Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:48 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.1.1998

Τους πρεσβευτές των Ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα ενημέρωσε για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, ο διευθυντής ελληνοτουρκικών υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ηλίας Κλης, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Αμερικανό πρεσβευτή, Νίκολας Μπερνς. Ο κ. Κλης ζήτησε την παρέμβαση των ξένων χωρών, μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις, τόσο με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου όσο και με την παρουσία εννέα τουρκικών αλιευτικών στην περιοχή των Ιμίων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Μπίκας, δήλωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να εμφανίσει σαν ελληνοτουρκική μια διένεξη ευρωτουρκική, που αφορά στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Για το λόγο αυτό, η Άγκυρα ακολουθεί την τακτική που βλέπουμε αυτές τις μέρες. "Η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα", κατέληξε ο κ. Μπίκας. Σε δηλώσεις της από τη Θεσσαλονίκη όπου επισκέφθηκε επιχειρήσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε λόγο για προσπάθεια αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων εκ μέρους των ΗΠΑ και άφησε να εννοηθεί ότι προωθείται αλλαγή του στάτους κβο στο Αιγαίο.

Να υιοθετήσει πολιτική συνεργασίας και να αλλάξει την τακτική αδιεξόδου που την απομακρύνει από την Ευρώπη, κάλεσε την Τουρκία ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμέσως μετά την άφιξή του στο Στρασβούργο, όπου συνάντησε τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντάνιελ Ταρσις. Αναφερόμενος στο "πρωτόκολλο" σταδιακής αφομοίωσης-προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, που προβλέπει συμμετοχή Τουρκοκυπρίων σε τουρκικές αντιπροσωπείες στις διεθνείς συναντήσεις, ο κ.Κρανιδιώτης επεσήμανε ότι αυτό "δεν οδηγεί πουθενά. Είναι μια πολιτική αδιεξόδου της Τουρκίας και το μόνο που θα πετύχει είναι να απομονωθεί περαιτέρω από την ευρωπαϊκή οικογένεια". Στο μεταξύ, την πραγματοποίηση νέας Διαβαλκανικής Διάσκεψης του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και των σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων των Βαλκανικών χωρών, στην Ελλάδα, τον ερχόμενο Ιούνιο, ως συνέχεια αυτής που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 4 και 5 Απριλίου 1997, αποφάσισε το προεδρείο του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, υιοθετώντας πρόταση του αντιπροέδρου του Ακη Τσοχατζόπουλου και του μέλους του Γιάννου Κρανιδιώτη.

Έντονα αντέδρασε η Τουρκία στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι, ο οποίος ζήτησε να εφαρμοστεί η συνθήκη των Σεβρών και να χορηγηθεί αυτονομία στο Κουρδιστάν. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι δήλωσε πάντως ότι η χώρα του θα ζητήσει στο επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επανενεργοποιηθεί το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο προς την Τουρκία.

Εκτός νόμου κήρυξε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας το Ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας του πρώην πρωθυπουργού, Νετζμεντίν Ερμπακάν. Το Κόμμα είχε κατηγορηθεί ότι θέτει σε κίνδυνο τον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκίας. Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο για πρόωρες εκλογές. Στον Νετζμεντίν Ερμπακάν απαγορεύτηκε η πολιτική δράση και η ηγεσία κόμματος για πέντε έτη. Η περιουσία του κόμματος Ευημερίας θα κατασχεθεί. Πολιτική χαρακτήρισαν την απόφαση του δικαστηρίου τα μέλη του κόμματος. Μετά την αναγγελία της είδησης στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημειώθηκε πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών.

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκε το μεσημέρι το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, Παντελής Οικονόμου, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με στελέχη της κυβέρνησης, ώστε να υπάρχει σύγκλιση απόψεων στα βασικά ζητήματα της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος. Όπως επισήμανε ο κ. Οικονόμου, η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, ενώ τόνισε ότι ανέπτυξε στον πρωθυπουργό τις θέσεις του για τον συγκερασμό των διαφορετικών απόψεων στο ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία κλίματος ενότητας. Εξάλλου, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, συναντήθηκε το μεσημέρι με την Γραμματέα της νεολαίας του κόμματος Τόνια Αντωνίου. Πάντως ούτε σήμερα βρέθηκε λύση στο θέμα της εγγραφής στη νεολαία περίπου 15.000 νέων μελών που, όμως, κατά το προεδρείο της νεολαίας κατέθεσαν εκπρόθεσμα τις αιτήσεις τους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την προώθηση της νομοθετικής επεξεργασίας του νομοσχεδίου του υπουργείου Πρόνοιας, δήλωσε σήμερα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, η κοινωνική πρόνοια στην Ελλάδα αναπτύχθηκε άναρχα, με παρεμβάσεις ιδιωτών και της πολιτείας που πολλές φορές εξυπηρετούσαν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει συγχωνεύσεις ιδρυμάτων πρόνοιας, τη δημιουργία τριών κέντρων αποκατάστασης αυτιστικών παιδιών στη Μαγνησία Βόλου, τον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης και τα Καλύβια Αττικής, την εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων για το παιδί, την οικογένεια, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, την πολύτεκνη μητέρα και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, καθώς και τη δημιουργία 22 κέντρων αποκατάστασης για άτομα με ειδικές ανάγκες. Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει ορθολογισμός στη διαχείριση των οικονομικών πόρων των ιδρυμάτων, αλλά και καλύτερη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού.

Συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν και σήμερα οι φοιτητές της πρωτεύουσας που εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Νωρίτερα, άγνωστοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο της δασικής υπηρεσίας στη οδό Ιπποκράτους. Τελικά η φωτιά έσβησε χωρίς να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο αυτοκίνητο. Εξάλλου, το μεσημέρι τέσσερις νεαροί βγήκαν από το Πολυτεχνείο και πυρπόλησαν με βόμβες μολότωφ άλλο ένα αυτοκίνητο κρατικής υπηρεσίας που ανήκει στη δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου. Νωρίτερα έσπασαν το πίσω τζάμι του αυτοκινήτου, άνοιξαν τις πόρτες και έβγαλαν έξω με τη βία τους τρεις επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο. Χθες το βράδυ νεαροί ταραξίες που συμμετείχαν σε εκδήλωση στην πανεπιστημιούπολη πυρπόλησαν δύο λεωφορεία και προξένησαν ζημιές σε μια καφετέρια.

Ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 15 δισ. δραχμών οφείλουν στο δημόσιο και στον ΟΤΕ οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από την έγγραφη απάντηση που έδωσαν στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, σε ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Κρητικού, Στέλιου Παπαθεμελή και Ηλία Παπαηλία. Τα 5,2 δισ. είναι χρέη προς το δημόσιο και τα 9,8 δισ. προς τον ΟΤΕ. Πιο συγκεκριμένα ο τηλεοπτικός σταθμός "Σκάι" οφείλει 4,3 δισ. στο δημόσιο και 2,1 στον ΟΤΕ. Ο "Σταρ" 1, 1 δισ. στον ΟΤΕ, ο "ΑΝΤ1" 98 εκατομμύρια στο δημόσιο, το "Κανάλι 5" 234 εκατ. στον ΟΤΕ και 55 εκατ. στο δημόσιο, το "Νιου Τσάνελ" 731 εκατ. στο δημόσιο και η ΕΡΤ 6,1 δισ. στον ΟΤΕ.

Αλβανοί με άλογο, προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα από το χωριό Μελάνθιο Καστοριάς, 50 κιλά χασίς, ένα πιστόλι κινέζικης προέλευσης και 990 σφαίρες. Οι Αλβανοί, μόλις αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς, άφησαν το άλογο, τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν. Το χασίς, οι σφαίρες και το πιστόλι κατασχέθηκαν, ενώ ανακρίσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των Αλβανών, διενεργεί η ασφάλεια Καστοριάς. Στο μεταξύ, δύο τσιγγάνοι συνελήφθησαν και ανακρίνονται από την ασφάλεια Βέροιας με την κατηγορία ότι έκλεψαν από φρουτέμπορο της περιοχής, 27 εκατομμύρια δραχμές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Ημαθίας, ο Χαράλαμπος Αργυρόπουλος, 23 χρόνων και ο 20χρονος Αλκιβιάδης Ριστέμογλου, εργάτες, κάτοικοι Βέροιας έσπασαν το παρμπρίζ του φορτηγού του 52χρονου εξαγωγέα φρούτων Χ.Μέγκα και πήραν από το κάθισμα του οδηγού, τα χρήματα. Οι δύο τσιγγάνοι συνελήφθησαν λίγες ώρες αργότερα από αστυνομικούς στην Κατερίνη, αλλά τα χρήματα δεν βρέθηκαν.

Τη μαζική αλλαγή γεωγραφικών ονομάτων που επιχειρεί η Τουρκία στα κατεχόμενα κατήγγειλε στην 7η Διάσκεψη Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων των Ηνωμένων Εθνών, ο αντιπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Βασιλείου. Ο κ. Βασιλείου κατήγγειλε ότι η Τουρκία προβαίνει σε συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια αλλαγής τοπωνυμίων, αποσκοπώντας στην τουρκοποίηση των κατεχόμενων και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέτοιες παράνομες ενέργειες, τόνισε ο κ.Βασιλείου, "συνιστούν επέμβαση στις υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους και κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου καθώς παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα της Διάσκεψης Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να καταδικάζονται".

Ως την ισχυρότερη υποψηφιότητα χαρακτήρισε την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα που να εμποδίζει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, για τις προτεραιότητες της βρετανικής προεδρίας, ο κ.Κουκ αναφερόμενος στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κύπρο και την Τουρκία, δήλωσε ότι η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου και δέκα χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θα αρχίσει στις 30 Μαρτίου. Την επομένη θα αρχίσουν λεπτομερείς ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις έξι χώρες που είναι έτοιμες, δηλαδή την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Σλοβενία και την Κύπρο.

