Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:01 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 7.2.1998

Υφεση παρουσιάζει η κακοκαιρία στο Νομό Εβρου, ύστερα από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, οι ζημιές όμως που υπέστησαν οι κάτοικοι, ιδίως του βόρειου Εβρου, τεχνικές και υλικές, είναι πολύ μεγάλες. ''Είχαμε καιρικά φαινόμενα, των οποίων η ένταση ήταν ακραία. Η ένταση αυτή είχε να παρουσιασθεί πάρα πολλά χρόνια. Το παράδειγμα του Ερυθροποτάμου είναι χαρακτηριστικό και λέει ότι η στάθμη του ξεπέρασε και το ανάχωμα, κάτι το οποίο οι μελετητές δεν το είχαν προβλέψει για μια πεντηκονταετία'', επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Νομάρχης Εβρου, Γιώργος Ντόλιος, δίνοντας την εικόνα της επόμενης μέρας. Αναφερόμενος στο μέγεθος της καταστροφής, που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στο νομό, ο κ. Ντόλιος τόνισε ότι πράγματι είναι μεγάλο το κόστος των ζημιών, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπολογισθεί αμέσως. ''Μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, οι υπηρεσίες της Νομαρχίας θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές, θα κάνουν μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών και θα διατυπώσουν πρόταση για το πως μπορούν να αντιμετωπισθούν αυτές οι ζημιές'', σημείωσε ο Νομάρχης Εβρου. Ηδη, όπως είπε ο κ. Ντόλιος, με έγγραφό της η Νομαρχία Εβρου ζητά από την κυβέρνηση έκτακτη επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν. Συγκεκριμένα, ένας πρώτος απολογισμός των ζημιών αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην Κοιλάδα του Ερυθροποτάμου, όπου την άνοιξη πρόκειται να δημοπρατηθεί το έργο της υπερύψωσης των αντλιοστασίων, ύψους 300 εκατ. δρχ. Ζημιές υπάρχουν σε αρκετές εκτάσεις καλλιεργειών, έχει πληγεί όλο το αποστραγγιστικό δίκτυο του Νομού από την υπερχείλιση των χειμάρρων, ενώ σε ορισμένες περιοχές έχει καταστραφεί ολοσχερώς η αγροτική οδοποιϊα.

''Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αγρότες δεν πρέπει να προχωρήσουν στην αποκοπή των οδικών αρτηριών'', τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. "Παρακολουθούμε τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Οι αγρότες οργανώνουν συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις αυτές τις μέρες", είπε ο υπουργός Τύπου και τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη διάθεση των αγροτών για να συζητηθούν τα προβλήματά τους. "Μια τέτοια πρόσκληση πρέπει να θεωρείται διαρκής και με αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι θα αξιοποιηθεί από την πλευρά των αγροτών", είπε ο κ. Ρέππας. Σήμερα στις 11 αντιπροσωπείες των αγροτών της βόρειας Ελλάδας θα συναντηθεί με τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, ενώ αργότερα οι αγρότες της Θεσσαλίας θα οργανώσουν συναυλία στην εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα, κατά τη διάρκειά της, να κοπεί πάλι η κυκλοφορία των οχημάτων στο σημείο εκείνο.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ικανοποιήσει τους όρους και τα κριτήρια της συνθήκης του Μάαστριχτ, ώστε να ενταχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο. "Είναι σημαντικό ότι η αγορά της Αγγλίας έχει μια πλήρη αίσθηση για το τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα", τόνισε ο κ. Παπαντωνίου, ενώ επανέλαβε για μια ακόμη φορά την θέση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με σταθερότητα και συνέπεια στην εφαρμογή της οικονομικής της πολιτικής, με στόχο "να υποβάλουμε την αίτησή μας για ένταξη στην ΟΝΕ". Για να καταστεί εφικτή η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι θα πρέπει ο πληθωρισμός και το έλλειμμα να πέσουν στα όρια της συνθήκης του Μάαστριχτ, αλλά και να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα. Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, ο Ελληνας υπουργός επεσήμανε ότι τα κύρια θέματα αφορούσαν στην παγκόσμια νομισματική κρίση, την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το θέμα της διεύρυνσης των ίδιων πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σχετικά με την ελληνική οικονομία ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Μπράουν για τις προοπτικές και το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στις παρευξείνιες περιοχές, καθώς και τη δυνατότητα συνεργασίας με Αγγλους επιχειρηματίες. Ακόμα, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι σε επαφές που είχε με εκπροσώπους αγγλικών εταιρειών, διαπίστωσε το ενδιαφέρον επενδύσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο τραπεζικός και ο ασφαλιστικός, καθώς και στον τουρισμό.

