Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:51 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.2.1998

· Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα για υπογραφή συμφωνίας φιλίας ή μη επίθεσης με την Τουρκία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Ρέππας είπε ,ότι η Τουρκία καλό θα είναι να δώσει απτά δείγματα ότι είναι κράτος δικαίου , που σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την επίλυση των διαφορών. Οσον αφορά στις προτάσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, ο κ. Ρέππας τόνισε, ότι πιθανόν εντός της ημέρας να επιδοθεί και επίσημα η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης.

· Το δικαίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών να παρέμβουν δυναμικά έστω και μόνες τους, στην περίπτωση που ο Σαντάμ Χουσείν δεν τηρήσει τα συμφωνημένα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, απαντώντας στην συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Βαγδάτη, μετά την πρωτοβουλία του Κόφι Ανάν. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, επίσης, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα και ο στόλος θα παραμείνουν στην περιοχή, για να επιτηρούν, όπως είπε, στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και η κρίση στο Ιράκ, αποτέλεσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εξελίξεις έχουν θετική πορεία, μετά από τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον Σαντάμ Χουσεϊν. Ακόμα, επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία στηρίζει την πρωτοβουλία Ανάν για διευθέτηση της κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού, ενώ αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ στην κρίση του Ιράκ, επεσήμανε ότι "θα πρέπει να δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα και για το Παλαιστινιακό, αλλά και για το Κυπριακό πρόβλημα", κάτι που βρήκε σύμφωνο και τον κ. Μουμπάρακ. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι έγινε ειδική αναφορά στο Κυπριακό, "όπου έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καταπάτησης Διεθνούς Δικαίου". Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι "ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, κατέληξαν σε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας".

Κανένα πρόβλημα δεν δημιουργείται στο ΠΑΣΟΚ, από την παρουσία 30 και πλέον βουλευτών του, στο συνέδριο της νεολαίας, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή και δεν είχε την επίσημη κάλυψη του κινήματος. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός και π΄ροεδρος του κινήματος κ. Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά τη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου. Είπε ακόμη, ότι πρέπει να υπάρξει ιδεολογικός προσανατολισμός, γιατί , όπως είπε χαρακτηριστικά οι μάχες θα δοθούν γι΄αυτά που έρχονται και όχι γι΄αυτά που έφυγαν".

Εξαήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στην Κύπρο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Ο κ. Κρανιδιώτης, θα συζητήσει και θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στις 12 Μαρτίου και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 30 και 31 Μαρτίου. Ακόμα, ο κ. Κρανιδιώτης θα συναντηθεί και με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών, ενώ το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αναμένεται να ανακύψει στις συνομιλίες που θα έχει ο κ. Κρανιδιώτης. Εξάλλου, κατά την παραμονή του στη Λευκωσία, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, τον πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργο Βασιλείου και εκπρόσωπο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Εξάλλου θα συναντηθεί και με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον αρχηγό της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέσβη Ζιλ Ανουί και τον ειδικό απεσταλμένο της Ε.Ε. για το Μεσανατολικό, Μιγκουέλ Μορατίνος.

Επαγρύπνηση, συνιστά η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για την κατάσταση στο Ιράκ, παρά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν. Σε δηλώσεις της, η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι "αυτό που για εμάς αποτελεί κριτήριο για τις εξελίξεις είναι να σταματήσει το δολοφονικό εμπάργκο σε βάρος του λαού του Ιράκ", ενώ σημείωσε ότι "δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός, γιατί αυτή τη στιγμή στο Ιράκ δεν κρίνονται απλά οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Είναι μια περιοχή όπου εκδηλώνονται οξύτατοι ανταγωνισμοί για το πετρέλαιο". Πρόσθεσε δε, ότι "η διαμάχη των ΗΠΑ με το Ιράκ αφορά την ανατροπή των συμφωνιών του πετρελαίου προς όφελος της μονοκρατορίας των ΗΠΑ. Από την άποψη αυτή, ακόμα και αν τώρα δεν γίνει επέμβαση, ο κίνδυνος ενός πολέμου θα παραμένει, πολύ περισσότερο που οι λαοί δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να επιθυμούν μια ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο".

Τριμερής συνάντηση των υπουργών Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας, Γιώργου Ρωμαίου και Εσωτερικών της Ρουμανίας Gavril Dejeu και της Βουλγαρίας Bogomil Bonev. Σκοπός της συνάντησης είναι και η περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών φιλίας μεταξύ των τριών χωρών και η ενδυνάμωση της συνεργασίας σε θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 6 μέχρι και τις 8 Μαρτίου, οι υπουργοί θα θέσουν τη βάση για την περαιτέρω συνεργασία και ανάπτυξη συντονισμένων και αποτελεσματικών μέτρων για την καταπολέμηση του εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και άλλων θεμάτων.

