Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:32 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30.1.1998

Η Ελλάδα διατηρεί και το δικαίωμα αρνησικυρίας, αλλά και την επιφύλαξη της, ως προς τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας στο πλαίσιο της ΕΕ και ενόψει της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων για τη συνέχιση των ενταξιακών διαδικασιών της Κύπρου. Οπως επισήμανε ο κ. Παπανδρέου -απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, Ελευθέριου Βερυβάκη, κατά πόσο μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου τερματίζεται το βέτο- το δικαίωμα αρνησικυρίας συνεχίζει να υφίσταται για τη χώρα μας. Πρόσθεσε όμως ότι ''το βέτο μπορεί να είναι αποτελεσματικό εργαλείο κάποιες φορές, αλλά ορισμένες άλλες δεν είναι το καλύτερο μέτρο να προωθήσεις τις θέσεις σου και να διαμορφώσεις την εξωτερική πολιτική''. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι βασικός στόχος της Ελλάδας, τον οποίο προωθεί, είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας και η οριοθέτηση των σχέσεων της με την ΕΕ. ''Από τη στιγμή που χτύπησε την πόρτα της ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της η Αγκυρα. Να πάρει τα απαραίτητα μέτρα και να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της'', είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς απέρριψε στη Βουλή ''ως πρόχειρη και ανειλικρινή'' την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία -μεταξύ άλλων- προέβλεπε την άμεση τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, την κατάργηση της φορολόγησης των εμπορικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με αντικειμενικά κριτήρια και την κατάργηση φορολόγησης με 33% των κερδών των προσωπικών εταιριών. Ο κ. Δρυς υποστήριξε ότι η σχετική πρόταση νόμου ''κατεδαφίζει'' το φορολογικό σύστημα και ακυρώνει φορολογικές ρυθμίσεις που είχε ψηφίσει η ΝΔ, ενώ υπενθύμισε ότι παρόμοια πρόταση είχαν καταθέσει το 1992 οι κ. Δήμας και Εβερτ και απορρίφθηκε από τον κ. Μητσοτάκη. Οπως είπε ο κ. Δρυς, ευνοεί μόνο τους έχοντες και κατέχοντες και επιβαρύνει τις ασθενέστερες τάξεις. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της ΝΔ, Δ. Κωστόπουλος, Ν. Νικολόπουλος, Θ. Σκρέκας, Ηλ. Βεζδρεβάνης, Θ. Δημοσχάκης, Ι. Τζοάννος και Γ. Αλογοσκούφης ανέφεραν ότι η φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης έχει επιβαρύνει όλα τα νοικοκυριά πάνω από τα όρια αντοχής τους. Ταυτόχρονα σημείωσαν ότι οι Ελληνες επιβαρύνονται περισσότερο φέτος κατά 300 δισ. δρχ. από φόρους και συμπλήρωσαν ότι η πρόταση τους στοχεύει στην ανάπτυξη, στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και στην ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς.