''Αποτυχημένες απόπειρες ψυχολογικού πολέμου'', χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, δημοσιεύματα αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας, περί σφυγμομέτρησης, η οποία μεταξύ άλλων, δείχνει την εκτίμηση την οποία τρέφουν Ελληνες αξιωματικοί στο αξιόμαχο ή το υψηλό φρόνημα των Τούρκων συναδέλφων τους. Οπως τόνισε ο κ. Ρέππας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ''τα δημοσιεύματα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια'', διαψεύδοντας κατηγορηματικά, ότι Ελληνες αξιωματικοί έχουν λάβει μέρος σε τέτοιου είδους έρευνα. ''Αυτό που παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα σχετικής έρευνας, στην οποία δήθεν έλαβαν μέρος και Ελληνες αξιωματικοί, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια'', υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Να συγκληθεί η διαρκής επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για να αποσαφηνιστούν οι ενέργειες κάθε αρμόδιου παράγοντα κατά την κρίση στα Ιμια, ζήτησε η Νέα Δημοκρατία, με επιστολή του προέδρου της ΟΚΕ Εθνικής Αμυνας, Αλέξανδρου Παπαδόγγονα προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ελευθέριο Βερυβάκη. Αφορμή αποτέλεσε η τελευταία δημόσια αντιπαράθεση του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου με τον τέως αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Λυμπέρη. Η Ν.Δ ζητά να παραστούν στη συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Λυμπέρης και η τότε ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης και Νίκος Κουρής. Στο μεταξύ, με απόφαση του προέδρου της Ν.Δ, Κώστα Καραμανλή, η βουλευτής Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη καταλαμβάνει τη θέση του τομεάρχη για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, ύστερα από τη διαγραφή του Στέφανου Μάνου.

Μορφωτική συμφωνία με την Αλβανία θα υπογράψει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η αποστολή Ελλήνων υπηκόων εκπαιδευτικών στα σχολεία της μειονότητας στη γείτονα χώρα, με στόχο να βοηθήσουν την Ελληνική εκπαίδευση. Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Αντώνη Φούσα σχετικά με το θέμα της μη καταβολής της πρόσθετης αμοιβής των Ελλήνων δασκάλων που υπηρετούν στα σχολεία της Β. Ηπείρου. Όπως τόνισε ο υφυπουργός εξωτερικών, πρόθεση της ελληνικής πολιτείας είναι να ενισχύσει, σε συνεργασία βεβαίως με τις αλβανικές αρχές και ειδικότερα με το Υπουργείο Παιδείας, τόσο τις εκπαιδευτικές προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση των συνθηκών όσο και τα κέντρα εκπαίδευσης των Ελλήνων της Αλβανίας στο Νότο. Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή έχει ενθαρρύνει και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο κ. Κρανιδιώτης παραδέχτηκε ότι έχει πράγματι διακοπεί το επίδομα, που καταβαλλόταν μέχρι τις αρχές του 1997 στους εκπαιδευτικούς ομογενείς, αλβανούς υπηκόους, οι οποίοι δίδασκαν στα μειονοτικά σχολεία. Υποσχέθηκε όμως ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα και θα συνεχιστεί η ενίσχυση μέσα από μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Το ζήτημα αυτό -ανέφερε ο κ. Κρανιδιώτης- "το θέτουμε πάνω σε μια νέα βάση, γιατί μετά την πολιτική κρίση που είχε δημιουργηθεί στην Αλβανία τον τελευταίο χρόνο, πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί έφυγαν από τη γείτονα χώρα. Τώρα όμως που έχουν ηρεμήσει τα πνεύματα - πρόσθεσε - καταβάλλονται προσπάθειες να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί, να αναλάβουν τα καθήκοντά τους και να προχωρήσουν στο πάρα πολύ σημαντικό έργο το οποίο επιτελούν''.