Κλειστό παραμένει από το πρωί το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατεί στην περιοχή. Ηδη δεν έγιναν οι πρωινές πτήσεις από και προς την Αθήνα.

Την αντίθεσή τους στο νέο αναπτυξιακό νόμο, εκφράζουν με ψήφισμά τους, οι παραγωγικοί φορείς και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, ζητώντας να συσταθεί ένα συντονιστικό όργανο για την προετοιμασία ενός συνεδρίου που θα εκπονήσει ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το νομό Θεσσαλονίκης. Στο ψήφισμα, υπογραμμίζεται ότι "η ρύθμιση αυτή οδηγεί σε μαρασμό τις αναπτυξιακές προοπτικές των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης".

Συνελήφθη στο σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού Λοφαρίου Ροδόπης, η 42χρονη Πόντια ομογενής, Φιναρέτα Αλεξίου Κουγιουμτζίδου, από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Στην κατοχή της βρέθηκαν πλαστές βεβαιώσεις ταυτοτήτων, προξενικές θεωρήσεις, σφραγίδες γραμματείας της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα και πλαστές άδειες παραμονής αλλοδαπών, καθώς και άλλα σημαντικά έγγραφα. Οπως προέκυψε από την προανάκριση, η Κουγιουμτζίδου είναι μέλος κυκλώματος πλαστών διαβατηρίων, του οποίου διερευνάται η έκτασή του.

Τη λύπη της Βρετανίας για την άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, να συναντηθεί με τον αντιπρόσωπο της προεδρίας της Ε.Ε, σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος, υπογράμμισε ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί να έχουν οι Τουρκοκύπριοι ουσιαστικό λόγο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις", σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο κ. Ντενκτάς έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο για την επίτευξη προόδου, η οποία "απαιτεί επαφές και αν ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που προσφέρονται για προώθηση των συνομιλιών, τότε δεν μπορεί να επιτευχθεί τίποτα". Τέλος, στη δήλωση του εκπροσώπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζεται η επιθυμία της Διεθνούς Κοινότητας για ουσιαστική πρόοδο στην επίλυση του Κυπριακού, στη διάρκεια του 1998.

Οι ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών της Αλβανίας, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη γέφυρα, Μπαχτσαλέκ, στην οποία είχε οχυρωθεί η ένοπλη ομάδα που προκάλεσε τα γεγονότα στη Σκόδρα. Οι δράστες υποχώρησαν χωρίς να αντισταθούν, ενώ οι ειδικές δυνάμεις ελέγχουν την κατάσταση στην περιοχή και έχουν συλλάβει 10 άτομα. Οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της πόλης να δείξουν αυτοέλεγχο και να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για την αποκατάσταση της τάξης.

"Καμία εγκληματική συμμορία δεν μπορεί να υπονομεύσει το κράτος και τους πολίτες, οι οποίοι ζητούν αποκατάσταση των νόμων, ηρεμία, και προστασία της περιουσίας τους", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Φατός Νάνο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της εθνικής επιτροπής ασφαλείας, την οποία συγκάλεσε προκειμένου να αναλύσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Σκόδρα

Η Βουλγαρία βρίσκεται στη στροφή του δρόμου που οδηγεί στην ανάπτυξη. Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι σε συνέντευξή του στη βουλγαρική υπηρεσία του ΒΒC στη Ρώμη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός βρίσκεται στη Σόφια, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του ομόλόγου του, Ιβάν Κόστοφ. Ενας από τους σκοπούς της επίσκεψης Πρόντι στη Βουλγαρία, όπως σημείωσε ο ίδιος, είναι η εξέταση του θέματος της κατασκευής του Διαδρόμου 8, που θα συνδέσει την Αδριατική με τη Μαύρη Θάλασσα και θα διασχίζει τις επικράτειας της Ιταλίας, της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας.

Την προσδοκία ότι η Γιουγκοσλαβία σε διάστημα πέντε με επτά ετών δηλαδή μέχρι το 2005 θα βρίσκεται στα οικονομικά επίπεδα της περιόδου 1989 - 1991, όταν δηλαδή το κατά κεφαλήν εισόδημα έφτανε τα 3.000 δολάρια εκφράζουν αναλυτές της χώρας με βάση τα νεότερα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας χαρακτηρίζεται από ανοδική πορεία. Το γεγονός ότι η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο τα ευρωπαϊκά επίπεδα και ότι η ειδικά η οικονομική πολιτική της χώρας οδηγεί σε απόλυτη συμφωνία με τα ευρωπαϊκά πρότυπα δήλωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα του Νόβισαντ "Nedeljni dnevnik" ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γιουγκοσλαβίας Μίλοβαν Ζίβκοβιτς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 24 February 1998 - 7:05:20 UTC