Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:54 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30.12.1997

Σε διμερές επίπεδο και χωρίς την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες ομολόγους τους. Η στάση των Τούρκων εναρμονίζεται με την πρόσφατη απόφαση της Άγκυρας να διακόψει κάθε επαφή με την κοινότητα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή που εστάλη στους Έλληνες εμπειρογνώμονες. Συνεπώς, όπως επισημάνθηκε, διακόπτεται κάθε διάλογος για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό στο πλαίσιο της Κοινότητας. Η ελληνική πλευρά απαντά ότι δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση σε διμερές επίπεδο, αφού η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το θέμα παραπέμπεται να συζητηθεί στα τέλη Ιανουαρίου στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών. Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί "ατυχή και κακόπιστη τη μονομερή διακοπή των δικοινοτικών συναντήσεων και εκδηλώσεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Μανώλης Χριστοφίδης. Στο μεταξύ, έντονη ανησυχία για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων εκφράζει με ανακοίνωσή του το Στέητ Ντιπάρτμεντ, μετά το νέο κύκλο παραβιάσεων και παραβάσεων στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική ίσων αποστάσεων και καλεί Ελλάδα και Τουρκία να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για την αποφυγή ενός σοβαρού περιστατικού που μπορεί να στοιχίσει και ανθρώπινες ζωές. Ως παράδειγμα τέτοιων ευκαιριών αναφέρεται το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό, Φατός Νάνο και τον ομόλογό του, Σαμίτ Μπρόκαϊ, είχε ο υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, στην αλβανική πρωτεύουσα. Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μπρόκαϊ επεσήμανε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν ο απολογισμός της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και η περαιτέρω συνέχιση της συνεργασίας αυτής και το 1998. Παράλληλα, χαρακτήρισε θετική τη συνεργασία Ελλάδας - Αλβανίας στον στρατιωτικό τομέα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την περαιτέρω ανάπτυξη της. Εξάλλου, μιλώντας για την ελληνική βοήθεια, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ιατρείο που εγκαινιάζεται σήμερα στο στρατιωτικό νοσοκομείο των Τιράνων, αξίας δύο εκατομμυρίων δολαρίων, στη μελέτη για την κατασκευή του στρατιωτικού αεροδρομίου από Ελληνες ειδικούς, στη βοήθεια της Ελλάδας για την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού, καθώς και σε άλλες ενέργειες που ουσιαστικά αποτελούν κινητήρια δύναμη για την βελτίωση της εικόνας του στρατού της Αλβανίας. Από την πλευρά του, ο κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε ότι "ο απολογισμός της στρατιωτικής συνεργασίας επιβεβαιώνει γενικότερα τη θετική συνεργασία που αναπτύσσουν οι δύο χώρες σε διάφορους τομείς". Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη καθορισμού μιας νέας μορφής συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών, κυρίως στο θέμα της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που αποτελεί στόχο όλων των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου.

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων στα δείγματα από τα σπλάχνα των τριών μελών του πληρώματος του ΥΑΚ-42, σε ό,τι αφορά τη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, πριν ή κατά τη διάρκεια της μοιραίας πτήσης του ουκρανικού αεροσκάφους. Αυτό δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της ομάδας των ιατροδικαστών που διενήργησαν τις εξετάσεις, Δημήτρης Ψαρούλης. Στο μεταξύ, τα πτώματα δύο ακόμα επιβατών, που ανήκουν στους Ελληνες, Φώτη Λεπίδη και Ευάγγελο Πέτση, αστυνομικό, αναγνωρίστηκαν από συγγενείς τους. Οι ιατροδικαστές, ύστερα και από την εξέλιξη αυτή, ανακοίνωσαν ότι η διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων, τουλάχιστον από ιατροδικαστικής άποψης, έχει ολοκληρωθεί, καθώς εκτιμάται ότι τα δύο μικρά παιδιά της οικογένειας Μαυριγκοπούλου, που δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν δύο βδομάδες μετά το αεροπορικό δυστύχημα. Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, σε σημερινές του δηλώσεις, τόνισε ότι θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην αεροπορική τραγωδία. Επανέλαβε ότι η περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, στα Πιέρια Ορη, θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση, έως ότου εκδοθεί το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Μέχρι τις 3 το απόγευμα θα λειτουργήσουν αύριο οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων ενδιαφερομένων που περίμεναν και σήμερα επί ώρες στις ουρές, προκειμένου να διευθετήσουν ζητήματα μεταβίβασης ή αγοραπωλησίας ακίνητης περιουσίας, πριν από την έλευση του νέου έτους, οπότε τίθενται σε ισχύ οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες. Στο μεταξύ, την αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για αύξηση κατά 15% των αφορολόγητων ποσών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και για μειώσεις στη φορολόγηση πρώτης κατοικίας, γονικών παροχών, κληρονομιών και του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Όπως υποστηρίζουν, επικαλούμενοι και υπολογισμούς φοροτεχνικών, η απόφαση του υπουργείου είναι άνευ ουσίας και στοχεύει απλά να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκαλεί η σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Βαριές πειθαρχικές κυρώσεις έως και απόταξη αντιμετωπίζουν 41 υψηλόβαθμα και χαμηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής αστυνομίας που συμμετείχαν σε χουντικό γλέντι στις 30 Απριλίου 1993 στη Θεσσαλονίκη. Το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης παραδόθηκε στον αρχηγό της αστυνομίας, αντιστράτηγο, Αθανάσιο Βασιλόπουλο, ο οποίος θα αποφανθεί τελικά για το ύψος των ποινών. Ο επικεφαλής της διεύθυνσης αστυνομικών επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης Σπύρος Κουτρουμάνης που διακρίνεται στο βίντεο να πυροβολεί και να χορεύει έκανε λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες που διατυπώθηκαν για να στηρίξουν τις προηγούμενες κατηγορίες, δηλαδή ότι στη Θεσσαλονίκη δρουν ανεξέλεγκτα οργανώσεις ακροδεξιών και ότι η αστυνομία δεν κάνει καλά της δουλειά της. Πάντως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος έχει υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πατάξει οποιαδήποτε κατάλοιπα της δικτατορίας μέσα στην αστυνομία.

