Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:09 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 7.2.1998

Έσπασε το φράγμα του ποταμού Έβρου στο Πύθιο το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 12.000 στρέμματα με γεωργικές καλλιέργειες. Η στάθμη του ποταμού έχει ξεπεράσει τα 7 μέτρα και οι αρχές είναι σε επιφυλακή, ενώ σε εφαρμογή από προχθές βρίσκεται το σχέδιο "Ξενοκράτης". Κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας του νομού Εβρου επισκέπτονται από το πρωί τις πληγείσες περιοχές, ενώ το απόγευμα θα κάνει περιοδεία στο νομό ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ. Δεν εκτελείται η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου, ενώ προβλήματα υπάρχουν σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Στην κοινότητα Πέτρα Πρέβεζας υπερχείλισε ο ποταμός Λούρος και πλημμύρισαν πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Στο μεταξύ, λόγω του χιονιού, με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα αυτοκίνητα στο οδικό δίκτυο των νομών Φλώρινας και Καστοριάς. Το κεντρικό λιμεναρχείο του Πειραιά απαγόρευσε τον απόπλου όλων των πλοίων, λόγω των θυελλωδών ανέμων, έντασης 9 μποφόρ που πνέουν στο Αιγαίο.

Την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος των Μαλγάρων απέκλεισαν μέχρι το μεσημέρι οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας. Στις 12 αποκλείστηκε η εθνική και στο ύψος Αιγινίου Πιερίας, ενώ ο αποκλεισμός αυτός διήρκεσε μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αποκλεισμοί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών σε διάφορα σημεία από τους αγρότες της χώρας, οι οποίοι σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση. Το απόγευμα οι αγρότες της Θεσσαλίας θα αποκλείσουν τον κόμβο της Βιοκαρπέτ, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία. Στις 5.30 θα αποκλειστεί και η αερογέφυρα των Μαλγάρων. Αποκλεισμένη παραμένει η Καλαμάτα από παραγωγούς, οι οποίοι παραμένουν στο οδόστρωμα της εθνικής οδού Καλαμάτας - Τριπόλεως, στον κόμβο του Ασπροχώματος. Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν παρατεταγμένα στο οδικό δίκτυο των νομών Κιλκίς, Ημαθίας, Σερρών και Έβρου. Οι αγρότες του νομού Ηλείας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους κατά μήκος της εθνικής οδού Πύργου - Πατρών. Ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας συναντήθηκε το πρωί στην Αθήνα με εκπροσώπους της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και της Ξάνθης.

Την Πάτρα και το Αιγαίο επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος σε ομιλίες του αναμένεται να στείλει πολιτικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το βράδυ θα μιλήσει στον Πολύγυρο η Ντόρα Μπακογιάννη σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συμπλήρωσε την κενή θέση του κ.Μάνου, με την ανάθεση του τομέα παιδείας και πολιτισμού στη βουλευτή και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη. Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε σήμερα νέα επίθεση κατά των διαφωνούντων, λίγες μέρες μετά τις διαγραφές των έξι βουλευτών του κόμματος. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Επενδυτής", αιτιολογώντας την απόφαση του τονίζει: "Επί δέκα μήνες ανέχτηκα και υπέμεινα πολλά. Δεν μπορεί όμως η ανοχή και η καλή πρόθεση να μετατρέπονται σε αδυναμία της παράταξης". Ο Κώστας Καραμανλής εκτιμά ότι ακόμη κι αν δημιουργηθεί νέο κόμμα δεν θα έχει τύχη, επισημαίνοντας ότι από το 1974 ιδρύθηκαν πολλά κόμματα, αλλά μόνο ένα στέριωσε. Απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι τελεί υπό κηδεμονία, υπογραμμίζει ότι πάντα ακούει, αλλά οι αποφάσεις είναι δικές του και κανείς δεν θα τον εμποδίσει, όπως αναφέρει να οδηγήσει το κόμμα μπροστά σύμφωνα με την εντολή του συνεδρίου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνει τα σενάρια περί επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, εκπροσωπεί τη χώρα μας στη Διάσκεψη Πολιτικής Ασφάλειας, που πραγματοποιείται σήμερα στο Μόναχο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα υπογραμμίσει την αναγκαιότητα δημιουργίας περιφερειακών θεσμών ασφάλειας στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, την Υπερκαυκασία και τη Βαλτική. Στη Διάσκεψη μετέχουν διακόσιοι περίπου πολιτικοί, διπλωμάτες και στρατιωτικοί.