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στη μαιευτική κλινική του "Ιπποκράτειου" νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης το νεογέννητο κοριτσάκι, που εγκαταλείφθηκε χθες τα ξημερώματα από τη διανοητικά καθυστερημένη μάνα του, στην πόλη της Έδεσσας. Θεράποντες γιατροί στο νοσοκομείο ανακοίνωσαν ότι το νεογέννητο, βάρους δυόμισυ κιλών, που είχε μεταφερθεί με ελαφρά συμπτώματα υποθερμίας στη Θεσσαλονίκη - για προληπτικούς λόγους - διέφυγε τον κίνδυνο. Στο μεταξύ, στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Έδεσσας νοσηλεύεται φρουρούμενη από αστυνομικούς η 22χρονη μητέρα του Α.Γ., ενώ ο επίσης διανοητικά καθυστερημένος σύζυγός της Θ.Β., 27 ετών, κρατείται στην ασφάλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες - η γενική αστυνομική διεύθυνση Πέλλας απέφυγε να ανακοινώσει το παραμικρό για την υπόθεση - η νεαρή μητέρα γέννησε αβοήθητη στο σπίτι της και στη συνέχεια αποφάσισε να εγκαταλείψει το νεογέννητο. Το τύλιξε με ένα πουλόβερ και αφού το τοποθέτησε μέσα σ' ένα χάρτινο κιβώτιο, το μετέφερε σε κεντρικό σημείο της πόλης, απέναντι από το κτίριο του δικαστικού μεγάρου Έδεσσας. Κάποιες εργάτριες άκουσαν το κλάμα του νεογέννητου και ειδοποίησαν την άμεσο δράση. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε αρχικά με περιπολικό στο νοσοκομείο Έδεσσας και στη συνέχεια με ασθενοφόρο στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι αστυνομικοί εντόπισαν λίγες ώρες αργότερα τους γονείς του. Σύμφωνα με πληροφορίες - που επιβεβαιώνονται και από την αστυνομία - η 22χρονη (πιθανόν σε συνεννόηση με το σύζυγό της) σκόπευε να εγκαταλείψει το κοριτσάκι της γιατί δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να το συντηρήσει. Αστυνομικοί της ασφάλειας, που διενεργούν την προανάκριση, αλλά και ο εισαγγελέας Έδεσσας ήταν οι πρώτοι που διαπίστωσαν τις δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει τα τελευταία χρόνια το διανοητικά καθυστερημένο αντρόγυνο, μαζί με το μεγαλύτερο κοριτσάκι τους, ηλικίας τριών χρόνων.

"Το δάσος μας κάηκε... θα το αφήσουμε να πεθάνει;". Απάντηση σε αυτό το ερώτημα καλούνται να δώσουν οι μικροί μαθητές 12 δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ενός προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που εκπονείται αυτή τη σχολική χρονιά. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά, που πέρσι το καλοκαίρι έπληξε το δάσος του Σέιχ Σου, η Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης αποφάσισε να εφαρμόσει το πρόγραμμα σε ένα δίκτυο 12 σχολείων. "Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε άτομα με γνώση, αγάπη και σεβασμό για το δάσος μας" τόνισε η συντονίστρια του προγράμματος Μαρίνα Βαχτσεβάνου κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης- Παρόν και μέλλον" που διοργάνωσε το παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργασίες και επιτόπιες επισκέψεις και θα διαρκέσει όλη τη σχολική χρονιά. Η εφαρμογή του άρχισε με ενημέρωση της σχολικής κοινότητας , διερεύνηση των γνώσεων που ήδη έχουν τα παιδιά και στη συνέχεια ακολούθησε συλλογή φωτογραφιών και άρθρων και προβολές σλάιτ. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και αναζητούν πληροφορίες μέσα από βιβλιογραφία, επισκέψεις στο δάσος Σέιχ Σού και του Χορτιάτη, συνεντεύξεις με απλούς ανθρώπους, ειδικούς επιστήμονες και με δημάρχους, και στη συνέχεια επεξεργάζονται το υλικό που έχουν συγκεντρώσει. Τα παιδιά συμμετέχουν στην αναδάσωση με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αναδασώσεων ενώ το πρόγραμμα προβλέπει σύνθεση της όλης εργασίας και κατάθεση προτάσεων και σχεδίου δράσης. Στο τέλος της χρονιάς οι μικροί μαθητές θα παρουσιάσουν δημόσια το πρόγραμμα και τις προτάσεις τους.

Με κινητοποιήσεις που θα αρχίσουν στις 4 Φεβρουαρίου και θα κορυφωθούν στις 11 του ίδιου μήνα αντιδρούν οι αγρότες του Έβρουστην πολιτική της κυβέρνησης. Η απόφαση για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων πάρθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Σουφλί με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής. Οι αγρότες ζητούν άμεση αποζημίωση των βαμβακοκαλλιεργητών με βάση τις πραγματικές αποδόσεις βαμβακιού ανά στρέμμα, άμεση αποζημίωση των καλλιεργητών αραβοσίτου, απελευθέρωση των επιλέξιμων στο νομό Έβρου και τερματισμό δικών των αγροτών. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι αγρότες αποφάσισαν να κατεβάσουν στον δρόμο τα τρακτέρ, χωρίς όμως να τους κλείσουν, και να καταλάβουν συμβολικά δημόσια κτίρια και υπηρεσίες. Η Πανέβρια Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών καλεί όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

