Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:09 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30.12.1997

Στην αεροναυτική άσκηση που θέλει να πραγματοποιήσει η Τουρκία τον Ιανουάριο στο Αιγαίο και σε περιοχές εντός του FIR Αθηνών, αναφέρθηκε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Σεράγεβο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, υπογράμμισε ότι από την Ελλάδα υπάρχουν ενστάσεις για κάποιες από αυτές τις περιοχές και σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που είναι αρμόδια για το FIR Αθηνών. Εξάλλου, ο κ. Τσοχατζόπουλος, αρνήθηκε να σχολιάσει τη στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει αποφασιστικά στην περίπτωση που αγνοηθούν οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τη βεβαιότητα ότι η διεθνής ειρηνευτική δύναμη θα παρατείνει την παραμονή της στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και μετά τον Ιούνιο του 1998, εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Σεράγεβο. Μέσα στους επόμενους μήνες θα ληφθούν οι αποφάσεις, ώστε να παραμείνει η ειρηνευτική δύναμη από τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτή, επεσήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος, λέγοντας ότι από εδώ και πέρα αρχίζει το πιο δύσκολο έργο που είναι η πολιτική ανασυγκρότηση της Βοσνίας Εργεζοβίνης και την προσπάθεια αυτή πρέπει να στηρίξει η Διεθνής Κοινότητα. Για να δοθεί οριστική λύση πρέπει να τηρηθούν οι όροι της εμπιστοσύνης της ίσης συμμετοχής και της δίκαιης αντιμετώπισης όλων των συμμετεχόντων ώστε να εξελιχθεί η Βοσνία Ερζεγοβίνη σε ένα δημοκρατικό πολυεθνικό κράτος, υπογράμμισε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Σε αυτήν την προσπάθεια, διευκρίνισε η Ελλάδα θα σταθεί σύμμαχος, τόσο με τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική δύναμη, όσο και με τη διμερή συνεργασία που αναπτύσσει με τη συγκεκριμένη χώρα. Ο υπουργός Αμυνας συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς και τους δύο συμπροέδρους Κρέζιμιρ Ζούμπακ και Μόμτσιλο Κράισνικ, με τους οποίους συζήτησε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα. Όπως είπε στους δημοσιογράφους και οι τρεις τους έδωσαν συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την προσφορά της στρατιωτικής της δύναμης και την ευχαρίστησαν. Από ελληνικής πλευράς προτάθηκε να αναλάβει την πρωτοβουλία υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Βοσνία, την ανέγερση νοσοκομείου, εκκλησιών και την ανακαίνιση τζαμιού στο Βίσοκο. Αργά χθες το απόγευμα ο κ. Τσοχατζόπουλος, έφθασε στα Τίρανα όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και το βράδυ παρακολούθησε ελληνικό γλέντι στο στρατόπεδο Ισμπερίς, όπου έχουν εγκατασταθεί οι Ελληνες αξιωματικοί.

Ο δρόμος που ακολουθεί η Άγκυρα είναι επικίνδυνος και θα αποβεί εις βάρος της δήλωσε από την Κέρκυρα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης μετά τις αλλεπάλληλες προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και την αεροναυτική άσκηση που προγραμματίζει η Τουρκία για τον Ιανουάριο. Ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το Ναυτικό Σταθμό της Κέρκυρας, το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Άκτιο και τις μονάδες της παραμεθορίου στα Ιωάννινα χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός ότι επιλέγησαν οι μέρες των Χριστουγέννων για να διατυπωθούν προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και υπογράμμισε: "Δε δεχόμαστε καμία απειλή και θα υπερασπιστούμε, και είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε, τόσο την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας, όσο και τα δίκαια του ελληνισμού, οπουδήποτε και αν βρίσκεται".

Στα χέρια του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ), Αντιστράτηγου Αθανάσιου Βασιλόπουλου, βρίσκεται το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που διατάχθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Ρωμαίο, για τους εν ενεργεία αξιωματικούς, αρχιφύλακες και αστυφύλακες, που συμμετείχαν σε χουντικό γλέντι στις 30 Απριλίου 1993 στη Θεσσαλονίκη. Ο φάκελος θα μελετηθεί από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος και θα αποφανθεί επί των προτεινόμενων ποινών.

Επί τέσσερις ώρες κατέθετε στον εισαγγελέα ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, που συνομίλησε με τον πιλότο του ουκρανικού αεροσκάφους, το μοιραίο βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου που σημειώθηκε η αεροπορική τραγωδία. Ο Ιωάννης Γιαννακόπουλος, ο άνθρωπος που μίλησε τελευταίος με τον πιλότο του YAK-42, αρνήθηκε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα αίτια του δυστυχήματος και ειδικότερα για το αν έπρεπε ή όχι να ζητηθεί η συνδρομή του στρατιωτικού ραντάρ την ώρα που ο πιλότος επιχειρούσε να προσεγγίσει τον αεροδιάδρομο.