Την επαγγελματική κατάρτιση 3.000 ανέργων επιστημόνων, οι οποίοι θα απορροφηθούν σε θέσεις εργασίας που θα προκηρυχθούν στους νέους ΟΤΑ, πρόκειται να αναλάβει ο ΟΑΕΔ. Το κοινό πρόγραμμα των υπουργείων Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προβλέπει την προκήρυξη των θέσεων και την επιλογή των ανέργων επιστημόνων έως τον ερχόμενο Ιούνιο, την εφαρμογή πεντάμηνης κατάρτισής τους (από τον Ιούνιο του '97 έως τον Οκτώβριο του ΄98) , και την επιδοτούμενη απασχόλησή τους για ένα χρόνο (Νοέμβριο '98 - Νοέμβριο '99 ). Στόχος του ειδικού αυτού προγράμματος είναι "να δημιουργήσει διαθέσιμο, επαρκές και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θα προσληφθεί στους νέους δήμους τον πρώτο χρόνο της νέας δημοτικής περιόδου, δηλαδή από το 1999". Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση των συναρμοδίων υπουργείων, με τη συγκεκριμένη ενέργεια (που θα στηριχθεί και από κοινοτικά κονδύλια) θα διευκολυνθεί η εφαρμογή του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας" ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού.

Περιφερειακή Διάσκεψη Γυναικών της Νοτιανατολικής Ευρώπης με θέμα: ''Οι γυναίκες για μια νέα πολιτική'', θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 21 Φεβρουαρίου. Στη Διάσκεψη θα λάβουν μέρος στελέχη και γυναικείες προσωπικότητες των σοσιαλιστικών κομμάτων από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την ΠΓΔΜ, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, την Τουρκία και την Ελλάδα. Κεντρική ομιλήτρια της Διάσκεψης, που οργανώνουν από κοινού η Σοσιαλιστική Διεθνής των Γυναικών και ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, θα είναι η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου.

Σημαντική ενίσχυση παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στην διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, η οποία ταυτόχρονα συνοδεύθηκε και από αρκετά υψηλές συναλλαγές. Το κλίμα ήταν ευνοϊκό στην αγορά και σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης κινήθηκε ανοδικά και έκλεισε στο υψηλότερο σημείο του. Συγκεκριμένα ο δείκτης έκλεισε στις 1.464,12 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 2,45%.

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο και οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς, λεωφορεία του Ερυθρού Σταυρού θα παραλάβουν τους εγκλωβισμένους από το οδόφραγμα και θα τους μεταφέρουν στο Δημοτικό Σχολείο Ελένειο, όπου και θα ψηφίσουν. Στη συνέχεια, οι εγκλωβισμένοι θα παρακαθήσουν σε γεύμα στον Ερυθρό Σταυρό και θα επιστρέψουν στα σπίτια τους στα κατεχόμενα. Οι εγκλωβισμένοι ψηφοφόροι στο διαμέρισμα Καρπασίας είναι : 216 από το Ριζοκάρπασο, 95 από την Αγία Τριάδα, 6 από το Λεονάρισσο, 5 από τον Αγιο Ανδρόνικο, 4 από τον Απόστολο Ανδρέα, και 2 από την επαρχία Κερύνειας. Οι Μαρωνίτες ψηφοφόροι είναι, 9 από τον Ασώματο, 122 από τον Κορμακίτη και 19 από την Καρπασία.