Ημερίδα για το πρόγραμμα "TEMPUS-TACIS" της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου στην αίθουσα τελετών της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ στην Κομοτηνή. Την ημερίδα διοργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. To "TEMPUS TACIS" είναι ένα πρόγραμμα της ΕΕ το οποίο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξη των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των νέων ανεξαρτήτων κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Μογγολίας και αποτελεί τμήμα του προγράμματος "TACIS".

Την ικανοποίηση του για τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Κυπρο - Γερμανικός Σύνδεσμος. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι δηλώσεις αυτές "επιτέλους θέτουν το Κυπριακό πάνω στη σωστή του βάση, ως θέματος μιας παράνομης στρατιωτικής κατοχής μέρους της Δημοκρατίας της Κύπρου, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου". "Είμαστε πεπεισμένοι", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου, "ότι με την κατάλληλη καλλιέργεια των κυπρο - γερμανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, η Γερμανία, που βίωσε για δεκαετίες το δράμα της διαίρεσης, μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο τόσο για την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, προς όφελος όλων των νομίμων κατοίκων της νήσου".

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Γουίλιαμ Κόεν, ακύρωσε την επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις Ιράκ-ΟΗΕ. Ο κ. Κοέν επέλεξε να παραμείνει στις ΗΠΑ την ώρα που η κυβέρνηση του προσπαθεί να καταλήξει στους χειρισμούς που θα ακολουθήσει στο θέμα, μεταξύ των οποίων και ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Σύμφωνα με δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προχωρήσει σε "πολυμερή" στρατιωτική επέμβαση προκειμένου να εμποδίσει το Ιράκ από την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής. Την ίδια ώρα η Τουρκία εμφανίζεται διστακτική για το αν θα επιτρέψει χτυπήματα εναντίον της Βαγδάτης από την τουρκική στρατιωτική βάση της στο Ιντσιρλίκ, και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα θα επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού. Η βάση του Ιντσιρλίκ είχε χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου, το 1991, παρά την έκκληση της ιρακινής κυβέρνησης προς την Τουρκία, να μην επιτρέψει τις πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών εναντίον της. Ο κ. Κόεν αναμένεται να στείλει ανώτατο αξιωματούχο στην Άγκυρα, ο οποίος θα τον αντικαταστήσει στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Τουρκίας για την υπογραφή συμφωνιών στον τομέα της Άμυνας.

Με ρουκέτα επιτέθηκαν άγνωστοι στο Κοσσυφοπέδιο εναντίον σερβικού σπιτιού, στο χωριό Σίμποβατς, κοντά στην πόλη Πρίστινα, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές, χωρίς ωστόσο θύματα. Όπως μεταδίδουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, μεγάλο μέρος του σπιτιού καταστράφηκε σημαντικά από την επίθεση η οποία αποδίδεται σε Αλβανούς αυτονομιστές.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, θα επισκεφτεί τη Βοσνία, όπου θα έχει επιμέρους συναντήσεις με τη συλλογική προεδρία της χώρας, τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, τον αναπληρωτή αντιπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας, Χανς Σουμάχερ, καθώς και με αντιπροσώπους των διεθνών οργανισμών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του της βορειοατλαντικής συμμαχίας, ο λόγος της επίσκεψης του κ.Σολάνα στη Βοσνία, αφορά στο σχέδιο του ανώτατου διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων της Ευρώπης, στρατηγόυ Γουέσλεϊ Κλαρκ, σχετικά με τη νέα δύναμη που θα αντικαταστήσει τη Δύναμη Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ (SFOR), μετά τον Ιούνιο. Σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ, ο κ.Κλαρκ ζήτησε τη δημιουργία νέας ειρηνευτικής δύναμης, εξίσου μεγάλης όπως και της SFOR (περίπου 30.000 ανδρών), αλλά πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, επιθυμούν τη μείωσή της σε περίπου 20-25 χιλιάδες μέλη.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ θα επισκεφτεί την ΠΓΔΜ "όταν επιτευχθεί πραγματική συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών" και δεν θα πάει στα Σκόπια "για να βοηθήσει κάποια πολιτική δύναμη να τα πάει καλά στις εκλογές". Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, στη Σόφια, διαψεύδοντας μεταδόσεις σκοπιανών ΜΜΕ για επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Στογιάνοφ στα Σκόπια, τον ερχόμενο Απρίλιο. Οπως μετέδωσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ), αναφερόμενος στις βουλγαροσκοπιανές διαβουλεύσεις που έγιναν πρόσφατα στη Σόφια, με σκοπό την επίλυση του "γλωσσικού προβλήματος", ο κ.Κόστοφ έκανε λόγο για προσέγγιση των θέσεων των δυο πλευρών, "αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία". Ωστόσο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα του για διευθέτηση του θέματος κατά τη διάρκεια των επόμενων διμερών διαβουλεύσεων. Τέλος, ο κ. Κόστοφ χαρακτήρισε ως "μη αντικειμενικά και αναληθή" τα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Πουλς" των Σκοπίων, σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία.

