Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:16 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30.1.1998

Στην αποτίμηση του κυβερνητικού έργου και τον σχεδιασμό των περαιτέρω ενεργειών της κυβέρνησης προέβη η Κυβερνητική Επιτροπή, κατά τη συνεδρίασή της, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη συνεδρίαση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συγκεκριμένα σημειώθηκε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να επιδιώκει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, υπό τους κοινά αποδεκτούς, από την Κοινότητα, όρους και προϋποθέσεις. Ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι η Κυβερνητική Επιτροπή ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται, ενώ επισημάνθηκε ότι στρατηγικός στόχος είναι η ένταξη της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Ωστόσο, επισημάνθηκαν αδυναμίες και καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς του κυβερνητικού έργου. Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ακολούθησε σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο τις δημοτικές εκλογές αλλά και ζητήματα της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος. Σχετικά με την κρίση στη νεολαία του κόμματος, άκαρπη απέβη η πρωινή συνάντηση εκπροσώπων των τριών τάσεων της νεολαίας που συζήτησαν τις συμβιβαστικές προτάσεις του Γραμματέα του Κόμματος, Κώστα Σκανδαλίδη. Όλες οι τάσεις τάχθηκαν κατά της νομιμοποίησης των 15.000 νέων εγγραφών.

Κοινή συνεδρίαση της ΓΣΕΕ και των συνδικάτων των ΔΕΚΟ πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι. Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Πολυζωγόπουλος ζήτησε περισσότερη δράση και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο που αποφάσισε η συνομοσπονδία για το απόγευμα της Δευτέρας έξω από το Κοινοβούλιο. Εξάλλου, το θέμα του ωραρίου εργασίας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης της ηγεσίας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Οι συνδικαλιστές πρότειναν την εφαρμογή εβδομάδας 35 ωρών χωρίς μείωση αποδοχών, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον Σ.Ε.Β. Διάσταση απόψεων διαπιστώθηκε και ως προς το θέμα των αυξήσεων στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά θα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, ώστε εργαζόμενοι και διοικήσεις να καταλήξουν σε συμφωνία για τους νέους κανονισμούς προσωπικού μέσα στο εξάμηνο που δίνει περιθώριο ο νόμος, ώστε να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί η διάταξη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας στη Βουλή, τη Δευτέρα, δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα αποφάσισαν οι αγρότες της Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συντονιστικής τους Επιτροπής. Οι αγρότες διευκρίνισαν ότι θα γίνονται συγκεντρώσεις κατά το μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών, από τη Φθιώτιδα μέχρι τα Τέμπη, πάντως διαβεβαίωσαν ότι οι δρόμοι δεν θα αποκλειστούν και ότι η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται κανονικά. Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Δημήτρη Ρέππα, απέρριψε το αίτημα των αγροτών για συνάντηση με τον κ. Σημίτη και τους παρέπεμψε στον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα. Επίθεση κατά της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Νίκος Λιόλιος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Χαρακτήρισε ανίκανη την ηγεσία του Υπουργείου, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και την εφαρμογή των νόμων που έχουν ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή.

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για το πρόβλημα της ανεργίας, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Απόστολο Κακλαμάνη. Στην επιστολή του ο κ. Κωνσταντόπουλος επισημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή έξαρση των κοινωνικών προβλημάτων ενώ υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής συνοχής από τη δεκάχρονη και πλέον πολιτική λιτότητας που ασκείται. Προσθέτει ότι σύμφωνα με έρευνα του "Ευρωβαρόμετρου" προκύπτει ότι οι νέοι της Ευρώπης τοποθετούν την ανεργία ως το σημαντικότερο πρόβλημα σε ποσοστό 75,7%. Στην Ελλάδα η ανεργία για νέους κάτω των 25 ετών είναι 31%, για τις γυναίκες 16%, ενώ τα άτομα που παρέμεναν άνεργα πάνω από 12 μήνες αποτελούσαν το 58% του συνόλου.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, έγινε το πρωί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Maria Gil Robles Gil Delgado, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συναντήθηκε ακόμη με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, αλλά και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Σε δηλώσεις του ο κ. Gil Robles τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχει στις διαδικασίες της διάσκεψης για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επανέλαβε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει καταδικάσει την τουρκική επιθετικότητα και θεωρεί εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης τα σύνορα της Ελλάδας. Σχετικά με την Κύπρο, τόνισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν έξι μήνες μετά τη διακυβερνητική του Άμστερνταμ και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι όμηρος προδιαγραφών και προϋποθέσεων τρίτων, αναφερόμενος στην απειλή της Τουρκίας να προχωρήσει σε προσάρτηση των κατεχομένων.

Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην Αλβανία, τη FYROM και τη Βουλγαρία, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με το νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο. Ο κ. Μπερνς ενημερώθηκε από το νομάρχη για το νομό Θεσσαλονίκης και τις δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή για αναπτυξιακές δραστηριότητες. Στις 7. 30' το βράδυ ο πρέσβης των ΗΠΑ έκοψε την πίτα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου σε εκδήλωση που θα γίνει στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

Θέματα στρατηγικής του ΝΑΤΟ και εισαγωγής της σύγχρονης τεχνολογίας στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των νατοϊκών ασκήσεων συζήτησαν σήμερα στο Αχίλλειο της Κέρκυρας, δεκαέξι στρατηγοί από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο ανάλογων συσκέψεων, που οργανώνει κάθε τρεις μήνες, ένα κράτος μέλος της νότιας πτέρυγας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η ενημέρωση δεν μπορεί να τελεί υπό τον έλεγχο μερικών επιχειρηματιών που δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε την αξιοπρέπεια των εργαζόμενων, ούτε τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας, ούτε την εσωτερική νομοθεσία, τόνισε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ για ασφαλιστικά θέματα των δημοσιογράφων. Ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με την Ένωση Συντακτών για την κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και διευκρίνισε ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης αδειών θα καταγραφεί ο αριθμός των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών που λειτουργούν σε όλη τη χώρα και ο αριθμός των απασχολούμενων σε αυτούς συντακτών.

Σε δήλωση προέβη ο πρώην βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Πυλαρινός, ύστερα από δημοσιεύματα ότι συζητείται το όνομα του ως υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης. "Πιστεύω ειλικρινά ότι τα δημοτικά ή νομαρχιακά πράγματα της Θεσσαλονίκης μπορούν να βρουν λύση χωρίς τη δική μου ανάμειξη", επισημαίνει στη δήλωση του ο κ. Πυλαρινός και προσθέτει ότι υπάρχουν δοκιμασμένες δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους που έχουν την ικανότητα να βγάλουν την πόλη ή το νομό από τα όποια αδιέξοδα.

Σαρανταοκτάχρονος ομογενής από τη Γεωργία πυροβόλησε σήμερα και σκότωσε μέσα στο σπίτι του στην πόλη της Δράμας συμπατριώτη του για οικονομικές διαφορές, ενώ στη διάρκεια συμπλοκής που επακολούθησε τραυματίστηκαν ελαφρά άλλα δύο άτομα. Οπως ανακοινώθηκε από την αστυνομική Διεύθυνση Δράμας ο Γιάννης Συμεωνίδης, 38 χρόνων πήγε στο διαμέρισμα του 48χρονου Παντελή Ελευθεριάδη -μαζί με τον αδελφό του και ένα φίλο του- για να λύσουν τις οικονομικές διαφορές. Εκεί στη διάρκεια έντονης λογομαχίας ο Ελευθεριάδης πυροβόλησε στην κοιλιακή χώρα με δίκανο και σκότωσε τον 38χρονο Γιάννη Συμεωνίδη. Ο φίλος του θύματος, Αλέξιος Κοσοφίδης, χτύπησε στη συνέχεια με μαχαίρι το δράστη και τον τραυμάτισε στον ώμο, ενώ στη συμπλοκή τραυματίστηκαν ελαφρά ο Κοσοφίδης και ο μεγαλύτερος αδελφός του θύματος Χαράλαμπος Συμεωνίδης, 43 ετών.