Επιφυλάξεις, όσον αφορά στη νέα μαρτυρία Κούρδου για ομαδική ταφή Ελληνοκυπρίων δολοφονημένων αιχμαλώτων, κατά την τουρκική εισβολή κοντά στο χωριό Άσσια, που είδε το φως της δημοσιότητας εκφράζουν οι δύο Επιτροπές Συγγενών των Αγνοουμένων, τονίζοντας παράλληλα ότι έως τώρα δεν γνώριζαν τίποτα για τη μαρτυρία αυτή. Παράλληλα οι πρόεδροι των δύο Επιτροπών εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη δημοσιοποίηση τέτοιων πληροφοριών. Η νέα αυτή μαρτυρία δημοσιεύεται σήμερα στο κυπριακό περιοδικό "Σελίδες" και σύμφωνα με το δημοσίευμα περιεχόταν σε βιντεοταινία, την οποία ο Θεόφιλος Γεωργιάδης έδωσε με άλλο υλικό, λίγες μόνο μέρες πριν από τη δολοφονία του, το 1994, στο Λάκη Πίγγουρα, ο οποίος όπως αναφέρεται, παρέδωσε στη συνέχεια τα ντοκουμέντα στην Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων. Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος εξέφρασε την απορία του γιατί δίδεται τώρα στη δημοσιότητα αυτή η μαρτυρία. Όπως είπε, η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων δεν έχει οτιδήποτε σχετικό όσον αφορά την μαρτυρία αυτή στα αρχεία της. Πρόσθεσε ωστόσο ότι όπως γίνεται πάντα και αυτές οι πληροφορίες που δίδονται για το θέμα των αγνοουμένων θα διερευνηθούν μέσω των διαφόρων Υπηρεσιών, όπως η ΚΥΠ. "Πρώτα απ' όλα πρέπει να δούμε αν είναι αξιόλογη και αξιόπιστη", ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος. Όσον αφορά στην προηγούμενη μαρτυρία Κούρδου, ο οποίος φέρεται να ανέφερε ότι γνωρίζει την τοποθεσία άλλου ομαδικού τάφου, ο κ. Χριστόπουλος είπε ότι γίνονται διαβήματα για να παρθούν καταθέσεις από τον ίδιο. Ωστόσο, όπως είπε, ο Κούρδος αυτός δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να πει ο,τιδήποτε περισσότερο από εκείνα που είπε.

Ευρεία αναφορά κάνει ο τουρκικός Τύπος στο θέμα κατασκευής του αγωγού Μπακού - Τζεϋχάν που θα μεταφέρει το πετρέλαιο της Κεντρικής Ασίας στη Μεσόγειο, αφού όπως υπογραμμίζεται σε δημοσιεύματα, "οι μελέτες σκοπιμότητας έχουν εισέλθει στην τελευταία φάση". Ο αγωγός, μήκους 1.730 χιλιομέτρων, θα στοιχίσει 2,5 δισ. δολάρια, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τζουμχούρ Ερσουρέμ, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Σαμπάχ". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι " η Τουρκία άρχισε να έχει μεγαλύτερες ελπίδες μετά από την ''ανοικτή'' υποστήριξη των ΗΠΑ και ξεκίνησε περισσότερα αποφασιστικά βήματα για τον πετρελαιαγωγό Μπακού - Τζεϋχάν". "Σκοπός μας, υπογράμμισε ο κ. Ερσουρέμ, περισσότερο από την εξασφάλιση κερδών από τους αγωγούς είναι η προστασία των Στενών και της Μαύρης Θάλασσας από οικολογική καταστροφή. Για το πετρέλαιο της περιοχής υπάρχουν πολλές εναλλακτικές περιπτώσεις, αλλά είναι βέβαιο πως δεν υπολογίζεται η ζημιά που θα επιφέρουν στο περιβάλλον. Το σχέδιο που παρουσιάζουμε είναι ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος από κάθε άποψη". Ακόμα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, σύμφωνα με τη "Σαμπάχ", αφού εξήγησε ότι αφού ολοκληρωθεί η μελέτη του σχεδίου θα υποβληθεί στις ενδιαφερόμενες χώρες, υπογράμμισε ότι με τον πετρελαιαγωγό θα μπορέσει να μεταφερθεί και το πετρέλαιο της Ρωσίας και τόνισε ότι η Τουρκία ελπίζει ότι η Ρωσία θα λάβει μέρος στο σχέδιο αυτό. Επίσης, διευκρίνισε ότι το σχέδιο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την κρίση του Κόλπου, καθώς και ότι ο αγωγός Μπακού - Τζεϋχάν είναι ξεχωριστός από αυτόν που έρχεται από το Ιράκ και ότι θα κατασκευασθεί νέος σταθμός.