Την ικανοποίησή του για τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, η οποία οφείλεται στην παραδοσιακή φιλία ανάμεσα στη Ρωσία και την ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, μετά από την επιστροφή του στα Σκόπια από επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μόσχα. Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Μπορίς Γιέλτσιν, και με τον πρωθυπουργό, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ο κ.Γκλιγκόροφ, τόνισε ότι το πρωτόκολλο φιλίας που υπεγράφη αποτελεί σημείο έναρξης της ανάπτυξης συνεργασίας Ρωσίας-ΠΓΔΜ, αποτέλεσμα που χαρακτήρισε επιθυμητό και από τις δύο πλευρές. Από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο τηλεοπτικός σταθμός "Οστανκίνο" μετέδωσε ότι "η Μόσχα κέρδισε ένα νέο σύμμαχο και αποκτά νέες σχέσεις στα Βαλκάνια, προσπερνώντας τη Βουλγαρία", ενώ η φιλοκυβερνητική ρωσική εφημερίδα "Ροσίσκαγια Γκαζέτα", δημοσίευσε άρθρο σχετικά με το πρωτόκολλο φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών.

Την ικανοποίησή του για την βελτίωση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην Αλβανία εξέφρασε ο αντιπρόσωπος του γραφείου του Οργανισμού για την ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που βρίσκεται στη Σκόδρα, Φλόριαν Ρόνικ, σε συνέντευξη τύπου, στην οποία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εργασιών του οργανισμού για την βόρεια Αλβανία. "Το γραφείο διατηρεί συνεχείς επαφές με κυβερνητικούς και μη φορείς, με τους οποίους η συνεργασία για τον εκδημοκρατισμό της χώρας είναι εποικοδομητική". Όσον αφορά στα πρόσφατα επεισόδια στη Σκόδρα, ο κ.Ρόνικ σχολίασε ότι "τα γεγονότα στην Αλβανία εξελίσσονται γρήγορα, είτε πρόκειται για καλό είτε για κακό", ενώ τόνισε ότι η τάξη και η ηρεμία πρέπει να αποκατασταθούν το δυνατόν συντομότερο, έτσι ώστε να μπορέσουν οι ξένοι επενδυτές να επενδύσουν στην περιοχή. Για το προσχέδιο του συντάγματος ο κ.Ρόνικ υπέδειξε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να συμμετάσχουν και ανέφερε ότι ένας επίτροπος του ΟΑΣΕ πρόκειται να φτάσει στα Τίρανα για να βοηθήσει στην επίβλεψή του. Σημειώνεται ότι το γραφείο του ΟΑΣΕ στη Σκόδρα εγκαινιάστηκε πριν τέσσερις μήνες, παρουσία του πρώην Αυστριακού Καγκελάριου, Φραντς Βρανίτζσκι.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 30 January 1998 - 7:40:11 UTC