Τη δεύτερη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στον αγροτικό τομέα της Αλβανίας, καταλαμβάνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, που, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιήσει 200 επενδύσεις στο γειτονικό κράτος, "πλησιάζοντας" διαρκώς τους κυρίαρχους σήμερα Ιταλούς. Αυτά τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Αλβανίας, Zyhdi Teqja, ο οποίος -αυτές τις ημέρες- βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της συμμετοχής του υπουργείου που εκπροσωπεί, στη 14η Agrotica. Στη μεγάλη κλαδική έκθεση της HELEXPO, που φιλοδοξεί να αποτελέσει το βαλκανικό εκθεσιακό γεγονός του 1998, παρευρίσκονται 57 αντιπρόσωποι επίσημων φορέων της Αλβανίας.

Ένας πολιτικός του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και η σύζυγός του δολοφονήθηκαν στην Ισπανία από άγνωστους ενόπλους. Η δολοφονία έγινε στη Σεβίλλη, ενώ η αστυνομία αποδίδει τη νέα αυτή επίθεση στους Βάσκους αυτονομιστές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2000, ενώ δήλωσε ότι έχει αποφασίσει ποιος θα είναι ο διάδοχος του. Ο Ρώσος πρόεδρος επίσης υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στη θέση του πρωθυπουργού ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν μέχρι τις επικείμενες εκλογές του 1999, παρόλο που ένα ή δύο πρόσωπα πιθανώς να αλλάξουν πόστα.

Επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία θα πραγματοποιήσει στις 6 Φεβρουάριου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, αποδεχόμενος πρόσκληση του Αλβανού ομολόγου του Πασκάλ Μίλο. Όπως μετέδωσε από τα Σκόπια το πρακτορείο ειδήσεων Makpress, ο Κίνκελ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της αλβανικής πολιτικής ηγεσίας, καθώς και με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της χώρας και του ΟΑΣΕ.

Το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο εξετάζει ο πρόεδρος της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν. Το περιοδικό "Globus" του Ζάγκρεμπ, το οποίος δημοσιεύει τις σχετικές πληροφορίες, αποδίδει τις προθέσεις του κ.Τούτζμαν στην εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι το κυβερνών κόμμα, η "Κροατική Δημοκρατική Ένωση", θα κερδίσει άνετα τις εκλογές. Σημειώνεται ότι η θητεία της Βουλής της Κροατίας λήγει το καλοκαίρι του 1999.

Ντέρμπι Άρη - Παναθηναϊκού ανέδειξε σήμερα η κλήρωση για τη φάση των "8" του κυπέλλου Ελλάδας, που έγινε στα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), στην Αθήνα. Ο ΠΑΟΚ θα υποδεχτεί στην Τούμπα τη Ξάνθη, σε ένα δύσκολο παιχνίδι, αφού η ακριτική ομάδα έχει αποκλείσει από τη διοργάνωση την ΑΕΚ. Τυχερός στάθηκε ο Ηρακλής, ο οποίος βλέπει από τώρα τετράδα. Οι "κυανόλευκοι" καλούνται να αντιμετωπίσουν τον Απόλλωνα Λάρισας, ομάδα Γ' εθνικής. Τέλος, η Καλαμαριά θα αγωνιστεί εναντίον του Πανιωνίου. Οι αγώνες για τη φάση των "8" θα διεξαχθούν στις 11 και 25 Φεβρουαρίου.

Όλα είναι έτοιμα στη Θεσσαλονίκη για το φάιναλ - φορ του κυπέλλου Ελλάδας, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο στο Παλαί Ντε Σπορ με τη συμμετοχή τεσσάρων κορυφαίων ομάδων μπάσκετ, του Άρη, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Αυτό είναι το πρώτο φάϊναλ - φορ που γίνεται στη συμπρωτεύουσα Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν οι διαιτητές που θα διευθύνουν τα παιχνίδια του κυπέλλου Ελλάδας. Οι Πιτσίλκας, Κορομηλάς, Ζαβλανός, Κουκουλεκίδης, Συμεωνίδης και Καρούσης θα είναι αυτοί που θα σφυρίξουν στα τέσσερα παιχνίδια της διοργάνωσης. Τα ζευγάρια που θα διευθύνουν το κάθε παιχνίδι θα κληρωθούν 5 ώρες πριν από το τζάμπολ των αγώνων.

Παγετό προβλέπει για τη νύχτα και νωρίς το πρωί στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αυξηθούν και αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -6 μέχρι 7 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 30 January 1998 - 17:05:48 UTC