Ξεπέρασε τους 800 ο αριθμός των ατόμων που εξαφανίσθηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στην Τουρκία τα τελευταία εννιά χρόνια, υπογραμμίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα ''Τζουμχουριέτ'', σημειώνοντας ότι η χώρα δεν κατάφερε ούτε και πέρσι να βελτιώσει τους χαμηλούς βαθμούς της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οπως ανέφεραν ανώτερα στελέχη της τουρκικής αστυνομίας, από τις 270 προσφυγές που έγιναν μέχρι σήμερα στο Γραφείο Αναζήτησης Αγνοουμένων -το οποίο ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του1996 από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας- οι 170 αφορούν σε άτομα που εξαφανίσθηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά το 1997, εξαφανίσθηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, 64 άτομα, σε ολόκληρη τη χώρα. Από αυτά, τα 33 εξαφανίσθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Εξάλλου, σε έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής για τις εξαφανίσεις κατά τη διάρκεια της κράτησης (ΙCAD), σημειώνεται ότι από τις 25 προσφυγές που έγιναν πέρσι στην Τουρκία, 21 έγιναν από την περιοχή όπου ισχύει ο νόμος εκτάκτου ανάγκης και τονίζεται ότι ''εκ των εξαφανισθέντων, βρέθηκε μόνο ένας -μισό μήνα μετά την εξαφάνισή του- δολοφονημένος κατόπιν βασανιστηρίων''. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογραμμίζουν ότι κατά την περίοδο που ήταν γενικός διευθυντής ασφαλείας ο Μεχμέτ Αγάρ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι πραγματοποίησε 1.000 μυστικές επιχειρήσεις- σημειώθηκαν 140 ύποπτοι θάνατοι κατά τη διάρκεια κράτησης, 372 εκτελέσεις άνευ δίκης, 671 δολοφονίες από άγνωστους δράστες και 2.230 θάνατοι μετά από βασανιστήρια. Οι ίδιοι τόνισαν ακόμη ότι ''κατά την περίοδο Αγάρ, εξαφανίσθηκαν 137 άτομα, οι δυνάμεις ασφαλείας, -που δεν το αποδέχονται αυτό- αδιαφόρησαν πλήρως για την ανεύρεση των δραστών''.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και ο υπουργός Εξωτερικών, Μουραβέι Ράντεφ, αναχώρησαν για τις ΗΠΑ, όπου θα συναντήσουν τα υπόλοιπα μέλη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας που συνοδεύει τον Πρόεδρο Στογιάνοφ. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, που συμπεριλαμβάνει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στις 10 Φεβρουαρίου, και η οποία θα ολοκληρωθεί στις 13 Φεβρουαρίου. "Θα επωφεληθούμε της ευκαιρίας για να πραγματοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επαφές με τους εκπροσώπους της αμερικανικής πολιτικής ελίτ και με μη κυβερνητικές οργανώσεις", δήλωσε η κ.Μιχάιλοβα στο αεροδρόμιο της Σόφιας, πριν την αναχώρησή της. Η κ.Μιχάιλοβα επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στη διάσκεψη για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, που οργανώνει η Νέα Ατλαντική Πρωτοβουλία και στην οποία θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, και εκτίμησε την πρόσκληση της Βουλγαρίας σε αυτή την εκδήλωση ως αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει η χώρα της προκειμένου να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Οι αλλαγές στην Ευρώπη και στον κόσμο, η βαλκανική πολιτική της Βουλγαρίας και η επιδίωξή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τις συναντήσεις της κ.Μιχάιλοβα στις ΗΠΑ με τους Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, Λόρανς Ιγκελμπεργκερ και Χένρι Κίσινγκερ. Ο υπουργός Οικονομικών, Μουραβέι Ράντεφ και οι επιχειρηματίες που συμμετέχουν στη βουλγαρική αντιπροσωπεία, θα προσπαθήσουν να πείσουν τις ηγεσίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ότι "ήρθε η στιγμή η Βουλγαρία να ακολουθήσει το δρόμο της ανάπτυξης και να πάρει τη σχετική υποστήριξη", όπως είπε ο κ.Ράντεφ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ στα Τίρανα, όπου συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Φατός Νάνο, με τον ομόλογό του, Πασκάλ Μίλο και τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα. Τα θέματα που κυριάρχησαν στις συναντήσεις του κ. Κίνκελ ήταν η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Κίνκελ επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η χώρα του στηρίζει την πορεία της Αλβανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ υποστήριξε ότι η Διεθνής Κοινότητα θα βοηθήσει την Αλβανία εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αυτονομίας του Κοσσυφοπεδίου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι "η Διεθνής Κοινότητα δεν θα επιτρέψει το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου να κακοποιείται από το 10%". Από την πλευρά τους, τόσο ο κ. Νάνο, όσο και ο κ. Μίλο χαρακτήρισαν θετική και επιτυχή την επίσκεψη του κ. Κίνκελ στην Αλβανία, επισημαίνοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τις δύο πλευρές. "Το ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Αλβανία αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι με συνοδεύουν βουλευτές και επιχειρηματίες", κατέληξε ο κ. Κίνκελ.