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη το προεδρείο του ΣΑΕ. Στις εργασίες συμμετέχουν ο Γ.Γ. απόδημου ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης και ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τον απόδημο ελληνισμό Γρηγόρης Νιώτης. Κύρια θέματα της συνεδρίασης είναι ο προγραμματισμός δράσης για την επόμενη διετία, η περαιτέρω συγκρότηση των τεσσάρων περιφερειακών ΣΑΕ, οι εξελίξεις και οι προοπτικές για τα εθνικά μας θέματα, ο προϋπολογισμός και η Ολυμπιάδα του 2004. Έχει προγραμματιστεί συνάντηση του προεδρείου με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, όπου θα συζητηθεί το θέμα της οργάνωσης της ολυμπιάδας των Νέων Απόδημων και της συνεργασίας του ΣΑΕ για την Ολυμπιάδα του 2004.

Στην τελική ευθεία για τις αυριανές εσωκομματικές εκλογές βρίσκονται οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα συνεδριάζουν τα νομαρχιακά συμβούλια όπου γίνονται οι απολογισμοί των απερχομένων καθοδηγητικών οργάνων και αύριο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, για την ανάδειξη των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών στις οργανώσεις της πόλης και της υπαίθρου. Στην οργάνωση της Θεσσαλονίκης τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου ανέρχονται περίπου σε 12.000 και καλούνται να εκλέξουν τα 35 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, ενώ για τη θέση του γραμματέα οι πληροφορίες λένε ότι συζητούνται προτάσεις για το σημερινό γραμματέα Κώστα Μαμέλη, τον Ηλία Κοντόπουλο και το Δημήτρη Κατσαντώνη.

Την εκτίμηση ότι τα υψηλά επιτόκια λειτουργούν προς την κατεύθυνση προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στα Κοινοτικά δεδομένα, παρά τις βραχυπρόθεσμες δυσμενείς συνέπειες, διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Επενδυτής". Ο κ. Παπαδήμος προσθέτει ότι η εξέλιξη στον τομέα των επιτοκίων και η σταθεροποίηση των ομολόγων του δημοσίου σε υψηλά επίπεδα έχει αλλάξει τους όρους στην αγορά χρήματος και διατυπώνει την θέση ότι η εξέλιξη αυτή θα αντιστραφεί.

Προκαταρκτική έρευνα για το θέμα του ραντάρ στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Σιδέρης. Συγκεκριμένα, για την καθυστέρηση τοποθέτησης της κεραίας που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ραντάρ ζητά να διαπιστωθεί αν φέρουν ευθύνη οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Αναφέρει επίσης ότι πρέπει να διαπιστωθεί αν υπήρξε άσκηση παράνομης βίας από κοινοτικούς συμβούλους και κατοίκους, όταν παρεμπόδισαν την εγκατάσταση. Στο μεταξύ, ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, δήλωσε σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, ότι παρά τις προσπάθειες και τις πιέσεις που ασκεί το υπουργείο, καθυστερεί η έκδοση του πορίσματος για τα αίτια συντριβής του μοιραίου "Γιάκοβλεφ". Ο κ. Μαντέλης επισήμανε ότι χρονοτριβούν ιδιαίτερα η ρωσική και ουκρανική πλευρά και εκτίμησε ότι το πόρισμα θα εκδοθεί το νωρίτερο σε δύο μήνες.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες, ανοιχτά της Κέρκυρας, για την αποκόλληση του τουρκικού φορτηγού πλοίου που προσάραξε χθες το βράδυ σε βραχονησίδα, ενώ κατευθυνόταν προς το λιμάνι Ριέκα της Γιουγκοσλαβίας. Στην περιοχή έσπευσαν σκάφη του λιμενικού.

Να αποφεύγονται τα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις, συνιστά το υπουργείο Οικονομικών και ζητά από τους εφοριακούς να τις ελέγχουν διεξοδικά κατά την παραλαβή τους. Οι υποδείξεις περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, όπου σημειώνονται εφτά σημαντικά λάθη που εντοπίζονται στις φορολογικές δηλώσεις. Στην ίδια εγκύκλιο περιλαμβάνονται και οδηγίες για τον τρόπο συμπλήρωσης των ειδικών εντύπων Ε10 και Ε11 που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες.

Την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης όσων χρηστών ναρκωτικών συλλαμβάνοντα να οδηγούν υπό την επήρεια ουσιών, προβλέπει σχέδιο προεδρικού διατάγματος των υπουργείων Μεταφορών και Εθνικής Οικονομίας. Τα υπουργεία κατέθεσαν το σχέδιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πέθανε χθες το απόγευμα στην Αθήνα σε ηλικία 76 χρόνων, ο θεατρικός συγγραφέας Μανόλης Κορρές. Γεννήθηκε στη Σίφνο, σπούδασε οικονομικά και από το 1950 ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, τη λαογραφία και το θέατρο. Το έργο του αφορούσε κοινωνικά προβλήματα και αναγνωρίστηκε σε διεθνές επίπεδο, όπου και μεταφράστηκαν έργα του σε πολλές γλώσσες. Έχει αφήσει πάνω από 300 διηγήματα και έχει τιμηθεί με το βραβείο Ροντήρη.