Σύγχυση επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με τη συμμετοχή ή όχι της Τουρκίας στη διαρκή ευρωπαϊκή διάσκεψη, η οποία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 12 Μαρτίου και στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Ο Πιερ Μοσκοβισί, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, μιλώντας χθες στη γαλλική γερουσία αναφορικά με την ευρωπαϊκή διάσκεψη, πρότεινε την χωρίς όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής της Τουρκίας σ΄ αυτή, ενώ κατέστησε σαφές ότι η χώρα του δεν συμφωνεί με τους όρους που έθεσε στην Τουρκία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στο Λουξεμβούργο.

Η Ρωσία και η Γαλλία αναπτύσσουν από κοινού πρωτοβουλία, για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ του Ιράκ και των ΗΠΑ, με αφορμή τις ενστάσεις της Βαγδάτης για τη "κυριαρχία" Αμερικανών και Βρετανών εμπειρογνωμόνων στις αρμόδιες επιτροπές ελέγχου του ΟΗΕ, που ασχολούνται με τον εντοπισμό εγκαταστάσεων του μυστικού ιρακινού οπλοστασίου. Η Μόσχα από την πλευρά της, έχει θέσει στη διάθεση του επικεφαλής της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ, για τον έλεγχο των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ, λίστα με ονόματα 60 επιστημόνων που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τις ομάδες του διεθνούς οργανισμού, που δραστηριοποιούνται εντός των ιρακινών ορίων.

Τη μεγαλύτερη επιτυχία, στην ιστορία του ελληνικού πόλο των γυναικών, πέτυχε σήμερα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Οι αθλήτριες μας νίκησαν τον Καναδά με σκορ 10 - 9 στην παράταση, καταλαμβάνοντας έτσι την 5η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Περθ της Αυστραλίας. Σήμερα, αγωνίζεται και η εθνική μας ομάδα των ανδρών για τις θέσεις 5 - 8, με αντίπαλο τη Ρωσία. Στην κολύμβηση, η Κάτια Σαρακατσάνη πήρε μέρος στον μικρό τελικό του αγωνίσματος και κατέλαβε την 16η θέση σε σύνολο 38 αθλητριών. Ο Γιώργος Πόποτας, από την πλευρά του, κατέλαβε την 36η θέση, σε σύνολο 70 αθλητών, στα 100 μέτρα πεταλούδα με χρόνο 56''.12 και δεν κατάφερε να περάσει στον μικρό τελικό.

Σημαντικά παιχνίδια περιλαμβάνει αυτό το Σαββατοκύριακο, η 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ. Ο Άρης, με πολλές απουσίες θα υποδεχτεί την Κυριακή στις 6:40 το απόγευμα, τον Ολυμπιακό. Το απόγευμα του Σαββάτου, η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό, σε ένα παιχνίδι με μεγάλο βαθμολογικό ενδιάφερον. Δύσκολο έργο θα έχει στην Πάτρα, ο ΠΑΟΚ, ο οποίος θα αντιμετωπίσει το Σάββατο τον Απόλλωνα. Κρίσιμο παιχνίδι, θα γίνει και στο Ιβανώφειο, μεταξύ του Ηρακλή και του Περιστερίου. Επίσης, η Δάφνη θα αντιμετωπίσει τον Παπάγου, σε ένα παιχνίδι κρίσιμο για την παραμονή στην κατηγορία, ενώ η Λάρισα, που στην προηγούμενη αγωνιστική πέτυχε την πρώτη της νίκη, θα μεταβεί στη Νέα Σμύρνη για να παίξει με τον Πανιώνιο. Τέλος, ο Σπόρτιγκ θα φιλοξενήσει το Ηράκλειο.

Ντέρμπι -φωτιά, μεταξύ των δύο "Δικεφάλων", περιλαμβάνει η 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, πρώτη του δεύτερου γύρου. Η ΑΕΚ θα υποδεχτεί στις 5 το απόγευμα της Κυριακής στη Νέα Φιλαδέλφεια τον ΠΑΟΚ, σε ένα παιχνίδι με ιδιαίτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον και για τους δύο συλλόγους. Ο Παναθηναϊκός, θα φιλοξενήσει την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, τον Πανιώνιο, σε άδειες εξέδρες. O Ηρακλής θα αντιμετωπίσει την Κυριακή στο Καυτατζόγλειο την Παναχαϊκή. Τοπικό πελοποννησιακό ντέρμπι θα γίνει μεθαύριο, ανάμεσα στον Πανηλειακό και την Καλαμάτα, ενώ κρίσιμο είναι και το παιχνίδι της Καβάλας με τη Βέροια, αφού και οι δύο ομάδες χρειάζονται τους βαθμούς της νίκης. Ο Ιωνικός, στον τελευταίο αγώνα μακριά από τη Νίκαια, θα αντιμετωπίσει στο Ναύπλιο τον Απόλλωνα Αθηνών. Η 18η αγωνιστική, ανοίγει αύριο με τον ΟΦΗ να υποδέχεται στο Ηράκλειο τη Ξάνθη. Η αυλαία θα πέσει με το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Εθνικό στο στάδιο Καραϊσκάκη.

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν και αύριο, κυρίως στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα οπότε και αναμένεται να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με πιθανότητα βροχών τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 μέχρι 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με ομίχλες το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 16 January 1998 - 17:05:22 UTC