνία της Μαδρίτης και στην επιτροπή σοφών που έμπρακτα έχει απορρίψει η Τουρκία. Ακόμη επισημαίνεται ότι οι υπουργοί των δύο χωρών θα μπορούν να συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς όμως να συζητούν τα θέματα επί της ουσίας.

Από το σύνολο των προτάσεων που έχει διατυπώσει η Ελλάδα αποδεικνύεται η διάθεσή της για προσέγγιση με την Τουρκία, τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή την απάντηση της χώρας μας στις προτάσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ. "Ελπίζουμε η προσέγγιση την οποία προτείνουμε να βρει ανταπόκριση", είπε ο υπουργός Τύπου. Το μεσημέρι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, κάλεσε στο Υπουργείο Εξωτερικών τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους ενημέρωσε για την ελληνική απάντηση στην τουρκική πρόταση. Ο υπουργός Τύπου αναφέρθηκε και στην επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλέρ, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, με την οποία επισημαίνει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 και κάνει λόγο για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ρέππας είπε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να μετάσχουν οι Τουρκοκύπριοι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά με τρόπο που δεν θα οδηγεί στην αναγνώριση του ψευδοκράτους και δεν θα δημιουργεί εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Παράλληλα, σχετικά με τους πυραύλους S-300, τόνισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να παίρνει μέτρα για την άμυνά της.

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθεί στην οικονομία και τα εθνικά θέματα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο γεύμα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης είναι ότι εφαρμόζει πολιτική που αποσκοπεί στην ονομαστική και μόνο σύγκλιση με τα κριτήρια του Μάαστριχτ, αλλά κι αυτή δεν πηγαίνει καλά, είπε ο κ. Καραμανλής που κατηγόρησε την κυβέρνηση για λάθη και παραλείψεις και έκανε λόγο για παρατεινόμενη παρακμή, ανεπάρκεια και αδυναμία προώθησης της αναγκαίας πολιτικής. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισήμανε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας διολισθαίνει, γίνεται πιο ήπια απέναντι στην Τουρκία, την ώρα που η γειτονική χώρα κλιμακώνει ακόμα περισσότερο τις προκλήσεις της σε βάρος της χώρας μας. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα εσωκομματικά, το ρόλο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τις σχέσεις του με τον Μιλτιάδη Έβερτ, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να "γυρίσει σελίδα" και να μην επιτρέψει επανάληψη νοσηρών φαινομένων στο εσωτερικό του κόμματος. Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι ως πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται πάνω από τα κομματικά όργανα και δεν θα συμμετέχει στη διαδικαστική ζωή του κόμματος παρά μόνο όταν υπάρχουν μείζονα ζητήματα.

Τα μεγάλα έργα που χρειάζονται άμεσο προγραμματισμό έτσι ώστε να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς μέχρι το καλοκαίρι αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνεδρίασης της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Ειδικότερα εξετάστηκαν μέτρα για την εξεύρεση πόρων από ιδιώτες για την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων αλλά και τα έργα του αεροδρομίου των Σπάτων και του μετρό της Αθήνας. Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για όλα τα έργα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων στο αεροδρόμιο των Σπάτων.

Γεύμα στα μέλη του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και σε επτά κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος παρέθεσε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας κόμματος και κυβέρνησης. Στη συνάντηση αυτή παρέστησαν ακόμη οι κ.κ. Πασχαλίδης, Κοσμίδης, Μανίκας και Σουλαδάκης. Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει αδιατάρακτα την πορεία της, στηριζόμενη στην πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Κάλυψη στον υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, παρείχε και σήμερα η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Δημήτρη Ρέππα, μετά την αντιπαράθεση του κ. Γιαννόπουλου και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Αντώνη Ρουπακιώτη. "Ο κ. Γιαννόπουλος είναι υπουργός και μοχθεί να φέρει σε πέρας ένα πολύ σημαντικό έργο. Έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια που κάνει να αντιμετωπίσει προβλήματα των κλάδων τους οποίους εποπτεύει το Υπουργείο Δικαιοσύνης", είπε ο κ. Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση τιμά τους θεσμούς και τους φορείς απηύθυνε όμως έκκληση παρόμοια θέματα να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και όχι μονομερώς. Σε ένδειξη δυσαρέσκειας για την αντιπαράθεση, οι δικηγόροι της Αθήνας πραγματοποιούν αύριο και μεθαύριο διήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους.