Οι κατοχικές αρχές συνεχίζουν να κρατούν παράνομα τον 24χρονο Έλληνα, Σπύρο Λιλλέ, από τη Λάρισα, ο οποίος σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΣΥΠ βρίσκεται καλά στην υγεία του. ''Δικαστήριο'' του ψευδοκράτους εξέδωσε την περασμένη βδομάδα "διάταγμα" κράτησης του Λιλλέ για οκτώ μέρες. Η ΟΥΝΦΙΣΥΠ είχε ζητήσει από το καθεστώς Ντενκτάς, να αφήσει το Λιλλέ ελεύθερο ως "χειρονομία καλής θέλησης", αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό. Το Λιλλέ επισκέφθηκαν την περασμένη βδομάδα γιατρός της Ειρηνευτικής Δύναμης και η αρραβωνιαστικιά του. Ο Έλληνας απήχθη από τα κατοχικά στρατεύματα στις 21 Δεκεμβρίου, όταν έχασε τον προσανατολισμό του στην περιοχή Αγίου Παύλου στη Λευκωσία και εισήλθε στα κατεχόμενα.

Δεν υπάρχουν, στο παρόν στάδιο, στοιχεία για τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων για τους οποίους η τουρκική πλευρά προτίθεται να δώσει πληροφορίες, με βάση τη συμφωνία της 31ης Ιουλίου 1997. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις ξένων και Κυπρίων αξιωματούχων που χειρίζονται το ανθρωπιστικό αυτό θέμα, οι οποίοι κλήθηκαν να σχολιάσουν δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δώσει πληροφορίες μόνο για 200 Ελληνοκύπριους αγνοούμενους.

Αντιφατικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, που παραχώρησε στην εκπομπή του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού των Σκοπίων "Παράθυρο στον Κόσμο", αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας του με τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη. Ο κ. Χαντζίσκι, υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να προβεί σε κανέναν συμβιβασμό για οποιοδήποτε θέμα, ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπήρξε μια ιδιαίτερη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, κυρίως στον οικονομικό τομέα. Ομως, για το θέμα της ονομασίας της χώρας του, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για υποχωρήσεις, αλλά πρότεινε μια λύση.

Η άρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προωθήσει την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας, αναγκάζει την τουρκική κυβέρνηση να αναζητήσει νέες μεθόδους αναπροσαρμογής της πολιτικής της, ώστε να παρουσιασθεί στο άμεσο μέλλον, ως ταυτιζόμενη με τους όρους που έθεσε η Ε.Ε. Η εκτίμηση αυτή ανήκει σε κύκλους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο "Νοβόστι". Σύμφωνα με το πρακτορείο, στην προσπάθεια της Αγκυρας, είναι φανερό ότι θα συμβάλει με ενεργό και ουσιαστικό τρόπο και η Ουάσιγκτον, η οποία ταυτοχρόνως ασκεί τις ανάλογες πιέσεις, ώστε να υπάρξει η κατανόηση και η αναγκαία ευελιξία για να αρθούν το συντομότερο δυνατό, τα εμπόδια που θέτουν στην Τουρκία για την ένταξή της στην Ε.Ε.

Για υπεροψία έναντι του μουσουλμανικού και αραβικού κόσμου, εξαιτίας της στρατιωτικής συμμαχίας της με το Ισραήλ, κατηγορεί την Τουρκία η Λιβύη. Το επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων JANA, τονίζει ότι η Τουρκία υπονομεύει τα αραβικά κράτη συμμαχώντας με τον αιώνιο εχθρό τους -το Ισραήλ- , παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Ο νέος πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ανακοίνωσε σε γενικές γραμμές το πολιτικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της θητείας του, το οποίο ονόμασε "συνολικό πρόγραμμα αναγέννησης" και με το οποίο εξαγγέλλει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας στη Βουλή. Ο κ.Μιλουτίνοβιτς υποστήριξε ότι οι ανασχηματισμοί πρέπει να εφαρμοστούν σε όλους τους θεσμούς, της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της υγείας, του πολιτισμού και των υπηρεσιών της πληροφόρησης, καθώς και "σε όλους τους τομείς που αρμόζουν σε μία δημοκρατική και σύγχρονη κοινωνία", προσθέτοντας ότι οι νέοι θεσμοί "θα αναδείξουν την εργασία, τον ανταγωνισμό, την τιμιότητα, την υπευθυνότητα, την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό, τον πατριωτισμό και την εθνική αξιοπρέπεια".

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσιορμπέα απομάκρυνε από την κυβέρνηση των υπουργό Μεταφορών Τράιαν Μπασέσκου, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου για ανικανότητα της κυβέρνησης. Σε χθεσινή του συνέντευξη, ο Μπασέσκου υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν είχε τη δύναμη να προχωρήσει σε σημαντικές αποφάσεις, ενώ έκανε λόγο και για "άχρηστες, 18ωρες συνόδους" του υπουργικού συμβουλίου.

Ανυπολόγιστες ζημιές και δραματικές καταστάσεις στον πολιτισμό της Αλβανίας δημιούργησε το 1997, όπως υποστήριξε η υπουργός Πολιτισμού, Νεότητας και Αθλητισμού της χώρας, Άρτα Ντάντε. Η κ.Ντάντε, η οποία παρουσίασε λεπτομερή ανάλυση της δραστηριότητας του υπουργείου που διευθύνει, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε, ανακοίνωσε ότι οι καταστροφές ανέρχονται στο ποσό των δύο εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ανάφερε ότι περίπου 70 αντικείμενα μεγάλης αξίας χάθηκαν μόνο από το αρχαιολογικό μουσείο του Δυρραχίου, χωρίς όμως να διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν εξακριβωμένες απώλειες και σε άλλα μουσεία της ίδιας κατηγορίας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 30 December 1997 - 7:05:21 UTC