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει τη διεύρυνση της κρίσης στα Βαλκάνια απηύθυνε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος διευκρίνισε ότι "σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο, είναι σίγουρο ότι θα απλωθεί και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων". Με τον τρόπο αυτό ο κ.Ρουγκόβα προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από το Βελιγράδι, εξέλιξη που, όπως υποστήριξε θα "είναι προς το συμφέρον όλων των ανθρώπων και της ειρήνης στην περιοχή".

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ρουμανίας συμφώνησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού, Βίκτορ Τσιορμπέα, στην προσπάθειά του να επιλύσει την πολιτική κρίση της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχου. Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα αρκετών ημερών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο προκάλεσε την κρίση, αποσύροντας την υποστήριξή τους από την κυβέρνηση Τσιορμπέα.

Στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει αύριο στην Καλαμάτα την τοπική ομάδα. Με στόχο μια νέα νίκη, που θα τον διατηρήσει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, ο Ηρακλής θα υποδεχτεί στο Καυτατζόγλειο τον Αθηναϊκό. Η ΑΕΚ, με πολλά προβλήματα και ελλείψεις βασικών παιχτών, θα αγωνιστεί εκτός έδρας εναντίον της Καβάλας. Κρίσιμο είναι το παιχνίδι που θα δώσει ο Ολυμπιακός με τον ΟΦΗ. Η αυλαία της αγωνιστικής ανοίγει σήμερα με το παιχνίδι του Παναθηναϊκού στη Βέροια. Στα υπόλοιπα παιχνίδια που θα γίνουν την αύριο, η Ξάνθη θα έχει δύσκολο έργο με αντίπαλο την Προοδευτική, ενώ ο Απόλλων Αθηνών θα υποδεχτεί στη Ριζούπολη τον Πανιώνιο. Επίσης η Παναχαϊκή θα φιλοξενήσει τον Πανηλειακό.

Το σπουδαιότερο παιχνίδι της 19ης αγωνιστικής του μπάσκετ θα γίνει αύριο το απόγευμα στο Περιστέρι, όπου η τοπική ομάδα θα αντιμετωπίσει τον κυπελλούχο Άρη. Ο ΠΑΟΚ, μετά την σπουδαία νίκη που πέτυχε επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Ευρωλίγκα, θα υποδεχτεί σήμερα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης τη Δάφνη. Δύσκολο έργο θα έχει ο Ηρακλής στο Ιβανώφειο. Οι "κυανόλευκοι" θα αντιμετωπίσουν τον Απόλλωνα της Πάτρας. Ο Παναθηναϊκός, μετά τις άσχημες εμφανίσεις του στο κύπελλο, θέλει μια νίκη με αντίπαλο τον Πανιώνιο, προκειμένου να αποδείξει ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν μια άσχημη παρένθεση. Το Ηράκλειο, θα φιλοξενήσει στην Κρήτη τον Παπάγου και η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τον Σπόρτιγκ. Η αυλαία της 19ης αγωνιστικής θα πέσει τη Δευτέρα με το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Λάρισα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Πτώση της θερμοκρασίας και βόρειοι άνεμοι προβλέπονται σήμερα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 7 βαθμούς, στα δυτικά από έναν μέχρι 14 και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας από 3 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 7 February 1998 - 9:05:15 UTC