Στο μικροσκόπιο της ολομέλειας των εφετών μπαίνουν στις 13 Φεβρουαρίου όλες οι δικογραφίες και καταγγελίες σε βάρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που είχαν τεθεί στο αρχείο. Πενήντα εφέτες και πρόεδροι εφετών θα αποφανθούν αν θα πρέπει δοθεί εντολή σε εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης. Σε περίπτωση που η απόφαση θα είναι εις βάρος του ΟΠΠΕΘ οι δικογραφίες θα διαβιβαστούν σε δύο εφέτες ανακριτές που θα διερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία που συνεδριάζει η ολομέλεια εφετών, γεγονός που δείχνει την σοβαρότητα της υπόθεσης. Σύμφωνα με τον κώδικα περί δικαστηρίων η ολομέλεια εφετών συγκαλείται ύστερα από αίτημα του εισαγγελέα και μόνο για περιπτώσεις που παρουσιάζουν έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον.

Επιστημονική συνάντηση των αρχαιολόγων θα διεξαχθεί από τις 12 έως 14 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Κύριο θέμα θα είναι η πορεία των ανασκαφών στους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας και της Θράκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα γίνουν 67 ανακοινώσεις που αφορούν την αρχαιολογική έρευνα στη Βόρεια Ελλάδα.

Επτά υποψήφιοι, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία της Κύπρου, διεκδικούν το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, στις έβδομες κατά σειρά προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, η κύρια αναμέτρηση θα διεξαχθεί μεταξύ του σημερινού προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη και του Γιώργου Ιακώβου, που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και το Δημοκρατικό Κόμμα. Υποψήφιοι είναι επίσης ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ο πρώην πρόεδρος, Γιώργος Βασιλείου, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Αλέξης Γαλανός, ο Νίκος Κουτσού και ο Νίκος Ρολανδής. Πάντως, κανένας από τους υποψήφιους δεν αναμένεται να εξασφαλίσει ποσοστό πάνω από 50%, που είναι αναγκαίο για την εκλογή προέδρου από τον πρώτο γύρο.

Τραγική είναι η κατάσταση στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή. Ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται σε 4.400 ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες. Μεγάλο είναι όμως και το πρόβλημα των δεκαπέντε περίπου χιλιάδων αστέγων, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Προτεραιότητα στην υγεία και τη ζωή των μητέρων και των παιδιών και όχι στις στρατιωτικές δαπάνες, ζητά από την Τουρκία το Συμβούλιο της Ευρώπης, μετά από απόφαση των εκπροσώπων σαράντα Ευρωπαϊκών κρατών που ελήφθη στο Στρασβούργο, ύστερ από κοινή έκκληση των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η παρέμβαση όμως της Γερμανίας και της Γαλλίας αφορούσε και στην εγκατάλειψη σχεδίων εξοπλισμών καθώς και στη συμβολή στη μείωση των εντάσεων στην Κύπρο.

Τη συμμετοχή της Αυστραλίας στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, από τον αυστραλό πρωθυπουργό, Τζων Χάουαρ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αυστραλού πρωθυπουργού, ο ίδιος απάντησε ότι το θέμα θα εξεταστεί την Τρίτη από το Υπουργικό Συμβούλιο. Υπέρ μιας δυναμικής αντιμετώπισης της κρίσης του Ιράκ τάσσονται ο Μπιλ Κλίντον και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ωστόσο την θέση αυτή δεν συμμερίζονται η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα. Αύριο φτάνουν στη Βαγδάτη 18 Ρώσοι βουλευτές, ενώ ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλιαμ Κόεν, πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα παραμείνει για τρεις μέρες και θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, στρατηγό Ίγκορ Σεργκέγιεφ.

Συνεχίζεται η ένταση στην κατεχόμενη ζώνη του νοτίου Λιβάνου. Το πρωί ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, όταν η περίπολός τους δέχτηκε επίθεση ανταρτών της φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ".

Ξεκίνησαν τα ξημερώματα στο μακρινό Ναγκάνο της Ιαπωνίας οι 28οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Είναι η πρώτη φορά, που μετέχουν τόσοι πολύ αθλητές στους χειμερινούς αγώνες, ενώ η φετινή διοργάνωση έχει το μεγαλύτερο προϋπολογισμό της ιστορίας. Στις 5 το πρωί, άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στο στάδιο Μινάμι. Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης ήταν ο αθλητής του αλπικού σκι, Βασίλης Δημητριάδης. Το πρόγραμμα της σημερινής, πρώτης ημέρας, θα αρχίσει με τους αγώνες χόκεϊ, ενώ αύριο ξεκινούν τα αλπικά αγωνίσματα, ο ανώμαλος δρόμος και το πατινάζ.

Πτώση της θερμοκρασίας και ισχυροί άνεμοι επικρατούν σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα επικρατεί ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη κυμαίνεται μεταξύ τριών και 6 βαθμών Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 7 February 1998 - 17:05:15 UTC