Στόχος εμπρηστών έγινε τα ξημερώματα το αυτοκίνητο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βύρωνα Πολύδωρα που ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του στο Χολαργό. Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο αυτοκίνητο. Εξάλλου τα μεσάνυχτα άγνωστοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο της γαλλικής πρεσβείας στην Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα.

Ένα χριστουγεννιάτικο "δώρο" έκανε σήμερα στους τυφλούς πολίτες της Θεσσαλονίκης το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, διευρύνοντας τις δυνατότητες απρόσκοπτης συμμετοχής τους στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, εγκαινίασε, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Τσιμισκή, το πρόγραμμα ηχητικής σηματοδότησης διαβάσεων, που θα επιτρέψει στους Θεσσαλονικείς με προβλήματα όρασης να κινούνται χωρίς κίνδυνο στους δρόμους της πόλης. Αναλυτικότερα, 66 ηχητικοί σηματοδότες θα τοποθετηθούν σταδιακά σε 33 κόμβους κεντρικών δρόμων της πόλης και συγκεκριμένα στις οδούς Τσιμισκή, Εγνατία, Ερμού, Μητροπόλεως, Βασιλίσσης Όλγας, Δελφών και Μεγάλου Αλεξάνδρου, με δαπάνη του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Μάλιστα, το σύστημα ηχητικής καθοδήγησης των τυφλών, που εγκαθίσταται σε συνεργασία με τη ΔΕΚΕ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναμένεται να επεκταθεί σύντομα στο σύνολο της πόλης.

Ιπτάμενοι άγγελοι, τσιγγάνοι τραγουδιστές, χορευτές, χορωδίες και μουσικοί πλαισιώνουν το πολυθέαμα "Θεσσαλονίκη: Η σιωπή των Βαλκανίων", του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, με το οποίο πέφτει σήμερα η αυλαία της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η όλη παράσταση είναι εμπνευσμένη από την βυζαντινή κουλτούρα, τόνισε ο σκηνοθέτης της Τόμας Παντούρ. "Δεν πρόκειται για μία ακόμη συναυλία, αλλά για μία συναυλία λήξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, γεγονός που της προσδίδει κάτι το ιδιαίτερο", επεσήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Πάνος Θεοδωρίδης, προσθέτοντας ότι ο σκελετός των σκηνικών της, είναι μία ξεχωριστή κατασκευή που για πρώτη φορά έχει γίνει στην Ελλάδα.

Χρησιμοποιώντας γκλομπς και υποστηριζόμενη από τεθωρακισμένα οχήματα, η σερβική αστυνομία διέλυσε την πορεία διαμαρτυρίας χιλιάδων Αλβανών φοιτητών σήμερα στο κέντρο της Πρίστινα. Η αστυνομία διέλυσε τους δύο χιλιάδες φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της Πρίστινα, όπου διάβαζαν κείμενο με τα αιτήματά τους, αλλά και νωρίτερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, είχε διαλύσει βίαια μεγαλύτερο πλήθος διαδηλωτών, στον κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου. Η αστυνομία ήδη πριν από τις 11.00 το πρωί, ώρα κατά την οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα αρχίσει η συγκέντρωση, είχε λάβει θέση σε διάφορα σημεία στο κέντρο της πόλης, με τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και αντλίες νερού, προκειμένου να εμποδίσει όσους πλησιάζουν.

Επίσημη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει στα μέσα Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φατός Νάνο, μετά από πρόσκληση του σκοπιανού ομολογου του, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του Αλβανού πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα εξετάσουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν αύριο κυρίως τις πρωινές ώρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις που μετά το μεσημέρι στα δυτικά θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και αργότερα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από έναν μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός όμως το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 30 December 1997 - 17:05:18 UTC