Κανονικά πραγματοποιούνται οι απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, αφού η πυκνή ομίχλη, που έγινε αιτία να ματαιωθούν τέσσερις πτήσεις και να καθυστερήσουν άλλες, διαλύθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο αεροσκάφη που επρόκειτο να αναχωρήσουν το πρωί για το Μόναχο, τη Σάμο και τη Μυτιλήνη δεν μπόρεσαν να απογειωθούν, λόγω της πολύ περιορισμένης ορατότητας. Δεν πραγματοποιήθηκαν ακόμη οι πτήσεις 903-904 Θεσσαλονίκη-Αθήνα και Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Διακόσια πενήντα κιλά αποξηραμένης κάνναβης εντόπισαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων. Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα στην οροφή φορτηγού ψυγείου που ερχόταν από την Αλβανία. Εξάλλου, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Θεσπρωτίας εντόπισε σήμερα σάκους με περισσότερα από πενήντα κιλά αποξηραμένης κάνναβης.

Κυβερνητικές πηγές στο Τελ-Αβιβ, διαβεβαιώνουν ότι το Ισραήλ δε προχώρησε στη διάθεση οποιασδήποτε πληροφορίας προς τη Τουρκία, αναφορικά με κινήσεις ρωσικών πλοίων που μπορεί να μεταφέρουν το ρωσικό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 στη Κύπρο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι πύραυλοι επρόκειτο να φτάσουν στη μεγαλόνησο τον Απρίλιο, αλλά κατόπιν άσκησης αμερικανικών πιέσεων η παράδοση τους θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο. Στο όλο θέμα αναφέρεται δημοσίευμα της αμερικανικής επιθεώρησης "DEFENSE NEWS", παρουσιάζοντας σχετική ανταπόκριση από το Τελ-Αβιβ, με έμφαση στην έκκληση της Ρωσίας και της Κύπρου προς το Ισραήλ να μην αναμιχθεί στα σχέδια της Μόσχας για την παράδοση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος στη Λευκωσία.

Συνομιλίες με τους απαγωγείς των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΗΕ, πρόκειται να έχει την ερχόμενη Δευτέρα ο πρεσβευτής της Γεωργίας στη Μόσχα, προκειμένου να απελευθερωθούν οι τρεις στρατιωτικοί παρατηρητές οι οποίοι κρατούνται όμηροι σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Γεωργίας από την προηγούμενη Πέμπτη. Ο πρεσβευτής ο οποίος ενεργεί υπό τις οδηγίες του προέδρου της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρνάντζε, θα συναντήσει τους απαγωγείς, στην πρεσβεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Ιnterfax. Οι απαγωγείς θεωρούνται θερμοί υποστηρικτές του Ζβίαντ Γκαμσαχούρντια, Προέδρου της Γεωργίας που είχε ανατραπεί με πραξικόπημα το 1992.

Στο νεοσύστατο Κόμμα Αρετής προσχώρησαν 32 από τους πρώην βουλευτές του Κόμματος Ευημερίας οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν μετά την απαγόρευση της λειτουργίας του. Στο μεταξύ ο ισλαμιστής δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος λέγεται ότι προορίζεται για αρχηγός νέου κόμματος που θα συσταθεί από οπαδούς του Κόμματος Ευημερίας, απαντώντας σε ερώτηση αν θα προσχωρήσει στο Κόμμα Αρετής δήλωσε ότι περιμένει την γνώμη των νομικών και των συμβούλων του.

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν αύριο το πρωί στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στα δυτικά, ενώ ενδέχεται να βρέξει και στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες ασθενείς νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 4 μέχρι 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 μέχρι 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται παροδικές νεφώσεις που προς το βράδυ θα πυκνώσουν και ενδέχεται να βρέξει πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 24 February 1998 - 17:05:25 UTC